Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kreatin Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kreatin vücutta bulunan bir kimyasaldır. Çoğunlukla kaslarda, aynı zamanda beyinde bulunur. Ayrıca kırmızı et ve deniz ürünleri gibi gıdalarda bulunur. Kreatin laboratuvarda da yapılabilir.

Kreatin en yaygın olarak sporcularda ve yaşlı erişkinlerde egzersiz performansını artırmak ve kas kütlesini arttırmak için kullanılır. Sprint gibi yüksek yoğunluklu kısa aktiviteler sırasında genç, sağlıklı insanların atletik performansını iyileştirmek için kreatin kullanımını destekleyen bazı bilimler vardır. Bu nedenle, kreatin genellikle kas gücünü ve atletik performansı iyileştirmek için diyet takviyesi olarak kullanılır. ABD’de, yıllık satışlarda toplam 2,7 milyar dolar olan spor beslenme takviyelerinin çoğu kreatin içermektedir.

Kreatin kullanımına Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Ulusal Kolej Atletizm Birliği (NCAA) ve profesyonel sporlar izin verir.

Atletik performansı ve kas gücünü geliştirmenin yanı sıra, beyni, yaşlanmayı, kemik yoğunluğunu, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), konjestif kalp yetmezliği (CHF), depresyon, diyabet, egzersiz toleransını etkileyen kreatin eksikliği sendromları , fibromiyalji, Huntington hastalığı, kaslarda iltihaplanmaya neden olan hastalık (idiyopatik inflamatuar miyopatiler), Parkinson hastalığı, kas ve sinir hastalıkları, multipl skleroz, kas atrofisi, kas krampları, uyurken bebeklerde solunum problemleri, kafa travması, Rett sendromu , gyrate atrofi adı verilen bir göz hastalığı, duyu ve hareketi etkileyen kalıtsal bozukluklar, şizofreni, omurgadaki kas dökülmesi ve ameliyattan iyileşme. Amyotrofik lateral sklerozun için ağızdan kreatin alınır.

İnsanlar yaşlanan ciltler için cilde kreatin uygular.

Kreatin Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemelen etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Muhtemelen etkili

  • Yaşa bağlı kas kaybı . Kreatin, sadece direnç eğitimine kıyasla direnç eğitimi yapan yaşlı erişkinlerde kas gücünü arttırıyor gibi görünüyor. Ancak, tek bir doz olarak alındığında veya direnç eğitimi olmadan kullanıldığında faydalı görünmemektedir.
  • Atletik performans . Kreatin, sporcularda kürek performansını, atlama yüksekliğini ve futbol performansını geliştirmeye yardımcı görünüyor. Ancak kreatinin sprint, bisiklet veya yüzme performansı üzerindeki etkisi değişir. Karışık sonuçlar, çalışmaların küçük boyutları, kreatin dozlarındaki farklılıklar ve performansı ölçmek için kullanılan testteki farklılıklar ile ilgili olabilir. Kreatin, tenis oyuncularında servis yeteneğini geliştirmiyor gibi görünüyor.
  • Kreatini metabolize eden problemlerin neden olduğu sendromlar. Bazı insanlar vücutlarının kreatin yapmasını engelleyen bir bozukluğa sahiptir. Bu, beyindeki düşük kreatin seviyelerine yol açabilir. Beyindeki düşük kreatin seviyeleri, zihinsel işlev, nöbet, otizm ve hareket sorunlarının azalmasına neden olabilir. Guanidinoasetat metiltransferaz (GAMT) eksikliği adı verilen kreatin bozukluğu olan çocuklarda ve genç yetişkinlerde kreatin günde 3 yıla kadar ağızdan alınması beyinde kreatin düzeylerini artırabilir. Bu, hareketi iyileştirmeye ve nöbetleri azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak zihinsel yeteneği geliştirmez. Arginin-glisin amidinotransferaz (AGAT) eksikliği, vücudun kreatin yapmasını önleyen bir başka bozukluktur. Bu rahatsızlığı olan çocuklarda, 8 yıla kadar kreatin almak dikkat, dil ve zihinsel performansı geliştiriyor gibi görünüyor.
  • Kas gücü . Kreatinin kas gücünü iyileştirme yeteneği hakkında birçok karışık araştırma var. Bununla birlikte, bu araştırmanın analizleri, kreatinin hem genç hem de yaşlı yetişkinlerde üst vücut gücünü ve daha düşük vücut gücünü hafifçe iyileştirdiğini göstermektedir.

Muhtemelen Etkisiz

  • Amyotrofik lateral skleroz (ALS, Lou Gehrig hastalığı) . Kreatinin ağız yoluyla alınması, hastalık ilerlemesini yavaşlatmaz veya ALS’li insanlarda hayatta kalmayı iyileştirmez.
  • Huntington hastalığı adı verilen kalıtsal hastalık . Araştırmalar, kreatinin günde 2 yıl boyunca ağızdan alınmasının Huntington hastalığı olan kişilerde kas gücünü, koordinasyonunu veya semptomlarını iyileştirmediğini göstermektedir.

Etkililiğini değerlendirmek için yeterli kanıt yok …

  • Cilt yaşlanması . Erken araştırmalar, kreatin, guarana ve gliserol içeren kremin 6 hafta boyunca günlük olarak yüze uygulanmasının erkeklerde kırışıklıkları ve cilt sarkmasını azalttığını göstermektedir. Diğer araştırmalar, kreatin ve folik asit içeren bir kremin kırışıklıkları azalttığını ve güneşten zarar görmüş cildi iyileştirdiğini göstermektedir.
  • Akciğer hastalığı (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) . Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerde kreatinin etkileri üzerine erken araştırmalar tutarsızdır. Bazı araştırmalar günlük oluşturmanın akciğer fonksiyonlarını iyileştirmediğini göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, kreatin almanın akciğer fonksiyonunu veya egzersiz kapasitesini artırabileceğini düşündürmektedir.
  • Kalp yetmezliği . Bazı erken araştırmalar 5-10 gün boyunca günlük kreatin almanın kas gücünü ve dayanıklılığını arttırdığını ancak kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirmediğini göstermektedir. 6 ay boyunca günlük daha düşük kreatin dozları almak, erkeklerde egzersiz kapasitesini veya kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirmez.
  • Depresyon . Erken araştırmalar, 8 hafta boyunca günlük kreatin almanın, majör depresif bozukluğu olan kadınlarda antidepresan ilaç esitalopramının etkilerini arttırdığını göstermektedir.
  • Diyabet . Erken araştırmalar, kreatinin 5 gün boyunca ağızdan alınmasının yeni teşhis edilen diyabetli kişilerde yedikten sonra kan şekerini azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, diyabetli kişilerde kreatinin 5 günden daha uzun süre kullanılmasının etkileri bilinmemektedir.
  • Fibromiyalji . Erken araştırmalar, 5 gün boyunca günde dört kez 5 gram kreatin almanın ve 16 hafta boyunca günde 5 gram almanın fibromiyaljili kadınlarda gücü arttırdığını göstermektedir. Ancak kreatin, fibromiyaljisi olan kişilerde aerobik egzersiz kapasitesini, ağrıyı, uykuyu, yaşam kalitesini veya zihinsel işlevi iyileştirmiyor gibi görünüyor.
  • Görme kaybı (koroid ve retinanın gyrate atrofisi) . İlk araştırmalar, bu görme kaybı formuyla ilişkili olan kreatin eksikliğinin takviyelerle düzeltilebileceğini göstermektedir. Bir yıl boyunca günlük kreatin almak göz hasarını ve görme kaybını yavaşlatıyor gibi görünüyor.
  • Kalıtsal sinir hasarı (kalıtsal motor ve duyusal nöropati) . Charcot-Marie-Tooth Hastalığı gibi kalıtsal sinir hasarı hastalıkları olan kişilerde yapılan erken araştırmalar, kreatinin bir ila 12 hafta boyunca günlük ağızdan alınmasının kas gücü veya dayanıklılığı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını düşündürmektedir.
  • Polimiyozit ve dermatomiyozit gibi kas hastalıkları . İlk çalışmalar, kreatin almanın bu rahatsızlığı olan kişilerde kas gücünde küçük iyileşmeler üretebileceğini düşündürmektedir.
  • McArdle hastalığı adı verilen kas bozukluğu . Bazı erken araştırmalar, günlük olarak kreatin almanın McArdle hastalığı olan bazı insanlarda kas fonksiyonunu iyileştirdiğini göstermektedir. Bununla birlikte, daha yüksek dozlarda kreatin almak kas ağrısını daha da kötüleştirmektedir.
  • Mitokondriyal miyopatiler adı verilen kas ve nörolojik hastalıklar . Erken araştırmalar, kreatinin ağızdan alınmasının mitokondriyal miyopatileri olan kişilerde kas fonksiyonunu veya yaşam kalitesini iyileştirmediğini göstermektedir. Bununla birlikte, kreatin bazı kas gücü ölçümlerini iyileştirebilir.
  • Multipl skleroz . Erken araştırmalar, kreatinin günde 5 gün boyunca ağızdan alınmasının, multipl sklerozlu kişilerde egzersiz yeteneğini geliştirmediğini göstermektedir.
  • Kas dokusu kaybı . Kreatin’i günlük olarak ağız yoluyla almak, HIV nedeniyle kas kaybı olan erkeklerde kas kütlesini veya gücünü arttırmaz. Bununla birlikte, kreatin almak kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur ve bir döküm giymekle ilişkili kas gücü kaybını azaltır.
  • Kas krampları . İlk araştırmalar, hemodiyaliz tedavilerinden önce ağızdan kreatin almanın kas kramplarını azalttığını gösteriyor.
  • Kas distrofisi . Kas distrofisi olan kişilerde kreatinin ağız yoluyla kullanımı hakkında erken araştırmalar net değildir. Bazı kanıtlar, 8-16 hafta boyunca günlük kreatin aldıktan sonra kas gücünün ve yorgunluğun iyileştiğini göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, kreatinin kas distrofisi olan insanlar için hiçbir fayda sağlamadığını göstermektedir.
  • Yenidoğanlarda uyurken solunum problemleri . Erken araştırmalar prematüre bebeklere kreatin verilmesinin uyurken solunum problemlerini iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Beyin hasarı . Erken araştırmalar, kreatinin günde 7 gün boyunca ağızdan alınmasının, omurilik yaralanması olan kişilerde akciğer fonksiyonunu artırarak egzersiz yeteneğini arttırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, kreatinin bilek kasını veya el fonksiyonunu iyileştirmediğini göstermektedir. Erken araştırmalar ayrıca 6 ay boyunca günlük ağızdan kreatin almanın, çocuklarda travmatik beyin hasarından sonra amnezi azalttığını göstermektedir.
  • Osteoartrit . Erken araştırmalar, güçlendirme egzersizleri ile birlikte ağızdan günlük olarak alınmanın diz osteoartriti olan postmenopozal kadınlarda fiziksel işlevselliği geliştirdiğini göstermektedir.
  • Parkinson hastalığı . Erken araştırmalar, 12-18 ay boyunca günde iki kez kreatin almanın, henüz geleneksel ilaçlara başlamayan insanlarda Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını göstermektedir.
  • Rett sendromu olarak adlandırılan sinir sistemi bozukluğu . Erken araştırmalar, 6 ay boyunca günlük oluşturmanın Rett sendromlu kadınlarda semptomları hafifçe iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
  • Romatoid artrit . Erken araştırmalar, kreatinin günlük olarak ağızdan alınmasının yağsız kas kütlesini arttırdığını ve kas gücünü artırabildiğini, ancak romatoid artritli yetişkinlerde fiziksel işlevselliği iyileştirmediğini göstermektedir. Çocuklarda, 30 gün boyunca günde iki kez kreatin ve yağ asitleri içeren spesifik bir takviye almak ağrı ve şişliği azaltabilir. Ancak kreatinin tek başına etkileri net değildir.
  • Şizofreni . Erken araştırmalar, 2 ay boyunca günlük ağızdan kreatin almanın şizofreni hastalarında semptomları veya zihinsel işlevi iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Omurgada kas kaybı . Erken araştırmalar, omurgada kas kaybı olan çocukların ağızdan kreatin almaktan faydalanmadığını göstermektedir.
  • Ameliyattan kurtarma . Erken araştırmalar, kreatin günlük almanın ameliyattan sonra kas gücünün iyileşmesini hızlandırmadığını göstermektedir.
  • Bipolar bozukluk .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için kreatinin etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Kreatin Nasıl Etki Eder?

Kreatin, enerji kaslarının çalışması için gereklidir.

Vejetaryenler ve toplam kreatin seviyeleri daha düşük olan diğer insanlar kreatin takviyeleri almaya başladıklarında , daha yüksek bir kreatin seviyesi ile başlayan insanlardan daha fazla fayda sağlıyor gibi görünmektedir. İskelet kası sadece belirli miktarda kreatin tutacaktır; daha fazla eklemek artık seviyeleri yükseltmeyecek. Bu “doyma noktasına” genellikle bir “yükleme dozu” alındıktan sonraki ilk birkaç gün içinde ulaşılır.

Kreatin Kullanmak Güvenli Midir?

Kreatin, 14 güne kadar günde 25 grama kadar dozlarda ağızdan alındığında MUHTEMEL GÜVENLİDİR . 18 aya kadar günlük olarak alınan 4-5 grama kadar daha düşük dozlar da MUHTEMEL GÜVENLİDİR. Bazı erken araştırmalar ayrıca 5 yıla kadar günde 10 grama kadar dozlarda alındığında kreatinin MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR olduğunu göstermektedir .

Kreatin mide ağrısı, bulantı, ishal ve kas kramplarına neden olabilir.

Kreatin, kasların vücudunuzun geri kalanından su çekmesine neden olur. Bunu telafi etmek için ekstra su içtiğinizden emin olun. Ayrıca, kreatin alıyorsanız, sıcakta egzersiz yapmayın. Susuz kalmanıza neden olabilir.

Kreatin kullanan birçok insan kilo alır. Bunun nedeni, kreatinin aslında kas inşa ettiği için değil, kasların su tutmasına neden olmasıdır.

Kreatinin bazı insanlarda düzensiz kalp atışına neden olabileceği endişesi vardır. Ancak kreatinin bu soruna neden olup olmayacağını bilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Hamileyseniz veya emziriyorsanız kreatin almanın güvenliği hakkında yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.

Çocuklar : Kreatin ağız yoluyla uygun şekilde alındığında çocuklarda MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR . 5-18 yaş arası çocuklarda 2-6 ay boyunca günde 3-5 gram kreatin güvenle alınmıştır. 2-5 yaş arası çocuklarda 6 ay boyunca günde 2 gram kreatin güvenle alınmıştır. Ek olarak, hem bebeklerde hem de çocuklarda 6 aya kadar günde 0.1-0.4 gram / kg kreatin güvenli bir şekilde alınmıştır.

Bipolar bozukluk : Bipolar bozukluğu olan kişilerde 4 hafta boyunca günlük kreatin alan manik ataklar olmuştur. Kreatin, bipolar bozukluğu olan kişilerde maniyi daha da kötüleştirebilir.

Böbrek hastalığı veya diyabet : Böbrek hastalığınız veya böbrek hastalığı geliştirme şansınızı artıran diyabet gibi bir hastalığınız varsa kreatin kullanmayın. Kreatinin böbrek hastalığını daha da kötüleştireceğine dair bazı endişeler var.

Parkinson hastalığı : Birlikte alınan kafein ve kreatin, Parkinson hastalığının daha hızlı kötüleşmesine neden olabilir. Parkinson hastalığınız varsa ve kreatin kullanıyorsanız, kafeini dikkatli kullanın.

Kreatin Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Orta Düzeyde

Böbreklere zarar verebilecek ilaçlar (Nefrotoksik İlaçlar)Çoğu kanıt, kreatinin böbreklere zarar vermediğini gösterirken, nadir durumlarda kreatinin böbreklere zarar verdiği bildirilmiştir. Bazı ilaçlar böbreklere de zarar verebilir. Böbreklere zarar verebilecek diğer ilaçlarla kreatin almak böbrek hasarı olasılığını artırabilir.

Böbreklere zarar verebilecek bu ilaçlardan bazıları arasında siklosporin ; amika, gentamisin ve tobramisin dahil aminoglikozitler; ibuprofen , indometasin , naproksen , piroksikam dahil nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler); ve diğerleri.

Kreatinin Bitkiler ve Gıda Takviyeleriyle Bir Etkileşimi Var mı?

Kafein: Kafein, kreatinin atletik performans üzerindeki yararlı etkilerini azaltabilir.

Kreatinin Gıdalarla Bir Etkileşimi Var mı?

Karbonhidratlar: Karbonhidratları kreatin ile birleştirmek kas kreatin düzeylerini tek başına kreatinden daha fazla artırabilir. 5 gün boyunca günde 4 kez 93 gram basit karbonhidrat ile 5 gram kreatin takviyesi, sadece kreatinden% 60 daha fazla kas kreatin seviyesini artırabilir.

Kreatin Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

YETİŞKİNLER (AĞIZDAN)

  • Yaşa bağlı kas kaybı : Birçok farklı doz rejimi kullanılmıştır; ancak, çoğu kısa süreli “yükleme dozu” ve ardından uzun süreli idame dozu kullanır. Yükleme dozları tipik olarak 4-7 gün boyunca günde 20 gramdır. İdame dozları tipik olarak günde 2-10 gramdır. Yaşlı yetişkinler, yalnızca direnç eğitimi ile birleştirildiğinde kreatin takviyesinden fayda görmektedir.
  • Atletik performans için : Birçok farklı doz rejimi kullanılmıştır; ancak, çoğu kısa süreli bir “yükleme dozu” ve ardından uzun süreli bir idame dozu kullanır. Yükleme dozları tipik olarak 4-7 gün boyunca günde 20 gramdır. İdame dozları tipik olarak günde 2-10 gramdır.
  • Kas gücü için : Birçok farklı doz rejimi kullanılmıştır; ancak, çoğu kısa süreli bir “yükleme dozu” ve ardından uzun süreli bir idame dozu kullanır. En yaygın yükleme dozları tipik olarak 5-7 gün boyunca günde yaklaşık 20 gramdır. Günde 1 ila 27 gram arasında değişen bakım dozları da kullanılmıştır.

ÇOCUKLAR (AĞIZDAN)

  • Kreatin yapma veya taşıma problemlerinden kaynaklanan sendromlar için : Vücut ağırlığının kg’ı başına 400-800 mg kreatin dozu 8 yıla kadar günlük olarak alınmıştır. Ayrıca 25 aya kadar günde 4-8 gram kreatin alınmıştır.

Diğer İsimler

2-[carbamimidoyl(methyl)amino]acetic acid, Cr, Creatin, Creatina, Créatine, Créatine Anhydre, Creatine Anhydrous, Creatine Citrate, Créatine Citrate, Creatine Ethyl Ester, Créatine Ethyl Ester, Creatine Ethyl Ester HCl, Créatine Ethyl Ester HCl, Creatine Gluconate, Creatine Hydrochloride, Créatine Kré Alkaline, Creatine Malate, Créatine Malate, Creatine Monohydrate, Créatine Monohydrate, Créatine Monohydratée, Creatine Pyroglutamate, Créatine Pyroglutamate, Creatine Pyruvate, Créatine Pyruvate, Dicreatine Malate, Dicréatine Malate, Di-Creatine Malate, Éthyle Ester de Créatine, Glycine, Kreatin, Kre-Alkalyn Pyruvate, Malate de Tricréatine, N-(aminoiminométhyl)-N-Méthyl, N-(aminoiminomethyl)-N methyl glycine, N-amidinosarcosine, Phosphocreatine, Phosphocréatine, Tricreatine HCA, Tricréatine HCA, Tricreatine Malate, Tricréatine Malate.

Medlineplus, Creatine, 2019

Referanslar

  1. Lobo DM, Tritto AC, da Silva LR, et al. Effects of long-term low-dose dietary creatine supplementation in older women. Exp Gerontol. 2015 Oct;70:97-104. View abstract.
  2. Baker TP, Candow DG, Farthing JP. Effect of preexercise creatine ingestion on muscle performance in healthy aging males. J Strength Cond Res. 2016 Jun;30:1763-6. View abstract.
  3. Boychuk KE, Lanovaz JL, Krentz JR, Lishchynsky JT, Cando DG, Farthing JP. Creatine supplementation does not alter neuromuscular recovery after eccentric exercise. Muscle Nerv. 2016 Sep;54:487-95. View abstract.
  4. Collins J, Longhurst G, Roschel H, Gualano B. Resistance training and co-supplementation with creatine and protein in older subjects with frailty. J Frailty Aging. 2016;5:126-34. View abstract.
  5. Forbes SC, Sletten N, Durrer C, Myette-Cote E, Candow D, Little JP. Creatine monohydrate supplementation does not augment fitness, performance, or body composition adaptations in response to four weeks of high-intensity interval training in young females. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2017 Jun;27:285-92. View abstract.
  6. Wilkinson TJ, Lemmy AB, Jones AG, et al. Can creatine supplementation improve body composition and objective physical function in Rheumatoid Arthritis patients? A randomized controlled trial. Arthritis Care Res (Hoboken). 2016 Jun;68:729-37. View abstract.
  7. Trexler ET, Smith-Ryan AE, Roelofs EJ, Hirsch KR, Persky AM, Mock AG. Effects of coffee and caffeine anhydrous intake during creatine loading. J Strength Cond Res. 2016 May;30:1438-46. View abstract.
  8. Deminice R, Rosa FT, Pfrimer K, Ferrioli E, Jorao AA, Freitas E. Creatine supplementation increases total body water in soccer players: a deuterium oxide dilution study. Int J Sports Med. 2016 Feb;37:149-53. View abstract.
  9. Ramirez-Campillo R, Gonzalez-Jurado JA, Martinez C, et al. Effects of plyometric training and creatine supplementation on maximal-intensity exercise and endurance in female soccer players. J Sci Med Sport. 2016 Aug;19:682-7. View abstract.
  10. Wang CC, Yang MT, Lu KH, Chan KH. The effects of creatine supplementation on explosive performance and optimal individual postactivation potentiation time. Nutrients. 2016 Mar 4;8:143. View abstract.
  11. Galvan E, Walker Dk, Simbo SY, et al. Acute and chronic safety and efficacy of dose dependent creatine nitrate supplementation and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 2016 Mar 31;13:12. View abstract.
  12. Johannsmeyer S, Candow BG, Brahms CM, Michel D, Zello GA. Effect of creatine supplementation and drop-set resistance training in untrained aging adults. Exp Gerentol. 2016 Oct;83:112-9. View abstract.
  13. Hersch SM, Schifitto G, Oakes D, et al. The CREST-E study for creatine for Huntington disease: a randomized controlled trial. Neurology. 2017 Aug 8;89:594-601. View abstract.
  14. Simon DK, Wu C, Tilly BC, et al. Caffeine and progression of Parkinson Disease: a deleterious interaction with creatine. Clin Neuropharmacol. 2015 Sep-Oct;38:163-9. View abstract.
  15. Creapure (Creatine Monohydrate). Toxicological Datasheet. Degussa BioActives. Available at: https://www.fda.gov/ohrms/DOCKETS/…/95s-0316-rpt0154-54-Ref-50-vol112.pdf.
  16. Buford TW, Kreider RB, Stout JR, et al. International Society of Sports Nutrition position stand: creatine supplementation and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2007;4:6. View abstract.
  17. Creatine in the dock. Men’s Fitness Magazine (Australia). September 2013. Available at: http://www.mensfitnessmagazine.com.au/2013/09/creatine-in-the-dock/.
  18. The Associated Press. Creatine ruled out in athletes’ deaths. The New York Times. May 2, 1998. Available at: http://www.nytimes.com/1998/05/02/sports/plus-college-wrestling-creatine-ruled-out-in-athletes-deaths.html.
  19. Litsky F. Collegiate wrestling deaths raise fears about training. The New York Times. December 19, 1997. Available at: http://www.nytimes.com/1997/12/19/sports/wrestling-collegiate-wrestling-deaths-raise-fears-about-training.html.
  20. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Hyperthermia and dehydration-related deaths associated with rapid weight loss in three collegiate wrestlers – North Carolina, Wisconsin, and Michigan, November-December 1997. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 1998:47:105-8. View abstract.
  21. Lanhers C, Pereira B, Naughton G, et al. Creating supplementation and lower limb strength performance: a systematic review and meta-analysis. Sports Med 2015;45:1285-94. View abstract.
  22. Lanhers C, Pereira B, Naughton G, et al. Creating supplementation and upper limb strength performance: a systematic review and meta-analysis. Sports Med 2017;47:163-73. View abstract.
  23. Fight against doping. The Olympic Games Web site. Available at: https://www.olympic.org/fight-against-doping. Accessed March 12, 2017.
  24. 2016=2017 NCAA Banned Drug List. Available at: http://www.ncaa.org/2016-17-ncaa-banned-drugs-list. Accessed March 12, 2017.
  25. WADA Prohibited List. 2017 Prohibited List – Effective January 1, 2017. Available at: http://www.usada.org/substances/prohibited-list/. Accessed March 12, 2017.
  26. Jäger R, Purpura M, Shao A, Inoue T, Kreider RB. Analysis of the efficacy, safety, and regulatory status of novel forms of creatine. Amino Acids 2011;40:1369-83. View abstract.
  27. Ganguly S, Jayappa S, Dash AK. Evaluation of the stability of creatine in solution prepared from effervescent creatine formulations. AAPS PharmSciTech 2003;4:E25. View abstract.
  28. Jager R, Purpura M, Shao A, et al. Analysis of the efficacy, safety, and regulatory status of novel forms of creatine. Amino Acids 2011;40:1369-83. View abstract.
  29. Alves CR, Santiago BM, Lima FR, et al. Creatine supplementation in fibromyalgia: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Arthritis Care Res (Hoboken) 2013;65:1449-59. View abstract.
  30. Candow DG, Chilibeck PD, Forbes SC. Creatine supplementation and aging musculoskeletal health. Endocrine 2014;45:354-61. View abstract.
  31. Li N, Hauser R, Holford T, et al. Muscle-building supplement use and increased risk of testicular germ cell cancer in men from Connecticut and Massachusetts. Br J Cancer 2015;112:1247-50. View abstract.
  32. Carvalho AP, Rassi S, Fontana KE, et al. Influence of creatine supplementation on the functional capacity of patients with heart failure. Arg Bras Cardiol 2012;99:623-9. View abstract.
  33. Candow DG, Zello GA, Ling B, et al. Comparison of creatine supplementation before versus after supervised resistance training in healthy older adults. Res Sports Med 2014;22:61-74. View abstract.
  34. de Salles Painelli V, Alves VT, Ugrinowitsch C, et al. Creatine supplementation prevents acute strength loss induced by concurrent exercise. Eur J Appl Physiol 2014;114:1749-55.del Favero S, Roschel H, Artioli G, et al. Creatine but not betaine supplementation increases muscle phosphorylcreatine content and strength performance. Amino Acids 2012;42:2299-305. View abstract.
  35. Devries MC, Phillips SM. Creatine supplementation during resistance training in older adults – a meta-analysis. Med Sci Sports Exerc 2014;46:1194-203. View abstract.
  36. Golini J, Jones WL. Kre-Celazine® as a viable treatment for juvenile rheumatoid arthritis/juvenile idiopathic arthritis – a pilot study. J Med Food 2014;17:1022-6. View abstract.
  37. Gualano B, Macedo AR, Alves CR, et al. Creatine supplementation and resistance training in vulnerable older women: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Exp Gerontol 2014;53:7-15. View abstract.
  38. Vilella AL, Limsuwat C, Williams DR, Seifert CF. Cholestatic jaundice as a result of combination designer supplement ingestion. Ann Pharmacother 2013;47(7-8):e33. View abstract.
  39. Young C, Oladipo O, Frasier S, et al. Hemorrhagic stroke in young healthy male following use of sports supplement Jack3d. Mil Med 2012;177:1450-4. View abstract.
  40. Tan CW, Hae Tha M, Joo Ng H. Creatine supplementation and venous thrombotic events. Am J Med 2014;127:e7-8. View abstract.
  41. Gosselink R, Spruit MA Troosters T et al. Oral creatine supplementation (CR) in COPD exercise training: a randomized, double-blind, placebo (PL) controlled trial [Abstract]. Am.J.Respir.Crit.Care Med. 2003;167:A961.
  42. Burke LM, Pyne DB, and Telford RD. Oral creatine supplementation does not improve sprint performance in elite swimmers. Med Sci Sports Exerc 1995;27:S146.
  43. Myburgh, K H FACSM, Bold, A*, Bellinger, B*, Wilson, G*, and Noakes, T D FACSM. CREATINE SUPPLEMENTATION AND SPRINT TRAINING IN CYCLISTS: METABOLIC AND PERFORMANCE EFFECTS. Medicine & Science in Sports & Exercise 1996;28:81.
  44. Mihic S, MacDonald JR, McKenzie S, and et al. The effect of creatine supplementation on blood pressure, plasma creatine kinase, and body composition. FASEB J 1998;12:A652.
  45. Greenhaff PL, Bodin K, Harris RC, and et al. The influence of oral creatine supplementation on muscle phosphocreatine resynthesis following intense contraction in man. J Physiol 1993;467:75p.
  46. Melton C, Kreider R, Rasmussen C, and et al. Effects of ingesting creatine containing supplements during training on blood lipid profiles. 83rd Annual Experimental Biology Meeting 1999;
  47. Rasmussen C, Kreider R, Ransom J, and et al. Creatine supplementation during pre-season football training does not affect fluid or electrolyte status. 46th Annual American College of Sports Medicine Annual Meeting 1999;
  48. Kreider R, Ransom J, Rasmussen C, and et al. Creatine supplementation during pre-season football does not affect markers of renal function. 83rd Annual Experimental Biology Meeting 1999;
  49. Kirksey KB, Warren BJ, Stone MH, and et al. The effects of six weeks of creatine monohydrate supplementation in male and female track athletes. Med Sci Sports Exerc 1997;29(5 Suppl):S145.
  50. Wang CH, Finkel RS Bertini ES Schroth M Simonds A Wong B et al. Consensus statement for standard of care in spinal muscular atrophy. Journal of Child Neurology 2007;22:1027-1049.
  51. Reimers B, Maddalena F, Cacciavillani L, and et al. La fosfocreatina nell’infarto miocardico acuto: studio randomizzato multicentrico. II Cuore 1994;11:345-354.
  52. Camilova UK, Katsenovich RA, and Kostco SZ. Combined use of phosphocreatine and nifedipine for treatment of patients with acute myocardial infarction. Current Therapeutic Research 1991;50:591-298.
  53. Satolli F and Marchesi G. Creatine phosphate in the rehabilitation of patients with muscle hypotonotrophy of the lower extremity. Curr Ther Res 1989;46:67-73.
  54. Strozzi C, Bagni B, and Ferri A. Creatine phosphate in the treatment of chronic ischemic heart failure. Current Therapeutic Research 1992;51:925-932.
  55. Grazioli I, Melzi G, and Strumia E. Multicenter controlled study of creatine phosphate in the treatment of heart failure. Current Therapeutic Research 1992;52:271-280.
  56. Ferraro S, Maddalena G, Fazio S, and et al. Acute and short-term efficacy of high doses of creatine phosphate in the treatment of cardiac failure. Current Therapeutic Research 1990;47:917-923.
  57. Lawrence SR, Preen DB, Dawson BT, and et al. The effect of oral creatine supplementation on maximal exercise performance in competitive rowers. Sports Medicine, Training and Rehabilitation. 1997;7:243-253.
  58. Myburgh KH, Bold A, Bellinger B, and et al. Creatine supplementation and sprint training in cyclists: metabolic and performance effects. Med Sci Sports Exerc 1996;28(5 Suppl ):S81.
  59. Rossouw F, Krüger PE, and Rossouw J. The effect of creatine monohydrate loading on maximal intermittent exercise and sport-specific strength in well-trained power-lifters. Nutrition Research 2000;20:505-514.
  60. Balsom PD, Ekblom B, Soderlund K, and et al. Creatine supplementation and dynamic high-intensity intermittent excercise. Scand J Med Sci Sports 1993;3:143-149.
  61. Kern M, Podewils LJ Vukovich M Buono MJ. Physiological response to exercise in the heat following creatine supplementation. JEP Online. 2001;1.
  62. Kuehl K, Goldberg L, and Elliot D. Renal insufficiency after creatine supplementation in a college football athlete. Med Sci Sports Exerc 1998;30(5 Suppl ):S235.
  63. Ziegenfuss T, Lowery LM, and Lemon PW. Acute fluid volume changes in men during three days of creatine supplementation. J Exerc Physiol Online 1998;1: .
  64. Vandenberghe K, Van Hecke P, Van Leemputte M, and et al. Inhibition of muscle phosphocreatine resynthesis by caffeine after creatine loading. Med Sci Sports Exerc 1997;29(5 Supplement):249.
  65. Andreev NA, Andreeva TN, and Bichkov IV. Effect of phosphocreatine in congestive heart failure. Current Therapeutic Research 1992;51:649-660.
  66. Kristensen, C. A., Askenasy, N., Jain, R. K., and Koretsky, A. P. Creatine and cyclocreatine treatment of human colon adenocarcinoma xenografts: 31P and 1H magnetic resonance spectroscopic studies. Br J Cancer 1999;79:278-285. View abstract.
  67. Juhn, M. S. and Tarnopolsky, M. Oral creatine supplementation and athletic performance: a critical review. Clin J Sport Med 1998;8:286-297. View abstract.
  68. Pulido, S. M., Passaquin, A. C., Leijendekker, W. J., Challet, C., Wallimann, T., and Ruegg, U. T. Creatine supplementation improves intracellular Ca2+ handling and survival in mdx skeletal muscle cells. FEBS Lett 11-20-1998;439:357-362. View abstract.
  69. Vandebuerie, F., Vanden Eynde, B., Vandenberghe, K., and Hespel, P. Effect of creatine loading on endurance capacity and sprint power in cyclists. Int J Sports Med 1998;19:490-495. View abstract.
  70. Aaserud, R., Gramvik, P., Olsen, S. R., and Jensen, J. Creatine supplementation delays onset of fatigue during repeated bouts of sprint running. Scand.J Med Sci.Sports 1998;8(5 Pt 1):247-251. View abstract.
  71. Smith, S. A., Montain, S. J., Matott, R. P., Zientara, G. P., Jolesz, F. A., and Fielding, R. A. Creatine supplementation and age influence muscle metabolism during exercise. J Appl.Physiol 1998;85:1349-1356. View abstract.
  72. Holtzman, D., Togliatti, A., Khait, I., and Jensen, F. Creatine increases survival and suppresses seizures in the hypoxic immature rat. Pediatr.Res 1998;44:410-414. View abstract.
  73. Maganaris, C. N. and Maughan, R. J. Creatine supplementation enhances maximum voluntary isometric force and endurance capacity in resistance trained men. Acta Physiol Scand. 1998;163:279-287. View abstract.
  74. Schulze, A., Mayatepek, E., Bachert, P., Marescau, B., De Deyn, P. P., and Rating, D. Therapeutic trial of arginine restriction in creatine deficiency syndrome. Eur.J Pediatr. 1998;157:606-607. View abstract.
  75. Poortmans, J. R. and Francaux, M. Renal dysfunction accompanying oral creatine supplements. Lancet 7-18-1998;352:234. View abstract.

Popüler Gönderiler