Kateterle İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonu (KİÜSE) Nedir?
Amerikan Kritik Bakım Hemşireleri Birliği’ne göre, kateter ile ilişkili idrar yolu enfeksiyonu (KİÜSE), bir kişiye hastanede bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir.
Kalıcı kateterler bu enfeksiyonun nedenidir. Kalıcı bir kateter üretra içine yerleştirilmiş bir tüptür. Mesanenizdeki idrarı toplama torbasına boşaltır. Ameliyat geçirdiyseniz veya mesane işlevinizi kontrol edemiyorsanız bir katetere ihtiyacınız olabilir ve böbreklerinizin ne kadar idrar ürettiğini yakından takip etmeniz gerekebilir.
Bir KİÜSE’nin Semptomları Nelerdir?
Bir KİÜSE, tipik bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE) ile benzer semptomlara sahiptir. Bunlar şunları içerir:
- bulutlu idrar
- idrarda kan
- güçlü idrar kokusu
- kateterinizin etrafındaki idrar kaçağı
- bel veya midenizde baskı, ağrı veya rahatsızlık
- titreme
- ateş
- açıklanamayan yorgunluk
- kusma
Zaten hastanede kalıyorsanız, KİÜSE’lerin teşhisi zor olabilir, çünkü benzer semptomlar orijinal hastalığınızın bir parçası olabilir. Yaşlı insanlarda, zihinsel statü veya karışıklıktaki değişiklikler KİÜSE’nin belirtileri olabilir.
Bir kateteriniz varsa ve herhangi bir lokalize rahatsızlık hissederseniz, hemen hemşirenize veya doktorunuza söyleyin.
KİÜSE’nin Nedenleri Nelerdir?
Bakteriler veya mantarlar idrar yolunuza kateter yoluyla girebilir. Orada çoğalabilirler, enfeksiyona neden olabilirler.
Kateterizasyon sırasında enfeksiyonun ortaya çıkabileceği birkaç yol vardır. Örneğin:
- kateter yerleştirildikten sonra kirlenebilir
- drenaj torbası yeterince sık boşaltılmayabilir
- bir bağırsak hareketinden bakteri katetere bulaşabilir
- kateter torbasındaki idrar mesaneye geriye doğru akabilir
- kateter düzenli olarak temizlenmeyebilir
Temiz yerleştirme ve çıkarma teknikleri, KİÜSE riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Günlük kateter bakımı da gereklidir. Uzun süreli kullanım yüksek enfeksiyon riski ile ilişkili olduğundan, kateterler gerekenden daha uzun bırakılmamalıdır.
Bir KİÜSE Nasıl Teşhis Edilir?
İdrar testi kullanılarak bir KİÜSE teşhis edilir. İdrar tahlili idrarınızdaki kan hücrelerini tespit edebilir. Varlıkları bir enfeksiyonun işareti olabilir.
Bir başka faydalı test idrar kültürüdür. Bu test idrarınızdaki bakteri veya mantarları tanımlar. Enfeksiyona neyin neden olduğunu bilmek doktorunuzun onu tedavi etmesine yardımcı olabilir.
Bazen mesaneniz idrarı vücudunuzdan yeterince hızlı bir şekilde çıkarmaz. Bu bir kateterle bile olabilir. Tutulan idrarın bakteri üremesi daha olasıdır. Enfeksiyon riski mesanenizde daha uzun süre idrar kalmasını sağlar. Doktorunuz, idrar tutup tutmadığınızı görmek için, ultrason taraması gibi mesanenizin bir görüntüleme testini önerebilir.
Bir KİÜSE’nin Potansiyel Komplikasyonları
Bir KİÜSE’nin derhal tedavisi şarttır. Tedavi edilmeyen bir İYE daha ciddi bir böbrek enfeksiyonuna yol açabilir. Ek olarak, kateterleri olan insanlar, bağışıklık sistemlerini tehlikeye atan koşullara zaten sahip olabilir. Bir KİÜSE ile mücadele, daha fazla bağışıklık sistemi stresine neden olabilir. Bu sizi gelecekteki enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir.
Bir KİÜSE Nasıl Tedavi Edilir?
KİÜSE’ler tedaviye diğer İYE’lerden daha dirençli olma eğilimindedir. Bu, genel olarak hastane kaynaklı enfeksiyonlar için geçerlidir. KİÜSE tehlikelidir, çünkü ciddi böbrek enfeksiyonlarına neden olabilirler. Bu, uzun süreli sağlığınız için hızlı tanı ve tedaviyi hayati kılar.
Doktorunuz muhtemelen zararlı bakterileri öldürmek için antibiyotik kullanacaktır. Çoğu durumda, bunlar oral antibiyotik olacaktır. Şiddetli bir enfeksiyon durumunda damardan antibiyotik verilebilir. Enfeksiyon mesane spazmlarına neden olursa, doktorunuz mesane ağrısını azaltmak için anti-spazmodik bir reçete verebilir.
Sıvı alımınızı artırmak, bakterileri üriner sisteminizden yıkayarak kendinizi daha iyi hissetmenize de yardımcı olabilir. Bazı sıvılardan kaçınılmalıdır. Bunlar şunları içerir:
- alkol
- narenciye meyve suları
- gazlı içecekler ve kafeinli içecekler
KİÜSE’ler Nasıl Önlenebilir?
KİÜSE’ler hastane ile ilgili en yaygın enfeksiyonlardan biridir. Bu nedenle, birçok sağlık kuruluşu, korunmaya büyük önem vermektedir.
Doktorunuz bir kateterin gerekli olup olmadığını dikkatlice değerlendirecektir. Aynı zamanda gerekli bir kateteri mümkün olan en kısa sürede çıkarırlar.
Ek olarak, siz veya hastane personeli:
- her gün kateter etrafından temizlenir
- her gün kateter etrafındaki cildi temizleyin
- drenaj torbasını mesanenin altında tutun
- drenaj torbasını günde birkaç kez boşaltın
- kateter tüpünü bükülmekten koruyun
- kateter veya drenaj torbasına dokunmadan önce ve sonra ellerinizi yıkayın
- kateteri en az ayda bir kez değiştirin
Hastane personelinin sık sık el yıkama ve iyi hijyen uygulamaları da KİÜSE’lerin önlenmesine yardımcı olabilir.
Kaynaklar:
Kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonu. (2012, 30 Mayıs)
Kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonları. (Nd). Alınan
Kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonları (CAUTI). (2012, 17 Mayıs). Alınan