Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Koroid Pleksus Kisti Nedir?

Koroid pleksus kisti, doğmamış bir bebeğin beyninin koroid bölümünde bulunan bir sıvı birikmesidir. Koroid pleksus kistlerinin gebeliklerin yaklaşık %2’sinde, genellikle ikinci trimesterde meydana geldiği tahmin edilmektedir. Koroid pleksus, beyinde ventrikül adı verilen çeşitli sıvı dolu boşluklarda bulunan bir hücre ve kan damarı ağından oluşur. Bu damarların her birini ince bir hücre tabakası kaplar. Bu hücreler beyin omurilik sıvısının yapımından sorumludur.

Koroid Pleksus Kisti Belirtileri Nelerdir?

Koroid pleksus kistleri genellikle bir ultrason sırasında bulunur. Koroid pleksus oluşurken küçük bir sıvı kabarcığı patladığında ortaya çıkarlar. Kistler anormal kabul edilmez. Çoğu koroid pleksus kisti, daha fazla tıbbi müdahale gerektirmeden temizlenir. Bebeğinizin cinsiyeti koroid pleksus kisti gelişme olasılığını değiştirmez. Bir kist alışılmadık derecede büyük görünüyorsa veya bebeğin vücudunun ön kısmına yakın bir yerde bulunuyorsa, bazı endişeler olabilir. Doktorunuz, koroid pleksus kisti ile ilişkili herhangi bir risk olup olmadığını belirlemek için daha ayrıntılı bir ultrason yaptırmanızı önerebilir.

Riskleri Faktörleri Nelerdir?

Bir doktor bir koroid pleksus kisti keşfettiğinde, en acil endişesi, bebeğin genetik bir durum olan trizomi 18’e sahip olma olasılığıdır. Trizomi 18’li bebeklerde 18 numaralı kromozomun fazladan bir kopyası vardır. Çoğu zaman, trizomi 18 olduğu doğrulanan bir bebek ölü doğar. Doğumdan sonra hayatta kalanlar nadiren bebeklikten sonra yaşarlar. Trizomi 18 ile doğan bebeklerde genellikle ciddi zihinsel engeller ve kalp, böbrekler ve beyin gibi organlarda sorunlar vardır. Trizomi 18 ile doğan bebeklerin üçte birinde saptanabilir bir koroid pleksus kisti vardır. Bu nedenle doktorlar kistlere daha yakından bakmayı tercih ederler. Ek bir tarama, doktorlara kistleri daha iyi görme olanağı sağlar ve diğer anomalileri tespit etmelerine yardımcı olur. Trizomi 18’in her 3.000 yenidoğandan 1’inde meydana gelen nadir bir durum olduğunu unutmayın. Koroid pleksus kisti olan doğmamış bebeklerin çoğu trizomi 18 ile sonuçlanmaz. Bir bebekte trizomi 18 olduğu durumlarda genellikle koroid pleksus kistinin yanında saptanabilen başka sorunlar da bulunur. Bu anormallikler ikinci bir ultrason sırasında keşfedilmezse, o zaman bebekte trizomi 18 olması olası değildir.

Koroid Pleksus Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Bir koroid pleksus kistini tedavi etmenin bir yolu yoktur. Doğmamış bebeğinizin trizomi 18’e sahip olma olasılığından endişe ediyorsanız, doktorunuza amniyosentez adı verilen bir test yapmasını isteyebilirsiniz. Amniyotik sıvının bir iğne kullanılarak rahimden çıkarıldığı bir prosedürdür. Doktorunuz, bebeğinizin sağlığını etkileyebilecek genetik sorunların belirtilerini aramak için sıvı üzerinde testler yapacaktır. Trizomi 18’i saptamak için amniyosentez yaptırmanın getirdiği olası riskler şunları içerir:

  • Amniyotik sıvının vajinadan sızması
  • Riskin çok düşük olmasına rağmen düşük olması
  • İşlem sırasında kollarını veya bacaklarını hareket ettirirlerse, iğne sokulduğunda bebeğin yaralanması
  • Bebeğin kan hücrelerinin annenin kan dolaşımına girmesi
  • Rahim enfeksiyonu
  • Anneden bebeğe enfeksiyon bulaştırma‌

Anne adayları amniyosentez yaptırıp yaptırmamaya karar verirken bu konuları göz önünde bulundurmalıdır. Kist kaybolsa bile bebekte trizomi 18 olma olasılığı yine de vardır. Koroid pleksus kistleri, kromozom anomalisi olsa bile bebeklerde neredeyse her zaman düzelir. Annenin kanında bulunan protein seviyelerine bakan bir alfa fetoprotein (AFP) testi de bir bebekte trizomi 18 olma olasılığını ortadan kaldırabilir. Bulunan AFP miktarı ayrıca doktorların aşağıdaki gibi olası sorunları tanımasına yardımcı olabilir:

  • Down Sendromu
  • Hamile bir annenin doğum tarihindeki yanlış hesaplamalar
  • İkiz olma olasılığı
  • Bebekte karın duvarı doğum kusurları
  • Kromozom anormallikleri
  • Spina bifida ve anensefali‌ gibi açık nöral tüp kusurları

AFP testi tipik olarak hamileliğin 15. ve 20. haftaları arasında yapılır. Sonuç almak genellikle yaklaşık bir ila iki hafta sürer. Amniyosentezden farklı olarak, test yaptırmanın getirdiği ek riskler yoktur. Doktorlar, doğmamış bebeğinizin konjenital bir bozukluğa sahip olma olasılığının arttığına inanıyorlarsa, genellikle AFP testini önerirler. Seviye II sonogram ve AFP testinin birleşimi endişelerinizi gidermezse, amniyosentez bebeğinizin sağlık durumunu doğumdan önce netleştirmeye yardımcı olabilir. Tespit edilebilir bir koroid pleksus kisti olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar, devam eden herhangi bir bilişsel sorun göstermedi. Engelli olmayan çocukların davranışlarını, motor becerilerini ve bilişsel işlevlerini gösterme eğilimindeydiler.

Kaynak

WebMD, What is a Choroid Plexus Cyst?, 2021

Journal of Obstetrics and Gynecology in India: “Prenatal Diagnosis of Choroid Plexus Cyst: What Next?”‌

Mayo Clinic: “Amniocentesis.”‌

National Cancer Institute: “Choroid Plexus.”‌

Popüler Gönderiler