Katarakt Nedir?
60 yaşın üzerindeyseniz ve görüşünüzde bir bulanık veya bulut varsa, gözünüzde katarakt olabilir. Yaşlı yetişkinlerde sık görülen bir durumdur ve göz doktorunuz tarafından tedavi edilebilir.
Katarakta Neden Olan Nedir?
Protein göz lensinde birikip, görüşünüzü bulanıklaştırmaya başladığında, gözünüz katarakt geliştiriyorsunuz demektir. Bu, ışığın göz lensine açıkça geçmesini engeller. Görme duyularınızın bir kısmını kaybetmenize neden olabilir.
Farklı katarakt tipleri vardır:
Yaşa bağlı katarakt: Yaşlandıkça gelişir ve oluşur.
Doğuştan katarakt: Bebekler kataraktla doğabilir. Rahimdeki enfeksiyondan, yaralanmadan veya kötü gelişimden kaynaklanabilir. Veya, çocuklukta oluşabilirler.
İkincil katarakt: Bunlar diyabet gibi diğer tıbbi durumların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ayrıca toksik maddelerin, ultraviyole ışığın veya radyasyonun etrafından veya kortikosteroidler veya diüretikler gibi ilaçlar almaktan da kaynaklanabilir.
Travmatik katarakt: Bunlar göz yaralanmasından sonra oluşur.
Katarakt riskini artırabilecek diğer şeyler arasında sigara ve ağır içki sayılabilir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt genellikle yavaş gelişir. Işığı engellemeye başlayana kadar katarakt oluştuğunu bilemezsiniz.
O zaman şunu fark edebilirsiniz:
- Bulutlu, bulanık, sisli bir görüş
- Görme bozuklukları veya görememe (özellikle yaşlılarda)
- Rengi görme şeklinizdeki değişiklikler ve ayırt edememe
- Gece sürüş sorunları (örneğin, yaklaşmakta olan farların parlaması)
- Gün boyunca ışıklarda parlama ile ilgili sorunlar
- Etkilenen gözde çift görme
- Gözlük veya kontak lensler takılı olsa bile görememe
Katarakt Nasıl Teşhis Edilir?
Göz doktorunuz ne kadar iyi görebildiğinizi test etmek için sizi bir teste sokacaktır. Ayrıca lensi ve gözün diğer kısımlarını kontrol etmek için göz bebeğinizi genişletir. Gözlüklerinizi veya lenslerinizi de randevuya getirmeyi unutmayın.
Katarakt Tedavi Yöntemleri Nedir?
Görüşünüz gözlük veya lenslerle düzeltilebiliyorsa, doktorunuz size bir reçete verecektir. Eğer bu şekilde iyileştirilemiyorsa ve katarakt günlük hayatınızda bir sorunsa, katarakt ameliyatına ihtiyacınız olabilir.
Ayakta tedavi bazında yapılır, yani aynı gün eve gidersiniz ve genellikle çok başarılı olur. Cerrah lensini çıkaracak ve insan yapımı bir lensle değiştirecek. Bunu yapan insanların %95’inden fazlası daha sonra daha iyi görebileceklerini söylüyor.
Katarakt Önlenebilirler Mi?
Doktorlar katarakta neyin yol açtığını tam olarak bilmiyorlar, bu nedenle onları önlemenin kanıtlanmış bir yolu yok. Ancak, katarakt ve glokom gibi diğer koşullar yaşlı erişkinlerde yaygın olduğundan, gözlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmek önemlidir. Ailenizde göz problemleri geçmişi varsa veya gözlerinizle ilgili sorunlara yol açabilecek şeylere maruz kaldıysanız, bu gerçekten önemlidir.
Yetişkinler en az 50 yaşına kadar her 2 yılda bir ve daha sonra her yıl bir göz doktoruna görünmelilerdir.
Katarakt Çeşitleri
Genellikle yaşlılığa geçiş dönemlerinde katarakt oluşur, ancak bu kesin olarak yaşayacaksınız demek değildir. Doğumda, bir yaralanmadan sonra veya başka bir sağlık probleminiz olması sebebiyle ortaya çıkabilirler. Pek çok farklı tür var, ancak hepsinin ortak bir özelliği var: bulutlu bir görüşe sebep olan göz lensi, yani gözünüzün ışığı odaklanmanıza yardımcı olan kısmı.
Katarakt büyümeye başladığında, görme zorlaşır. Doktorunuz sizinle katarakt tipiniz hakkında konuşacak ve tedavi seçeneklerinizi bulmanıza yardımcı olacaktır.
Nükleer Katarakt
Ayrıca nükleer sklerotik katarakt olarak da adlandırılan doktorların en çok gördüğü türdür.
Lensin merkezinde, çekirdek olarak da bilinir. Kötüleştikçe, okuma vizyonunuz ilk başta daha iyi olabilir. Buna ikinci görüş denir, ancak kısa ömürlüdür.
Zamanla, lens sertleşir ve sararır hatta hatta kahverengi olur. Küçük ayrıntıları görmekte zorlanıyorsanız, renkler daha az zenginleşiyor ve geceleri parlak nesnelerin etrafında haleler görüyorsunuz.
Katarakt Teşhisi ve Tedavisi Nedir?
Vizyonunuz son zamanlarda biraz bulutlu ise ve gece araba kullanmak zorlaşıyorsa, katarakt olup olmadığını kontrol etmenin zamanı geldi. Doktorunuz neler olup bittiğini anlamanıza yardımcı olacak ve sisli görüşünüzü düzeltmek için ameliyat veya başka yollar önerebilir.
Teşhis
Katarakt olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz belirtileriniz hakkında her şeyi bilmek isteyecektir. Bulanık mı yoksa karışık mı göründüğünü veya özellikle geceleri ışıkların parlamasının rahatsız edip etmediğini soracaktır.
Doktorunuz gözlerinize yakından inceleyip, bazı testleri yapabilir:
Görme Keskinliği Testi
Buna “göz muayenesi sınavı” da diyebiliriz. Doktorunuz, görüşünüzün ne kadar keskin olduğunu öğrenmek için bir mesafeden harfleri okumanızı isteyecektir. Önce bir gözü, sonra diğerini deneyeceksiniz.
Yarık Lamba Sınavı
Bu, doktorunuzun gözünüzün farklı kısımlarını kontrol etmesini sağlayan parlak ışıklı özel bir mikroskop kullanır. Korneanızı inceler (açık dış tabaka). Ayrıca gözünüzün renkli kısmı olan iris ve arkasındaki lensi de inceleyecek. Objektif gözünüze girerken ışığı büküyor, böylece net bir şekilde görebilirsiniz.
Retina Sınavı
Doktorunuz göz bebeklerinizi büyütmek için gözünüze damla damlatır – ne kadar ışığın içeri girdiğini kontrol eden karanlık noktaları inceler. Bu, retinaya ve gözlerinizin arkasındaki dokuyu iyi incelemesini sağlar.
Katarakt Ameliyat Olmadan Tedavisi
Cerrahi, katarakt tedavisi için tek yoldur, ancak hemen ihtiyacınız olmayabilir. Sorunu erken bir aşamada yakalarsanız, gözlükleriniz için yeni bir reçete ile başlayabilirsiniz. Daha güçlü bir mercek, görüşünüzü bir süre daha iyi hale getirebilir.
Okumakta sorun yaşıyorsanız, daha parlak bir lamba veya bir büyüteç deneyebilirsiniz. Parlama sizin için sorunsa, parlama önleyici kaplaması olan özel gözlükleri inceleyin. Geceleri araba kullanırken yardımcı olabilirler.
Kataraktınızın görme şeklinizi nasıl etkilediğine dair yakından takip edin. Görme problemleriniz günlük rutininizin önüne geçmeye başladığında – özellikle de sürüşü tehlikeli hale getirirse – doktorunuzla ameliyat hakkında konuşma zamanı gelmiştir demektir.
Katarakt Cerrahi Türleri
Katarakt için çeşitli ameliyatlar vardır, ancak hepsinin ortak bir özelliği vardır: Cerrahınız, sizi net bir şekilde görmenizi engelleyen ve onu yapay olanla değiştirerek bulanık lensi çıkarır.
Gözünüz gibi hassas bir noktada bir işlem fikri hakkında biraz endişeleniyor olabilirsiniz. Ancak bu çok yaygın bir işlemdir ve zarar vermez. Ameliyat sırasında gözlerinizi uyuşturmak için lokal anestezi denen bir ilacınız olacak. Uyanık olacaksınız ama hiçbir şey hissetmeyeceksiniz.
Genellikle yaklaşık 15 ile 20 dakika sürer ve hastanede bir gece kalmanıza gerek yoktur. İki gözünde de katarakt varsa, doktorunuz ikinci ameliyattan önce ilk gözünüz iyileşene kadar bekleyecektir.
Küçük Kesi Ameliyatı
Doktorunuzun bu fakoemülsifikasyon dediğini de duyabilirsiniz. Cerrahınız korneanızı küçültüyor. Gözünüze, bulanık lensinizi kıran ultrason dalgaları veren küçük bir cihaz yerleştirecek. Sonra parçaları çıkarır ve yeni, yapay lensinize takar.
Büyük Kesi Ameliyatı
Bu sık sık yapılmaz, ancak doktorlar bazen normalden daha fazla görme sorununa neden olan daha büyük kataraktlar için bunu önerir. Bazen kapsül dışı katarakt ekstraksiyonu olarak da adlandırılır. Cerrahınız bulanık lensinizi tek parça halinde çıkartır, sonra yapay bir tanesiyle değiştirir. Muhtemelen bu ameliyattan iyileşmek için küçük insizyon tipinden biraz daha fazla zamana ihtiyacınız olacaktır.
Femtosaniye Lazer Ameliyatı
Bu operasyonda, cerrahınız lensi kırmak için bir lazer kullanır. Diğer tiplerde olduğu gibi, bu yapıldığında, yeni lense koyacaktır. Doktorunuz bunu ayrıca, astigmatizmanız varsa, korneanızın eğriliğini, görüşünüzü bulanıklaştıracak şekilde önerebilir. Cerrahınız bu sorunu katarakt ameliyatı sırasında korneanızı yeniden şekillendirmek için lazer kullanarak tedavi edebilir.
Katarakt Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çoğu insan için iyileşme sorunsuz geçiyor. Ne kadar süreceği, ne tür bir ameliyat geçirdiğine bağlı. Ancak genel olarak, vizyonunuzun birkaç gün sonra çok daha iyi olduğunu fark edeceksiniz. Yaklaşık bir veya iki hafta sonra, zevk aldığınız her şeyi yapmaya ve günlük hayatınızdaki aktiviteleri gerçekleştirmeye geri dönebilirsiniz.
Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da riskler vardır. Nadirdir, ancak enfeksiyon veya kanama olabilir. Ayrıca retinanın gözünüzün arkasındaki dokulardan uzaklaşması ihtimali de var. Buna “müstakil retina” denir.
Bazı kişilerde katarakt ameliyatından sonra arka kapsül opasifikasyon (PKO) denilen bir sorun var. Yapay lensi yerinde tutan gözünüzdeki kapsül kalınlaştığından görüşünüz tekrar bulanıklaşabilir. YAG adı verilen bir lazer ameliyatı sorunu çözebilir.
WebMD, What Are Cataracts?.