Sindirim sorunlarının hafifletilmesi veya kısa süreli ishal, grip ya da irritabl bağırsak sendromu gibi daha ciddi bir durumla başa çıkmak için sindirimi rahat yiyeceklerle beslenmek gerekir.
Sindirilebilir Gıdalar Ne İşe Yarar?
Diyetinizi önemli ölçüde değiştirmeden ve belirli besinlerden uzak durmadan önce, önemli besin maddelerini atlamamak adına doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
IBS veya IBD Varsa
İrritabl bağırsak sendromu veya irritabl bağırsak hastalığı olan kişiler kolay sindirilebilen yiyecekler yemeye ihtiyaç duyabilir. Her iki durumun semptomlarından bazıları, gaz, kabızlık, ishal, mide ağrısı ve şişkinliği içerir. IBS ve IBD’li kişiler gluteni önlemek, lif alımını azaltmak ve belirli yiyecekleri sınırlamak zorunda kalabilirler. [7]
İshal Varsa
Yiyecek zehirlenmesinden veya virüsden olsun, arada sırada ishal vakası varsa, kısa sürede kolay sindirilen yiyecekler yemek isteyebilirsiniz. Yumuşak dışkılara eşlik eden yaygın semptomlardan bazıları arasında kramplar ve mide ağrısı bulunur. Kolay sindirilebilir yiyecekler yemenin yanı sıra, alkol, yağlı yiyecekler, baharatlar, süt ürünleri ve kafeinden de kaçınmalısınız. Eğer iştahınızı tamamen kaybederseniz, daha fazla su için.
Mide Yanması
Mide yanması veya ekşimesi olan kişiler de kolay sindirilebilen yiyecekler yemeye ihtiyaç duyabilirler. Mide ekşimesinin en yaygın nedeni gastroözofageal reflüdür. Bu durumda mide asitleri geri geldiğinde ve yemek borusunu tahriş ettiğinde ortaya çıkar. Boğazınızda veya göğsünüzde batma hissine ek olarak, bulantı, kusma ve rahatsızlık da olabilir. Sindirilmesi kolay yiyecekler yemeyi deneyin ve yağlı yiyeceklerden, kahve, alkolden, baharatlı yiyeceklerden, domateslerden ve çikolatadan kaçının. [9] Daha küçük porsiyonlarla yemek yemek de yardımcı olabilir.
Hatırlanacak Noktalar
Sindirim problemleri yaşıyorsanız, kolay sindirilen yiyecekleri yemeye odaklanın. Daha fazla sütlü yoğurt, muz, elma püresi, kremalı çorba, sebze suyu, fermente gıdalar ve bazı meyveler ve pişmiş sebzeler yemeye çalışın. Şeker, yağ veya lifte yüksek yiyecekler yemekten kaçınınız çünkü sizi daha da kötü hissettirebilirler. Örneğin, kızarmış yiyecekler, kurutulmuş meyveler, süt ürünleri veya tüm tahıl ürünlerini yemeyin.
Genel sindirim sağlığınızı geliştirmek istiyorsanız, probiyotik veya sindirim enzimleri kullanmayı düşünün. Bu takviyeler normal sindirimi destekler ve daha fazla yiyeceğin tadını çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Global Healing Center, A Guide for Easy-to-Digest Foods That Are Actually Healthy, 2018
Referanslar
- Your Digestive System & How it Works. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of Health. Updated Dec. 2017. Accessed 4 Oct. 2018.
- Wax E. Bland Diet. US National Library of Medicine: MedLinePlus. Updated 13 Jan. 2018. Accessed 4 Oct. 2018.
- Wax E. Low-Fiber Diet. US National Library of Medicine: MedLinePlus. Updated 14 Aug. 2016. Accessed 4 Oct. 2018.
- Bae SH. Diets for constipation. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2014;17(4):203-208.
- Fermented Foods Can Add Depth to Your Diet. Harvard University Medical School. Updated Jul. 2018. Accessed 4 Oct. 2018.
- Vahedi H, et al. Irritable Bowel Syndrome: a review article. Middle East J Dig Dis. 2010;2(2):66-77.
- Eating, Diet, & Nutrition for Irritable Bowel Syndrome. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of Health. Updated Nov. 2017. Accessed 4 Oct. 2018.
- Eating, Diet, & Nutrition for Diarrhea. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of Health. Updated Nov. 2016. Accessed 4 Oct. 2018.
- Eating, Diet, & Nutrition for GER & GERD. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of Health. Updated Nov. 2014. Accessed 4 Oct. 2018.