Kokain ve bağımlılık
Kokain, Güney Amerika’ya özgü koka bitkisinin yapraklarından elde edilen bir ilaçtır. Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü’ne göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların yaklaşık % 15’i kokain denemiştir.
Kokain ayrıca kok, C, pul, kar, çatlak ve darbe olarak da bilinir. Yüksek derecede bağımlılık yapar ve ABD’de eğlence amaçlı kullanım yasaktır.
Kokain bir uyarıcıdır, yani uyanıklığı ve enerjiyi arttırır. Beyninizdeki nöropat yolları etkiler, konuşkan, enerjik ve öforik hissetmenizi sağlar. Koka bağımlılığı sadece birkaç kez denedikten sonra bile hızla gelişebilir.
Bir bağımlılık fiziksel olabilir, yani vücudunuz ilacı arzu eder. Aynı zamanda zihinsel olabilir, yani ilacın etkilerini şiddetle istediğiniz anlamına gelir.
Kokain çeşitli şekillerde tüketilebilir. Burun içinden solunabilir veya damar içine enjekte edilebilir. Ve genital veya rektal yollar ile kullanılabilir. Ayrıca, crack kokain adı verilen bir formda işlendikten sonra da içilebilir. Bağımlılık bu yöntemlerden herhangi birinden hızlı bir şekilde oluşabilir.
Kokainin etkileri nelerdir?
Kısa bir süre için, kokainin vücut üzerinde uyarıcı etkileri vardır. Dopamin denilen doğal olarak oluşan bir nörotransmitterin beyindeki konsantrasyonunu artırmasına neden olur. Bu zevk ve memnuniyet duygularına neden olur. Kokain, dopamin seviyelerinizin yükselmesine neden olmakta ve kendini öforik hissetmesine neden olmaktadır.
Kokain, dopamin ve diğer nörotransmiterler norepinefrin ve serotoninin sinir hücrelerine alınmasını önler. Bu, büyük miktarda nörotransmiterin, çevresindeki sinir hücrelerini biriktirmesini ve uyarmasını sağlar. Bu, zevkli bir öfori duygusunu arttırır.
Kokain aynı zamanda uyku ve yemek isteğinizi de en aza indirebilir. Bazı insanlar kokainin, işleri daha hızlı düşünmelerine ve gerçekleştirmelerine yardımcı olduğunu bildirmektedir. Pek çok kullanıcı kokainin yarattığı hisleri arzulamaya başlar.
Sıklıkla kokain kullanımı ilaca daha yüksek tolerans geliştirmenize neden olabilir. Yüksek tolerans, etkilerini hissetmeniz için daha fazla kokain gerektirdiği anlamına gelir. Bu, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı etkileyebilecek daha fazla miktarda kullanılmasına yol açabilir.
Kokain bağımlılığının psikolojik etkileri şunlardır:
- paranoya
- panik
- halüsinasyonlar
- saldırganlık
- sinirlilik
- kaygı
- depresyon
- engelli yargı
- tekrarlayan veya anormal davranışlar
Kokain bağımlılığının fiziksel etkileri şunlardır:
- sağlıksız kilo kaybı
- artan kalp atış hızı
- mide bulantısı
- karın ağrısı
- baş ağrısı
- göğüs ağrısı
- kalp aritmi
- kalp krizi
- haciz
- inme
Kokain bağımlılığı ayrıca aşağıdakileri içeren tıbbi durumlarla da ilişkilidir:
- solunum hastalıkları
- zayıf bağışıklık sistemi
- hepatit
- bağırsakların kangreni
Kokain bağımlılığına ne neden olur?
Kokain beyninizdeki nörolojik sistemleri etkiler. Kokain kullanımı, özellikle de tekrarlayan kullanım, zevk, hafıza ve karar verme ile ilgili sistemleri değiştirebilir. Birisi bağımlı olduğunda, dürtülere karşı koyma kabiliyetleri bozulur ve istifa etmeleri zorlaşır.
Tüm uyarıcılar, hücre dışı dopamin, norepinefrin ve serotonin konsantrasyonlarını arttırmak için etki eder. Uyarıcı ilaçlar bu nörotransmiterlerin taşınmasını engelleyebilir.
Kokaine tekrar tekrar maruz kalmak nöroadaptasyonla sonuçlanır. Buna duyarlılık (artan ilaç yanıtı) ve tolerans (düşük ilaç yanıtı) dahildir. Kokainin etkilerine fiziksel tolerans, sadece birkaç kullanımdan sonra ortaya çıkabilir. Bu, aynı etkiyi elde etmek için ilaca ve daha fazlasına ihtiyaç duyulmasına neden olur.
Kim kokain bağımlılığı riski altındadır?
Kokain kullanan herkesin bağımlı olma riski vardır. Kokain bağımlılığı riskinizi artıran faktörler:
- aile kokain öyküsü veya diğer uyuşturucu bağımlılığı
- alkol veya diğer ilaçlara bağımlılık
- depresyon gibi akıl hastalıkları
Kokain bağımlılığının semptomları nelerdir?
Bir kokain bağımlılığının belirtileri şunlardır:
- ilaç için tolerans, yüksek almak için büyük miktarlarda gerektiren
- kullanımı durduramaz veya azaltamaz
- kullanım durduğunda yoksunluk belirtileri
- sağlık komplikasyonları ortaya çıksa bile kullanmaya devam etme arzusu
- yaşam kalitesi, ilişkiler ve istihdam üzerinde olumsuz bir etki
- kokain arayan fazla zaman ve para harcamak
- psikoz ve halüsinasyonlar
- sinirlilik veya kaygı
- binge oturumları için kayboluyor
Kokain bağımlılığı nasıl teşhis edilir?
Bir kokain bağımlılığı tanısı koymak için doktorunuz mevcut kullanımınızı ve sağlık geçmişinizi tartışacaktır. Bağımlılığınızın derecesini belirlemeye çalışacaklar ve tedavi seçenekleri önerecekler. Tedavi isteyen bir kullanıcının durmayı taahhüt etmesi gerekir.
Kokain bağımlılığı nasıl tedavi edilir?
Kokain bağımlılığı fiziksel, zihinsel, sosyal, çevresel ve ailevi faktörlerle karmaşık bir hastalıktır. Tüm bu bileşenlere yönelik kokain bağımlılığı için çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
Tedavi Hizmetleri
Evde tedavi programları, bağımlılığın tüm yönlerini kapsamak için çalışır. Bu programlar birkaç haftadan bir yıla kadar sürebilir. Ve genellikle destek grupları, mesleki rehabilitasyon veya terapi içerirler.
Davranış tedavisi
Davranış tedavileri, insanlara kokain bağımlılığı yoluyla yardım etmenin umut verici sonuçları göstermektedir. Tedavi ayakta tedavi bazında ya da mesken tedavi programının bir parçası olarak yapılabilir. Davranışa odaklanan müdahaleler genellikle ilaçlar ile birlikte kullanılır.
Davranış tedavileri, kullanımı durdurma ile ilgili hedeflerin karşılanmasına yönelik ödülleri ve kullanmaya devam etmenize yardımcı olmayan öğrenme süreçlerini öğreten bilişsel davranışçı terapiyi içerir.
İlaçlar
Özel olarak kokain bağımlılığını tedavi etmek için tasarlanmış hiçbir ilaç bulunmamakla birlikte, antidepresanlar gibi başka amaçlarla bazı ilaçlar yardımcı olabilir.
Alternatif terapiler
Kokain bağımlılığının üstesinden gelmeye yardımcı olan diğer çözümler arasında egzersiz, hipnoz, akupunktur ve şifalı otlar bulunur. Ancak bu tekniklerin kokaine bağımlılık üzerindeki etkinliğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Kokain çekilmesinin etkileri nelerdir?
Kokain kullanmayı bırakan bağımlı kullanıcılar, para çekme olarak bilinen ilk bir çökmeye maruz kalacaklar. Çekilme ve rahatsız edici yan etkilerden dolayı çekilme yoğun ve zor olabilir. Kokain çekilmesinin etkileri:
- yorgunluk
- düşmanlık
- paranoya
- kaygı
- çalkalama
- uyku bozuklukları
- depresyon
Kokainden çekilmek, yoğun rahatsızlığa neden olabilir. Bu da ilacı tekrar kullanmak için güçlü bir arzuya neden olabilir. Çekilme semptomları azalmış olsa bile, ani istek ortaktır.
Arkadaş, aile, tedavi tesisleri ve bağımlılıktan kurtulan diğer insanlar gibi destek sistemleri bu aşamada ilerlemenize yardımcı olabilir. Kokain Anonim kuruluşu, kokain bağımlılığından kurtulan insanlar için kaynaklar ve bir topluluk sunuyor.
Bölgenizde bir destek grubu bulmak için bir sağlık kuruluşu ile görüşün veya çevrimiçi olun.
Kokain bağımlılığı için görünüm nedir?
Kokain bağımlılığı tedavi gerektiren karmaşık bir hastalıktır. Kokain bağımlılığının zihinsel ve fiziksel sağlığınız üzerinde ciddi bir etkisi vardır ve erken ölüme neden olabilir.
Siz veya sevilen biri kokain bağımlısıysa, tedavi seçeneklerini araştırmanıza ve diğer destek kaynaklarını bulmanıza yardımcı olabilecek bir doktora veya güvendiğiniz bir başkasına ulaşın.
Kaynaklar:
Kokain. (2016, Mayıs)
Kokain. (Nd)
DrugFacts: Kokain. (2016, Haziran)
Morton, WA (1999, Ağustos). Kokain ve psikiyatrik belirtiler. Klinik Psikiyatri Dergisi’ne Birincil Bakım Arkadaşı, 1 (4), 109-113
Nestler, EJ (2005, Aralık). Kokain Bağımlılığının Nörobiyolojisi. Ulusal Madde Bağımlılığı Enstitüsü, 3 (1), 4-10,