Kortizon Nedir?

0
1133

Enflamasyonu tedavi etmede değerli bir araç olan kortizon, kortizol adı verilen doğal bir hormonun insan yapımı bir versiyonudur. Kortizon, otoimmün hastalıklar gibi inflamatuar durumların yanı sıra eklem şişmesi ve ağrısını tedavi etmek için kullanılır.

Hem insan yapımı kortizon hem de vücutta üretilen kortizol, glukokortikosteroid türleridir. Glukokortikosteroidler, kortikosteroidler, kortizon ve kortizol terimleri birbirinin yerine kullanılabilir.

Kortizol, vücudun adrenal bezleri tarafından üretilir. Büyük miktarlarda kortizol, bağışıklık sisteminin inflamatuar ve alerjik tepkilerini bastırır.

Kortizon ilaçları kortizolün etkisini taklit eder ancak daha güçlü olma eğilimindedir.

Kortikosteroid ilaçlar çeşitli güçlü yönlere sahiptir. Ayrıca haplar, doğrudan vücuda enjekte edilebilen sıvılar ve cilde uygulanabilen topikal kremler gibi farklı formlarda gelirler.

Oral Kortizon İlaçları

Romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi tüm vücudu etkileyen inflamatuar bozuklukları olan kişiler, ağrılı alevlenmeleri prednizon ve metilprednizolon gibi oral kortikosteroidlerle tedavi edebilir.

Oral kortikosteroidler hızlı etkilidir ve sıklıkla yeni teşhis edilen hastalara inflamasyonlarını kontrol altına almalarına yardımcı olmak için reçete edilir.

Hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaçlar (DMARD’lar) ve biyolojik ilaçlar gibi diğer ilaçlar da tipik olarak reçete edilir, ancak çalışması birkaç hafta sürebilir.

Kronik oral steroid kullanımı komplikasyonlara neden olabilir. Doktorlar genellikle DMARD’lar, biyolojikler veya diğer ilaçlar yürürlüğe girdikten sonra kullanımlarını azaltmayı önerir.

Olumsuz yan etkilerden kaçınmak için, bir sağlık uzmanının rehberliğinde oral steroid kullanımı azaltılmalıdır.

Topikal Kortizon İlaçları

Cilt iltihabı, kremler, jeller, köpükler, spreyler ve yamalar dahil olmak üzere topikal steroid ilaçlarla tedavi edilebilir.

Böcek ısırıklarını ve zehirli sarmaşıkları tedavi etmek için reçetesiz satılan hidrokortizon kremi veya daha güçlü topikal kortikosteroidler, psoriatik artrit ile ilişkili inflamatuar bir cilt bozukluğu olan sedef hastalığı gibi durumları tedavi etmek için reçete edilebilir.

Astım ve sinüzit gibi durumları tedavi etmek için kullanılan kortizonlu sisler de vardır.

Oral kortikosteroidler gibi topikal kortizon ürünleri de yan etkilere neden olabilir. Bir doktor veya eczacı, bir hastayla potansiyel riskler ve yan etkiler hakkında konuşabilir.

Kortizon Enjeksiyonları

Artritik durumlar bir eklemin iltihaplanmasına, ağrılı ve şişmesine neden olabilir. Enflamasyon kronikse veya şiddetli ağrılıysa, doktor kortizon enjeksiyonu önerebilir. Örneğin kortizon:

  • Yürümeyi veya ayağa ağırlık vermeyi zorlaştıran gut alevlenmesi sırasında kullanılabilir.
  • Bursit semptomlarının kaybolmasını ve kronikleşmemesini sağlamak için iltihaplı bir yaranın aspirasyonunu (sıvının boşalmasını) takiben kullanılabilir.
  • Romatoid artrit tek bir eklemde kalıcı şişmeye neden olduğunda kullanılabilir.
  • Osteoartrit veya tendinit bir eklemde ağrıya neden oluyorsa ve diğer cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı bir şekilde tedavi edilemiyorsa kullanılabilir.

Özet

Bir enjeksiyon, güçlü ilacı doğrudan iltihap bölgesine iletir. Enjekte edilebilir kortizonun iki örneği, her biri farklı marka adları altında satılan triamsinolon ve betametazondur.

Kortikosteroidler anabolik steroidlerle aynı değildir. Kortikosteroidler, erkek özelliklerini geliştirmek ve atletik performansı geliştirmek için kullanılan anabolik steroidlerden (testosteron gibi) farklıdır. Kortikosteroidler ve anabolik steroidler benzer kimyasal yapıları paylaşırlar ancak vücutta farklı roller oynarlar.