Kişilik Bozukluğu Nedir?
Kişilik bozuklukları, esnek olmayan ve sağlıksız düşünme, hissetme ve davranma şekilleriyle karakterize edilen bir grup zihinsel sağlık koşuludur. Bu içsel deneyimler ve davranışlar çoğu zaman birinin içinde yaşadığı kültürün beklentilerinden farklıdır.
Kişilik bozukluğu olan insanlar genellikle başkalarıyla iyi geçinmek ve bir kültürel grup tarafından beklendiği şekilde günlük sorunlarla uğraşmakta zorlanırlar. Genellikle düşünce ve davranış biçimlerinin tamamen normal olduğuna inanırlar. Bununla birlikte, diğerlerinden oldukça farklı olan dünya görüşüne sahip olma eğilimindedirler. Sonuç olarak, sosyal, eğitimsel ve aile etkinliklerine katılmayı zor bulabilirler. Ayrıca başkaları için zorluklarından dolayı suçludurlar. Bu davranışlar ve tutumlar genellikle ilişkilerde, sosyal karşılaşmalar ve iş veya okul ortamlarında sorunlara ve kısıtlamalara neden olur. Ayrıca, kişilik bozukluğu olan kişilerin kendilerini depresyon ve anksiyeteye katkıda bulunabileceklerini hissettirebilirler.
Kişilik bozukluklarının nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, en belirgin şekilde çocukluk çağı travması olan genetik ve çevresel etkiler tarafından tetiklenebileceklerine inanılmaktadır.
Kişilik bozuklukları genç yaşlarda veya erken yetişkinlikte ortaya çıkma eğilimindedir. Belirtiler, kişilik bozukluğunun türüne bağlı olarak değişir. Tedavi tipik olarak konuşma terapisi ve ilaç tedavisini içerir.
Farklı Kişilik Bozuklukları Nelerdir?
Çok çeşitli kişilik bozuklukları vardır. Benzer özellikler ve semptomlar temelinde üç kümeye ayrılırlar. Bazı insanlar çoklu kişilik bozukluklarının belirti ve semptomlarına sahip olabilir.
Küme A: Şüpheli
- Paranoid kişilik bozukluğu : Paranoid kişilik bozukluğu olan insanlar diğerlerine çok güvenmiyor ve bu sebeplerden şüpheleniyorlar. Ayrıca kin tutmaya meyillidirler.
- Şizoid kişilik bozukluğu : Bu tür bir bozukluğu olan insanlar, kişisel ilişkiler kurma veya sosyal etkileşimlere katılma konusunda çok az ilgi gösterirler. Genelde normal sosyal ipuçlarını yakalamazlar, bu yüzden duygusal olarak soğuk görünebilirler.
- Şizotipal kişilik bozukluğu : Şizotipal kişilik bozukluğunda insanlar, başka insanları veya olayları düşünceleriyle etkileyebileceklerine inanırlar. Genellikle davranışları yanlış yorumlarlar. Bu onlara uygunsuz duygusal tepkiler vermelerine neden olur. Sürekli olarak samimi ilişkiler kurmaktan kaçınabilirler.
Küme B: Duygusal ve Dürtüsel
- Antisosyal kişilik bozukluğu : Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler, davranışları için pişmanlık duymadan başkalarını sert bir şekilde manipüle etme veya tedavi etme eğilimindedir. Alkol veya uyuşturucuları yalan söyleyebilir, çalabilir veya kötüye kullanabilirler.
- Sınır çizgisi kişilik bozukluğu : Bu tür bir bozukluğa sahip kişiler, aile veya toplum desteği ne olursa olsun, kendilerini çoğunlukla boş ve terk edilmiş hissederler. Stresli olaylarla uğraşmakta zorluk çekebilirler. Paranoya bölümleri olabilir. Ayrıca, güvensiz seks, aşırı içki içme ve kumar gibi riskli ve itici davranışlarda bulunma eğilimindedirler.
- Histriyonik kişilik bozukluğu : Histriyonik kişilik bozukluğunda insanlar aşırı dramatik veya cinsel olarak kışkırtıcı olarak daha fazla dikkat çekmeye çalışırlar. Diğer insanlar tarafından kolayca etkilenirler ve eleştiriye ya da onaylanmaya karşı son derece hassastırlar.
- Narsisistik kişilik bozukluğu : Narsisistik kişilik bozukluğu olan insanlar, diğerlerinden daha önemli olduklarına inanırlar. Başarılarını abartma eğilimindedirler ve çekicilikleri veya başarıları hakkında övünebilirler. Hayranlık için derin bir ihtiyaç duyuyorlar, ancak diğer insanlar için empati duymuyorlar.
Küme C: Endişeli
- Önleyici kişilik bozukluğu : Bu tür bozukluğu olan insanlar genellikle yetersizlik, yetersizlik veya dikkatsizlik duygusu yaşarlar. Genellikle başkalarından gelen eleştiriler üzerinde dururlar ve yeni etkinliklere katılmaktan veya yeni arkadaşlar edinmekten kaçınırlar.
- Bağımlı kişilik bozukluğu : Bağımlı kişilik bozukluğunda insanlar duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak için diğer insanlara büyük ölçüde bağımlıdırlar. Genellikle yalnız kalmaktan kaçınırlar. Karar alırken düzenli olarak güvenceye ihtiyaçları vardır. Ayrıca fiziksel ve sözlü tacize tahammül etme olasılığı da vardır.
- Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu : Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu olan kişilerin düzen için ezici bir ihtiyacı vardır. Kurallara ve düzenlemelere şiddetle uyuyorlar. Mükemmelliğe ulaşılmadığında kendilerini çok rahatsız hissediyorlar. Bir projeyi mükemmel hale getirmeye odaklanmak için kişisel ilişkileri bile ihmal edebilirler.
Kişilik Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Ruhsal Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı, Beşinci Baskı (DSM-5), zihinsel sağlık koşullarını teşhis etmede yardımcı olmak için kullanılan doktorlar ve ruh sağlığı uzmanlarının referansıdır. Her kişilik bozukluğunun tanı için yerine getirilmesi gereken kriterleri vardır. Birinci basamak ya da ruh sağlığı sağlayıcısı, kişilik bozukluğunun türünü belirlemek için bu kriterlere dayanarak sorular soracaktır. Teşhis konması için davranış ve duygular birçok yaşam koşulunda tutarlı olmalıdır. Ayrıca, aşağıdaki alanlardan en az ikisinde ciddi sıkıntı ve bozulmaya neden olmalıdır:
- kendinizi ve diğer insanları algılama veya yorumlama şekliniz
- diğer insanlarla uğraşırken davranış şekliniz
- duygusal yanıtlarınızın uygunluğu
- dürtülerinizi ne kadar iyi kontrol edebilirsiniz
Bazı durumlarda, birinci basamak veya ruh sağlığı sağlayıcınız, bir tıbbi sorunun belirtilerinize neden olup olmadığını belirlemek için kan testleri yapabilir. Ayrıca alkol ve uyuşturucular için bir tarama testi isteyebilirler.
Bir Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi, kişilik bozukluğunuzun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Psikoterapi ve ilaçları içerebilir.
Psikoterapi
Psikoterapi veya konuşma terapisi, kişilik bozukluklarının tedavisinde yardımcı olabilir. Psikoterapi sırasında siz ve bir terapist durumunuzu, ayrıca hislerinizi ve düşüncelerinizi tartışabilirsiniz. Bu size günlük yaşamınıza müdahale eden semptom ve davranışlarınızı nasıl yöneteceğiniz konusunda fikir verebilir.
Pek çok farklı psikoterapi türü var. Diyalektik davranış terapisi, insanların stresi nasıl tolere edebileceğini ve ilişkileri nasıl geliştireceğini öğrendikleri grup ve bireysel oturumları içerebilir. Bilişsel davranışçı terapi, insanlara olumsuz düşünme modellerini nasıl değiştireceklerini öğretmeyi amaçlar, böylece günlük zorluklarla daha iyi başa çıkabilmelerini sağlar.
İlaç
Kişilik bozukluklarının tedavisi için onaylanmış herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bazı reçeteli ilaç türleri, çeşitli kişilik bozukluğu semptomlarının azaltılmasında yardımcı olabilir:
- depresif bir ruh hali, öfke veya dürtüsellik geliştirmeye yardımcı olabilecek antidepresanlar
- duygudurum dalgalanmalarını önleyen ve sinirlilik ve saldırganlığı azaltan duygudurum dengeleyiciler
- ayrıca, gerçeklikle sık sık iletişimini kaybeden insanlar için faydalı olabilecek nöroleptikler olarak da bilinen antipsikotik ilaçlar
- kaygı, ajitasyon ve uykusuzluğun hafifletilmesine yardımcı olan anti-anksiyete ilaçları
Kişilik Bozukluğu Olan Birinin Görünümü Nedir?
Bir kişilik bozukluğunu tedavi etmenin en önemli yönü, sorunun ilk başta var olduğunun tanınmasıdır. Bu tür bozukluklara sahip insanlar kişilik özelliklerinin normal olduğuna inanırlar, bu yüzden birileri bir kişilik bozukluğu olduğunu öne sürdüğünde oldukça üzülebilirler.
Birisi bir kişilik bozukluğunun olduğunu kabul ederse ve tedaviye katılırsa, semptomlarında bir iyileşme görmelidir. Arkadaşların veya aile üyelerinin de terapi seanslarına katılmaları faydalıdır. Kişilik bozukluğu olan birinin alkol almaktan ve yasadışı uyuşturucu kullanmaktan kaçınması da önemlidir. Bu maddeler duyguları olumsuz yönde etkileyebilir ve tedaviye müdahale edebilir.
Kişilik Bozukluğu Olan Birisine Nasıl Yardım Edebilirsiniz?
Bir kişilik bozukluğu olabileceğinden şüphelendiğiniz birisine yakınsanız, yardım istemeleri için onları teşvik etmelisiniz. Sinirlenebilir veya savunabilirler, ancak onlarla tartışmaktan kaçınmak önemlidir. Bunun yerine, duygularınızı ifade etmeye ve davranışlarıyla ilgili endişelerinizi dile getirmeye odaklanın.
Başka birinin kendine veya başkalarına zarar vermeyi düşündüğünü düşünüyorsanız, 112’i arayın. Dostça, destekleyici bir ses, zor zamanlar ya da krizler sırasında çalışmalarına yardımcı olabilir.
Kaynaklar:
Kişilik bozuklukları için DSM-IV ve DSM-5 kriterleri. (2012)
Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 31 Ocak). Kişilik bozuklukları
Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 31 Ocak). Kişilik bozuklukları: Testler ve tanı