Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Konjenital Kalp Hastalığı

Konjenital Kalp Hastalığı Nedir?

Konjenital kalp hastalığı veya konjenital kalp defekti, doğumda mevcut olan bir kalp anormalliğidir. Sorun aşağıdaki kalp bölgelerini etkileyebilir:

  • kalp duvarları
  • kalp kapakçıkları
  • kan damarları

Konjenital kalp kusurlarının birçok çeşidi vardır. Semptomlara neden olmayan basit durumlardan ciddi, hayatı tehdit edici semptomlara neden olan karmaşık problemlere kadar değişebilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde doğuştan kalp kusurları yaşayan 1 milyon yetişkin ve 1 milyon çocuk var. Kusurlar için tedaviler ve takip bakımı son birkaç on yılda önemli ölçüde iyileşmiştir, bu nedenle neredeyse kalp defekti olan tüm çocuklar erişkinlikte yaşar. Bazıları yaşamları boyunca kalp defekti için sürekli bakıma ihtiyaç duyar. Ancak birçoğu durumlarına rağmen aktif ve üretken bir yaşam sürmeye devam ediyor.

Konjenital Kalp Hastalığı Tipleri

Pek çok farklı konjenital kalp defekti türü olmasına rağmen, üç ana kategoriye ayrılabilir:

  • Kalp kapak defektlerinde, doğrudan kan akışını sağlayan kalbin içindeki vanalar kapanabilir veya sızabilir. Bu, kalbin doğru şekilde kan pompalama yeteneğine engel olur.
  • Kalp duvarı kusurlarında, sol ve sağ taraflarla kalbin üst ve alt odaları arasında bulunan doğal duvarlar doğru şekilde gelişmeyebilir, kanın kalbe geri dönmesine veya ait olmadığı yerlerde birikmesine neden olabilir . Kusur, yüksek tansiyona yol açabilecek şekilde daha fazla çalışması için kalp üzerindeki baskıyı artırır.
  • Kan damarı kusurlarda, kalbe kan taşıyan ve cesede geri dışarı arterler ve venler düzgün çalışmayabilir. Bu, kan akışını azaltabilir veya engelleyebilir ve çeşitli sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.

Siyanotik ve Asiyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları

Birçok doktor, doğuştan kalp hastalığını siyanotik doğuştan kalp hastalığı veya asiyanotik doğuştan kalp hastalığı olarak sınıflandırır. Her iki tipte de, kalp olması gerektiği kadar kanı pompalamaz. Ana fark, siyanotik konjenital kalp hastalığının kanda düşük oksijen seviyelerine neden olması ve asiyanotik konjenital kalp hastalığının yapmamasıdır. Oksijen seviyesinin azaldığı bebeklerde nefes darlığı ve cildinde mavimsi bir ton görülür. Kanlarında yeterince oksijen bulunan bebekler bu semptomları göstermezler, ancak daha sonraları yüksek tansiyon gibi daha ileri komplikasyonlar geliştirebilirler.

Konjenital Kalp Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Gebelik ultrasonu sırasında konjenital kalp defekti sıklıkla saptanır. Örneğin doktorunuz anormal bir kalp atışı duyarsa, belli testleri yaparak sorunu daha fazla araştırabilir. Bunlar bir ekokardiyogram , göğüs röntgeni veya MRI taraması içerebilir. Teşhis konulursa doktorunuz uygun uzmanların doğum sırasında hazır bulundurmasını sağlayacaktır.

Bazı durumlarda, doğuştan kalp defekti belirtileri doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkmayabilir. Kalp defekti olan yenidoğanlarda karşılaşabilirsiniz:

  • mavimsi dudaklar, cilt, parmaklar ve ayak parmakları
  • nefes darlığı veya solunum zorluğu
  • beslenme güçlüğü
  • düşük doğum ağırlığı
  • göğüs ağrısı
  • gecikmiş büyüme

Diğer durumlarda, doğuştan kalp defekti belirtileri doğumdan yıllar sonra ortaya çıkmayabilir. Semptomlar bir kez geliştiğinde, şunları içerebilir:

  • anormal kalp ritimleri
  • baş dönmesi
  • nefes alma zorluğu
  • bayılma
  • şişme
  • yorgunluk

Konjenital Kalp Hastalığına Neden Olan Nedir?

Konjenital kalp hastalığı, kalbin yapısındaki erken gelişim probleminin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kusur tipik olarak solunumu etkileyebilecek kalbin içinden normal kan akışına müdahale eder. Araştırmacılar, kalbin neden doğru gelişemediğinden tam olarak emin olmasa da, şüpheli nedenler arasında şunlar yer almaktadır:

  • kalp defekti ailelerde genetik olarak aktarılabilir.
  • hamilelik sırasında belirli reçeteli ilaçları almak, çocuğu kalp kusuru açısından daha yüksek risk altına sokar.
  • hamilelik sırasında alkol veya yasadışı ilaçlar kullanmak, bir çocuğun kalp kusuru riskini artırabilir.
  • gebeliğin ilk üç ayında viral enfeksiyonu olan annelerin, kalp yetmezliği olan bir çocuğu doğurması daha olasıdır.
  • diyabetle olduğu gibi kan şekeri seviyesinin artması, çocukluk gelişimini etkileyebilir.

Konjenital Kalp Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Konjenital kalp defekti tedavisi, defektin tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Bazı bebeklerin zamanla kendi başlarına iyileşen hafif kalp defektleri vardır. Diğerleri kapsamlı tedavi gerektiren ciddi kusurlara sahip olabilir. Bu durumlarda, tedavi aşağıdakileri içerebilir:

İlaçlar

Kalbin daha verimli çalışmasına yardımcı olabilecek çeşitli ilaçlar vardır. Bazıları kan pıhtılarının oluşmasını önlemek veya düzensiz kalp atışı kontrol etmek için de kullanılabilir.

İmplante Edilebilir Kalp Cihazları

Konjenital kalp defekti ile ilişkili komplikasyonların bazıları, kalp pilleri ve implante edilebilir kardiyoverter defibrilatörler (ICD’ler) dahil bazı cihazların kullanımıyla önlenebilir. Bir kalp pili anormal bir kalp atış hızını düzenlemeye yardımcı olabilir ve bir ICD hayatı tehdit eden düzensiz kalp atışlarını düzeltebilir.

Kateter İşlemleri

Kateterizasyon teknikleri, doktorların göğsünü ve kalbini cerrahi olarak açmadan belirli doğuştan kalp kusurlarını tamir etmelerini sağlar. Bu işlemler sırasında, doktor bacaktaki vene ince bir tüp yerleştirecek ve kalbe doğru yönlendirecektir. Kateter doğru pozisyonda olduktan sonra, doktor arızayı düzeltmek için katetere dişli küçük aletler kullanacaktır.

Açık kalp ameliyatı

Konjenital kalp defektini onarmak için kateter prosedürleri yeterli değilse bu tip cerrahi gerekebilir. Bir cerrah kalpteki delikleri kapatmak, kalp kapakçıklarını onarmak veya kan damarlarını genişletmek için açık kalp ameliyatı yapabilir.

Kalp nakli

Doğuştan bir kalp bozukluğunun düzeltilemeyecek kadar karmaşık olduğu nadir durumlarda, kalp nakli gerekebilir. Bu işlem sırasında çocuğun kalbi bir donörden alınan sağlıklı bir kalple değiştirilir.

Yetişkinlerde Konjenital Kalp Hastalıkları

Kusura bağlı olarak tanı ve tedavi doğumdan kısa bir süre sonra, çocukluk döneminde veya yetişkinlikte başlayabilir. Bazı kusurlar, çocuk yetişkin hale gelinceye kadar herhangi bir belirtiye neden olmaz, bu nedenle tanı ve tedavi gecikebilir. Bu durumlarda, yeni keşfedilen doğuştan kalp kusurunun belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • nefes darlığı
  • göğüs ağrısı
  • egzersiz yapma yeteneğinde azalma
  • kolayca yorulmak

Erişkinlerde doğuştan kalp hastalığı tedavisi de kalp defektinin ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Bazı insanların durumlarını sadece yakından takip etmesi gerekebilir, bazıları ise ilaç ve ameliyat gerektirebilir.

Bazı durumlarda, çocuklukta tedavi edilmiş olabilecek kusurlar yetişkinlikte tekrar problem yaratabilir. Orijinal onarım artık etkili olmayabilir veya ilk kusur zaman içinde daha kötü hale gelebilir. Orijinal onarım çevresinde gelişen skar dokusu ayrıca kalp ritmi gibi problemlere neden olabilir.

Durumunuz ne olursa olsun, takip bakımı için doktorunuzu görmeye devam etmek önemlidir. Tedavi durumunuzu iyileştirmeyebilir, ancak aktif ve verimli bir yaşam sürdürmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalp enfeksiyonları, kalp yetmezliği ve felç gibi ciddi komplikasyon riskini de azaltır.

Konjenital Kalp Hastalıkları Nasıl Önlenebilir?

Hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar, doğuştan kalp yetmezliği olan bir bebeği doğurma riskini azaltmak için bazı önlemler alabilir:

  • Hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuza, reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar hakkında konuşun.
  • Şeker hastasıysanız, hamile kalmadan önce kan şekeri seviyesinin kontrol altında olduğundan emin olun. Hamileyken hastalığın tedavisi için doktorunuzla birlikte çalışmak da önemlidir.
  • Kızamıkçık veya Alman kızamığına karşı aşılanmadıysanız, hastalığa maruz kalmaktan kaçının ve doktorunuzla önleme seçenekleri hakkında konuşun.
  • Ailede konjenital kalp defekti öyküsü varsa, doktorunuza genetik tarama hakkında bilgi verin. Bazı genler anormal kalp gelişimine katkıda bulunabilir.
  • Hamilelik sırasında alkol almaktan ve yasa dışı ilaçlar kullanmaktan kaçının.

Kaynaklar:

Konjenital kalp defektleri hakkında. (Nd)

Konjenital kalp defektleri: Veriler ve istatistikler. (2015, 22 Aralık)

Konjenital kalp hastalığı. (Nd)

Mayo Kliniği Kadrosu. (2016, 4 Şubat). Erişkinlerde konjenital kalp hastalığı

Konjenital kalp defekti nedir? (2011, 1 Temmuz)

Popüler Gönderiler