Karpal Tünel Sendromu Nedir? Tedavisi Nasıldır?

0
2888
karpal tünel sendromu nedir ve tedavisi nasıldır
karpal tünel sendromu olan kadın

Karpa Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, el bileğindeki medyan sinir sıkıştırıldığında meydana gelen ağrılı ve progresif bir durumdur. Ayrıca medyan sinir sıkışması, bir sinir şiştiğinde, tendonların iltihaplandığı veya karpal tünelde şişmeye neden olan bir durumdur.

Belirtileri avuç içinde ve parmaklarda karıncalanma, yanma veya kaşıntı ve uyuşukluk halidir, özellikle başparmak ve işaret parmağı etkilenir

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve Felç Enstitüsü (NINDS), karpal tünel sendromunu (KTS) “vücudun periferik sinirlerinin sıkıştırıldığı veya travmatize edildiği tuzak nöropatilerinde bilinen en yaygın rahatsızlık” olarak tanımlamaktadır.

KTS, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin yüzde 3 ile 6’sını etkiler. Normalde 45-64 yaşları arasında gelişir ve prevalans yaşla artar. Bir veya iki el bileğinde görünebilir. Erkeklerde kadınlarda daha sık görülür.

Tedavi olmadan, KTS kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Sonunda, medyan sinir ciddi şekilde hasar görebilir ve parmaklarda kalıcı bir uyuşukluk ve medyan sinirin neden olduğu kaslarda kalıcı zayıflık olabilir.

Genellikle bilgisayar kullanımıyla bağlantılıdır, ancak raporlara göre hastalığın geçmişi 1800’lere dayanmaktadır. Bilgisayarların yaygın olarak kullanılmasından bu yana ortopedi cerrahlarının aşikar oldukları bir hastalık olmaya başladı.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Karpal tünel sendromu ellerde ve ön kolda rahatsızlığa neden olur.

Belirtiler zamanla yavaş yavaş gelişme ve ilerleme eğilimindedir.

İlk belirtiler genellikle gece boyunca veya sabahları uyanırken ortaya çıkar. Hastalar uyandıklarında ellerini “sallama” gereksinimi duyabilirler. Rahatsızlık, gece boyunca onları tekrar tekrar uyandırabilir.

KTS ile ilişkili üç ana semptom şunlardır:

  • Ağrı
  • Uyuşma
  • Karıncalanma

Bu semptomlar baş parmağında ve yanındaki iki parmağın yanı sıra yüzük parmağının yarısında da görülür. Elin geri kalanına ve ön koluna kadar da uzanabilirler.

Durum ilerledikçe, semptomlar gün boyunca devam edebilir. Kişi kavrama gücünü kaybedebilir ve küçük nesneler oluşturabilmesi ya da yumruk çekmesini daha zor bulabilir. Bir şişe soda açmak, düğme yapmak ya da klavyede yazmak zor olabilir.

Tedavi edilmezse başparmağın altındaki kaslar uzaklaşabilir ve kişi artık baş parmaklarıyla soğuk ve sıcak ayrımı dahi yapamayabilir.

Belirtiler etkilenen eli kullandıktan sonra ortaya çıkma veya daha kötüye gitme eğilimindedir. Kol veya el uzun süredir aynı pozisyonda ise, karıncalanma, yanma ve ağrı hissi kötüleşebilir.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Tedavi, semptomları hafifletmeyi ve medyan sinir üzerindeki basıncı azaltarak KTS’nin ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlar.

Hafif semptomları olan kişiler, durumlarını birkaç ay içinde, özellikle 30 yaşın altında veya KTS’nin hamilelik sırasında ortaya çıkması durumunda birkaç ay içinde tedavi olmadan düzelebilirler.

Aşağıdaki rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olabilir:

El ve el bileğini dinlendirme:

El ve el bileği ne kadar dinlenirse belirtileri hafifletme şansı da artar.

Soğuk kompres:

Bileğe bir buz torbası koymak, semptomlar kötüleştiğinde yardımcı olabilir, ancak buz doğrudan cilde uygulanmamalıdır.

Tetikleyicileri kontrol etme:

KTS tekrarlayan el hareketlerinden kaynaklanıyorsa, kişi ara vermelidir, böylece el ve el bileği dinlenmek ve iyileşmek için zaman bulur.

Mesleki terapi:

Bir terapist kişiye nasıl tekrarlayan görevleri nasıl günlük hayatında dengeleyebileceğini öğretebilir.

Bilek atelleri:

Bunlar bileği aynı konumda tutar ve bükülmelerini önler. Uyku sırasında veya gün içerisinde günlük aktivitelere müdahale etmemeleri durumunda da takılabilirler. El ateli eczanelerde tezgahın üstünde mevcuttur. Doktor veya eczacı sizin için en iyisini seçmenize yardımcı olabilir.

Bu stratejileri izleyen, hafif semptomları olan çoğu hasta 4 hafta içinde bir iyileşme görecektir.

Karpal tünel sendromu / hastalığı için doğal tedavi yöntemlerini öğrenmek için makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Karpal Tünel Sendromu İçin İlaçlar

Doktor, iltihabı azaltmak için kortikosteroid enjeksiyonlarını önerebilir. Bunlar normalde direkt olarak karpal tünelin içine enjeksiyonla uygulanır. Tabletler mevcuttur, ancak genellikle daha az etkilidirler. İlk başta, ağrı artabilir, ancak 2 gün sonra azalmaya başlaması gerekir.

Yanıt iyi ise, ancak semptomlar birkaç ay sonra geri gelirse, başka bir doz önerilebilir. Bununla birlikte, uzun süreli olumsuz etkiler olabileceğinden, kortikosteroidlerin sürekli kullanımı önerilmemektedir.

Aspirin veya ibuprofen gibi steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) kısa süreli ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Bunlar, KTS, tekrarlayan kullanım yerine, altta yatan bir enflamatuar durumdan kaynaklanıyorsa yardımcı olabilir.

Yardımcı olabilecek diğer tedaviler egzersizleri ve botoks enjeksiyonlarını içerir.

Clinical Rehabilitation dergisinde yayınlanan bir araştırmada, yerel ve oral steroidlerin etkinliği konusunda güçlü kanıtlar bulundu; B6 vitamininin etkisiz ve splintlerin NSAID’lerin, diüretiklerin, yoga, lazer ve ultrasonun etkili olduğuna dair etkili ve sınırlı ya da çelişkili kanıtlar olduğunu kanıtladı. oysa egzersiz terapisi ve botulinum toksin B enjeksiyonu etkisizdir.

Karpal Tünel Sendromunun Cerrahi Tedavisi

Tedavilerin etkili olmadığı ve semptomların en az 6 ay sürdüğü ciddi vakalarda ameliyat uygun olabilir.

Ayrıca karpal tünel dekompresyonu olarak da adlandırılan Karpal Tünel Açma Cerrahisi ayakta tedavidir. Hastanede gece kalmayı gerektirmez.

Ameliyat, ortanca sinir üzerindeki basıncı azaltmak için karpal tünelin çatısı olan karpal ligamanın kesilmesini içerir.

Cleveland Clinic, KTS ameliyatının yüzde 90’ın üzerinde bir başarı oranına sahip olduğunu ve sorunun geri dönmesinin nadir olduğunu tahmin ediyor.

Her ameliyatta olduğu gibi, enfeksiyon, ameliyat sonrası kanama, sinir hasarı ve yara izi gibi komplikasyon riski her zaman vardır.

Karpal Tünel Sendromu Teşhisi

KTS için yapılan kendi testleri, parmaklarda karıncalanma hissi veya uyuşma meydana gelip gelmediğini görmek için bileğe hafifçe vurmayı içerir.

Bir başka test bileği bükmek veya bir dakika boyunca başın üstünde tutmaktır. Acı, uyuşukluk veya karıncalanma varsa, bu, CTS’nin mevcut olduğu anlamına gelebilir.

Ancak, bu testler kesin değildir.

Bir birinci basamak doktoru genellikle semptomları sorduktan ve el ve el bileğini baş çevresindeki kaslardaki zayıflık belirtileri açısından inceledikten sonra KTS’yi teşhis edebilir. Ayrıca, kişinin eli ve bileği ne kadar iyi kullanabileceğini de değerlendireceklerdir.

Bir dizi test, bir kişinin KTS geçirmesinin olası olup olmadığını gösterebilir.

Tinel’in testi veya Tinel’in işareti:

Doktor, hastanın bir veya daha fazla parmağında uyuşukluk veya karıncalanma hissi olup olmadığını görmek için hafifçe bileğe hafifçe vurur.

Phalen’in el bileği fleksiyonu testi:

Hasta, ellerin sırtlarını birbirlerine doğru bastırır, böylece bileği bükülür. Karıncalanma veya uyuşukluk bir dakika içinde meydana gelirse, medyan sinire zarar gelebilir.

Sinir ileti çalışması:

Elektrotlar el ve el bileğine yerleştirilir. Küçük elektrik şokları uygulanır. Test, sinirlerin dürtüleri kaslara ne kadar hızlı ilettiklerini ölçer.

Elektromiyografi:

Kas içine ince bir iğne yerleştirilir. Ekrandaki elektriksel aktivite, herhangi bir medyan sinir hasarı olup olmadığını ve eğer öyleyse, ne kadar şiddetli olduğunu ortaya çıkarabilir.

Kan testleri:

Kan testleri, hipotiroidizm, romatoid, artrit veya diyabet dahil olmak üzere karpal tünel sendromuyla ilişkili olabilecek bir durumu tespit edebilir.

Görüntüleme taramaları:

Bir x-ışını, bir kırık veya romatoid artrit gibi başka bir bozukluğun olup olmadığını gösterebilir. Ultrason taraması, medyan sinirin yapısını kontrol edebilir. Çalışmalar MRG taramalarının karpal tünel sendromu tanısında yararlı olmadığını bulmuştur.

Karpal Tünel İçin Egzersizler

KTS’nin rahatsızlığını gidermeye yardımcı olabilecek iki alıştırma:

  • Elinizi aşağı bakacak şekilde yumruk yapın. Parmakları doğruca tavana bakacak şekilde yukarı kaydırın. 5 – 10 kez tekrarlayın.
  • Yumruk atın. Elinizi açın ve parmaklarınızı açın, mümkün olduğunca uzatarak. 5 – 10 kez tekrarlayın.

Ancak, egzersizlerin gerçekten bir faydası olup olmadığı açık değildir.

Karpal Tünel Nedenleri

Ayrıca karpal kanalı olarak da bilinen karpal tüneli, el tabanındaki kemiklerin ve bağların dar, sert bir geçididir. Medyan sinir ve tendonlar da karpal tüneldedir.

Karpal tünel bazen daraltabilir, çünkü tendonlar tahriş olur ve iltihaplanır veya bazı şişmeler medyan sinire baskı uygular.

Avuç içi, baş parmak ve diğer üç parmaktaki hisler medyan sinir tarafından kontrol edilir. Medyan sinir ayrıca küçük parmağınıza dokunmak için başparmağı avuç içinden geçiren kası da kontrol eder. Küçük parmağı kontrol etmez.

Bu sinir üzerindeki basınç, el ve el bileğinde ağrıya, uyuşukluğa ve zayıflığa yol açabilir ve bu, ağrının koldan ve hatta omuzdan yayılmasına neden olabilir.

KTS çeşitli nedenlerle gelişebilir. Bununla birlikte, kişinin sıklıkla el bileği hareketlerinin aşırı uçlarını kullanması, titreşime maruz kalması ve örneğin parmak yazarken, örneğin parmaklarını tekrar tekrar kullanması daha olasıdır.

Bazen net bir sebep yoktur.

En yaygın nedenlerin şunlar olduğu düşünülmektedir:

  • Tekrarlayan manevralar
  • Titreşimli el aletlerinin tekrar tekrar kullanımı
  • İş stresi
  • Örneğin hamilelik nedeniyle ödem veya sıvı tutulumu
  • İnflamatuar, dejeneratif ve romatoid artrit
  • Hipotiroidi veya yetersiz bir tiroid
  • Şeker hastalığı
  • El bileği çıkığı veya kırığı gibi travma
  • Bilek eklemindeki yapısal sorunlar
  • Bilek lezyonları
  • Karpal tünelde bir kist veya tümör
  • Aşırı çalışan hipofiz bezi
  • Tendonların etrafında her türlü şişme veya yanma

Araştırma ve Olası Risk Faktörleri

Araştırmacılar, önceki bir bilek kırığının ve insülin, metformin ve sülfonilüre kullanımının, yüksek bir KTS şansı ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır. Sigara içmek, hormon replasman tedavisi (HRT), kombine oral kontraseptif hap ve oral kortikosteroidler, daha yüksek bir KTS riski ile ilişkili görünmedi.

Bir çalışma, kare şeklinde bir bilek şekli ile birlikte obezitenin, KTS gelişim olasılığını artırabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, ekip obezitenin muhtemelen sebep olmadığı sonucuna vardı, çünkü obeziteye sahip katılımcılar kilo verdiklerinde, KTS almaya devam ettiler.

Aynı ekip, diğer araştırmalarda menopozdaki kadınların yaşının bir faktör olabileceği ve menopoz döneminde kadınlarda gebelikle ilişkili hormonların KTS riskini artırabileceği sonucuna varmıştır.

Meme kanseri için aromataz inhibitör ilaçları kullanan postmenopozal kadınlar sıklıkla KTS yaşarlar.

Genel İç Hastalıkları Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre, işe bağlı faktörlerin yanı sıra, KTS için ana risk inflamatuar artrit olmakla birlikte, hipotiroidizm ve diyabetin gelişme şansını arttırdığı görülmektedir.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü (NINDS), KTS’nin meclis operasyonlarında çalışan kişilerde ortaya çıkma olasılığının veri giriş personelinden üç kat daha fazla olduğunu söylüyor.

Kanada İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi (CCOHS), aşağıdaki meslekleri KTS için risk faktörü olarak listeler:

KTS, tekrarlayan el hareketleriyle bağlantılıdır, ancak bilgisayar kullanımının önemli bir faktör olduğunu öne süren bir kanıt yoktur.

  • Çiftçiler ve özellikle de sağım inekleri
  • Hava el aletleri kullanan işçiler
  • Konveyör bandındaki cisimleri taşıyan montaj hattı çalışanları
  • Lazer tarayıcılar kullanan kasiyerler
  • Sıkı eldiven giyen fabrika, çiftlik veya mekanik işçileri
  • El ile ayıklayacaktır bahçıvanlar
  • Çilingirler, anahtar teslimi
  • Mekanik, tornavida kullanarak ve mandalları aşağı iterek
  • Yaylı bir enstrüman için bir yay kullanarak müzisyenler
  • Fare ve klavyeyi kullanarak ofis çalışanları
  • Art arda boya tabancası kullanan ressamlar
  • Kemik kesen ve kesen kümes hayvanları veya et işleme işçileri
  • Avuç içine aletleri presleyen ahır, ressam ve marangozlar
  • Örgü gibi aktivitelerde tekrarlayan hareketler de riski artırabilir.

Bilgisayar kullanımı ve KTS arasında bağlantı olduğuna dair kanıt yoktur.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Önlenir?

KTS geliştirme riskini azaltan önlemler şunları içerir:

Soğuk algınlığı semptomlarını kötüleştirir, bu nedenle kışın eldiven giymeniz yardımcı olabilir.

  • Manuel görevler gerçekleştirirken çok zorlamamak
  • Bileği fazla uzatmamak, örneğin, tamamen aşağı veya yukarı uzatmamak
  • Bileği düz tutarak yatmak ve çalışmak
  • Bileklerin esneme ve uzama hareketlerini sürekli tekrarlamasını önlemek
  • El bileğinde ve aşırı gerilmeyi önlemek için doğru duruşu korumak
  • Doğal olmayan ve garip bilek konumlarını azaltmak için iş ortamını yeniden tasarlama
  • Uzun süreli etkilere karşı korumak için rutin işler yaparken dinlenme ve sık sık ara verme
  • Soğuk bir ortamda eldiven giyerek elleri sıcak tutmak, soğuk ellere sahip olmak, KTS gelişme riskini artırabilir.

Örneğin, diyabetin komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olmak için iyi glukoz kontrolü oluşturmak
Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne göre, bir bilgisayar kullanmanın KTS riskini arttırdığına dair bir kanıt yoktur, ancak yükseltilmiş ve kavisli bir klavyeye sahip ergonomik klavyeler, elleri nötr bir konumda tutmaya yardımcı olarak zorlanmayı azaltabilir.

Bazı insanlar yoga ve masaj dahil olmak üzere el hareketi egzersizleri önermektedir, ancak araştırmalar bunların etkili olduğunu doğrulamamıştır.

MedicalNewsToday,

Referanslar

Canadian Centre for Occupational Health and Safety. (2014, December 2). Carpal tunnel syndrome [fact sheet]. Retrieved from http://www.ccohs.ca/oshanswers/diseases/carpal.html#_1_4

Carpal tunnel syndrome. (n.d.). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0023117/

Carpal tunnel syndrome. (2015, November 3). Retrieved from http://my.clevelandclinic.org/orthopaedics-rheumatology/diseases-conditions/hic-carpal-tunnel-syndrome.aspx

Carpal tunnel syndrome – diagnosis. (2016, October 6). Retrieved from http://www.nhs.uk/Conditions/Carpal-tunnel-syndrome/Pages/Diagnosis.aspx

Carpal tunnel syndrome – treatment. (2016, October 6). Retrieved from http://www.nhs.uk/Conditions/Carpal-tunnel-syndrome/Pages/Treatment.aspx

Carpal tunnel exercises: Can they relieve symptoms? (2017, June 13). Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/expert-answers/carpal-tunnel-exercises/faq-20058125

Carpal tunnel syndrome: Wrist splints and hand exercises. (2014, November 5). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072780/

Edward LeBlanc, K., & Cestia, W. (2011, April 15). Carpal tunnel syndrome. American Family Physician 83 (8): 952-958. Retrieved from http://www.aafp.org/afp/2011/0415/p952.html

Geoghegan, J.M., Clark, D.I., Bainbridge, L.C., Smith, C., & Hubbar, R. (2004, August 1). Risk factors in carpal tunnel syndrome [abstract]. Journal of Hand Surgery. Retrieved from http://www.aafp.org/afp/2011/0415/p952.html

Henry, N.L., Jacobson, J.A., Banerjee, M., Hayden, J., Jeffrey, B., Smerage, J., … Hayes, D.F. (2010, September 15). A Prospective Study of Aromatase InhibitorAssociated Musculoskeletal Symptoms and Abnormalities on Serial High-Resolution Wrist Ultrasonography.Cancer. Retrieved from http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.1002/cncr.25385/asset/25385_ftp.pdf?v=1&t=j029gl5c&s=f322b3263af88fe71fe6042b7f49f567880becb0&systemMessage=Pay+per+view+article+purchase%28PPV%29+on+Wiley+Online+Library+will+be+unavailable+on+Saturday+11th+March+from+05%3A00-14%3A00+GMT+%2F+12%3A00-09%3A00+EST+%2F+13%3A00-22%3A00+SGT+for+essential+maintenance.++Apologies+for+the+inconvenience

Kaplan, Y., Kurt, S.G., & Karaer, H. (2008, July 16). Carpal tunnel syndrome in postmenopausal women. Journal of the Neurological Sciences [Abstract] 270(1-2): 77-81. Retrieved from http://www.jns-journal.com/article/S0022-510X(08)00086-5/abstract

National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2017, January). Carpal tunnel syndrome [fact sheet]. Retrieved from https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Carpal-Tunnel-Syndrome-Fact-Sheet

Piazzini, D.B., Aprile, P.E., Ferrara, C. & Tonali, B.P. (2007, April 1). A systematic review of conservative treatment of carpal tunnel syndrome. Clinical Rehabilitation. Retrieved from http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269215507077294

Ryan-Harshman, M. & Aldoori, W. (2007, July). Carpal tunnel syndrome and vitamin B6. Canadian Family Physician 53(7): 1161-1162. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1949298/

Siefried, D. F. (n.d.). Carpal tunnel relief. Retrieved from http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/life-stages/work/carpal-tunnel-relief.php

Solomon, D.H., Katz, J.N., Bohn, R., Mogun, H., & Avorn, J. (1999, May). Nonoccupational risk factors for carpal tunnel syndrome. Journal of General Internal Medicine 14(5): 310-314. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1496575/