Kronik lenfositik lösemi (KLL) nedir?
Lösemi , insan kan hücrelerini ve kan oluşturan dokuları içeren bir kanser türüdür. Her biri farklı tipteki kan hücrelerini etkileyen birçok lösemi türü vardır. Kronik lenfositik lösemi veya KLL lenfositleri etkiler.
Lenfositler bir tür beyaz kan hücresidir (WBC) . KLL, B hücreleri de denilen B lenfositleri etkiler.
Normal B hücreleri kanınızda dolaşır ve vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Kanserli B hücreleri normal B hücreleri gibi enfeksiyonlarla savaşmaz. Kanserli B hücrelerinin sayısı giderek arttıkça, normal lenfositleri keser ve kemik iliği yetmezliğine neden olurlar.
KLL yetişkinlerde en sık görülen lösemi türüdür. Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) , 2018’de Amerika Birleşik Devletleri’nde 20.940 yeni vakanın olacağını tahmin ediyor.
KLL’nin semptomları nelerdir?
KLL’li bazı kimselerde herhangi bir belirti olmayabilir ve kanserleri yalnızca rutin kan testi sırasında keşfedilebilir.
Belirtiler sergiliyorsanız, genellikle şunları içerir:
- yorgunluk
- ateş
- sık görülen enfeksiyonlar veya hastalıklar
- açıklanamayan veya istenmeyen kilo kaybı
- gece terlemeleri
Fizik muayenesinde doktorunuz dalak , karaciğer veya lenf bezlerinin genişlemiş olduğunu görebilir. Bunlar kanserin bu organlara yayıldığının işaretleri olabilir. Bu genellikle ileri KLL vakalarında olur.
Bu size gelirse , boynunuzdaki ağrılı topaklar veya karnınızdaki dolgunluk veya şişlik hissini hissedebilirsiniz.
KLL’ye neden olan nedir ve bu hastalık için risk faktörleri var mı?
Uzmanlar KLL’ye neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Ancak, bir kişinin KLL geliştirme olasılığını artıran risk faktörleri vardır.
KLL nadiren 40 yaşın altındaki kişilerde teşhis edilir. Genellikle 70 yaşın üzerindeki insanlarda bulunur.
Kadınlardan çok erkekleri etkiliyor. Ayrıca, Rus veya Doğu Avrupa kökenli Yahudi halkında daha yaygındır.
KLL nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz KLL olduğundan şüpheleniyorsa, teşhisinizi doğrulamak için çeşitli testler kullanabilir. Örneğin, muhtemelen aşağıdaki testlerden birini veya birkaçını sipariş edeceklerdir:
Beyaz kan hücresi (WBC) diferansiyel ile komple kan sayımı (CBC)
Doktorunuz, kanınızdaki farklı WBC türleri de dahil olmak üzere farklı hücre türlerinin sayısını ölçmek için bu kan testini kullanabilir.
KLL’niz varsa normalden daha fazla lenfositiniz olur.
İmmünoglobulin testi
Doktorunuz, bu kan testini enfeksiyonlarla savaşmak için yeterli antikorunuz olup olmadığını öğrenmek için kullanabilir. İmmünoglobin testi hakkında daha fazla bilgi edinin.
Kemik iliği biyopsisi
Bu prosedürde doktorunuz test için kemik iliğinden bir örnek almak için kalça kemiğinize veya göğüs kemiğinize özel bir tüp içeren bir iğne yerleştirir .
CT tarama
Doktorunuz, göğsünüzdeki veya karnınızdaki şişmiş lenf bezlerini aramak için BT taraması ile oluşturulan resimleri kullanabilir.
KLL nasıl evrelenir?
Doktorunuz KLL olduğunu tespit ederse, hastalığın derecesini ölçmek için daha fazla test isteyeceklerdir. Bu, doktorunuzun tedavi planınızı yönlendirecek olan kanser aşamasını sınıflandırmasına yardımcı olur.
KLL’nizi geliştirmek için doktorunuz muhtemelen kırmızı kan hücresi (RBC) sayınızı ve spesifik kan lenfosit sayınızı almak için kan testleri isteyecektir. Ayrıca lenf bezleri, dalak veya karaciğerinizin geniş olup olmadığını da kontrol ederler.
“Rai” sınıflandırma sistemi altında, KLL 0 ila 4 arasındadır. Rai evre 0 KLL en ağır, Rai evre 4 en şiddetlidir.
Tedavi amacıyla, aşamalar ayrıca risk seviyelerine göre gruplandırılmıştır. Amerikan Kanser Derneği (ACS) , Rai evre 0 düşük riskli, Rai evre 1 ve 2, orta riskli ve Rai evre 3 ve 4 yüksek riskli.
KLL’nin tedavisi nedir?
Düşük riskli KLL’niz varsa, doktorunuz muhtemelen beklemenizi ve yeni semptomları izlemenizi önerir. Hastalığınız yıllarca daha kötüleşmeyebilir veya tedavi gerektirmeyebilir. Bazı insanlar asla tedavi görmez.
Bazı düşük riskli KLL vakalarında doktorunuz tedavi önerebilir. Örneğin, eğer:
- kalıcı, tekrarlayan enfeksiyonlar
- düşük kan hücresi sayımı
- yorgunluk veya gece terlemesi
- ağrılı lenf düğümleri
Orta veya yüksek riskli KLL’niz varsa, doktorunuz muhtemelen tedaviye derhal devam etmenizi önerecektir.
KLL’yi tedavi etmek için doktorunuz şunları önerebilir:
Kemoterapi
Kemoterapi , KLL’nin başlıca tedavisidir. Kanser hücrelerini öldürmek için ilaçların kullanılmasını içerir. Öngörülen ilaçlara bağlı olarak, bunları intravenöz veya oral yoldan alabilirsiniz.
Radyasyon
Bu prosedürde, yüksek enerjili parçacıklar veya dalgalar, kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır. Eğer ağrılı, şişmiş lenf bezleri varsa, radyasyon terapisi onları küçültmeye ve ağrınızı gidermeye yardımcı olabilir.
Kan nakilleri
Kan hücresi sayınız düşükse, onları arttırmak için intravenöz (IV) bir hattan kan nakli almanız gerekebilir.
Kemik iliği veya periferik kan kök hücre nakli
Yüksek riskli KLL’niz varsa, bu tedavi bir seçenek olabilir. Kemik iliğinden kök hücrelerin alınması veya bir donörün kanından (genellikle bir aile üyesi) ve yeni bir bağışıklık sisteminin kurulmasına yardımcı olmak için vücudunuza nakledilmesi gerekir.
Muhtemel tedavi komplikasyonları var mı?
Kemoterapi bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve sizi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız bırakır. Ayrıca kemoterapi sırasında anormal antikor seviyeleri ve düşük kan hücresi sayımı gelişebilir.
Kemoterapinin diğer yaygın yan etkileri şunlardır:
- yorgunluk
- saç kaybı
- ağız yaraları
- iştah kaybı
- mide bulantısı ve kusma
Bazı durumlarda, kemoterapi diğer kanserlerin gelişimine katkıda bulunabilir.
Radyasyon, kan nakli ve kemik iliği veya periferik kan kök hücre nakli de yan etkileri içerebilir.
Tedavinizin beklenen yan etkileri hakkında doktorunuzla konuşun. Hangi semptomların ve yan etkilerin tıbbi müdahale gerektirdiğini söyleyebilirler.
KLL’li insanlar için prognoz nedir?
NCI’ye göre, KLL’li Amerikalılar için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 84,2’dir . Enstitü ayrıca KLL’nin 2018’de Amerika Birleşik Devletleri’nde 4,510 ölüme yol açacağını tahmin ediyor.
Durumu olan yaşlı insanlar için sağkalım oranları düşüktür. Bununla birlikte, bir çalışmada 75 yaş ve üstü Amerikalıların yüzde 70’ine kadar tanı konulduktan beş yıl sonra sağ kaldığı tespit edildi.
KLL için uzun vadeli görünüm nedir?
KLL için sağkalım oranları çok değişkendir. Yaşınız, cinsiyetiniz, kromozom anormallikleri ve kanser hücresi özellikleri görünümünüzü etkileyebilir. Hastalık nadiren iyileşir, ancak çoğu kişi yıllarca KLL ile yaşar.
Doktorunuza özel durumunuzu sorun. Kanserinizin ne kadar ilerlediğini anlamanıza yardımcı olabilirler. Ayrıca tedavi seçeneklerinizi ve uzun vadeli görünümünüzü tartışabilirler.
Kaynaklar:
Kanser statüleri: Lösemi – kronik lenfositik lösemi (KLL). (Nd).
Kronik lenfositik lösemi (KLL). (2017).
Kronik lenfositik lösemi tedavisi (PDQ) – hasta versiyonu. (2018).
Kronik lenfositik lösemi nasıl evrelenir? (2018).
Kronik bir lenfositik lösemi kurtulan olarak yaşamak. (2018).
Pulte D ve ark. (2016). Yirmi birinci yüzyılın ilk on yılında, Almanya ve ABD’deki kronik lenfositik lösemi hastalarının hayatta kalma eğilimleri. DOI: