Klitoris nedir?
Kadın anatomisinin en zor kısmı: klitoris. Klitoris nedir, nerede bulunur ve ne işe yarar?
Klitoris nasıl gelişti ve neden bu konuda fazla bir şey duymuyoruz? Tüm bu soruları ve daha fazlasını bu yazıda cevaplıyoruz.
Klitoris uzun zamandır yanlış tanıtılıyor ve yanlış anlaşılıyor ve şimdi bile, bilimin henüz çözemediği bazı bilmeceler var.
Klitoral Orgazm Nedir?
Klitorisin uyarılma sonucu olan orgazma klitoral orgazm nedir. Klitoral orgasmı farklı posizyonlarda deneyimleyebileceğiniz gibi elinizle veya partnerinizin elinin okşamaları ile yaşayabilirsiniz.
Bütün dişi memeliler – ve bazı dişi kuşlar ve sürüngenler – bir klitoris (ya da yılanlarda olduğu gibi iki) vardır.
Ancak, bu organ sayesinde onlardan ne kadarının orgazm olduğu da belli değil.
İnsanlarda, klitoris sıkı bir şekilde cinsel hazza bağlanmıştır, ancak başka bir rol oynayıp oynamaması hala tartışma konusudur.
Dünya nüfusunun yaklaşık yarısının yani kadınların hepsinin bir klitorisle doğmasına rağmen, bu cinsel organ hakkında çok fazla konuşulmaz ve yakın zamana kadar, ders kitaplarında bu konuda bulabileceğimiz bilgiler bile yanlış ya da yanıltıcıydı.
Klitorisin Sırları
Peki, bu zor organ hakkında bilinmesi gerekenler ve neden hala onu anlamakta zorlanıyoruz? Öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Sadece Küçük Bir Tepeden Daha Fazlası
Klitorisin doğası adın içinde bulunabilir; “klitoris”, “küçük tepe” anlamına gelen ve “anahtar” anlamına gelen “kleis” kelimesiyle ilişkili olabilecek “Eski Yunanca” kleitoris “kelimesinden gelir.
Glans, crura ve vestibüler ampulleri gösteren, 3-D basılı bir klitoris modelidir.
Her ne kadar bu organ kadın cinsel zevkinin kilidini açan anahtar olsa da, uzun zamandır inanıldığı gibi sadece “küçük bir tepe” değil.
Aslında, küçük tepe (bir deri peleriniyle veya üretral açıklık üzerinde bulunan “klitoral başlık” ile korunmaktadır) klitoris, daha büyük organın sadece görünen kısmıdır.
Klitoral bezi olarak adlandırılan bu uç, bu genital organın en kolay görünen kısmıdır.
Yine de, tüm organ bundan daha geniş bir alana yayılıyor ve bu fikir ilk olarak birkaç yıl önce araştırmacı Dr. Helen O’Connell tarafından kamuoyuna tanıtıldı.
O’Connell, “Vajinal duvar aslında klitoris’tir. Cildi yan duvarlardaki vajinadan kaldırırsanız, klitorisin noktasını görebilirsiniz- üçgen erektil doku kitleler” dedi. 2006 yılında BBC’ye verdiği bir röportajda.
Klitorisin üç ana bileşeni vardır:
Organın sadece görünen kısmı olan glans klitorisi, yapının tamamının “beşinci veya daha azını” temsil eder.
Parantez gibi, glans klitoristen aşağıya ve vulva dokusuna derinlemesine uzanan iki krura, her iki tarafta
vajinal orifisin her iki tarafını da uzatan vestibülün iki ampulü bulunuyor (tüm araştırmacılar vestibüler ampullerin klitorisle bir ilişkisine sahip olduğu konusunda aynı fikirde değiller).
Bütünüyle, klitoris, uzun değilse, uzunluğu 7 santimetreye kadar ulaşabilmektedir ve glans, bütününün yaklaşık 4-7 milimetresini oluşturmaktadır.
Glans ayrıca serbest sinir uçlarında en zengin olan ve en fazla hissi veren kısımdır.
2. ‘Erotik Duygu Merkez İstasyonu’
Hassasiyeti nedeniyle, klitoris genellikle kadın orgazm söz konusu olduğunda ana oyuncudur.
Klitorisin önemli bir rolü vardır: erotik duyum.
Popüler kültür ve pornografik materyaller genellikle kadın orgazmını, yalnızca nüfuz etme yoluyla ulaşılabilecek bir şey olarak tasvir etme eğilimindedir, ancak bilim, tamamen farklı bir hikaye anlatır.
Araştırmacıların çoğu kadın, yalnızca klitoris – veya daha spesifik olarak glans klitorisi – uyarıldığı zaman orgazma ulaşacağını tespit etti.
Seks eğitimcisi ve araştırmacı Emily Nagoski, kadın cinsel organına, “Come as You Are: The Surprising New Science That Will Transform Your Sex Life” kitabında “Erotik Duyguların Merkezi” diyor.
Aslında, son araştırmalar, daha az yaygın ve bazen daha tartışmalı olan orgazm türleri – penetrasyon nedeniyle vajinal orgazm veya G spot uyarımı yoluyla vajinal orgazm – konusunda klitoral stimülasyona sahip olabileceğini göstermektedir.
3. Bir Çeşit Dişi Penisi Mi?
Klitoris, bazen büyük ölçüde, Emily Nagoski’nin dediği gibi, bütün fetüslerin doğduğunu belirten “biyolojik homoloji” olarak adlandırdığımız bir olguya bağlı olarak kadın bir penis olarak da görülmüştür “
Klitoris ve penis homolog organlardır.
Bu, aynı zamanda, kadınlardan farklı olarak, süt üretmeye veya bebek emzirmeye ihtiyaç duymayan erkeklerin de meme uçlarına sahip olmalarının nedenidir.
Başka bir deyişle, erkekler ve kadınlar aslında birbirlerini fizyolojik olarak büyük ölçüde yansıtırlar.
Ve klitoris bu şekilde gelişir; o ve penis homologlardır. Nagoski, bunun rahimdeki erken gelişim sırasında nasıl olduğunu açıklar.
“Rahimdeki döllenmiş yumurta implantlarından yaklaşık 6 hafta sonra, erilleşme hormonları yıkıyor” diye yazıyor.
“Erkek blastosist (embriyoyu oluşturacak bir hücre grubu) buna, ‘prefabrik’ evrensel genital donanımını, erkek penisi, testis ve skrotumun yapılandırmasına geliştirerek yanıt verir. Dişi blastosist ve bunun yerine prefabrik evrensel genital donanımını, klitoris, yumurtalıklar ve labiaların kadın bünyesine dönüştürüyor.” diyor Emily Nagoski.
4. Evrimsel Kalıntı veya Erotik Bonus
Bununla birlikte, penis ve klitoris homolog olsa da, penis birkaç rol oynar – erotik, üreme ve atılgan – klitoris sadece bir iş yaparken: orgazm olmasına yol açabilen erotik duyum oluşturma. Bu neden olabilir?
Nagoski dişi orgazmına ‘fantastik bonus’ diyor.
Nagoski’ye göre, dişi orgazm biyolojik homolojinin bir “yan ürünü” ve bu yüzden fantastik bir bonus olarak kutlanması gerekiyor.
“Erkek boşalması, orgazmla olan yakın bağıyla üreme için çok önemlidir” diye açıklıyor. “Sonuç olarak, orgazm da kadın cinsel organına bağlıdır.”
Ancak bazı araştırmacılar, kadın orgazmının her zaman “ikramiye” olamayacağına inanıyor.
Bunun yerine, erkek orgazmına benzer şekilde – semen salınımına denk gelen – kadın orgazmının ovül salınımını tetiklediğini düşünüyorlar.
Örneğin, 2016 yılında JEZ-B Moleküler ve Gelişimsel Evrim dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir makalenin yazarları orgazmdan hemen sonra kadınların modern insanlarda ruh halini iyileştirme etkisine sahip olan hormonal bir dalgalanma yaşadığını tespit etmiştir.
Ancak bilim adamları, vücutta salınan maddelerin, cinsel ilişki sırasında sıçanlar gibi diğer dişi memelilerin vücutlarında salgılanan ve döllenebilecek yumurta salınımını teşvik edenlere benzemediğini söylüyorlar.
İnsanlarda yumurtlama, cinsel ilişkiden bağımsız, kendiliğinden bir olaydır. Ancak, yukarıda bahsedilen çalışmanın yazarları, evrimsel geçmişimizdeki bir noktada, diğer memeliler gibi işlev görmüş olabileceğimizi ve dişi orgazmın ovül salınımını tetiklediğini varsaymaktadır.
Şimdi, orgazm, üreme derneği olmadan, zevkli bir evrimsel miras olarak ısrar etti.
5. Klitoris Neden Bu Kadar Tabu Bir Konu?
Ancak bilim adamlarının klitorisle daha fazla ilgilenmeye başlaması neden bu kadar uzun sürdü ve neden birileri klitoriyi taramak ve 2009’da doğru bir sunumunu üretmek için inisiyatif kullandı?
Klitoris çok uzun zamandır tabu bir konudur, bu yüzden sessizliği bozmalıyız, diyor araştırmacılar.
2000 yılında Sex Roles dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar Shirley Mattel Ogletree ve Harvey J. Ginsburg, klitorisin gizlilik içinde gizlendiğini yazmaktadır.
Birçoklarının klitoris ve kadın orgazmı hakkında konuşmaktan hoşlanmayabileceği için, araştırmacılar sorunun evde başladığını söylüyorlar.
“Klitorisin tek işlevi cinsel zevk olduğundan, ebeveynlerin klitoristi konuşmak için hiçbir nedeni olmadığını, bu yüzden hiç konuşulmadan bir gençlik büyüyebiliyor”
Daha da şok edici olansa, kadın cinsel organının önemini tartışırken, “ebeveynlere tavsiyede bulunan ‘uzmanlar bile” klitoris dışındaki terimleri kullandıklarını ” fark ettiler.
Zevkin zararına üremenin önemine odaklanan bir kültürde, klitoris unutulmuştur ve hem kamu hem de tıp uzmanları bu konuyu tartışmaktan ve ona dikkat etmekten utanmışlardır.
Bununla birlikte, kadın cinsel organı ve kadın zevki hakkındaki konuşma eksikliği, kadınların cinsel sağlığını anlama şeklini etkileyebilir ve hatta cinsel yaşamlarını bile değiştirebilir.
Ogletree ve Ginsburg, “Klitorisin geri kazanılması, kadınların kendi cinsel zevklerini aktif olarak keşfetmelerine ve yaptıkları cinsel seçimlerde daha bağımsız olmalarına yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.
Umarız bu makale klitoris hakkındaki konuşmayı daha da ileriye götürebilir ve kadın cinselliğinin harikası hakkında size daha fazla bilgi vermesini ümit ederiz.
MedicalNewsToday, The clitoris: What is there to know about this mystery organ?, 2018