Cuma, Kasım 15, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kronik Bronşiti Anlamak

Kronik Bronşit Nedir?

Bronşit, bronşiyal tüplerin astarının iltihaplanmasıdır. Bunlar ciğerlerinize hava yönlendiren tüpler. Bronşiti olan kişilerde kalınlaşmış, renksiz sümükler üreten kalıcı bir öksürük vardır. Ayrıca hırıltı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşayabilirler.

Bronşit, akut veya kronik olabilir. Akut bronşit, soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır ve sıklıkla, uzun süren etki olmadan birkaç gün içinde iyileşir. Kronik bronşit, aniden vurmak yerine zamanla gelişen daha ciddi bir durumdur. Birkaç ay veya yıl süren tekrarlayan bronşit atakları ile karakterizedir. Bronşiyal tüplerin kaplamasındaki sürekli inflamasyon, hava yollarında aşırı miktarda yapışkan mukus birikmesine neden olur. Bu, ciğerlere giren ve çıkan hava akımı miktarını sınırlar. Hava akımındaki tıkanma zamanla kötüleşir, bu da solunum güçlüğü ve akciğerlerde mukus üretiminin artmasına neden olur.

Kronik bronşiti olan birçok kişi, sonunda bir tür akciğer hastalığı olan amfizem geliştirir. Birlikte, iki koşul kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH olarak adlandırılır. Amerikan Akciğer Birliği’ne göre, ABD’de 11 milyondan fazla insan KOAH’lı. Ancak, sahip olduklarını bile bilmeyen birçok insan var.

KOAH semptomlarının çoğunluğunun gelişmesi biraz zaman alır, bu nedenle insanlar yanlışlıkla durumun hayatı tehdit edici olmadığına inanır ve durum daha ileri bir aşamaya gelene kadar belirtileri görmezden gelir. Durum iyileştirilemese de, tanı konulduktan sonra belirtiler tedavi ile tedavi edilebilir.

Kronik Bronşitin Semptomları Nelerdir?

Bronşiyal tüplerde uzun bir inflamasyon ve tahriş süresinden sonra, kronik bronşit, akciğerlerden mukus getiren kalıcı, ağır bir öksürük gibi bazı belirgin semptomlara neden olabilir. Mukus sarı, yeşil veya beyaz olabilir.

Zaman geçtikçe, akciğerlerde mukus üretiminin artmasına bağlı olarak mukus miktarı yavaş yavaş artar. Mukus sonunda bronşiyal tüplerde birikir ve hava akımını kısıtlar ve solunumun giderek zorlaşmasına neden olur. Bu nefes darlığı herhangi bir fiziksel aktivite sırasında daha da kötüleşen hırıltı ile birlikte olabilir.

Kronik bronşitin diğer belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • yorgunluk
  • ateş
  • titreme
  • göğüs rahatsızlığı
  • sinüs tıkanıklığı
  • ağız kokusu

Kronik bronşitin sonraki aşamalarında, cilt ve dudaklar kan dolaşımındaki oksijen eksikliği nedeniyle mavimsi bir renk geliştirebilir. Kandaki oksijen seviyelerinin azalması ayrıca periferik ödem veya bacaklarda ve ayak bileklerinde şişmeye neden olabilir.

Kronik bronşit ilerledikçe, belirtiler şiddet ve sıklıkta da değişebilir. Örneğin, bir öksürük geçici olarak kaybolabilir, ancak bunu daha yoğun bir öksürük süresi izleyebilir. Daha ciddi bölümler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerle tetiklenebilir:

  • soğuk algınlığı veya grip gibi solunum yolu enfeksiyonları
  • vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyonlar
  • hava kirliliği veya toz gibi çevresel tahriş edici maddelere maruz kalma
  • kalp durumu

Kronik Bronşit Nedir?

Kronik bronşit, bronşiyal tüplerin kaplaması tekrar tekrar tahriş ve iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Sürekli tahriş ve şişme solunum yollarına zarar verebilir ve yapışkan mukus birikmesine neden olabilir ve bu da havanın akciğerlerden hareket etmesini zorlaştırır. Bu, giderek kötüleşen nefes alma zorluklarına yol açar. Enflamasyon ayrıca, hava yollarını mikroplardan ve diğer tahriş edici maddelerden uzak tutmaya yardımcı olan kıl benzeri yapılar olan siliyalara zarar verebilir. Kirpikler düzgün çalışmıyorsa, solunum yolları bakteriyel ve viral enfeksiyonlar için sıklıkla üreme alanı haline gelir.

Enfeksiyonlar tipik olarak başlangıçtaki tahrişi ve akut bronşite neden olan şişliği tetikler. Bununla birlikte, kronik bronşit en çok sigara içmeden kaynaklanır. Aslında, hastalığı olanların yüzde 90’ından fazlasında sigara öyküsü vardır. Sigara dumanının solunması kirpikleri geçici olarak felç eder, bu yüzden uzun süre sigara içmek kirpiklere ciddi şekilde zarar verebilir. Bu hasar nedeniyle zamanla kronik bronşit gelişebilir.

İkinci el duman da kronik bronşit gelişimine katkıda bulunabilir. Diğer olası nedenler arasında hava kirliliğine, endüstriyel veya kimyasal dumanlara ve toksik gazlara uzun süre maruz kalma sayılabilir. Tekrarlanan akciğer enfeksiyonları ayrıca akciğerlere daha fazla zarar verebilir ve kronik bronşit semptomlarını kötüleştirebilir.

Doktorumu Ne Zaman Görmeliyim?

Birçok insan, sigara içenlerin öksürüğü olduğuna inandığı için kronik bronşit semptomlarını reddetti. Bununla birlikte, bronşit olabileceğiniz konusunda en ufak bir şüpheniz varsa, derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir. Kronik bronşitin zamanında tedavi edilmemesi, solunum problemlerine veya kalp yetmezliğine yol açabilecek ciddi akciğer hasarı riskini büyük ölçüde artırır.

Öksürüğünüz varsa derhal doktorunuzu arayın:

  • üç haftadan uzun süren
  • uyumanızı engelleyen
  • 38° C’ın üstünde bir ateşle eşlik eden
  • renksiz mukus veya kan üreten
  • hırıltı veya nefes darlığına neden olan

Kronik Bronşit Nasıl Teşhis Edilir?

Semptomlarınızın kronik bronşit olup olmadığından emin değilseniz, doktorunuzun kesin bir teşhis koymasına yardımcı olmak için testler yapılabilir:

  • Göğüs röntgeni, zatürree gibi öksürüğünüze neden olabilecek diğer akciğer hastalıklarını ekarte etmenize yardımcı olabilir.
  • Balgam, ciğerlerinden öksürdüğün mukus. Balgamın test edilmesi ve analiz edilmesi bakteri varlığını doğrulayabilir ve doktorunuzun semptomlarınızın altında yatan nedenini belirlemesine yardımcı olabilir.
  • Solunum fonksiyon testi, doktorunuzun ciğerlerinizin ne kadar iyi çalıştığını değerlendirmesini sağlar. Ne kadar iyi nefes alabildiğinizi ve akciğerlerinizin vücudunuza ne kadar kolay oksijen gönderebildiğini ölçerek astım veya amfizem belirtilerini kontrol edebilir.
  • BT taraması sırasında doktorunuz vücudunuzun yüksek çözünürlüklü X-ışınlarını çeşitli açılardan alarak doktorunuzun akciğerlerinizi ve diğer organlarınızı daha ayrıntılı görmesini sağlar.

Kronik Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik bronşit tedavisinin olmamasına rağmen, hastalık, özellikle erken tanı konduğunda tıbbi tedavi ve yaşam tarzı ayarlamalarıyla tedavi edilebilir.

Tıbbi tedaviler

Durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak, tedavi planınız aşağıdakilerden oluşabilir:

  • Bir bronkodilatör, ciğerlerinizdeki hava yollarını açan ve nefes almayı kolaylaştıran bir ilaç türüdür. Bu madde genellikle ilacı ciğerlerine pompalayan bir cihaz olan soluma cihazı yoluyla solunur. Doktorunuz size inhalatörünüzü nasıl kullanacağınızı göstererek bronkodilatörden en iyi şekilde faydalanmanızı sağlar.
  • Teofilin solunum yollarınızdaki kasları gevşeten, böylece daha fazla açılmalarını sağlayan ve herhangi bir solunum zorluğunu hafifletmeye yardımcı olan oral bir ilaçtır. Şiddetli nefes darlığınız varsa doktorunuz teofilin reçete edebilir.
  • Belirtileriniz bronkodilatör veya teofilinle düzelmezse doktorunuz steroid yazabilir. Bu ilaçlar bir inhalatörle veya hap şeklinde alınabilir.
  • Pulmoner rehabilitasyon, nefes alıp vermenizi ve genel sıhhatinizi arttırmayı amaçlayan bir programdır. Genellikle egzersiz, beslenme danışmanlığı ve solunum stratejilerinden oluşur. Bazı programlar ayrıca danışmanlık içerir. Doktorunuz sizi bölgenizdeki bir hastanede pulmoner rehabilitasyon programına yönlendirebilir.

Yaşam Tarzı Çözümleri

Bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve doğal tedavileri denemek de kronik bronşit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aşağıdakileri dikkate almak isteyebilirsiniz:

  • Bir nemlendiriciden ılık ve nemli havada nefes almak öksürükleri hafifletebilir ve solunum yollarınızdaki mukusu gevşetebilir. Nemlendiriciyi üreticinin talimatlarına göre düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Düzgün temizlenmezse bakteri ve mantarlar su kabında büyüyebilir.
  • Sigara içiyorsanız hemen sigarayı bırakmalısınız . Hava kirliliğinin yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, dışarıya çıktığınızda maske takmalısınız. Ayrıca, güçlü dumanlı boya veya ev temizleyicisine maruz kaldığınız bir sektörde çalışıyorsanız, maske takmalısınız. Bu tahriş edici maddelere sık sık maruz kalmak semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.
  • Fiziksel aktivite nefes almanıza yardım eden kasları güçlendirebilir. İdeal olarak, haftada en az üç kez 30 dakika egzersiz yapmalısınız. Daha önce hiç çalışmadıysanız, yavaşça başlayın ve egzersiz rutininizin uzunluğunu ve yoğunluğunu kademeli olarak artırın. Doktorunuzdan size uygun bir egzersiz planı oluşturmanıza yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
  • Solunum zorluğu çekiyorsanız dudaklı solunum bazen rahatlama sağlayabilir. Dudak soluğundaki nefes almada, derin bir nefes alırsınız ve ardından ağzınızdan yavaşça nefes alın. Nefes alırken, birini öpmek üzereymiş gibi dudaklarınızı tutun. Bunu yapmak nefes almanızı düzenler ve nefes darlığı yaşarken daha iyi hissetmenizi sağlar.

Kronik Bronşit Nasıl Önlenebilir?

Kronik bronşit riskini azaltmak için yapabileceğiniz en önemli şey, sigara içmekten kaçınmak veya kesmektir. Uzun süre sigara dumanını soluduğunuzda ciddi akciğer hasarı meydana gelebilir. Sigarayı bıraktıktan sonra ciğerleriniz iyileşmeye başlayacak ve daha kolay nefes alabileceksiniz. Ayrıca akciğer kanseri olma riskinizi de düşürürsünüz. Sigarayı bırakma konusunda doktorunuzla konuşun.

Boya, toksik dumanlar ve toz dahil olmak üzere diğer akciğer tahriş edici maddelerden kaçınmak da önemlidir. Sık sık bu tür tahriş edicilere maruz kaldığınız bir sektörde çalışıyorsanız, akciğerlerinizi korumak için burun ve boğazınıza bir maske takın.

Kaynak

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı. (Nd)

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) şunları içerir: Kronik bronşit ve amfizem. Alt Solunum Hastalığı. (2015, 29 Nisan)

Familydoctor.org Editoryal Çalışanlar. (2014, Şubat). Kronik bronşit nedir? Alınan

Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 1 Nisan). Bronşit

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler