Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kawasaki Hastalığı Nedir?

Nadir fakat ciddi bir hastalık

Kawasaki hastalığı (KD) veya mukokutanöz lenf nodu sendromu, arterlerde, damarlarda ve kılcal damarlarda iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Ayrıca lenf düğümlerinizi etkiler ve burnunuzda, ağzınızda ve boğazınızda semptomlara neden olur. Çocuklarda kalp hastalığının en sık nedenidir.

Kawasaki Hastalığı Vakfı (KDF), KD’nin her yıl ABD’de 4.200’den fazla çocuğu etkilediğini tahmin ediyor. KD ayrıca erkeklerde kızlardan daha çok, Asya ve Pasifik Adalarındaki çocuklarda da yaygındır. Bununla birlikte KD, tüm ırksal ve etnik kökenlere sahip çocukları ve gençleri etkileyebilir.

Çoğu durumda, çocuklar herhangi bir ciddi problem olmadan tedavinin birkaç günü içinde iyileşir. Nüksler nadirdir. Eğer tedavi edilmezse, KD ciddi kalp hastalıklarına neden olabilir. KD ve bu durumun nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Kawasaki hastalığının semptomları nelerdir?

Kawasaki hastalığı, masal semptomları ve belirtileri ile birlikte aşamalarında ortaya çıkar. Durum geç kış ve ilkbahar aylarında ortaya çıkma eğilimindedir. Bazı Asya ülkelerinde yaz ortasında KD vakaları.

Erken aşamalar

İki hafta kadar sürebilen erken semptomlar şunları içerebilir:

  • beş veya daha fazla gün süren yüksek ateş
  • gövde ve kasıkta döküntü
  • kan dökmeyen gözler, kabuksuz
  • parlak kırmızı, şişmiş dudaklar
  • kırmızı lekelerle parlak ve parlak görünen “çilek” dili
  • şişmiş lenf düğümleri
  • şişmiş eller ve ayaklar
  • kırmızı avuç içi ve ayak tabanı

Bu süre zarfında kalp sorunları da ortaya çıkabilir.

Geç aşamaları

Daha sonra semptomlar ateşin ikinci haftasında başlar. Çocuğunuzun elleri ve ayakları üzerindeki cilt soyulmaya ve çarşaflarda çıkmaya başlayabilir. Bazı çocuklar geçici artrit veya eklem ağrısı da geliştirebilir.

Diğer belirti ve bulgular şunlardır:

  • karın ağrısı
  • kusma
  • ishal
  • büyütülmüş safra kesesi
  • geçici işitme kaybı

Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa doktorunuzu arayın. 1 yaşından küçük veya 5 yaşından büyük çocukların eksik belirtiler gösterme olasılığı daha yüksektir. Bu çocuklar, kalp hastalığı komplikasyonları yaşama riski yüksek olan KD vakalarının yüzde 25’ini oluşturur.

Kawasaki hastalığına ne neden olur?

Kawasaki hastalığının kesin nedeni hala bilinmemektedir. Araştırmacılar, genetik ve çevresel faktörlerin bir karışımının KD’ye neden olabileceğini iddia ediyorlar. Bu, KD’nin belirli mevsimlerde meydana gelmesi ve Asya kökenli çocukları etkileme eğiliminde olmasından kaynaklanabilir.

Risk faktörleri

Kawasaki hastalığı, çocuklarda, özellikle de Asya kökenli olanlarda en yaygın olanıdır. KD vakalarının yaklaşık yüzde 75’i göre, 5 yaşın altındaki çocuklardır KDF . Araştırmacılar, hastalığı miras alabileceğinize inanmıyor, ancak risk faktörleri ailelerde artma eğiliminde. KD’si olan birinin kardeşlerinin hastalığa yakalanma olasılığı 10 kat daha fazla.

Kawasaki hastalığı nasıl teşhis edilir?

Kawasaki hastalığı için spesifik bir test yoktur. Bir çocuk doktoru çocuğun semptomlarını dikkate alacak ve benzer semptomlara sahip hastalıkları ekarte edecektir:

  • kızıl, ateşe, titreme ve boğaz ağrısına neden olan bakteriyel bir enfeksiyon
  • jüvenil romatoid artrit, eklem ağrısına ve iltihabına neden olan kronik bir hastalıktır.
  • kızamık
  • toksik şok sendromu
  • idiyopatik çocuk artriti
  • yavru civa zehirlenmesi
  • tıbbi reaksiyon
  • Rocky Mountain ateşi gördü, kene kaynaklı bir hastalık

Bir çocuk doktoru, hastalığın kalbi nasıl etkilediğini kontrol etmek için ek testler isteyebilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Ekokardiyografi: Ekokardiyografi, kalp ve arterlerinin resimlerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanan ağrısız bir işlemdir. Kawasaki hastalığının zamanla kalbi nasıl etkilediğini göstermek için bu testin tekrarlanması gerekebilir.
  • Kan testleri: Diğer hastalıkları ekarte etmek için kan testleri istenebilir. KD’de yüksek beyaz kan hücresi sayımı, düşük kırmızı kan hücresi sayımı ve iltihap olabilir.
  • Göğüs Röntgeni : Göğüs röntgeni kalp ve akciğerlerin siyah beyaz görüntülerini oluşturur. Bir doktor bu testi kalp yetmezliği ve iltihap belirtileri aramasını isteyebilir.
  • Elektrokardiyogram : Bir elektrokardiyogram veya EKG, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder. EKG’deki düzensizlikler kalbin KD’den etkilendiğini gösterebilir.

Kawasaki hastalığı, beş günden uzun süren ateşi olan herhangi bir bebek veya çocukta bir olasılık olarak düşünülmelidir. Bu özellikle soyulma cildi gibi hastalığın diğer klasik semptomlarını gösteriyorsa geçerlidir.

Kawasaki hastalığı nasıl tedavi edilir?

KD tanısı alan çocuklar kalp hasarını önlemek için derhal tedaviye başlamalıdır.

KD için birinci basamak tedavi, ateşin 10 günü içinde 12 saat içinde antikorların (intravenöz immünoglobulin) infüzyonunu ve sonraki dört gün boyunca günlük aspirin dozu içerir. Çocuğun, kanın pıhtı oluşumunu önlemek için ateşi bıraktıktan altı ila sekiz hafta daha düşük dozlarda aspirin almaya devam etmesi gerekebilir.

Bir çalışma ayrıca prednizolon ilavesinin potansiyel kalp hasarını önemli ölçüde azalttığını buldu. Ancak bu henüz diğer popülasyonlarda test edilmedi.

Zamanlama, ciddi kalp problemlerini önlemek için kritik öneme sahiptir. Çalışmalar ayrıca rapor o ateşin beşinci gününden önce verilen ne zaman tedaviye direnç daha yüksek bir oran. KD’li çocukların yaklaşık yüzde 11 ila 23’ünde direnç var.

Bazı çocuklar, tıkalı bir atardamarı veya kalp krizini önlemek için daha uzun tedavi süresi gerektirebilir. Bu durumlarda, tedavi normal bir ekokardiyografı olana kadar günlük antiplatelet aspirin dozlarını içerir. Koroner arter anormalliklerinin tersine dönmesi altı ila sekiz hafta sürebilir.

Kawasaki hastalığının olası komplikasyonları nelerdir?

KD, hastalığı olan çocukların yaklaşık yüzde 25’inde ciddi kalp sorunlarına yol açar. Tedavi edilmeyen KD, kalp krizi riskini artırabilir ve bunun nedeni:

  • miyokardit veya kalp kası iltihabı
  • disritmi veya anormal kalp ritmi
  • anevrizma veya arter duvarının zayıflaması ve şişmesi

Durumun bu aşaması için tedavi aspirin dozu uzun vadeli gerektirir. Hastaların ayrıca kan inceltici alması gerekebilir veya koroner anjiyoplasti, koroner arter stenti veya koroner arter bypass gibi prosedürler yapılması gerekebilir. KD nedeniyle koroner arter problemleri gelişen çocuklar, kalp krizi riskini artırabilecek yaşam tarzı faktörlerinden kaçınmaya özen göstermelidir. Bu faktörler obez veya kilolu olmak, yüksek kolesterol sahibi olmak ve sigara içmeyi içerir.

Kawasaki hastalığı için uzun vadeli görünüm nedir?

KD’li birisinin dört olası sonucu vardır:

  • Erken tanı ve tedavi gerektiren kalp problemleri olmadan tam bir iyileşme elde edersiniz.
  • Koroner arter problemlerini geliştiriyorsun. Bu vakaların yüzde 60’ında hastalar bir yıl içinde bu endişeleri azaltabilir.
  • Uzun süreli tedavi gerektiren uzun vadeli kalp problemleri yaşarsınız.
  • KD’nin tekrar ortaya çıkması durumunda, bu vakaların yalnızca yüzde 3’ünde olur.

KD erken teşhis ve tedavi edildiğinde pozitif sonuç verir. Tedavi ile KD vakalarının sadece yüzde 3 ila 5’i koroner arter problemleriyle gelişir. Anevrizmalar yüzde 1 oranında gelişir.

Kawasaki hastalığı olan çocuklar, kalp problemlerini taramak için her iki yılda bir ekokardiyogram almalıdır.

Sonuç

Kawazaki hastalığı, başta kan damarları ve lenf bezleri olmak üzere vücudunuzda iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Esas olarak 5 yaşın altındaki çocukları etkiler, ancak herkes Kawazaki hastalığına yakalanabilir.

Belirtiler ateşe benzer, ancak iki farklı aşamada ortaya çıkarlar. Beş günden fazla süren kalıcı, yüksek ateş, çilek dili ve şişmiş eller ve ayaklar, erken evre semptomlarından birkaçıdır. Daha sonraki aşamada semptomlar eklem boyası, cilt soyulması ve karın ağrısı içerebilir.

Çocuğunuz bu belirtilerden herhangi birini gösterirse doktorunuzla konuşun. Bazı çocuklarda belirtiler eksik görünebilir, ancak KD tedavi edilmezse ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp hastalığına yakalanan olguların yaklaşık yüzde 25’i yanlış tanı ve gecikmiş tedaviye bağlı.

KD için belirli bir teşhis testi yoktur. Doktorunuz çocuğunuzun semptomlarına bakacak ve diğer koşulları ekarte etmek için ön testler yapacaktır. Zamanında tedavi KD’li çocuklar için sonucu önemli ölçüde iyileştirebilir.

S:

Küçükken Kawasaki hastalığım vardı. Cevaplanamayan tek soru, bugün bağışıklık sistemimi etkileyebilir mi? Çok hastalanıyorum ve bir şey olursa, alacağına emin miyim?

C:

Kawasaki hastalığına, genetik faktörlerin ve / veya viral bir enfeksiyona karşı anormal bir bağışıklık tepkisi neden olduğu düşünülmektedir, ancak bu teorilerin henüz kanıtlanmamıştır. Kawasaki hastalığının vücudunuzun bağışıklık sistemi ile uzun vadeli sorunlara neden olduğuna dair güçlü bir kanıt yoktur.  Yaygın hastalıkları kolayca tedavi etme eğiliminiz muhtemelen genetik olarak belirlenmiş bağışıklık tepkinizle ilgilidir ve çocukken Kawasaki hastalığınız olduğu gerçeğiyle ilgili değildir.

Kaynaklar:

Frank, R. (2013, 3 Kasım). Kawasaki hastalığı nedir? [Bilgi Sayfası]

Jamison, N. ve Signh-Grewal, D. (2013). Kawasaki hastalığı: Bir Klinisyen güncellemesi. Uluslararası Pediatri Dergisi, 2013

Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 15 Şubat). Kawasaki hastalığı

Shulman, ST ve Kawasaki, T. (2012, 1 Mayıs). Tomisaku Kawasaki ile bir sohbet, MD. Pediatrik Annals, 41 (5), 212-212

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler