Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Koroner Kalp Hastalığı Bilişsel Zayıflamayı Hızlandırır Mı?

Bir kişinin sağlıklı olsa bile hafızasının, düşünme yeteneğinin ya da bilişsel işlevinin yaşlandıkça azalması doğaldır. Bununla beraber yeni yapılan araştırmalar, kalp krizi geçiren ya da anjin yaşayan insanların bilişsel zayıflama hızlarının arttığını ortaya koyuyor.

Dolaşım problemleri ile bilişsel gerileme arasındaki bağlantıları araştıran çalışmalar, beyne giden kan akışını etkileyen inme gibi rahatsızlıklara odaklanıyor. Bununla beraber yapılan çalışmaların bir kısmı kalp krizi ya da anjin gibi koroner kalp hastalığı durumlarının bilişsel zayıflama üzerindeki uzun vadeli etkilerini araştırıyor.

American College of Cardiology’nin son çalışması koroner kalp hastalıkları sonrasında bilişsel gerilemede görülen hızlanmaya odaklanıyor.

Araştırmacıların vardığı sonuca göre, koroner kalp hastalığından (KKH) sonra daha öncesinde görülmeyen bilişsel zayıflamalar görülüyor. Bulgular, KKH ile bilişsel gerileme arasında uzun süreli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışmanın lideri olan ve doktora derecesi bulunan Wuxiang Xie, demans için henüz bir tedavi yöntemi olmadığı için ilerlemesini geciktirmek ve beyin durumunu tespit etmek için bu bulgunun önemli olduğunu ifade ediyor.

Çin Pekin Üniversitesi Klinik Araştırma Enstitüsü’nde ve Londra’daki Imperial College Halk Sağlığı Okulu’nda araştırma görevlerini yürüten Xie, “Bilişsel işlevdeki küçük farklılıklar bile uzun vadede demans riskinin artmasına sebep olabilir.” açıklamasını yapıyor.

Dar Arterler Kan Miktarını Azaltır

KKH ya da koroner arter hastalığı kalbi besleyen arterler daraldığında ya da kan akışı engellendiğinde gelişebilir. Atardamarlar, yağ birikmesi ya da tabakaların damar duvarlarını kaplaması sebebiyle daralabilir. Tıp uzmanları bu sürece ateroskleroz der.

Kan akışındaki azalma kalp kasının daha az oksijen almasına neden olarak kalp krizi riskini arttırır. Kan miktarındaki azalma da göğüs ağrısına ya da anjine sebep olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre KKH, tüm dünyadaki ölüm sebeplerinin önde gelen nedenleri arasında yer alıyor. 2016 yılında KKH sebebiyle 9 milyonun üzerinde ölüm gerçekleşti.

Xie ve meslektaşları, KKH tanısı konmadan önce ve sonrasında bilişsel azalma hızıyla ilgili en büyü araştırmalardan birini yürüttüklerini dile getiriyor. Çalışma, English Longitudinal Study of Aging’den  (ELSA) 50 yaş ve üstü 7.888 katılımcıdan elde edilen verilere dayanıyor.

KKH ve Bilişsel Zayıflama

ELSA, 2002 ve 2017 yılları arasında yılda iki kez veri topladı. Katılımcıların hiçbiri çalışma döneminin başında kalp krizi, anjina, inme, bunama ya da Alzheimer hastalığı geçirmemişti.

Takip süresi boyunca katılımcılara sekiz aşama halinde yapılan üç bilişsel işlev testi uygulandı. Bu testlerde sözel hafızayı, anlamsal akıcılığı, zaman duygusunu ve “zamansal yönelimi” değerlendirildi. Çalışma süresince katılımcıların %5,6’sı herhangi bir KKH rahatsızlığı geçirmedi. Rahatsızlık geçirmeyen kişilerin bilişsel zayıflama hızının hastalık geçirenlere kıyasla oldukça düşük olduğu tespit edildi.

Anjina geçiren katılımcılar zamansal oryantasyon testlerinde daha hızlı düşüş gösterirken, sözlü hafıza ve anlamsal akıcılık kalp krizi geçirenlerde daha hızlı düşüş göstermiştir.

Bunların yanında araştırmanın başındaki isim Xie, “Kalp krizi ve anjina hastalarının teşhisten sonraki yıllarda dikkatle izlenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullanıyor.

MedicalNewsToday, Coronary Heart Disease May Speed Up Cognitive Decline, 2019

Popüler Gönderiler