“Kimse yalnız kalmak istemez” bir pop şarkısından bir replik olabilir ama aynı zamanda oldukça evrensel bir gerçektir.
Kronik yalnızlık, uzun bir süre boyunca yaşanan yalnızlığı tanımlayan bir terimdir. Yalnızlık ve kronik yalnızlık belirli zihinsel sağlık koşulları olmasa da zihinsel ve genel sağlığınızı etkileyebilir.
Yalnızlık, sosyal bağlantı ihtiyaçlarınız karşılanmadığında ortaya çıkabilecek olumsuz duyguları tanımlar. Ara sıra yalnız vakit geçirmekten zevk almak normaldir. Aslında, yalnız zaman rahatlamanıza ve şarj olmanıza yardımcı olabilir. İnsanların yalnız zaman geçirmek için farklı ihtiyaçları vardır, bu nedenle kendinizi en iyi şekilde hissetmek için bir başkasından daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.
Yine de, yalnızlık ve yalnızlık tamamen aynı değildir. Yalnızlığınızın tadını çıkarırken, büyük olasılıkla olumsuz bir şekilde yalıtılmış hissetmezsiniz veya başkalarıyla temasa geçmezsiniz. İzolasyon ve yalnızlık genellikle el ele gider ve her ikisi de yalnızca duygusal sağlığı değil, aynı zamanda genel refahı da etkileyebilir.
İnsanlar Neden Yalnızdır?
Yalnızlık birkaç nedenden dolayı olabilir. Örneğin, aşağıdaki durumlarda kendinizi yalnız hissedebilirsiniz:
- okulları veya işleri değiştirmek
- evden çalışmak
- yeni bir şehre taşınmak
- bir ilişkiyi bitirmek
- ilk kez yalnız yaşamak
Bu yeni koşullara uyum sağladıkça, yalnızlık duygusu geçebilir, ancak bazen devam eder. Yalnız hissetmekten bahsetmek her zaman kolay değildir ve başkalarına ulaşmakta zorlanıyorsanız, kendinizi daha da yalnız hissedebilirsiniz.
Anlamlı bağlantıların olmaması da yalnızlığa katkıda bulunur, bu yüzden geniş bir sosyal ağa sahip olsanız bile yalnız hissedebilirsiniz.
Belki bir sürü sıradan arkadaşın var ve zamanını sosyal aktivitelerle doldur ama kimseye çok yakın hissetmiyorsun. Bekarsanız ve olmak istemiyorsanız, çiftler ve ailelerle çok fazla zaman geçirmek de yalnızlık duygularına yol açabilir. Bu, mutlu bir şekilde bekar olduğunuzda bile olabilir.
Zihinsel veya fiziksel sağlık sorunlarıyla yaşamak da yalnızlık riskini artırabilir. Nasıl hissettiğinizi açıklamak zor olabileceğinden, sağlıkla ilgili endişeler tecrit edici olabilir. Bazen sosyal aktiviteler çok fazla duygusal veya fiziksel enerji gerektirir ve sonunda tuttuğunuzdan daha fazla planı iptal edebilirsiniz.
Sonunda, devam eden bir sosyal bağlantı eksikliği sizi daha da kötü hissettirebilir.
Kronik Yalnızlık Belirtileri Nelerdir?
Yalnızsanız, kendi başınıza zaman geçirdiğinizde üzgün, boş veya önemli bir şey eksikmiş gibi hissedebilirsiniz. Kronik yalnızlık ayrıca aşağıdaki semptomları içerebilir:
- azalmış enerji
- zihin bulanıklığı veya odaklanamamak
- uykusuzluk, kesintiye uğramış uyku veya diğer uyku sorunları
- iştah azalması
- kendinden şüphe, umutsuzluk veya değersizlik duyguları
- sık sık hastalanma eğilimi
- vücut ağrıları ve ağrıları
- endişe veya huzursuzluk duyguları
- artan alışveriş
- madde kötüye kullanımı
- gösterileri veya filmleri aşırı izlemek için artan istek
- sıcak içecekler, banyolar veya rahat giysiler ve battaniyeler gibi fiziksel sıcaklık için can atma
Kronik Yalnızlık Nasıl Teşhis Edilir?
Yalnızlık, hatta kronik yalnızlık bile belirli bir zihinsel sağlık durumu değildir. Ancak uzmanlar, yalnızlığın fiziksel ve duygusal sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini giderek daha fazla fark ediyor.
Yalnız hissediyorsanız ve yukarıdaki yalnızlık belirtileri gibi açıklanamayan belirtiler yaşıyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak yardımcı olabilir.
Bir terapist, belirtilerinizin olası zihinsel sağlık nedenlerini ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir. Yalnızlık teşhisi olmasa da terapi, desteğe ve potansiyel olarak yardımcı kaynaklara erişmenize yardımcı olabilir.
Bir terapist ayrıca size yalnızlığın etkileriyle başa çıkmanız için ipuçları verebilir ve olumlu değişiklikler yapmanın yollarını keşfetmenize yardımcı olabilir.
Kronik Yalnızlık Komplikasyonları Nelerdir?
Uzmanlar, yalnızlık ve izolasyonun, ister birlikte ister birbirinden bağımsız olarak meydana gelsinler, sağlık üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabileceğini giderek daha fazla öne sürüyorlar. İşte bazı son araştırmaların söylediklerine bir göz atın.
Kronik Hastalık
Sosyal izolasyon ve yalnızlık üzerine yapılan 40 çalışmanın 2017 tarihli bir incelemesi, bu durumları daha yüksek erken ölüm riski, kardiyovasküler sorunlar ve kötüleşmiş zihinsel sağlıkla ilişkilendiren kanıtlar buldu.
Başka bir 2017 araştırması, 2012 İsviçre Sağlık Araştırmasının sonuçlarına baktı ve yalnızlığı aşağıdaki risklerle ilişkilendiren kanıtlar buldu:
- kronik hastalık
- yüksek kolestorol
- Duygusal rahatsizlik
- diyabet
- depresyon
Uyku Kalitesi
2.000’den fazla ikize bakan bir 2017 çalışmasının sonuçları, kendini yalnız hisseden genç yetişkinlerin daha düşük uyku kalitesine sahip olma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Çalışma ayrıca şiddete maruz kalmanın yalnızlık duygularını daha da kötüleştirebileceğini gösteren kanıtlar buldu.
2010 yılında 215 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, yalnızlık ve kötü uyku kalitesi arasındaki bağlantıyı destekleyerek, daha düşük uyku kalitesinin gün içinde işlevsellik güçlüğüne neden olabileceğini öne sürüyor.
639 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan 2018 tarihli bir araştırmaya göre, hem yalnızlık hem de sosyal izolasyon uyku kalitesini etkileyebilir.
Depresyon
1.116 ikiz çiftte yalnızlık ve sosyal izolasyon arasındaki bağlantıyı inceleyen 2016 tarihli bir araştırma, yalnız insanların sıklıkla depresyona girdiğini gösteren kanıtlar buldu.
Yalnızlık ve depresyona bakan 88 çalışmanın 2018 tarihli bir incelemesine göre, yalnızlığın depresyon riski üzerinde “orta derecede anlamlı” bir etkisi oldu.
Stres
65 yaş ve üstü 8.382 yetişkine bakan 2017 çalışmasının sonuçları, hem yalnızlığın hem de depresyonun bilişsel gerileme riskini artırdığını öne sürüyor.
Kronik Yalnızlık Nasıl Tedavi edilir?
Yalnızlık teşhis edilebilir bir durum olmasa da yine de yalnızlık duygularıyla başa çıkmak için yardım alabilirsiniz.
Yalnızlıkla başa çıkmanın en iyi yolunu bulmak çoğu zaman buna neyin sebep olduğuna bağlıdır. Örneğin:
Yeni arkadaşlar veya potansiyel romantik partnerler olsun, insanları tanımakta sorun yaşayabilirsiniz.
Yeni bir şehre yeni taşınmış ve eski uğraklarınızı özlemiş olabilirsiniz.
Çok fazla gündelik ilişkiniz olabilir, ancak hiçbiri anlamlı görünmeyebilir.
Kendinden şüphe duyma, düşük benlik saygısı veya başkalarıyla bağlantı kurmanın önüne geçen sosyal kaygı duygularınız olabilir.
Her durumda, bir terapistle konuşmak, değişiklik yapmanın yollarını bulmanıza yardımcı olabilir. Sizi izole eden veya yalnızlık hissini kötüleştiren zihinsel veya fiziksel sağlık sorunlarıyla uğraşıyorsanız, bu sorunlar için yardım almak, başkalarına ulaşmanızı kolaylaştırarak yardımcı olabilir.
Gerçekten nedenini bilmeden yalnız hissediyorsanız, terapinin olası nedenleri daraltmaya yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Neler olduğundan emin değilseniz, yalnızlık duygularıyla başa çıkmak zor olabilir. Bir profesyonel, hayatınızda bu duyguları yaratabilecek durumları incelemenize yardımcı olabilir.
Yaşam Tarzı İpuçları
Birkaç yaşam tarzı değişikliği, daha az yalnız hissetmenize yardımcı olabilir. Bunlar, zihinsel sağlık sorunları veya ilişki endişeleri gibi altta yatan yalnızlık nedenlerini tam olarak ele almayabilir, ancak başlamanıza yardımcı olabilir.
Bu ipuçları, başkalarıyla daha meşgul hissetmenize yardımcı olabilir:
Sevdiklerinizle iletişimde kalın. Yeni taşındıysanız, haftada bir arkadaşlarınızla ve ailenizle konuşmayı deneyin. Skype, Snapchat ve Facebook Messenger gibi uygulamalar, video klipler göndermenize veya video aracılığıyla iletişim kurmanıza olanak tanır. Yüz yüze iletişim ile aynı hissetmeyebilir, ancak sevdiğiniz insanların hala yanınızda olduğunu hatırlamanıza yardımcı olabilir.
Gönüllü olun veya topluluk etkinliklerine katılın. İlgilendiğiniz birkaç alan bulun ve dahil olmaya çalışın. Kütüphane kitap satışlarına yardım etmeyi, yerel hayvan barınağınıza ayda bir hafta sonu bağışlamayı, çöpleri temizlemeye yardım etmeyi veya yerel gıda bankanızda birkaç saat çalışarak geçirmeyi düşünün. Kütüphaneler ayrıca topluluk etkinlikleri hakkında bilgi edinmek için iyi bir yerdir.
Yeni bir hobi deneyin. Yalnız hissediyorsanız ama bolca boş zamanınız varsa, her zaman denemek istediğiniz şeyleri düşünün. Dans? Ağaç işleri mi? Sanat? Gitar? Kütüphaneniz, yerel bir topluluk koleji veya diğer topluluk kuruluşları, yerel hobiler ve etkinlikler hakkında bilgi sahibi olacaktır. Facebook ve Meetup gibi uygulamalar da topluluğunuzdaki etkinlikleri bulmanıza ve aynı ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışmanıza yardımcı olabilir.
Evden ayrılın. Teknolojinin birçok faydası olabilir. Wi-Fi bağlantısı ile yemeklerinizi veya filmlerinizi kapınıza kadar getirmenin rahatlığını yaşayabilirsiniz. Ancak teknoloji, gözden kaçırmayı da kolaylaştırabilir. Yerel tiyatronuzda bir akşam geçirmeyi deneyin ya da bir sonraki yemeğiniz için malzemeleri almak için mahallenizdeki çiftçi pazarına yürüyüşe çıkın. Bir gülümseme ve “merhaba” kadar basit olsa bile, her dışarı çıktığınızda birkaç yeni insanla selamlaşmayı ve konuşmayı hedefleyin.
Bir evcil hayvan sahiplenin. Eve gelecek başka bir canlıya sahip olmak, hayatınızın daha dolu hissetmesine yardımcı olabilir ve genel olarak dünyayla bağlantı duygularınızı artırabilir. Araştırmalar sürekli olarak evcil hayvanların yalnızlığı azaltmak da dahil olmak üzere bir dizi zihinsel sağlık yararına sahip olabileceğini düşündürmektedir. Dahası, bir köpeği (veya bazı durumlarda kediyi) gezdirmek de yeni insanlarla tanışma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
Kronik Yalnızlık Nasıl Önlenir?
Aşağıdaki ipuçları genellikle ilk etapta yalnız hissetmenize yardımcı olabilir:
Yalnız zaman geçirme konusunda rahat olun. Bu, her zaman yalnız olmanız gerektiği anlamına gelmez. İnsanların başkalarıyla en azından bir miktar temas kurması genellikle önemli kabul edilir. Ancak kendi başınıza geçirdiğiniz zamandan keyif alıyorsanız, yalnız kalmak ilk tercihiniz olmasa bile, bu konuda olumlu hissetmeniz daha olasıdır.
Tatmin edici ve ödüllendirici aktiviteleri seçin. En sevdiğiniz dizi karşısında koltukta dinlenmek sizi rahatlatabilir ve özellikle mizahi içerikler ruh halinizi olumlu yönde etkileyebilir. Ancak, yaratıcı veya fiziksel uğraşlar da dahil olmak üzere hayatınıza bir dizi aktivite eklediğinizden emin olun. Müzik dinlemek veya kitap okumak bile yalnızlık üzerinde daha olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Egzersiz için zaman ayırın. Egzersizin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Egzersiz yalnızlığı kendi başına gidermese de, genel olarak ruh halinizi iyileştirmeye ve yalnızlığa karşı bir miktar koruma sağlayabilen sağlık duygularınızı artırmaya yardımcı olabilir.
Açık havanın tadını çıkarın. Güneş ışığı vücudunuzdaki serotonini artırmaya yardımcı olabilir ve bu da ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, doğada zaman geçirmenin depresyon, kaygı ve stres duygularını hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bir grup yürüyüşüne veya takım sporuna katılmak, aynı anda başkalarıyla bağlantı kurmanıza da yardımcı olabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Yalnızlık hissi devam ederse, sağlık uzmanınıza veya bir ruh sağlığı uzmanına ulaşmak iyi bir fikir olabilir. Aşağıdaki durumlarda yardım almayı da düşünün:
- Yalnızlık duyguları günlük hayatınızı olumsuz etkiler veya yapmak istediğiniz şeyleri yapmanızı zorlaştırırsa
- Düşük bir ruh haliniz veya depresyon duygularınız varsa
- Anksiyete veya depresyon gibi başka bir zihinsel sağlık sorununuz belirtileriniz varsa
- Fiziksel sağlık semptomları birkaç hafta sonra kaybolmaz, kötüleşmez veya günlük hayatınızı etkilemezse
- İntihar düşünceleriniz varsa
Hemen yardım almak en iyisidir. Bir kriz yardım hattını arayabilir, sevdiklerinize ulaşabilir veya yerel acil servisinizi arayabilirsiniz.
Özet
Yalnız olmak ya da yalnız olmaktan zevk almak kötü bir şey değil. Ancak başka insanlarla vakit geçirmeyi tercih ettiğinizde yalnız olmak, yalnızlık duygularına yol açabilir ve ruh haliniz, uykunuz ve genel refahınız üzerinde başka etkiler yaratabilir.
Bazı insanlar geçerken yalnızlık yaşarlar, ancak diğerleri iyileşme olmadan aylarca hatta yıllarca yalnız hissedebilir.
Yalnızlık, net bir şekilde önerilen bir tedaviye sahip bir zihinsel sağlık durumu değildir, bu nedenle bununla nasıl başa çıkacağınızı merak edebilirsiniz. Yalnızlığın üstesinden gelmek, özellikle utangaçsanız, içe dönükseniz veya yeni insanlarla tanışmayı zor buluyorsanız, gerçek bir meydan okuma gibi görünebilir. Biraz zaman alabilir, ancak yeni ilişkiler kurmak veya hayatınızdaki mevcut bağlantıları derinleştirmek çok mümkün.
Daha az yalnız hissetmek için neler yapabileceğinizden emin değilseniz, yardım ve destek sunabilecek bir terapiste ulaşmayı düşünün.