Pazartesi, Ocak 13, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Keloid Cilt Skarı

Keloidler nedir?

Cilt yaralandığında yaralanmayı onarmak ve korumak için yaranın üzerinde yara dokusu adı verilen fibröz doku oluşur. Bazı durumlarda, skar dokusu aşırı büyür ve keloidler olarak adlandırılan pürüzsüz, sert büyümeler oluşturur. Keloidler orijinal yaradan çok daha büyük olabilir. En sık göğüs, omuz, kulak memesi ve yanaklarda bulunurlar. Bununla birlikte, keloidler vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Her ne kadar keloidler sağlığınıza zararlı olmasa da, kozmetik kaygılar yaratabilirler.

Bir keloid resmi

Keloidlerin semptomları

Keloidler, skar dokusunun büyümesinden meydana gelir. Belirtiler önceki cilt yaralanmasında meydana gelir.

Bir keloid belirtileri şunları içerebilir:

  • ten rengi, pembe veya kırmızı renkte yerelleştirilmiş bir alan
  • genellikle kabarık veya kabarık cilt bölgesi
  • zamanla skar dokusu ile daha da büyümeye devam eden bir alan
  • cilt kaşıntılı bir yama

Keloid izleri orijinal yaranın kendisinden daha büyük olma eğilimindedir. Tamamen gelişmeleri haftalar veya aylar sürebilir.

Keloid izleri kaşıntılı olsa da, genellikle sağlığınıza zarar vermez. Giysilerinizden veya diğer sürtünme biçimlerinden rahatsızlık, hassasiyet veya olası tahriş yaşayabilirsiniz. Nadir durumlarda, vücudunuzun geniş bölgelerinde keloid izi oluşabilir. Bu olduğunda, sertleşmiş, sıkı skar dokusu hareketlerinizi kısıtlayabilir.

Keloidler genellikle sağlık sorunlarından çok kozmetik bir endişe kaynağıdır. Keloid çok büyükse veya kulak memesi veya yüz gibi çok görünür bir konumdaysanız, kendinizi bilinçli hissedebilirsiniz. Güneşe maruz kalmak veya bronzlaşma, yara dokusunun rengini değiştirerek çevresindeki cildinizden biraz daha koyulaşmasına neden olabilir. Bu keloid daha fazla öne çıkmasını sağlayabilir. Renk bozulmasını önlemek için güneşte iken yara izini kapalı tutun.

Nedenler

Çoğu cilt yaralanması keloid yara izi oluşumuna neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Amerikan Osteopatik Dermatoloji Koleji’ne göre , insanların tahminen yüzde 10’u keloid yara izi yaşıyor. Erkeklerin ve kadınların eşit derecede keloid izleri olma olasılığı vardır. Afrika kökenli Amerikalılar gibi koyu pigmentli cildi olan insanlar keloidlere daha yatkındır.

Keloid oluşumuyla ilişkili diğer risk faktörleri arasında şunlar vardır:

  • Asya kökenli olmak
  • Latin kökenli olmak
  • hamile olmak
  • 30 yaşından küçük olmak

Keloidler genetik bir bileşene sahip olma eğilimindedir; bu, ebeveynlerinizden birinin veya her ikisinin de elinde bulundurması durumunda keloidlere sahip olma olasılığınız daha fazladır. Bir çalışmaya göre, AHNAK geni olarak bilinen bir gen, kimin keloid geliştirdiğini ve kimin yapmadığını belirlemede rol oynayabilir. Araştırmacılar, AHNAK genine sahip kişilerin, keloid izleri geliştirme ihtimalinden daha fazla olabileceğini buldular.

Keloid geliştirmek için risk faktörleri bildiyseniz, vücut pirsinglerinden, gereksiz ameliyatlardan ve dövmelerden kaçınmak isteyebilirsiniz.

Keloidlerin ve sedef hastalığının birlikte görülmesi çok nadirdir.

Ne zaman tıbbi yardım alınmalı

Keloidler tipik olarak tıbbi müdahale gerektirmez, ancak büyüme devam ederse, ek semptomlar geliştirirseniz veya keloidinizi cerrahi olarak çıkartmak istiyorsanız doktorunuzla iletişim kurmak isteyebilirsiniz.

Keloidler iyi huyludur , ancak kontrolsüz büyüme cilt kanseri belirtisi olabilir. Görsel muayeneyle keloid skar teşhisi konulduktan sonra doktorunuz başka koşulları ekarte etmek için bir biyopsi yapmak isteyebilir. Bu, yaralı bölgeden küçük bir doku örneği almayı ve onu kanserli hücreler için analiz etmeyi içerir.

Tedavi seçenekleri ve dikkat edilecek noktalar

Bir keloid tedavisi kararı aldatıcı olabilir. Keloid yara izi, vücudun kendini tamir etme girişiminin sonucudur. Keloid çıkarıldıktan sonra skar dokusu tekrar büyüyebilir ve bazen eskisinden daha büyür.

Keloid tedavilerine örnekler:

  • inflamasyonu azaltmak için kortikosteroid enjeksiyonları
  • bu seçenekler çevrimiçi olarak mevcut gibi dokuyu yumuşak tutmak için nemlendirici yağlar
  • yaralanma sonrası basınç veya silikon jel ped kullanılması
  • deri hücrelerini öldürmek için dokuyu dondurmak
  • skar dokusunu azaltmak için lazer tedavileri
  • keloidleri küçültmek için radyasyon

Başlangıçta doktorunuz, özellikle keloid yara izi oldukça yeniyse, silikon tamponlar, baskı pansumanları veya enjeksiyonlar gibi daha az invaziv tedaviler önerecektir. Bu tedaviler etkili olması için sık ve dikkatli bir uygulama gerektirir. Bununla birlikte, keloidler işlem görmese bile zamanla küçülme ve düzleşme eğilimindedir.

Çok büyük keloidler veya daha eski bir keloid skar olması durumunda cerrahi olarak çıkarılması belirtilebilir. Dermatology Online Journal’a göre , ameliyat sonrası keloid skarlaşma oranı geri dönebilir. Doktorunuz, keloid dönme riskini azaltmak için ameliyattan sonra steroid enjeksiyonları önerebilir.

Uzun vadeli görünüm

Her ne kadar keloidler nadiren ters yan etkilere neden olsalar da görünümlerinden hoşlanmayabilirsiniz. Bir keloid tedavisi, ortaya çıktıktan yıllar sonra bile, istediğiniz zaman tedavi edebilirsiniz. Yani eğer bu yara hala sizi rahatsız ediyorsa, kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. Keloid yara izleri için tedaviler zor olabilir ve her zaman etkili olmayabilir. Bu nedenle, keloid izlerine yol açabilecek cilt yaralanmalarını önlemeye çalışmak önemlidir.

Kaynaklar:

Juckett G, vd. (2009). Keloidlerin ve hipertrofik skarların tedavisi.

Keloidler ve hipertrofik izler. (Nd).

Keloidler: Genel Bakış. (2014).

Robles D ve diğ. (2007). Keloidler: Patofizyoloji ve yönetimi

Çalışma: Gen, keloid gelişimi, skar tedavisi için kapıyı açabilir [Basın açıklaması]. (2015).

Popüler Gönderiler