Karpal Tünel sendromu Nedir?
Karpal tünel sendromu, parmaklarda ve ellerde uyuşukluk, karıncalanma ve bazen de ağrıya neden olan yaygın bir sinir hastalığıdır.
Doktorlar geleneksel tedavileri, alternatif önlemlerle değiştirmeyi önermemektedir.
Karpal tünel sendromu (KTS) hafif ile ağır arasında değişmektedir. Uygun tedavi sıklıkla el ve el bileğinizdeki fonksiyonu geri kazandırabilir ve semptomları hafifletebilir.
Karpal tünel, el bileğinden avuç içine kadar uzanan dar bir geçittir. Kemikler, bağlar ve tendonlar yapısını oluşturur. Medyan sinir denilen bir sinir tünelinden geçer.
Medyan siniri, boyun ve omuzun yakınında başlayıp elden aşağıya inen bir sinir ağından geçer. Medyan sinir baş parmağına, işaret parmağına, orta parmağa ve yüzük parmağının başparmak tarafına his sağlar.
KTS, el veya kolda karıncalanma, uyuşukluk, başparmak güçsüzlüğü ve donuk ağrıya neden olur. Bu, medyan sinirin sıkışması ve rahatsız olması nedeniyle oluşur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde durum 4 ile 10 milyon arasında meydana geliyor. Şiddetli KTS ameliyat gerektirebilir.
Bununla birlikte, bu makalede, evde karpal tünel sendromu semptomlarını desteklemek ve hafifletmek için olası seçeneklere bakıyoruz.
Karpal tünel sendromu hakkında daha fazla bilgiye “Karpal Tünel Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler” makalemize bakabilirsiniz.
Karpal Tünel Sendromuna Karşı 10 Yaşam Tarzı Önlemi
Karpal tünel sendromu ağrısını hafifletmek ve gidermek için tekrarlayan el hareketlerinden kaçının.
Aşağıdaki yaşam tarzı ve ev ilaçları hafif-orta şiddette KTS semptomları için bir miktar rahatlama sağlayabilir, ancak çok az klinik kanıt bunları geleneksel tedavilerin yerine kullanmayı desteklemektedir.
Her zaman bir doktora danışın.
Bazı tıp uzmanları karpal tünel sendromuna karşı şunları önerir:
- Mümkünse tekrarlayan el ve bilek hareketlerinden kaçınmak
- Ellere ve bileklere dikkat etmek ve acı hissetmek, rahatsızlık hissetmek veya uyuşukluk ile ilgili faaliyetleri durdurmak
- Tekrarlayan el hareketleri içeren aktiviteler kaçınılmaz ise bu hareketlere gün içinde sık sık ara verilir
- Çok fazla uzatmadan bileğini nötr konumda tutmaya çalışmak
- Bilekler, eller ve parmaklar üzerinde ekstra baskı oluşmasını önlemek için, omuz gibi kaldırma sırasında mümkün olan en büyük bağlantıların kullanılması
- Nesneleri uzun süre aynı şekilde tutmamak
- Kırıcılar ve yer zımparaları gibi titreyen elektrikli el aletlerinden kaçının
- İş yerini nötr bir bilek pozisyonu sağlayacak şekilde uyarlamak
- Aktiviteler sırasında kavrama veya güç seviyesinin gevşetilmesi, yazı yazma gibi elleri içerir.
- Ellerde ya da bilekler bükülmüş konumdayken yatmamaya çalışıyor
Bazı kanıtlar, özellikle elleri içeren düzenli fiziksel aktivite ve egzersizlerin, hafif KTS’ye karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Bununla birlikte, KTS genellikle yönetim olmadan çözmez ve tıbbi müdahale olmadan daha da kötüleşebilir. Eldeki kalıcı uyuşukluk veya güçsüzlük konusunda bir doktora görünmek çok önemlidir.
Karpal Tünel Sendromuna Karşı 10 Doğal Yöntem
Aşağıdaki ev tedavi destekleri, KTS’nin hafifletilmesine yardımcı olabilir:
- Etkilenen el ve bileği en az 2 hafta dinlendirmek
- Titreşimli aletler kullanılıyorsa titreşim önleyici ürünler kullanmak
- Medyan siniri dinlendirmek için bir bilek ateli kullanmak
- Nazikçe el, parmak ve bilek germe egzersizleri yapmak
- El bileklerine, avuç içlerine ve el sırtlarına masaj yapmak
- Elleri ve bilekleri korumak için iş eldivenleri giymek
- Ağrıyı azaltmak için bileğe ısı uygulamak
- Bir buz torbası giymek, şişliği azaltmak için yardımcı olabilir
- Daha rahat bir kavrama için alet ve gereç tutamaklarına ilave malzeme ekleme
OTC ilaçlarını deneyen insanlar, çalışmaların KTS semptomları olan kişiler için tam bir rahatlama sağlamadıklarını bildiklerinin farkında olmalıdır. Ayrıca bağırsak problemleri ve kanama riskini artırabilir.
Karpal Tünel Sendromu İçin Alternatif Terapiler
Yoga
Bazı yoga egzersizleri ağrı semptomlarını ve zayıf tutuşları iyileştirebilir.
Mayo Clinic, bazı alternatif tedavilerin KTS semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Bazı çalışmalar aşağıdaki yöntemlerin kısa süreli rahatlama sağlayabileceğini de önermiştir:
Yoga germe ve güçlendirme egzersizleri ağrıyı azaltabilir ve tutuşunu iyileştirebilir.
Fiziksel ve mesleki terapide kullanılan el terapi teknikleri semptomları hafifletebilir.
Ultrason terapisi etkilenen bölgenin sıcaklığını yükseltir, potansiyel olarak ağrıyı azaltır ve iyileşmeyi destekler.
Topikal antienflamatuar ilaçların yanı sıra ultrason uygulanması da yardımcı olabilir.
Lazer tedavisi sınırlı kanıtlara göre semptomları iyileştirebilir.
Kayropraktik tedavi bazı kişilerde semptomları azaltabilir. Akupunktur ayrıca bazı insanlara yarar sağlayabilir ve semptomları iyileştirebilir. Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi ek araştırmalar önermektedir.
Herhangi bir tamamlayıcı veya alternatif tedavi kullanmadan önce insanlar her zaman doktorlarına danışmalıdır. Tıp uzmanları, geleneksel tedavileri kanıtlanmamış tedavilerle değiştirmenizi önermemektedir.
Karpal Tünel Sendromu İçin İlaç Tedavisi ve Cerrahi
Aşınma atelerine ve diğer konfor önlemlerine ek olarak, reçeteli ilaçlar veya enjeksiyonlar mevcuttur.
Oral kortikosteroid tedavisi, iltihaplanma ve şişmeyi azaltabilir, bu da medyan sinir üzerindeki basıncı azaltmaya yardımcı olabilir. Kortikosteroid ilacı da bileğe enjeksiyon şeklinde kullanılabilir. Enjeksiyonlar, KTS için oral kortikosteroidlerden daha etkili görünmektedir.
KTS’yi tedavi etmek için steroidal olmayan antienflamatuar ilaçların (NSAID’ler) kullanılmasını destekleyen hiçbir önemli kanıt yoktur.
KTS için geleneksel tedaviler bir doktor rehberliğinde yapılmalıdır.
KTS diyabet, artrit veya hipotiroidizm gibi altta yatan bir durumla ilgiliyse, durumu kontrol etmeye çalışın ve semptomların azalması gerekir.
Hamilelik sırasında KTS gelişen kişilerde belirtiler genellikle doğumdan 6 ile 12 hafta sonra çözülür. Bazı uzmanlar uyurken bileğe bir atel koymanızı önerir.
Bazen, ortanca sinirde ciddi bir kompresyon meydana gelirse, daha fazla tedavi gerektiren sinir hasarına veya kas kaybına neden olabilir.
Tedavi eden doktor, KTS şiddetliyse ve cerrahi olmayan tedavilerin yardımcı olmaması durumunda cerrahi önerebilir.
KTS’nin cerrahi tedavisi en iyi sonucu vermiş gibi görünüyor. Çalışmalar, ameliyattan 6 ile 12 ay sonra, KTS’nin sadece bir atel veya başka bir cerrahi dışı tedaviyle olacağından daha fazla geliştiğini göstermiştir.
KTS ameliyatı, medyan sinire baskı yapan bağın kesilmesini içerir. Ameliyattan sonra, ligament yavaşça geri büyür ve sinir için daha fazla yer bırakır.
KTS için uygun olan iki tip cerrahi:
Açık cerrahi:
Cerrah, el bileğinin avuç içi tarafında tek bir kesi yapar. Daha sonra sinir üzerindeki basıncı serbest bırakmak için ligamandan bir kesim yaparlar.
Endoskopik cerrahi:
Cerrah, ligamenti kesmek için el bileği bölgesindeki küçük kesiklerden küçük, takılı bir kameranın bulunduğu küçük bir kapsama benzeri cihaz olan bir endoskoptan geçer.
Bir kişi, endoskopik ameliyatı takip eden günlerde veya haftalarda, sadece açık ameliyatı olan bir kişiye göre daha az ağrı hissedebilir. Bununla birlikte, iki yöntem arasında uzun vadeli bir fark yoktur.
İyileşme tamamlanana kadar ameliyattan sonra bileğe baskı uygulayacak aktivitelerden kaçının. İyileşme birkaç hafta ile birkaç ay sürebilir.
Bazı kişilerin KTS’den veya KTS ameliyatından sonra iyileşmek için işleri değiştirmeleri veya mesleki görevlerini düzeltmeleri gerekebilir. Uygun tedavi ile KTS dönüşü nadirdir ve çoğu insan tamamen iyileşir.
MedicalNewsToday, 10 natural and home remedies for carpal tunnel syndrome, 2018
Referanslar
American Academy of Orthopaedic Surgeons Board of Directors. (2016, February 29). Management of carpal tunnel syndrome evidence-based clinical practice guidelines. Retrieved from http://www.aaos.org/uploadedFiles/PreProduction/Quality/Guidelines_and_Reviews/guidelines/CTS%20CPG_2.29.16.pdf
Biundo, J. J., & Rush, P. J. (2013, September). Carpal tunnel syndrome. Retrieved from http://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Carpal-Tunnel-Syndrome
Carpal tunnel syndrome: Alternative medicine. (2014, April 2). Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/basics/alternative-medicine/con-20030332
Carpal tunnel syndrome: Causes. (2016, October 6). Retrieved from http://www.nhs.uk/Conditions/Carpal-tunnel-syndrome/Pages/Causes.aspx
Carpal tunnel syndrome: Overview. (2016, May 20). Retrieved from http://www.nhs.uk/Conditions/Carpal-tunnel-syndrome/Pages/Whatisit.aspx
Carpal tunnel syndrome: Treatment. (2016, October 6). Retrieved from http://www.nhs.uk/Conditions/Carpal-tunnel-syndrome/Pages/Treatment.aspx
Carpal tunnel syndrome fact sheet. (2016, January 28). Retrieved from http://www.ninds.nih.gov/disorders/carpal_tunnel/detail_carpal_tunnel.htm
Kothari. M. J. (2015, November). Carpal tunnel syndrome: Treatment and prognosis. Retrieved from https://www.uptodate.com/contents/carpal-tunnel-syndrome-treatment-and-prognosis?source=search_result&search=carpal%20tunnel%20syndrome&selectedTitle=1~137#H1465459420
Page, M. J., O’Connor, D., Pitt, V., & Massy-Westrop, N. (2012, June 13). Exercise and mobilisation interventions for carpal tunnel syndrome. Cochrane Systematic Review. Retrieved from https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009899/information
Physical therapist’s guide to carpal tunnel syndrome. (2012, February). Retrieved from http://www.moveforwardpt.com/symptomsconditionsdetail.aspx?cid=9f3cdf74-3f6f-40ca-b641-d559302a08fc
NSAIDs (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs). (2015, March). Retrieved from http://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Treatments/NSAIDs
Ûnver, S. & Akyolcu, N. (2018, January-March). The effect of hand exercise on reducing the symptoms in hemodialysis patients with carpal tunnel syndrome. Asian Journal of Neurosurgery, 13(1), 31-36. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5820891/