Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Köpekler Kanser Tespitinde “İleri Teknolojiden” Daha İyi Olabilir Mi?

Köpekler son derece hassas bir koku alma duyusuna sahip oldukları için araştırmacılar köpeklerin hastalıkları tespit edip edemeyecekleriyle günden güne daha fazla ilgilenmeye başlıyor. Av köpekleriyle çalışan yeni bir araştırma grubu, köpeklerin akciğer kanserini, yüksek hassasiyetteki koku alma duyuları sayesinde tespit edebildiklerini ortaya çıkardı.

Son araştırmalar küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin “en yaygın ikinci kanser türü olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca bu kanser türü, kansere bağlı ölümlerin çoğunun da sorumlusu olarak karşımıza çıkıyor.

Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Akciğer kanserinin erken tespit edilebilmesi doktorların en etkili tedavi yöntemlerini kullanabilmesine imkan tanıyor. Ancak Akciğer kanserini tespit etmenin en yaygın yöntemleri olan BT ve PET taramaları çok maliyetli olabiliyor. Ayrıca bu taramalar her zaman doğru teşhis koyamayabiliyor.

Köpekler ve Koku Alma Duyusu

Yapılan yeni bir araştırmada köpeklerin yalnızca koku olma duyularından faydalanılarak akciğer kanserinin tespit edilip edilemeyeceğine dair bulgular yer alıyor.

Araştırmacılar Amerikan Osteopatik Birliği Dergisi’nde yaptıkları açıklamalarda, “Bir köpeğin koku alma hassasiyeti bir insandan 10.000 kat daha fazladır. Bu da daha geniş koku alma epitelleri, koku alma reseptörleri ve ekshalasyon sırasında nazofarinksindeki havayı tutma kabiliyetlerinden kaynaklanmaktadır.” ifadelerine yer veriliyor.

Lake Erie College of Osteopathic Medicine in Erie’de profesör olarak görev yapan Thomas Quinn’in liderliğindeki araştırma ekibi, plazma (kan) örneklerinde küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin tespiti için koku alma konusunda eğitilmiş üç av köpeğiyle çalıştı.

Prof. Quinn ve meslektaşları, av sırasında gelişmiş koku alma duyuları sebebiyle diğer hayvanları kolaylıkla tespit edebildikleri için av köpeklerinden faydalandıklarını, “Av köpeği yavruları, tazı ailesinin orta büyüklükte bir üyesidir ve 225 milyon koku alma reseptörüne sahiplerdir. Buna karşılık, insanlar 5 milyon koku alma reseptörüne sahiptir.” sözleriyle ifade ediyorlar.

Köpeklerin Koku Alma Duyuları Nasıl Geliştirilir?

Araştırmacılar başlangıçta 8 hafta boyunca dört av köpeğini eğitti. Ancak av köpeklerinden biri eğitimi tamamlayamadı bu yüzden çalışmaya katılamadı.

Eğitim döneminden sonra ekip üç av köpeğine, küçük hücreli olmayan akciğer kanserli bireylerden toplanan kan örnekleriyle sağlıklı bireylerden toplanan kan örneklerini verdi ve bunları birbirinden ayırt etmelerini istedi. Köpekler, kanser kokusu aldıkları zaman oturmaları, sağlıklı kan kokusu aldıkları zaman yürümeleri yönünde eğitilmişlerdi. Köpekler başarılı bir şekilde %97,5 oranında belirginlik ve %96,7 oranında duyarlılıkla iki örneği birbirinden ayırt edebildi.

Prof. Quin, bu konuda daha yapacakları çok işleri olduğunu ancak ilerleme kaydettiklerini dile getiriyor.

Şu anda araştırmacılar köpeklerin meme kanserini ve kalın bağırsak kanserini de koku duyuları sayesinde tespit edip edemeyeceklerini araştırıyorlar ve yapılan açıklamalara göre sona yaklaşmış durumdalar.

Av köpekleri bu defa gönüllülerden özel maskelerle toplanan sağlıklı ve hasta nefesleri ayırt etmeye çalışacaklar. Bu çalışmanın sonuçları henüz resmi olarak açıklanmamış olsa da araştırmacılar köpeklerin kanseri tespit etme konusundaki başarılarının devam ettiğini dile getiriyorlar.

Araştırmacılar ileride tüm kanser türlerine ait fraksiyonları ayırmakla ilgileniyorlar. Böylece köpekler kanser varlığıyla ilgili farklı belirtileri anında tespit edebilecek.

Quin araştırmalarıyla ilgili, “Şu anda köpekler, kanser taraması yapmak için kullanılan en gelişmiş teknolojilerden daha doğal bir yeteneğe sahipler. Ne bildiklerini bunu nasıl çözdüklerini öğrendikten sonra bunu kullanmaya başlayabiliriz.” açıklamasını yapıyor.

Sonuç olarak bilim adamları kanser tespiti konusunda masrafsız ve herkesin uygulayabileceği bir yöntem üzerinde çalışıyor.

MedicalNewsToday, Are Dogs Better At Detecting Cancer ‘Than Advanced Technology?’, 2019

Popüler Gönderiler