Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kombucha Çayının 18 Sağlık Faydası

Kombucha Çayı Nedir?

Kombucha olarak bilinen fermente çay, sağlıklı gıda sevenler arasında popülaritesi hızla artmaktadır.

Ama binlerce yıldır aslında bizlerle beraberdir.

Kombucha yeşil, siyah ya da beyaz çaydan yapılır. En az bir hafta şeker ve bir bakteri ve maya karışımı içeren bir mantar kültürü ile fermente edilir. Starter “SCOBY” olarak adlandırılır ve “simbiyotik bakteri ve maya kolonisi” nin kısaltmasıdır.

“Anne” olarak da anılan kültür, yaşayan, büyüyen bir organizma olan açık kahverengi, sert, jelatinli bir disktir. Çayın her partisi ile, organizma yeniden canlandırabilir ve ekşi hamur başlangıçları gibi bir arkadaşla paylaşılabilecek “bebek” adı verilen yeni bir kültür yaratabilir.

Bazen “mantar çayı” denir, kombucha uzun bir sağlık faydaları listesi ile ilişkilendirilmiştir. Sindirimi ve bağışıklık sistemini destekleyen yardımcı bakterilerle probiyotik bir içecektir. Ayrıca enzimler, amino asitler, antioksidanlar ve polifenoller içerir. Bağırsak floramızı da güçlendirir.

Ancak, geleneksel kültürlerin çayı içtiği sağlık iddialarının çok az bilimsel kanıtı vardır. Son zamanlarda, Letonya Üniversitesi’nden araştırmacılar, kombucha’nın sağlık özelliklerine işaret eden 75 çalışmayı derledi [1].

Kombucha Çayının Faydaları

İşte bir bardak kombuchanın 18 sağlıklı nedeni,

1. Detoksifikasyon

Kombucha önemli miktarda glukronik asit (GA) içerir. GA bilinen bir detoksiktir. Vücutta, ilaç ve çevresel kirleticiler gibi toksinlerle birleşir. Onları çözünür olan ve vücuda salgılayan bileşiklere dönüştürür. Kombucha içmek ayrıca dokuların çevrede bulunan endüstriyel toksinleri emmesini önlemeye yardımcı olabilir.

2. Antioksidanlar

Kombucha, E, C, beta-karoten ve diğer karotenoidler dahil olmak üzere bol miktarda antioksidan içerir. Siyah çay gibi, kombucha da polifenolleri ve antioksidan güçleri olan diğer bileşikleri içerir. Fermente olduğundan, kombucha sade çaydan çok daha güçlüdür. Antioksidan aktivitesinin C vitaminden 100 kat daha yüksek ve vitamin E’den 25 kat daha fazla olduğu bulunmuştur [2]. Bu nedenle geleneksel kombucha içmek oksidatif stresin neden olduğu kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.

3. Enerji

Kombucha, siyah çaydan arındırılmış demir kurar. Bu, kan hemoglobin düzeylerini artırmaya yardımcı olur ve dokulara oksijen akışını geliştirir. Aynı zamanda vücutta diğer heme olmayan (bitki kaynaklı) demirin emilimini de arttırır.

4. Bağışıklık

Oksidatif stres, bağışıklık sistemini baskılamakla kalmaz, aynı zamanda yüksek C vitamini desteği bağışıklığını da bastırır. Antioksidan gücü ayrıca hücre hasarı, enflamatuar hastalıklar, baskılanmış bağışıklık ve tümörleri korur.

5. Gastrik Hastalıklar

Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ’ler) bağırsakta toksiktir. Mide ülserine yol açabilirler. Popüler bir NSAID olan indometasin, mide mukoza zarına kan dolaşımını bozabilir. Kombucha’nın mide ülserasyonunu etkili bir şekilde iyileştirdiği gösterilmiştir. Araştırmacılar fermente çayın midenin müsin içeriğini koruduğuna inanıyorlar. Antioksidan etkinliği de bağırsağın kaplamasını korur. Kombucha ayrıca mukoza zarına zarar verebilen gastrik asit sekresyonunu da azaltır [3].

6. Obezite

Kombucha metabolizmayı dengelemeye yardımcı olur. Hayvan çalışmaları, çayın kalori kısıtlamasını destekleyerek kilo kaybına neden olabileceğini göstermektedir.

7. Diyabet

1929’a kadar uzanan araştırmalar, kombucha’nın kan şekeri düzeylerini düşürebildiğini göstermiştir. Son dönem hayvan çalışmaları, diyabetik sıçanlarda kombuchanın kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığını bildirmektedir [4]. Başka bir çalışma, diyabetin tedavisi ve önlenmesi için bir ilaç kombinasyonunun kullanılabileceğini düşündürmektedir.

8. Böbrek Toksisitesi

Kombucha çevresel kirleticilerin neden olduğu böbrek hasarını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir ve böbrek yetmezliği olan hastalara faydalı olabilir [6]. Kombucha ayrıca böbrekte kalsifikasyonu önlemek için kullanılabilir ve böbrek taşlarının oluşumunu engelleyebilir.

9. Endotel Fonksiyonu

Oksidatif stres, kan damarlarının kaplamasına zarar verebilir. Bu hasar aterosklerozun öncüsü ve kalp sağlığına yönelik bir tehdittir [8]. Kombucha’daki antioksidanlar, kan damarlarındaki hücresel duvarların yenilenmesini destekler.

10. Ateroskleroz

Yüksek kolesterolü olan 52 aterosklerotik hastayı içeren klinik çalışmalarda, kombucha kolesterol seviyelerinin düşmesinde yardımcı olmuştur. Hayvanları içeren çalışmalarda, kombucha LDL kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltmış ve sadece 10 gün sonra HDL seviyelerini yükseltmiştir. Diğer hayvan çalışmaları, kombucha’nın toplam kolesterolü % 45-52 oranında azaltabileceğini göstermektedir. HDL’yi arttırırken trigliserit ve LDL seviyelerini de önemli ölçüde azaltabilir [9].

11. Hipertansiyon

Kombucha, hipertansiyonun neden olduğu baş ağrılarını ve baş dönmesini önlemek için kullanılmıştır. Yüksek tansiyonun tedavisi için önerilmiştir.

12. Anemi

Kombucha’da bulunan organik asitler, trivalent demir bileşiklerini bitki kaynaklarından iki değerli demir iyonlarına dönüştürür. Bu, bitki kaynaklarından gelen demiri vücuda daha uygun hale getirir. Kombucha’daki C vitamini de demir emilimini artırır. Araştırmacılar, kombucha’nın yaşlılar ve vejeteryanlar için özellikle tavsiye ederler çünkü demir emilimini arttırır ve demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur.

13. Karaciğer Fonksiyonu

Kombucha, hayvanlarda asetaminofen (Tylenol) aşırı dozlarından gelen karaciğer toksisitesine karşı korumuştur [10]. Araştırmacılar, insanlar için de yararlı bir tedavi sağlayabileceğini öne sürüyorlar [11].

14. Sinir Sistemi

Kombucha’nın sinir sisteminde, normal metabolizması için gerekli birçok amino asitler, metilksantin alkaloidler (kafein, teofilin ve theobromine), askorbik asit (C vitamini) ve (folik asit-B9 dahil), B vitaminleri de içerir. Baş ağrısı, sinirlilik ve epilepsi önleme konusunda yardımcı olabilir. Yaşlılarda depresyonu da önleyebilir.

15. Astım

Günlük kombucha içmek astım hastalarına yardımcı olabilir. Önemli miktarda teofilin, bir bronkodilatör içerir [12].  Teofilinin tedavi dozu günlük 0.18-1.0 g’dır. Sadece bir fincan kombucha yaklaşık 1,44 mg içerir.

16. Ortak Sorunlar

Kombuchadaki glukuronik asit vücut tarafından glukozamin, kondroitin-sülfat ve kıkırdak, kollajen ve eklemleri yağlayan sıvı ile ilişkili diğer polisakkaritler ve glikoproteinlere dönüştürülebilir [13]. Ayrıca artrit, romatizma ve gutu rahatlatmak için de yardımcı olabilir.

17. Kanser

Kombucha tüketimi daha düşük kanser oranları ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmacılar bağışıklık sisteminin antikanser savunmasını arttırdığına inanıyorlar. Glukuronik, laktik ve asetik asit içeriğinin yanı sıra antibiyotik bileşikleri nedeniyle tümör büyümesinin erken aşamalarında kanser proliferasyonunu önleyebilir. Özellikle hormon bağımlı tümörler için antikarsinojenik etkileri olabilir.

Hücre çalışmaları prostat kanseri tedavisi ve önlenmesinde yararlı olabileceğini düşündürmektedir [14]. Ayrıca insan akciğerine, osteosarkoma ve böbrek kanseri hücre dizilerine karşı bir anti kanser ajan olarak çalışılmıştır.

18. Antibiyotik Dirençli Enfeksiyonlar

Kombucha, difteri, kızıl ateş, grip, tifo, paratifoid ateş ve dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için güçlü antibakteriyel maddeler içerir [15]. Yüksek toplam asitliği, Helikobakter pilori, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus’a karşı etkili olmasını sağlar. Kombucha’nın gittikçe etkisiz hale gelen sentetik antimikrobiyallere etkili bir alternatif olabileceği öne sürülmüştür [16].

GreenMedInfo, 18 Healthy Reasons to Sip Kombucha, 2017

Referanslar

[1] Ilmara Vina et al, “Current Evidence on Physiological Activity and Expected Health Effects of Kombucha Fermented Beverage.” J Med Food 17 (2) 2014, 179–188 DOI: 10.1089/jmf.2013.0031

[2] Adriani L, Mayasari N, Kartasudjana RA: “The effect of feeding fermented kombucha tea on HLD, LDL and total cholesterol levels in the duck bloods.” Biotechnol Anim Husb2011;27:1749–1755.

[3] Banerjee D, Hassarajani SA, Maity B, Narayan G, Bandyopadhyay SK, Chattopadhyay S: Comparative healing property of kombucha tea and black tea against indomethacin-induced gastric ulceration in mice: possible mechanism of action. Food Funct2010;1:284–293.

[4] Shenoy C: “Hypoglycemic activity of bio-tea in mice.” Indian J Exp Biol 2000;38:278–279.

[5] Aloulou A, Hamden K, Elloumi D, Ali MB, Hargafi K, Jaouadi B, Ayadi F, Elfeki A, Ammar E: Hypoglycemic and antilipidemic properties of kombucha tea in alloxan-induced diabetic rats. BMC Complement Altern Med 2012;12:63.

[6] Gharib OA: “Effects of kombucha on oxidative stress induced nephrotoxicity in rats.” Chin Med 2009;4:23.

[7] Dufresne C, Farnworth E: “Tea, kombucha and health: a review.”  Food Res Int 2000;33:409–421.

[8] Dufresne C, Farnworth E: “Tea, kombucha and health: a review.”  Food Res Int 2000;33:409–421.

[9] Suhartatik N, Karyantina M, Marsono Y, Rahayu ES, Kuswanto KR: “Kombucha as anti hypercholesterolemic agent (in vitro study using SD rats).” Proceedings of the 3rd International Conference of Indonesian Society for Lactic Acid Bacteria (3rd IC- ISLAB): Better Life with Lactic Acid Bacteria: Exploring Novel Functions of Lactic Acid Bacteria, 2011, Yogyakarta, Indonesia.

[10] Pauline T, Dipti P, Anju B, Kavimani S, Sharma SK, Kain AK, Sarada SKS, Sai Ram M, Ilavazhagan G, Kumar D, Selvamurthy W: “Studies on toxicity; anti-stress and hepatoprotective properties of kombucha tea.” Biomed Environ Sci 2001;14:207–213.

[11] Jalil A, Amin D, Mohammad HF, Saeid H: “Protective effect of kombucha tea against acetaminophen-induced hepatotoxicity in mice: a biochemical and histopathological study.” Comp Clin Path 2012;21:1243–1248.

[12] Pasha C, Reddy G: “Nutritional and medicinal improvement of black tea by yeast fermentation.” Food Chem 2005;89:449–453.

[13] Jayabalan R, Marimuthu S, Swaminathan K: “Changes in content of organic acids and tea polyphenols during kombucha tea fermentation.” Food Chem 2007;102:392–398.

[14] Sriharia T, Arunkumarb R, Arunakaranb J, Satyanarayanac U: “Downregulation of signalling molecules involved in angiogenesis of prostate cancer cell line (PC-3) by kombucha (lyophilized).” Biomed Prev Nutr 2012;3:53–58.

[15] Talawat S, Ahantharik P, Laohawiwattanakul S, Premsuk A, Ratanapo S: “Efficacy of fermented teas in antibacterial activity.” Kasetsart J Nat Sci 2006;40:925–933.

[16] Mo H, Zhu Y, Chen Z: “Microbial fermented tea—a potential source of natural food preservatives.” Trends Food Sci Technol 2008;19:124–130.

Popüler Gönderiler