Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kondroitin Sülfat Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kondroitin sülfat (chondroitin sulfate) normalde vücuttaki eklemlerin etrafındaki kıkırdakta bulunan bir kimyasaldır. Kondroitin sülfat genellikle köpekbalığı ve inek kıkırdakları gibi hayvansal kaynaklardan üretilir.

Kondroitin sülfat osteoartrit ve katarakt için kullanılır. Genellikle manganez askorbat, hiyalüronik asit veya glukosamin dahil diğer bileşenlerle birlikte kullanılır.

Kondroitin sülfat ayrıca ağız yoluyla da alınır, cilde uygulanır ve diğer birçok koşul için bir aşı olarak verilir. Ancak bu kullanımları destekleyen iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Ne Kadar Etkili?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkinliği değerlendirmek için yeterli kanıt yok

KONDROİTİN SÜLFAT için etkinlik dereceleri aşağıdaki gibidir:

Muhtemelen Etkili

  • Katarakt: Araştırmalar, kondroitin sülfat ve sodyum hiyalüronat içeren bir çözeltinin göze enjekte edilmesinin, katarakt ameliyatı sırasında gözü koruduğunu göstermektedir. Kondroitin sülfat ve sodyum hiyalüronat içeren birçok farklı ürün, katarakt ameliyatı sırasında kullanılmak üzere ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından incelenmiştir. Bununla birlikte, sodyum hiyalüronat çözeltilerine kondroitin sülfat eklenmesi, katarakt ameliyatı sonrası gözdeki basıncı diğer benzer tedavilere kıyasla azaltmaya yardımcı olup olmadığı net değildir. Bazı erken çalışmalar, kondroitin sülfat ve hiyalüronat (Viscoat, Alcon Laboratories) içeren spesifik bir göz solüsyonunun, gözdeki basıncı azaltabileceğini ve bir katarakt alındıktan sonra genel göz sağlığını iyileştirebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, damlalar tek başına hyaluronat veya hidroksipropilmetil-selüloz adı verilen başka bir kimyasal içeren damlalardan daha iyi görünmemektedir. Sadece kondroitin sülfat içeren çözeltilerin katarakt cerrahisi üzerindeki etkisi bilinmemektedir.
  • Kireçlenme: Klinik araştırmalar, kondroitin sülfatın ağız yoluyla alınmasının, 6 ay kadar kullanıldığında osteoartritli bazı kişilerde ağrı ve işlevi hafifçe iyileştirdiğini göstermektedir. En şiddetli ağrısı olan ve farmasötik dereceli bir preparat kullanıldığı zaman en iyi sonuç verir. Osteoartrit hastalarında yararı olan spesifik ürünler arasında Chondrosulf (IBSA Institut Biochimique SA), Chondrosan (Bioibérica, S.A.) ve Structrum (Laboratoires Pierre Fabre) bulunur. Diğer araştırmalar, kondroitin sülfatın 2 yıla kadar alınmasının osteoartritin ilerlemesini yavaşlatacağını göstermektedir.

Bazı araştırmalar kondroitin sülfatın, ağız yoluyla alındığında glukozamin ile kombinasyon halinde etkilerini değerlendirmiştir. Bazı araştırmalar, kondroitin sülfat ve glukozamin içeren spesifik ürünlerin alınmasının osteoartrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Diğer araştırmalar, ticari olmayan müstahzarlar kullanıldığında hiçbir fayda sağlamaz. Kondroitin sülfat ve uzun süreli glukozamin alınması osteoartritin ilerlemesini yavaşlatıyor gibi görünmektedir.

Kondroitin sülfat içeren bir cilt kreminin, glukozamin sülfat, köpekbalığı kıkırdağı ve kafur ile birlikte osteoartrit semptomlarını azalttığına dair bazı kanıtlar vardır. Bununla birlikte, herhangi bir belirti rahatlaması büyük olasılıkla, diğer içeriklerden değil, kafurdan kaynaklanmaktadır. Kondroitinin cilt yoluyla emildiğini gösteren bir araştırma yoktur.

Etkinliği Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Aromataz inhibitörleri (aromataz inhibitörünün yol açtığı artralji) denilen ilaçların neden olduğu eklem ağrısı: Erken araştırmalar, 24 hafta boyunca günde iki ya da üç bölünmüş dozda glukozamin sülfat ve kondroitin sülfat kombinasyonunun alınmasının eklem ağrısını ve meme kanserinin tedavisinde kullanılan ilaçların neden olduğu semptomları iyileştirdiğini göstermektedir.
  • Göz Kuruluğu: İlk araştırmalar, kondroitin sülfat göz damlası kullanımının göz kuruluğunu azalttığını göstermektedir. Diğer araştırmalar, kondroitin sülfat ve ksantan zamkı içeren göz damlasının kullanılmasının, yapay gözyaşı kullanımının yanı sıra göz kuruluğunu da iyileştirebileceğini göstermektedir. 
  • Egzersizin neden olduğu kas ağrısı: Erken araştırmalar, günlük kondroitin sülfat almanın erkeklerde egzersiz sonrası kas ağrısını azaltmadığını göstermektedir.
  • Kalıcı mide ekşimesi: Antasitler gibi geleneksel tedavilerle birlikte alındığında, hyaluronik asit ve kondroitin sülfat içeren bir şurup, asit reflü semptomlarının yoğunluğunu azaltabilir.
  • Midenin şişmesi (iltihaplanması) (gastrit): İlk araştırmalar, kondroitin sülfat ve hyaluronik asit içeren spesifik bir sıvının içilmesinin, gastrit hastalarında karın ağrısını azaltabileceğini göstermektedir.
  • Ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit): Bazı araştırmalar kondroitin sülfat içeren sıvının mesaneye konmasının ağrılı mesane semptomlarını iyileştirebileceğini göstermektedir. Ancak bu çalışmaların çoğu düşük kalitededir. Bazı yüksek kaliteli çalışmalar, mesanenin içerisinde kondroitin sülfat kullanımının yararlı olmadığını göstermektedir. Bazı erken araştırmalar, kondroitin sülfat ve diğer bileşenleri ağız yoluyla almanın ağrılı mesaneyi iyileştirebileceğini göstermektedir. Ancak yararın kondroitin sülfattan mı yoksa diğer bileşenlerden mi olduğu belli değildir.
  • Kemikleri ve eklemleri etkileyen, genellikle selenyum eksikliği olan kişilerdeki (Kashin-Beck hastalığı) bir hastalık: İlk araştırmalar, glukozamin hidroklorür içeren veya içermeyen kondroitin sülfatın, Kashin-Beck hastalığı olan kişilerde ağrıyı azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca, glukozamin sülfat ile kondroitin sülfat alınması, bu kemik hastalığı olan kişilerde eklem alanını daraltmayı yavaşlatabilir. Bununla birlikte, kondroitin sülfatın yalnız alınmasının eklem boşluğu daralmasını yavaşlatıp yavaşlatmadığı açık değildir.
  • Kalp krizi: Bazı erken araştırmalar, kondroitin sülfatın ağız yoluyla alınmasının, ilk veya tekrarlayan bir kalp krizi geçirme riskini azaltabileceğini göstermektedir.
  • Pullu, kaşıntılı cilt (sedef hastalığı): Erken araştırmalar, kondroitin sülfatın 2-3 ay boyunca alınmasının ağrıyı azalttığını ve sedef hastalarında cilt koşullarını iyileştirdiğini göstermektedir. Ancak diğer araştırmalar, kondroitin sülfatın (Condrosan, CS Bio-Active, Bioiberica S.A., Barcelona, ​​İspanya) 3 ay boyunca günlük olarak alınmasının, sedef hastalığı ve diz osteoartriti olan kişilerde sedef hastalığını azaltmadığını göstermektedir.
  • Mesane kontrolünün kaybı (idrar kaçırma): Erken araştırmalar, sodyum kondroitin sülfatın mesaneye idrar sondası yoluyla yerleştirilmesinin aşırı aktif mesanesi olan insanlarda yaşam kalitesini artırdığını göstermektedir.
  • Böbrek, mesane veya üretranın enfeksiyonları (idrar yolu enfeksiyonları veya İYE): İlk araştırmalar, kondroitin sülfat ve hiyalüronik asit içeren bir çözeltinin bir kateter yoluyla mesaneye uygulanmasının, İYE öyküsü olan kadınlarda İYE sayısını azalttığını göstermektedir.
  • Kalp hastalığı
  • Zayıf kemikler (osteoporoz)
  • Yüksek kolestorol

Nasıl Etki Eder?

Osteoartritte, eklemlerdeki kıkırdak parçalanır. Kıkırdak yapı taşlarından biri olan kondroitin sülfat alınması bu yıkımı yavaşlatabilir.

Kondroitin Sülfat Kullanmak Güvenli Mi?

Ağızdan alındığında: Chondroitin sülfat MUHTEMELEN GÜVENLİ’dir. Kondroitin sülfat 6 yıla kadar güvenli bir şekilde ağızdan alınmıştır. Hafif bir mide ağrısı ve mide bulantısına neden olabilir. Bildirilen diğer yan etkiler şişkinlik, ishal, kabızlık, baş ağrısı, şişmiş göz kapakları, bacak şişmesi, saç dökülmesi, deri döküntüsü ve düzensiz kalp atışıdır.

Cilde uygulandığında: Kondroitin sülfat, glukozamin sülfat, köpekbalığı kıkırdaĞI ve kafur ile kombinasyon halinde 8 hafta boyunca cilde uygulandığında OLASI GÜVENLİDİR.

Göze yerleştirildiğinde: Kondroitin sülfat, katarakt ameliyatı sırasında göz çözeltisi olarak kullanıldığında MUHTEMELEN GÜVENLİ’dir.

Bir aşı olarak verildiğinde: Kondroitin sülfat, kısa süreli bir aşı olarak kas içine enjekte edildiğinde OLASI GÜVENLİDİR.

Kondroitin sülfatın güvenliği hakkında bazı endişeler vardır, çünkü hayvansal kaynaklardan gelir. Bazı insanlar, güvenli olmayan üretim uygulamalarının, kondroitin ürünlerinin, sığır spongiform ensefalopatisini (deli inek hastalığı) bulabilecekler dahil olmak üzere, hastalıklı hayvan dokuları ile kirlenmesine neden olabileceğinden endişe duymaktadır. Şimdiye kadar, insanlarda kondroitin hastalığına neden olan hiçbir rapor yoktur ve riskin düşük olduğu düşünülmektedir.

Bazı kondroitin ürünleri aşırı miktarda manganez içerir. Dolayısıyla sağlık kurumlarına danışılması gerekir.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Hamilelik ve emzirme: Hamile ya da emzirirken kondroitin sülfatın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterince güvenilir bilgi yoktur. Güvenliğiniz için kullanmamanız tavsiye edilir.

Astım: Kondroitin sülfatın astımı daha kötü hale getirebileceği konusunda bazı endişeler var. Astımınız varsa, kondroitin sülfat kullanmamanız önerilir.

Kan pıhtılaşma bozuklukları: Teoride, kondroitin sülfatın uygulanması, kan pıhtılaşma bozuklukları olan kişilerde kanama riskini artırabilir.

Prostat kanseri: Erken araştırmaşar, kondroitinin prostat kanserinin yayılmasına veya tekrarına neden olabileceğini göstermektedir. Bu etki kondroitin sülfat takviyeleri ile gösterilmemiştir. Bununla birlikte, daha fazlası bilinene kadar, eğer prostat kanseriniz varsa veya gelişmesi için yüksek risk altındaysanız kondroitin sülfat almayın.

Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Warfarin (Coumadin)

Warfarin (Coumadin) kanın pıhtılaşmasını yavaşlatmak için kullanılır. Glukozamin ile kondroitin almanın, warfarinin (Coumadin) kan pıhtılaşması üzerindeki etkisini arttırdığını gösteren birkaç rapor vardır. Bu ciddi olabilen morarma ve kanamaya neden olabilir. Warfarin (Coumadin) kullanıyorsanız kondroitin almayın.

Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşimi Var Mı?

Otlar ve takviyeler ile bilinen bir etkileşimi yoktur.

Yiyeceklerle Etkileşimi Var Mı?

Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.

Hangi Dozda Kullanılır?

Ağızdan Alım

Osteoartrit için: Tipik kondroitin sülfat dozu, tek bir doz olarak veya 3 yıla kadar günlük iki veya üç bölünmüş doz halinde alınan 800-2000 mg’dır.

Cilde Uygulanma:

Osteoartrit için: 50 mg / gram kondroitin sülfat, 30 mg / gram glukozamin sülfat, 140 mg / gram köpekbalığı kıkırdağı ve 32 mg / gram kafur içeren bir krem, 8 hafta boyunca boğaz eklemleri için gereken şekilde kullanılmıştır. .

Kas Enjeksiyonu:

Osteoartrit için: Kondroitin sülfat (Matrix), kas içine günlük olarak veya 6 ay boyunca haftada iki kez enjekte edilmiştir.

Göz İçin

Katarakt için: Katarakt ameliyatı sırasında sodyum hyaluronat ve kondroitin sülfat (DisCoVisc, Alcon Laboratories; Viscoat, Alcon Laboratories; DuoVisc, Alcon Laboratories; Viscoat, Alcon Laboratories; Provisc, Alcon Laboratories) içeren birkaç farklı göz damlası kullanılmıştır.

Diğer İsimler

Calcium Chondroitin Sulfate, CDS, Chondroitin, Chondroitin Polysulfate, Chondroitin Polysulphate, Chondroitin Sulfate A, Chondroitin Sulfates, Chondroitin Sulfate B, Chondroitin Sulfate C, Chondroitin Sulphates, Chondroitin Sulphate A Sodium, Chondroïtine, Chondroïtine Sulfate A, Chondroïtine Sulfate B, Chondroïtine Sulfate C, Chondroïtine 4-Sulfate, Chondroïtine 4- et 6- Sulfate, Condroitin, CPS, CS, CSA, CSC, GAG, Galactosaminoglucuronoglycan Sulfate, Chondroitin 4-Sulfate, Chondroitin 4- and 6-Sulfate, Poly-(1->3)-N-Aceltyl-2-Amino-2-Deoxy-3-O-Beta-D-Glucopyranurosyl-4-(or 6-), Polysulfate de Chondroïtine, Sulfate de Chondroïtine, Sulfate de Galactosaminoglucuronoglycane, Sulfates de Chondroïtine, Sulfato de Condroitina.

Popüler Gönderiler