Bilim adamları, 12 yıl önce, ilk uzun vadeli remisyona (hastalığın stabil hale gelmesi durumu) yol açan prosedürü çoğaltmaya çalıştılar.
Londralı hastasıyla başarılı olmuş gibi görünüyorlar.
Global salgının başlamasından bu yana ikinci kez bir hasta, AIDS’e neden olan virüs olan H.I.V. ile enfeksiyon tedavisi görmüş görünüyor.
Haber, tedavi edildiği bilinen ilk hastadan yaklaşık 12 yıl sonra geldi, araştırmacıların uzun seferler deneyip başarısız olduğu tedavinin başarısı. Şaşırtıcı bir başarı olarak araştırmacılar artık H.I.V. tedavisinin zor da olsa mümkün olduğunu söylediler.
Araştırmacılar salı günü Nature dergisinde raporlarını yayınlayacak ve Seattle’daki Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansı’nda bazı detayları sunacaklar.
Açıkça, bilim insanları vakayı uzun vadeli bir remisyon olarak nitelendiriyorlar. Görüşmelerde, çoğu uzman bunu bir tedavi olarak adlandırıyor, yalnızca bilinen iki örnek olduğu için nasıl tanımlanacağını bilmiyorlar.
Her iki kilometre taşı, enfekte hastalara verilen kemik iliği nakli sonucu ortaya çıkmıştır. Ancak nakillerin, H.I.V. değil, hastalarda kanseri tedavi etmesi amaçlanmıştır.
Kemik iliği transplantasyonunun yakın gelecekte gerçekçi bir tedavi seçeneği olması muhtemel değildir. H.I.V.’i kontrol etmek için güçlü ilaçlar var; enfeksiyon, nakli riskli iken, yıllarca sürebilir sert yan etkileri ile.
Fakat vücudu benzer şekilde, H.I.V. Uzmanları, pratik bir tedavi ile başarılı olabilirler.
Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi Üniversite Tıp Merkezi’nde bir virolog olan Dr. Annemarie Wensing, “Bu, tedavinin bir hayal olmaması, insanlara ilham verecek” dedi. “Çünkü ulaşılabilir.”
Wensing, H.I.V.’yi tedavi etmek için kök hücre nakli üzerine çalışan Avrupalı bilim adamlarından oluşan bir konsorsiyum olan IciStem’in eş lideridir. Konsorsiyum, Amerikan AIDS araştırma kuruluşu AMFAR tarafından desteklenmektedir.
Yeni hasta isimsiz kalmayı seçti ve bilim adamları ona yalnızca “Londra hastası” olarak bahsetti.
The New York Times’a bir e-postayla “Doktorların bilimi geliştirebilmeleri için nasıl olduğunu anlamalarına yardımcı olma sorumluluğunu hissediyorum” dedi.
Hem kanseri hem de H.I.V.’i tedavi edebileceğini öğrenmek hem“gerçeküstü” hem de “büyük bir başarı” idi. “Ömrüm boyunca bir tedavim olacağını düşünmemiştim.”
2007’deki aynı konferansta, bir Alman doktor, daha sonra şu anda Calif, Palm Springs’te yaşayan 52 yaşındaki Timothy Ray Brown olarak tanımlanan “Berlin hastasına” ilk tedaviyi anlattı.
Konferans odasının arkasındaki posterde gösterilen bu haber başlangıçta çok az ilgi gördü. Bay Brown’un tedavi edildiğinin anlaşılmasıyla, bilim adamları sonucunu H.I.V. ile enfekte olmuş diğer kanser hastalarıyla paylaşmak için yola koyuldular.
Durumdan sonra, virüs, hastaların antiretroviral ilaçları almayı bıraktıktan yaklaşık dokuz ay sonra geri dönmeye başladı ya da hastalar kanserden öldüler. Başarısızlıklar, bilim adamlarının Bay Brown’un tedavisinin bir şans olup olmayacağını merak etmelerini sağladı.
Bay Brown’un lösemisi vardı ve kemoterapi onu durduramadıktan sonra iki kemik iliği nakli gerekiyordu.
Transplantlar, bazı immün hücrelerin yüzeyine dayanan CCR5 adlı bir proteinde mutasyona sahip bir donördendi. H.I.V. Bu hücrelere girmek için proteini kullanır, ancak mutasyona uğramış sürüme kilitlenemez.
Bay Brown’a artık kullanılmayan bir tür sert immünosüpresif ilaçlar verildi ve nakilden sonra aylarca yoğun komplikasyonlar yaşadı. Bir noktada indüklenen bir komaya yerleştirildi ve neredeyse öldü.
Bay Brown’ı tedavi eden San Francisco Üniversitesi AIDS uzmanı Dr. Steven Deeks, “Tüm prosedürle gerçekten dövüldü” dedi. “Ve biz her zaman, tüm bu şartlanmanın, bağışıklık sisteminde büyük miktarda bir tahribata yol açıp açmadığını, Timothy’nin neden başkalarının tedavi edildiğini açıklamamış olduğunu merak ettik.”
Londra hastası şu soruyu cevapladı: İşlemin çalışması için ölümcül derecede hasta olmanıza gerek yok.
Hodgkin’in lenfoması vardı ve Mayıs 2016’da CCR5 mutasyonu olan bir donörden kemik iliği nakli aldı. Ayrıca, immün sistemi baskılayıcı ilaçlar aldı, ancak tedavi, transplant hastaları için mevcut standartlara uygun olarak çok daha az yoğundu.
Anti-H.I.V almayı bıraktı. Eylül 2017’de uyuşturucu, onu Bay Brown’ın durduktan bir yıldan fazla bir süre boyunca virüssüz kaldığı bilinen ilk hasta yapıyor.
Seattle toplantısında bulguları sunan University College London’daki virolog Dr. Ravindra Gupta “Bence bu oyunu biraz değiştirir” dedi. “Berlin hastasından sonra, temel olarak H.I.V.’i tedavi etmek için neredeyse ölmek zorunda kaldığına inanıyordu.”
Londra hastası, nakil sonrası Bay Brown kadar hasta olmasa da, prosedür de işe yaradı: Nakil, zararlı yan etkileri olmadan kanseri yok etti. Günümüzde H.I.V.’e dirençli olan nakledilen bağışıklık hücreleri, savunmasız hücrelerinin yerini tamamen almış gibi görünmektedir.
Delta 32 adı verilen H.I.V.’e dirençli mutasyonu olan çoğu kişi Kuzey Avrupa kökenlidir. IciStem, yaklaşık 22.000 bu tür donörden oluşan bir veri tabanına sahiptir.
Şimdiye kadar, bilim adamları, altı tane mutasyon olmadan bağışçı dahil olmak üzere kemik iliği nakli almış 38 H.I.V. ile enfekte olmuş kişiyi takip ediyorlar.
Londra hastası bu listede 36. Listede yer alan ve “Düsseldorf hastası” olarak adlandırılan 19 numaradan biri, anti-H.I.V’den ayrıldı. Bu davanın detayları bu hafta sonra Seattle konferansında sunulacak.
Konsorsiyumun bilim adamları, Londra hastasının kanını virüs belirtileri için defalarca analiz etti.
24 testin birinde devam eden enfeksiyon belirtisinin zayıf olduğunu gördüler, ancak bunun numunedeki kontaminasyon sonucu olabileceğini söylüyorlar.
En hassas test dolaşımdaki herhangi bir virüs bulamadı. H.I.V.’e Antikorlar Kanında hala mevcuttu, ancak seviyeleri Bay Brown’da görülene benzer bir yörüngede zamanla düşmüştü.
Bunların hiçbiri, Londra hastasının sonsuza dek ormandan uzak olduğunu garanti etmiyor, ancak Bay Brown’un iyileşmesiyle benzerlik iyimserlik için bir neden sunuyor.
“Bir şekilde, doğrudan karşılaştırılabilecek tek kişi Berlin hastası” dedi. “Şu anda sahip olduğumuz tek standart bu.”
Bay Brown, Londra hastasının tedavisinin kendisininki kadar dayanıklı olduğunu kanıtladığına dair umutlu olduğunu söyledi. Brown, “Tıp biliminde bir kez bir şey olmuşsa, tekrar olabilir” dedi.
Kaynak: The New York Times, H.I.V. Is Reported Cured in a Second Patient, a Milestone in the Global AIDS Epidemic, 2019