Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Keton Diyeti ve Ketozis Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Keton Diyeti ve Ketozis Nedir?

Ketozis, vücudunuzun enerji için şeker yerine yağ kullandığı metabolik bir durumdur.

Kan şekeriniz düşük olduğunda vücudunuz ketozise geçer ve kaslarınızdaki glikojen tüketir.

Tipik olarak, bu düşük karbonhidratlı bir diyet yediğinizde veya uzun bir süre boyunca yiyeceklerden hızlı bir şekilde yiyildiğinde ortaya çıkar. Ketoz genellikle vücut yağını kaybetmek için hızlı ve etkili bir yol olarak müjde edilir. Araştırma, ketozisin sağlığı da başka şekillerde olumlu etkileyebileceğini göstermektedir.

2 günlük şok diyetlerden uzak durmanızı öneririz. Göbek yağınızı eritmek için hayat tarzı değişikliği önceliklidir. Buna ek olarak bağırsak floranız sağlıklı olmalıdır. Sağlık Bakanlığı obeziteye karşı kampanyalar yapmaktadır. Personel sağlık açısından bilgilendikçe bu kampanyalar daha fazla yaygınlaşmaktadır.

Ketozis Nasıl Çalışır?

Normal olarak, vücudunuza karbonhidrat, bir makrobesin şeker tarafından desteklenmektedir. Ancak, karbonhidrat alımını büyük ölçüde sınırlandırırsanız, vücudunuz glikojen adı verilen şeker rezervi içerisine girer. Bunlar kullanıldıktan sonra, yaklaşık üç gün süren bir süreç, karaciğerin yağları metabolize etmeye başlar. Bu süreç ketogenez olarak bilinir ve ketonlar üretir. Ketonlar vücudunuzun alternatif bir enerji formu olarak kullanabileceği yağ metabolizmasının yan ürünleridir. [1] Vücudunuzun bazı bileşenleri çok az miktarda şeker gerektirir, ancak vücudunuz glikoneojenez denilen bir işlemde kendi başına küçük miktarda şeker üretebilir. [2]

Ketojenik Diyet

Vücudunuzun ketoza dönüşmesi için neredeyse hiç karbonhidrat tüketmemelisiniz. Karbonhidrat alımını sınırlamanın birkaç yolu vardır. Biri çeşitli oruç türlerinden; diğeri ketojenik bir diyet takip etmektir.

Ketojenik diyet, yağda (günlük kalori alımının% 70-80’i), protein bakımından düşük (% 15-20) ve karbohidratlarda çok düşüktür (% 5-10 karbonhidrattan 20-30 gramdan fazla değildir). 3 gün] Ketojenik diyetin farklı varyasyonları vardır, ancak, genel olarak, yapraklı yeşillikler (patates ve mısır gibi nişastalı sebzeler hariç) ve sağlıklı yağ ve proteinler gibi fındık, tohum, avokado ve zeytinyağı gibi düşük karbonhidratlı sebzelerden oluşur. Tercih ve diyet kısıtlamalarına bağlı olarak, bazı insanlar yumurta, et ve balık tüketir.

Ketoziste Olduğunuz Nasıl Anlaşılır?

Vücudunuzun ketoz içinde olduğunu gösteren birkaç işaret, enerjide toparlanma ve iştahsızlıktır. Daha kesin bir cevaba ihtiyacınız varsa, vücudunuzun ketoziste olup olmadığını belirlemek için birkaç yol vardır. İdrar test şeritleri en yaygın olanlardır. Yaygın olarak bulunurlar ve idrarda ketonların varlığını ölçmek için renk kodludurlar. Ekshale nefesi ile ketozisi saptamak için testler de geliştirilmiştir. [4]

Ketoz ve Ketojenik Diyetin Sağlık Faydaları

Bir ketojenik diyetin ardından birçok sağlık yararı vardır. Vücudunuzu ketoz haline sokmak, nörolojik bozukluklar, duyusal bozukluklar, anormal hücre gelişimi ve hatta omurilik yaralanmasından kurtarmaya yardımcı olabilir. [5, 6, 7] Çoğu zaman, ketozis, kilo üzerinde yararlı etkileri nedeniyle övülür. kayıp, kan şekeri ve genel olarak iyi olma hali sağlayabilir.

Ketoz ve Kilo Verme

Ketojenik diyet vücudun depolanmış vücut yağını yakmasına neden olduğundan, kilo kaybını arttırmak için etkilidir. [8] Amerikan Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan 2008 tarihli bir çalışma, bir ay boyunca ketojenik diyet uygulayan kilolu erkeklerin ortalama 12 kilo kaybettiğini ortaya koydu. [9] Ketoziste birçok insan da daha sağlıklı kolesterol düzeyleri sağlyabilir. [10]

Ketoz ve Kan Şekeri

Ketojenik diyet, şeker tüketimini kısıtlar ve kan şekeri düzeylerini yönetmenin yararlı bir yoludur. [11] Aslında ketozisin ve ketojenik beslenmenin faydalarının çoğu doğrudan veya dolaylı olarak azaltılmış şeker alımı ile ilgilidir.

Tip 1 diyabetli kişiler, kanın asitliğinin arttığı potansiyel olarak ciddi bir durum olan ketoasidozis’e duyarlı olabilir ve ketojenik bir diyet izlememeli veya güvenilir doğal sağlık hizmetleri uzmanlarından onay ve gözlem olmaksızın ketozis denememelidirler.

Ketoz ve Sağlıklı Yaşlanma

Ketojenik diyet, uzun ömürlülüğü ve dayanıklılığı teşvik ederek yaşlanmanın etkilerini yavaşlatmaya ve yumuşatmaya yardımcı olabilir. [12] Bazı araştırmalar, bazı yaşla ilişkili sağlık durumları için risk faktörlerini geliştirdiğini öne sürmektedir. [13]

Ketoz ve Beyin Sağlığı

Mayo Clinic’teki araştırmacılara göre, düşük karbonhidratlı diyet normal bilişsel işlevi desteklemektedir. [14] Hayvan çalışmaları ketojenik diyetin nörodejeneratif hastalıklar için yararlı olabileceğini düşündürmektedir. [15] Bunun nedeni, ketozisin beyni kırışmış, katlanmış dış tabakası olan neokortekste nöronları oksidatif hasara karşı koruduğudır. [16] Bu bölgedeki hasar, nörodejeneratif hastalıkların bir özelliğidir. [1]

Ketoz ve Bağışıklık Sistemi

Yale School of Medicine’deki araştırmacılara göre, ketonlar normal bağışıklık sistemi işlevini desteklemektedir. [17] Bir hayvan çalışmasında, araştırmacılar keton seviyeleri yükseldiğinde alerjenlere karşı aşırı duyarlılığın önemli ölçüde azaldığını bulmuşlardır. [1] Ek olarak, diyet, eski, yıpranmış hücreleri temizlemek ve taze, yeni, güçlü bağışıklık hücrelerine yer açmak için vücudun bağışıklık hücresi geri dönüşüm sürecini uyarır. [18]

Global Healing Center, Everything You Need to Know About Ketosis, 2017

Referanslar

  1. Nakamura, S., et al. “Fasting Mitigates Immediate Hypersensitivity: A Pivotal Role Of Endogenous D-Beta-Hydroxybutyrate.” Nutrition & Metabolism 11.1 (2014): 40. Web. 12 June 2017.
  2. Paoli, A., et al. “Beyond Weight Loss: A Review Of The Therapeutic Uses Of Very-Low-Carbohydrate (Ketogenic) Diets.” European Journal of Clinical Nutrition 67.8 (2013): 789-796. Web. 12 June 2017.
  3. Volek, J. S., et al. The Art And Science Of Low Carbohydrate Living. 1st ed. [Lexington, KY]: Beyond Obesity, 2011. Print.
  4. Technical Research Centre of Finland (VTT). “Exhaled breath test can smell ketosis: May help diabetics.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 April 2015.
  5. Mackenzie C. Cervenka, Sara Hocker, Matthew Koenig, Barak Bar, Bobbie Henry-Barron, Eric H. Kossoff, Adam L. Hartman, John C. Probasco, David R. Benavides, Arun Venkatesan, Eliza C. Hagen, Denise Dittrich, Tracy Stern, Batya Radzik, Marie Depew, Filissa M. Caserta, Paul Nyquist, Peter W. Kaplan, Romergryko G. Geocadin. “Phase I/II multicenter ketogenic diet study for adult superrefractory status epilepticus.” Neurology, 2017; 10.1212/WNL.0000000000003690 DOI: 10.1212/WNL.0000000000003690.
  6. Mohammed, G. Abdelwahab, Kathryn E. Fenton, Mark C. Preul, Jong M. Rho, Andrew Lynch, Phillip Stafford, Adrienne C. Scheck. “The Ketogenic Diet Is an Effective Adjuvant to Radiation Therapy for the Treatment of Malignant Glioma.” PLoS ONE, 2012; 7 (5): e36197 DOI: 10.1371/journal.pone.0036197.
  7. Society for Neuroscience. “Low-Carb Diet Speeds Recovery From Spinal Cord Injury.” ScienceDaily. ScienceDaily, 22 October 2009.
  8. M.R. McKenzie, S. Illingworth. “Should a Low Carbohydrate Diet be Recommended for Diabetes Management?” Proceedings of the Nutrition Society, 2017; 76 (OCE1) DOI: 10.1017/S0029665117000192.
  9. Johnstone, A.M., Horgan, G.W., Murison, S.D., Bremner, D.M., Lobley, G.E. “Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum.” Am J Clin Nutr. 2008 Jan;87(1):44-55.
  10. Dashti, H. M., et al. “Long-Term Effects of a Ketogenic Diet in Obese Patients.” Experimental & Clinical Cardiology 9.3 (2004): 200–205. Print.
  11. Tadahiro Shimazu, Matthew D. Hirschey, John Newman, Wenjuan He, Kotaro Shirakawa, Natacha Le Moan, Carrie A. Grueter, Hyungwook Lim, Laura R. Saunders, Robert D. Stevens, Christopher B. Newgard, Robert V. Farese Jr., Rafael De Cabo, Scott Ulrich, Katerina Akassoglou, Eric Verdin. “Suppression of Oxidative Stress by β-Hydroxybutyrate, an Endogenous Histone Deacetylase Inhibitor.” Science, December 6, 2012 DOI: 10.1126/science.1227166.
  12. Megan N. Roberts, Marita A. Wallace, Alexey A. Tomilov, Zeyu Zhou, George R. Marcotte, Dianna Tran, Gabriella Perez, Elena Gutierrez-Casado, Shinichiro Koike, Trina A. Knotts, Denise M. Imai, Stephen M. Griffey, Kyoungmi Kim, Kevork Hagopian, Fawaz G. Haj, Keith Baar, Gino A. Cortopassi, Jon J. Ramsey, Jose Alberto Lopez-Dominguez. “A Ketogenic Diet Extends Longevity and Healthspan in Adult Mice.” Cell Metabolism, 2017; 26 (3): 539 DOI: 10.1016/j.cmet.2017.08.005.
  13. Min Wei, Sebastian Brandhorst, Mahshid Shelehchi, Hamed Mirzaei, Chia Wei Cheng, Julia Budniak, Susan Groshen, Wendy J. Mack, Esra Guen, Stefano Di Biase, Pinchas Cohen, Todd E. Morgan, Tanya Dorff, Kurt Hong, Andreas Michalsen, Alessandro Laviano, Valter D. Longo. “Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease.” Science Translational Medicine, 2017; 9 (377): eaai8700 DOI: 10.1126/scitranslmed.aai8700.
  14. Mayo Clinic. “Eating lots of carbs, sugar may raise risk of cognitive impairment.” ScienceDaily. ScienceDaily, 16 October 2012.
  15. BioMed Central. “A High Fat, Low Carbohydrate Diet Improves Alzheimer’s Disease In Mice.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 October 2005.
  16. Kim, D. Y., et al. “Ketone Bodies Are Protective Against Oxidative Stress In Neocortical Neurons.” Journal of Neurochemistry 101.5 (2007): 1316-1326. Web. 12 June 2017.
  17. Yun-Hee Youm, Kim Y Nguyen, Ryan W Grant, Emily L Goldberg, Monica Bodogai, Dongin Kim, Dominic D’Agostino, Noah Planavsky, Christopher Lupfer, Thirumala D Kanneganti, Seokwon Kang, Tamas L Horvath, Tarek M Fahmy, Peter A Crawford, Arya Biragyn, Emad Alnemri, Vishwa Deep Dixit. “The ketone metabolite β-hydroxybutyrate blocks NLRP3 inflammasome–mediated inflammatory disease.” Nature Medicine, 2015; DOI: 10.1038/nm.3804.
  18. In Young Choi, et al. “A Diet Mimicking Fasting Promotes Regeneration and Reduces Autoimmunity and Multiple Sclerosis Symptoms.” Cell Reports, May 2016 DOI: 10.1016/j.celrep.2016.05.009.
  19. Low Blood Glucose (Hypoglycemia).” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. U.S. Department of Health and Human Services, 12 Aug. 2016. Web. 03 Aug. 2017.

Popüler Gönderiler