Kırmızı Et Tüketimi ile Böbrek Yetmezliği Arasında Bir Bağlantı Var Mıdır?

0
2658

Amerikan Nefroloji Derneği Dergisi’nde yayınlanan yeni bir çalışma, kırmızı et tüketiminin böbrek sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkisini araştırdı. Bulguları, kırmızı et ve organ sağlığı konusunda önerilen mevcut uyarıları haklı çıkarmaktadır.

Sığır eti, kuzu eti ve domuz eti gibi kırmızı et, sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak kabul edilebilir.

Ancak, birçok diyet bileşeninde olduğu gibi, tüketilen miktarı sınırlamak en iyisidir.

Örneğin, Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü, mide kanseri de dahil olmak üzere bazı kanserlerle bağları nedeniyle haftada 1 veya 2 günden fazla kırmızı et yememeyi tavsiye ediyor.

2012 yılında JAMA’da yayınlanan bir çalışma, 23.926 ölümünü belgelemiş ve kırmızı et tüketiminin artmış kardiyovasküler hastalık ve kanser ölümü riski ile ilişkili olduğu sonucuna varmıştır.

Duke-NUS Tıp Okulu ve Singapur Ulusal Üniversitesi Saw Swee Hock Halk Sağlığı Okulu’nda yürütülen bu çalışma, kırmızı etin böbrek sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini araştırdı.

Böbrek Hastalığında Dikkat Çeken Bir Artış

Artan sayıda insan kronik böbrek hastalığı (KBH) geliştiriyor; küresel olarak, yaklaşık 500 milyon kişinin CKD’si var. KBH olan birçok hasta son dönem böbrek hastalığı (ESRD) geliştirmeye devam ediyor. Bu böbrek diyalizi veya nakli gerektiren ciddi bir durumdur.

Halen, KBH olan hastalara ESRD’ye ilerlemeyi yavaşlatmak için azaltılmış bir protein alımı önerilmektedir. Bununla birlikte, farklı protein kaynaklarının ESRD gelişimindeki rolü daha önce araştırılmamıştır.

Araştırmacı Woon-Puay Koh ve ekibi, 45-74 yaşlarında 63.000’den fazla yetişkin içeren Singapur’daki Çin Sağlık Çalışması’ndan elde edilen verileri sundu. Verileri, tüm Singapur ESRD hastalarının kayıtlarını tutan Singapur Renal Kayıt Defteri ile ilişkilendirdi. Genel amaç, farklı protein kaynaklarının böbrek sağlığı çıktıları üzerindeki rolünü ortaya çıkarmaktı.

Koh, “CKD hastalarına veya genel popülasyona, böbrek sağlığı konusunda endişe verici türler veya protein alım kaynakları konusunda ne gibi tavsiyeler verilmesi gerektiğini araştırmaya başladık” diye açıklıyor.

Çin’de, birincil kırmızı et domuz etidir ve kırmızı et alımının yüzde 97’sini oluşturur. Diğer popüler protein kaynakları arasında yumurta, süt, kabuklu deniz ürünleri, balık, soya, baklagiller ve kümes hayvanları sayılabilir.

Katılımcılar ortalama 15,5 yıl takip edildi. Bu süre zarfında 951 ESRD vakası meydana geldi; Elde edilen veriler net bir eğilim göstermiştir.

Kırmızı et alımı, doza bağlı bir artmış ESRD riski ile ilişkilendirildi. En yüksek miktarda kırmızı et tüketen bireyler – en üst yüzde 25 – en az kırmızı et tüketenlere göre yüzde 40 daha yüksek oranda ESRD riski göstermişlerdir – en düşük yüzde 25.

Diğer protein kaynakları – balık, yumurta, süt ürünleri ve kümes hayvanları – ESRD’nin gelişimi ile hiçbir ilişki göstermedi. Ek olarak, soya ve baklagillerin biraz koruyucu bir rol oynadığı görülmüştür.

“Bulgularımız, bu bireylerin hala protein alımını koruyabildiğini, ancak bitki kaynaklı kaynaklara geçmeyi düşündüklerini gösteriyor; ancak yine de et yemeyi tercih ediyorlarsa, balık / kabuklu deniz ürünleri ve kümes hayvanları kırmızı et için daha iyi alternatifler” diyor Woon-Puay Koh

Kırmızı Eti Azaltmak Riski de Azaltacaktır

Araştırmacılar, haftada bir porsiyon kırmızı etin farklı bir protein kaynağı ile değiştirilmesinin ESRD geliştirme riskini yüzde 62’ye kadar azalttığını tahmin ediyorlar.

Bu sonuçlar diğer yeni çalışmaları da destekleyerek ilave ağırlık kazandırmaktadır. Örneğin, bir Japon çalışması, daha fazla hayvansal proteinin tüketildiği coğrafi bölgelerin daha yüksek oranda ESRD’ye sahip olduğunu buldu.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan Hemşirelerin Sağlık Çalışması, kırmızı et ve işlenmiş et alımının daha yüksek olduğu bireylerin, tahmin edilen glomerüler filtrasyon hızında – böbrek fonksiyonunun bir ölçüsü olarak daha yüksek bir düşüş riski olduğunu tespit etti.

Her ne kadar kırmızı et çeşitli bir diyetin sağlıklı bir bileşeni olsa da, mevcut ve önceki araştırmalar böbrek problemleri geliştirme riski taşıyan kişilerin alımlarını azaltma konusunda fayda sağlayabileceğini düşündürmektedir.

Medical News Today, Red meat consumption linked to kidney failure, 2016.

Referanslar:

Red meat intake and risk of end-stage renal disease, Lew, Quan Lan et al., Journal of the American Society of Nephrology, published online 14 July 2016.

American Society of Nephrology news release, accessed 14 July 2015 via EurekAlert.

Additional source: American Institute for Cancer Research, Recommendations for cancer prevention, accessed 14 July 2016.

Additional source: Red meat consumption and mortality, An Pan et al., JAMA Internal Medicine, doi: 10.1001/archinternmed.2011.2287, published online 9 April 2012.