Artrit ve diğer eklem sorunları kortizon enjeksiyonları ile tedavi edilebilir. Herhangi bir tedavi gibi, bu enjeksiyonlar da belirli riskler ve yan etkiler taşır. Çoğu hafif veya geçicidir, ancak bazıları ciddi veya uzun süreli olabilir.
Hastalara, kortizon enjeksiyonları almadan önce sağlık uzmanlarıyla riskler ve yan etkilerle ilgili endişelerini tartışmaları tavsiye edilir. Potansiyel riskler ve yan etkiler şunları içerir:
1- Ağrı ve Şişlik
Enjekte edilen kortizon ilacı vücutta kristalleşebilir. Kristaller, tedavi edilen durumun neden olduğu ağrı ve iltihaptan daha kötü ağrı ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bu yan etkiye kortizon alevlenmesi denir. Bir parlama tipik olarak bir veya iki gün sürer ve dinlenme ve aralıklı soğuk algınlığı paketleri ile tedavi edilebilir.
2- Ciltte Renk Değişikliği
Hastalar, enjeksiyondan birkaç hafta veya ay sonra enjeksiyon bölgesi çevresindeki cildin renk değiştirdiğini fark edebilir. Bu yan etki en çok cildin daha açık olduğunu fark eden koyu tenli hastalarda görülür.
Cilt rengi değişikliği birkaç hafta veya ay sürebilir veya kalıcı olabilir. Deri renginin değişmesi hasta sağlığına zararlı değildir. Bu yan etki, hastaların %1,3 ila %4’ünde görülür ve kullanılan kortikosteroid ilacının türü ve konsantrasyonu ile ilişkili görünmektedir.
3- Yağ Atrofisi
Kortizon enjeksiyonu, enjeksiyon bölgesindeki yağ hücrelerinin atrofiye uğramasına neden olabilir. Altta yatan yağ hücrelerinin bozulması nedeniyle ciltte bir çukur veya çöküntü görünebilir. Cildin görünümü genellikle 6 ayda normale döner ancak 2 veya 3 yıl sürebilir. Bir çalışmanın yazarı, bu yan etkinin %0,6’sında (her 1000’de 6’sı) meydana geldiğini tahmin etmektedir.
4- Yüksek Kan Şekeri
Enflamasyonu azaltmaya ek olarak, kortikosteroidler kan şekeri seviyelerini yükseltebilir. Diyabetli bir hasta, bir enjeksiyon almadan önce doktorlarını bilgilendirmeli ve ardından kortizon enjeksiyonunu takiben bir veya iki gün boyunca kan şekeri seviyelerini yakından izlemelidir.
Enjeksiyon kortizonu doğrudan kan dolaşımına iletmez, ancak yine de bazı hastalarda kan şekeri düzeylerini etkileyebilir.
5- Tendon Yaralanması
Kortizon enjeksiyonları yakındaki tendonları zayıflatabilir ve onları yırtılmaya daha yatkın hale getirebilir. Bu risk nedeniyle doktorlar kortizon enjeksiyonunu tendonun içine veya doğrudan yanına yerleştirmekten kaçınmak için önlem alırlar.
Hastalar, enjeksiyondan sonra etkilenen eklemi birkaç gün dinlendirerek ve ardından önerilen germe ve egzersizlerle aktiviteyi kademeli olarak artırarak tendon yaralanması riskini azaltabilir.
6- Kıkırdak Kaybı
Araştırmalar kortizon enjeksiyonlarının kıkırdak üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, bir çalışma 6 tekrarlanan kortizon enjeksiyonları ile dizde 0,11 cm kıkırdak kaybı arasında bir ilişki buldu. Aynı çalışma, artan diz ağrısı ile bir ilişki bulamadı.
7- Enfeksiyon
Nadir olsa da enfeksiyon ciddi bir potansiyel yan etkidir. Otoimmün hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullananlar gibi enfeksiyona daha yatkın kişiler, sağlık uzmanlarını bilgilendirmelidir. Kortizon enjeksiyonu yapıldıktan sonra, enfeksiyondan şüphelenen veya ateşi çıkan herhangi bir hastanın doktorlarına başvurması tavsiye edilir.
8- Alerjik Reaksiyon
Hastalar, enjeksiyondan sonra herhangi bir alerjik reaksiyon yaşayıp yaşamadıklarını doktorlarına söylemelidir. Nadir olmakla birlikte, bazı hastalarda enjeksiyona eklenen lokal anesteziklere karşı alerjik reaksiyonlar görülebilir. Kortizonun kendisine alerjik reaksiyonlar nadirdir çünkü kortizon, vücutta doğal olarak bulunan bir steroid olan kortizolün sentetik bir versiyonudur.
9- Cinsiyetle İlgili Yan Etkiler
Yaygın olmasa da kadınlar şunları yaşayabilir:
- Düzensiz adet görme
- Emzirme bozuklukları
- Cilt kızarması
- Aşırı saç uzaması
Kadınlardan farklı olarak, erkekler herhangi bir benzersiz yan etki yaşamıyor gibi görünmektedir.
Özet
Doktorlar, cilt enfeksiyonları ve septik artrit dahil olmak üzere mevcut bir enfeksiyonu olan hastalara kortizon enjeksiyonu önermezler. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan veya kemiği kırılmış hastalarda kortizon enjeksiyonları uygun olmayabilir.
Bazı hastalar, kortikosteroid kullanımından kaynaklanan kilo alımı ve su tutulması konusunda endişe duyabilir. Bununla birlikte, bu yan etkiler yalnızca uzun süre oral yoldan kortikosteroid ilaçları alan hastalarda yaygındır. Bu yan etkiler, kortizon ilacı bir eklem içine enjekte edildiğinde nadiren ortaya çıkar.