Kolik Nedir?
Kolik , sağlıklı bebeğinizin günde üç veya daha fazla saat, haftada üç veya daha fazla, en az üç hafta boyunca ağlamasıdır. Semptomlar genellikle bebeğinizin ilk üç ila altı haftalık yaşamı boyunca ortaya çıkar. Her 10 bebekten birinde kolik görülür.
Bebeğinizin sürekli ağlaması strese ve endişeye neden olabilir, çünkü hiçbir şey onu susturma konusunda işe yaramaz. Kolikin sadece kendi başına iyileşen geçici bir sağlık durumu olduğunu hatırlamak önemlidir. Genellikle ciddi bir tıbbi durumun işareti değildir.
Kolik semptomlar yüksek ateş veya kanlı dışkı gibi diğer semptomlarla birleştirilirse bebeğinizin çocuk doktorunu en kısa zamanda aramalısınız.
Kolik Belirtileri
Bebeğiniz günde en az üç saat ve haftada üç günden fazla ağlıyorsa muhtemelen kolik vardır. Ağlama genellikle günün aynı saatinde başlar. Bebekler sabahları ve öğleden sonralarının aksine akşamları daha fazla ağlama eğilimindedir. Semptomlar aniden başlayabilir. Bebeğiniz bir an kıkırdarken bir anda ağlama krizine giriyor olabilir.
Gaz ağrısını hafifletmeye çalışıyormuş gibi bacaklarını tekmelemeye veya bacaklarını yukarı çekmeye başlayabilirler. Ağlarken karınları şişmiş veya sert görünebilir.
Kolik Nedenleri
Kolik nedeni bilinmemektedir. Folik terimi, Fussiness üzerine bir çalışma yaptıktan sonra Dr. Morris Wessel tarafından geliştirildi. Bugün, birçok çocuk doktoru, her bebeğin birkaç hafta veya birkaç gün boyunca olsun, bir noktada kolik geçirdiğine inanmaktadır.
Olası Kolik Tetikleyiciler
Bilinen bir kolik nedeni yoktur. Bazı doktorlar, bazı şeylerin bebeğinizdeki kolik semptom riskini artırabileceğine inanmaktadır. Potansiyel tetikleyiciler şunları içerir:
- açlık
- asit reflü (gastroözofageal reflü hastalığı veya GÖRH olarak da adlandırılan yemek borusuna yukarı doğru akan mide asidi)
- gaz
- anne sütünde inek sütü proteinlerinin varlığı
- formül mamalar
- zayıf geğirme becerileri
- bebeği aşırı beslemek
- erken doğum
- hamilelik sırasında sigara içmek
- gelişmemiş sinir sistemi
Kolik Tedavisi
Kolik tedavisinin ve önlenmesinin önerilen bir yolu çocuğunuzu olabildiğince sık tutmaktır. Bebeğinizi telaşlı değilken tutmak, günün ilerleyen saatlerinde ağlama miktarını azaltabilir. Ev işlerinizi yaparken bebeğinizi bir salıncağa yerleştirmek de yardımcı olabilir.
Bazen araba kullanmak veya mahallede dolaşmak bebeğinizin yatışmasını sağlayabilir. Sakinleştirici Müzik indir çalmak veya çocuğunuza şarkı söylemek de yardımcı olabilir. Ayrıca yatıştırıcı müzik veya hafif bir arka plan gürültüsü de kullanabilirsiniz. Bir emzik de yatıştırıcı olabilir.
Gaz, bazı bebeklerde kolik tetikleyici olabilir, ancak bunun kanıtlanmış bir neden olduğu gösterilmemiştir. Bebeğinizin karın bölgesini yumuşak bir şekilde ovalayın ve bağırsak akışını teşvik etmek için bacaklarını hafifçe hareket ettirin. Eczanelerde satılan gaz giderici ilaçlar da çocuğunuzun çocuk doktorunun tavsiyesinde yardımcı olabilir.
Bebeğinizi emzirirken mümkün olduğunca dik tutmak veya biberonları veya biberon meme uçlarını değiştirmek, bebeğinizin çok fazla hava yuttuğunu düşünüyorsanız yardımcı olabilir. Diyetinizin bebeğinizin semptomlarında bir faktör olduğundan şüpheleniyorsanız potansiyel olarak bazı ayarlamalar yapabilirsiniz. Bebeğinizi beslemek için formül kullanırsanız ve bebeğinizin bu formülde belirli bir proteine duyarlı olduğundan şüpheleniyorsanız, bunu doktorunuzla konuşmalısınız. Bebeğinizin huzursuzluğu sadece kolik olmaktan ziyade bununla ilişkili olabilir.
Emziriyorsanız kendi diyetinizde bazı değişiklikler yapmak, beslenme ile ilişkili karışıklık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı emziren anneler kafein ve çikolata gibi uyarıcıları diyetlerinden çıkararak başarılı olmuşlardır. Emzirirken bu yiyeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir.
Kolik Ne Zaman Biter?
Yoğun ağlamanın, bebeğinizde sonsuza kadar kalacağını düşünebilirsiniz. Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsani Gelişme Enstitüsü’ne göre, bebekler genellikle 3 veya 4 aylık olduklarında kolik olmaktan çıkarlar. Bebeğinizin belirtilerine dikkat etmek önemlidir. Uzun süreli kolik semptomlar dört aylık sürenin ötesine geçerse bu durum bir sağlık sorununa işaret edebilir.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı
Kolik genellikle endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, bebeğinizde aşağıdaki kolik semptomlardan bir veya daha fazlası görülürse derhal çocuk doktorunuza danışmalısınız:
- 38˚C’den (100.4˚F) yüksek ateş
- tazyikli kusmak
- kalıcı ishal
- kanlı çamaşırlar/bez
- dışkıda mukus
- soluk ten
- iştah azalması
Kolikle Başa Çıkmak
Yenidoğan ebeveyni olmak zor bir iştir. Kolik ile makul bir şekilde başa çıkmaya çalışan birçok ebeveyn, bu süreçte bolca strese girme eğilimindedir. Bebeğinizin koliğiyle uğraşırken soğukkanlılığınızı kaybetmemek için düzenli aralıklarla mola vermeyi unutmayın. Bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden, alışveriş işlerinizi halletmek, yürüyüş yapmak veya kestirirmek için bebeğinizi sizin için izlemesini istemelisiniz.
Dirayetinizi kaybetmeye başladığınızı düşünüyorsanız, mola vermek için bebeğinizi beşiğe yerleştirin veya birkaç dakika sallayın. Kendinize veya bebeğinize zarar vermek istediğinizi düşünüyorsanız hemen yardım istemelisiniz.
Çocuğunuza sürekli sarılmaktan korkmamalısınız. Özellikle kolik geçirdiklerinde bebeğinize sarılmak size ve bebeğinize iyi gelecektir.