Kriptik Hamilelik Nedir?

0
3207

Kriptik bir hamilelik, bir kişinin hamileliğin sonlarına kadar hamile olduğunun farkında olmadığı zamandır. Bu, üçüncü üç aylık dönem kadar geç veya yalnızca bir kişi doğum eylemine girdiğinde ortaya çıkabilir.

Kriptik bir hamileliği olan kişiler hamile olduklarının farkında değillerdir. Hamile olduklarını ancak hamileliğin son birkaç haftasında veya doğum yaptıklarında fark edebilirler.

Genellikle, kriptik bir hamileliği olan biri, aşağıdaki gibi tipik hamilelik belirtileri yaşamaz:

  • mide bulantısı
  • adet gecikmesi
  • karın şişmesi

Bazı kişiler hamileliklerinin farkında olmamalarının yanı sıra hamile olduklarını inkar edebilirler.

Kriptik gebelik üzerine son araştırmalara rastlamak zordur. Bununla birlikte, mevcut çalışmalar, kriptik gebeliklerin doktorların düşündüğünden daha sık meydana geldiğini ileri sürmüştür.

2011 yılında yapılan bir inceleme, farklı popülasyon araştırmalarının 20 haftada şifreli veya reddedilen gebelik oranının 475 kişiden 1’i ile 516 kişiden 1’i arasında değiştiğini buldu. İncelemede atıfta bulunulan diğer çalışmalar, doğuma devam eden reddedilen gebelik oranının 2.500 gebelikte 1 civarında olduğunu bulmuştur.

Doktorlar çoğu kriptik veya reddedilen gebelikleri duygusal, psikotik ve yaygın olarak sınıflandırır.

Duygusal: Gebeliği duygusal olarak reddeden kişiler, hamile olduklarını kabul ederler, ancak hamilelik, doğum ve ebeveynlik için duygusal veya fiziksel olarak hazırlanmazlar.

Psikotik: Psikotik gebelik inkarı olan kişilerde şizofreni veya bipolar bozukluk gibi akıl hastalıkları olabilir. Hamilelik belirtileri yaşayabilirler ancak bunları sanrısal nedenlere bağlayabilirler.

Yaygınlık: Hamileliğin yaygın olarak reddedildiği kişiler, hamilelik için duygusal bir önem eksikliği yaşarlar ve hamile olduklarının farkında olmazlar. Ayrıca hamileliğin geç farkına varabilir ve tıbbi yardım almaktan kaçınabilirler.

Kriptik Hamilelik Ne Kadar Sürebilir?

Kriptik hamileliğin ne kadar sürdüğünü bilmek zor olabilir. Örneğin, kişi hamile olduğunu ancak doğum eyleminin başlaması nedeniyle fark ederse, hamileliğin ne zaman başladığını değerlendirmek mümkün olmayabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Kriptik gebelikleri olan kişiler, tipik hamilelik belirtileri yaşamayabilir veya yalnızca belirsiz belirtiler yaşayabilir. Bazı durumlarda, insanlar doğumdan sadece günler önce fark edilebilir semptomlar yaşayabilirler.

Bir 2020 Kriptik gebelik vakası, bir kişinin doğuma girmeden önce 3 gün bel ağrısı, karın rahatsızlığı ve kabızlık yaşadığını gördü. Şiddetli semptomların geç başlaması, insanları tıbbi konsültasyon veya hamilelik için test istemekten caydırabilir.

Nedenleri Nelerdir?

Kriptik gebeliğin net bir göstergesi yoktur.

Araştırmacılar daha önceT, şifreli gebelikleri olan kadınların tipik olarak aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlasına sahip olduğunu düşünmüşlerdir:

  • genç yaş
  • öğrenme güçlükleri
  • zayıf sosyal çevre ve aile desteği
  • akıl hastalıkları
  • uyuşturucu kullanma öyküsü

Bununla birlikte, araştırmacılar henüz kriptik gebeliğin açık nedenlerini tanımlamadılar.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Doktorlar, ortak özellikleri belirleyemedikleri için henüz kriptik gebelik için risk faktörleri belirlemediler.

Bununla birlikte, 2021 yılında yapılan bir çalışmada, 71 kontrol deneğine karşı gebelik inkarı yaşayan 71 kişi değerlendirildi. Araştırmacılar, hamileliğin reddi için risk faktörlerinin şunları içerdiğini buldu:

  • genç yaş
  • bekar olmak
  • psikiyatrik durum öyküsü

Komplikasyonlar Nelerdir?

Kriptik hamilelik ilerledikçe, doktorların hamileliği tespit etme şansı daha yüksektir.

Kriptik gebeliği olan kadınlar, gebeliğin ancak sonraki dönemlerinde farkına varabilecekleri için, doğuma hazırlanmadıkları için yardımsız doğum yapabilirler.

Bir kişi hamile olduğunu fark etmezse, yeterli bakım alamayabilir veya hamileliği desteklemek için gerekli yaşam tarzı ayarlamalarını yapamayabilir.

Daha eski araştırmalar, şifreli veya reddedilen hamileliğin yenidoğan riskini artırabileceğini belirtmektedir:

  • prematürelik
  • küçük boy
  • hastaneye yatış
  • ölüm

Negatif Gebelik Testi Olmasına Rağmen Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hamilelik testi negatif olmasına rağmen hamile olduğundan emin olan kişiler, doktorları veya başka bir sağlık uzmanı ile konuşmalıdır.

En spesifik ve doğru gebelik testi kan testidir. Doktorlar varlığını kontrol edecekhuman chorionic gonadotropin (HCG)Trusted SourceKanın içinde. HCG, plasentanın salgıladığı bir hormondur.

Hamilelik Testi Neden Yanlış Negatif Verebilir?

Bir kişi evde yapılan idrarda gebelik testinin talimatlarını doğru bir şekilde takip ederse, sonuçlar genellikle güvenilirdir.

Diğer durumlar yanlış negatif sonuca neden olabilir. Bu, insanların hamile olduğu, ancak testin olumsuz sonuç verdiği anlamına gelir.

Yanlış negatif sonuca neden olabilecek faktörler şunlardır:

  • Testi çok erken dönemde yapmak
  • Hamilelik testi için seyreltilmiş idrar kullanmak
  • Test sonuçlarını çok erken kontrol etmek

Bazı ilaçlar da hamilelik testinin sonuçlarını etkileyerek yanlış pozitif sonuca neden olabilir. Bu, bir kadın hamile olmadığında testin hamilelik için pozitif olduğu anlamına gelir. Hamilelik testi sonuçlarını etkileyen ilaçlar şunlardır:

  • prometazin
  • parkinson hastalığı ilaçları
  • antianksiyete ilaçları
  • antipsikotik ilaçlar
  • diüretikler
  • antikonvülsanlar
  • doğurganlık ilaçları

Bazı gebelik testi markaları diğerlerinden daha az güvenilirdir ve duyarlılıkları testten teste değişebilir. Evde yapılan idrar gebelik testinin ambalajı, testin hassasiyetini belirtmelidir.

Birisi hamile olduğuna inanıyorsa, ancak idrar testi negatifse, birkaç gün içinde idrarını tekrar test etmelidir. Test hala negatifse, bir doktorla konuşmalı ve kan testi talep etmelidirler.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Hamilelik semptomları yaşayan herkes, teşhisi doğrulamak veya gerekirse acil bakım sağlamak için bir doktora danışmalıdır.

Gizli bir hamileliği olan kişiler, hamile olduklarını geç saatlere kadar fark edemeyebileceklerinden, gerektiğinde derhal tıbbi yardım almaları önemlidir.

Özet

Bir kişi hamileliği ne kadar erken onaylar ve uygun bakım almaya başlarsa, başarılı bir hamilelik şansı o kadar yüksek olur.

Diyet, sigara ve alkol kullanımı gibi çeşitli yaşam tarzı faktörlerinin tümü fetal sağlığı etkileyebilir. Bir kişi hamile olduğunun farkında değilse, hamileliğini olumsuz yönde etkileyebilecek davranışlarda bulunma riski olabilir.

Kriptik gebelikte, kişi geç bir trimestere kadar, hatta doğum yapana kadar hamile olduğunun farkına varmaz.

Hamilelikten habersiz olmak, bir kişinin yeterli bakım almadığı veya sağlıklı yaşam tarzı ayarlamaları yapmadığı anlamına gelebilir. Bu faktörlerin her ikisi de fetal gelişimde komplikasyonlara yol açabilir.