Kükürt, tüm canlı dokularda bulunan kimyasal bir elementtir. Kalsiyum ve fosfordan sonra insan vücudunda en bol bulunan üçüncü mineraldir. Kükürt ayrıca sarımsak, soğan ve brokolide bulunur. Kükürt, kepek ve akarların (uyuz) neden olduğu kaşıntılı bir cilt enfeksiyonu için cilde uygulanır. Ayrıca akne ve cilt kızarıklığı (rosacea) için cilde uygulanır ve diğer birçok durum için ağızdan alınır, ancak bu kullanımları destekleyen sınırlı bilimsel kanıt vardır. Kükürt tüm canlı dokularda bulunur. İnsan vücudunda en çok bulunan üçüncü mineraldir. Sülfürün akneye neden olan bakterilere karşı antibakteriyel etkileri var gibi görünüyor. Ayrıca cildin gevşemesini ve dökülmesini teşvik etmeye yardımcı olabilir. Bunun seboreik dermatit veya akne gibi cilt durumlarının tedavisine yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
Kükürt Ne İçin Kullanılır?
Kepek: Kükürt, kepek tedavisinde yaygın olarak kullanılan reçetesiz ürünlerde kullanılan FDA onaylı bir bileşendir. Bununla birlikte, etkinliği hakkında mevcut araştırmalar sınırlıdır. Bazı araştırmalar, kükürt ve/veya salisilik asit içeren bir şampuanın 5 hafta boyunca günde iki kez kullanılmasının kepeği azalttığını göstermektedir. Hem kükürt hem de salisilik asit içeren şampuan en etkili gibi görünüyor.
Akarların (uyuz) neden olduğu kaşıntılı cilt enfeksiyonu: Cilde kükürt içeren bir jöle uygulama, çoğu insanda uyuz için etkili bir tedavi gibi görünmektedir. Kükürt tedavileri genellikle 3 ila 6 gece boyunca bir gecede uygulanır. Ancak bu tedavi kokusundan dolayı hoş değildir. Ayrıca, ivermektin ve permetrin ilaçları da dahil olmak üzere daha iyi ve daha ucuz tedaviler mevcuttur .
Akn: Kükürt, sivilce tedavisinde yaygın olarak satılan reçetesiz ürünlerde kullanılan FDA onaylı bir bileşendir. Bununla birlikte, etkinliği hakkında sınırlı araştırma mevcuttur. Çoğu ürün, benzoil peroksit, salisilik asit veya sodyum sülfacetamid ile kombinasyon halinde kükürt içerir.
Saman nezlesi: Erken araştırmalar, 42 gün boyunca homeopatik (seyreltilmiş) miktarda kükürt, luffa, Galphimia glauca ve histamin içeren bir burun spreyi kullanmanın yaygın kromolin sodyum burun spreyi kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Nefes almayı zorlaştıran bir akciğer hastalığı (kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH): Erken araştırmalar, sıcak kükürtlü sudan havayı solumanın KOAH’lı kişilerde akciğerlerin çalışmasına yardımcı olmadığını göstermektedir.
Nezle, soğuk algınlığı: Erken araştırmalar, soğuk algınlığı sırasında 2 haftaya kadar ağızdan kükürt ve Alman ipecac (Engystol, Heel GmbH) içeren homeopatik (seyreltilmiş) bir ürün almanın semptomları hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
Kandaki yüksek kolesterol veya diğer yağlar (hiperlipidemi): İlk araştırmalar, 4 hafta boyunca günde üç kez kükürtlü bir kaynaktan içme suyunun toplam kolesterolü, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya kötü) kolesterolü ve trigliserit düzeylerini azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, kükürtün kolesterolü düşürüp düşürmeyeceği tek başına bu çalışmadan net değildir.
Yüzde kızarıklığa neden olan bir cilt durumu (rosacea): İlk araştırmalar, yüze 8 haftaya kadar günde bir kez kükürt içeren bir kremin uygulanmasının, yüzdeki sıvı dolu şişlikleri ve rosaceanın neden olduğu diğer semptomları azalttığını göstermektedir. Bazı erken araştırmalar, kükürt kreminin antibiyotik tetrasiklin kadar etkili olabileceğini gösteriyor.
Ayrıca kükürt aşağıdaki durumlar için de kullanılmaktadır:
- Nefes darlığı
- Boğaz ağrısı (farenjit)
- Menopoz belirtileri
- Bitler
- Soğuk yaralar (herpes labialis)
- Siğiller
- Kafa derisi ve yüzdeki pürüzlü, pullu cilt (seboreik dermatit)
- Zehirli meşe, sarmaşık ve sumak enfeksiyonları
Bu kullanımlar için sülfürü derecelendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.
Yan Etkileri Nelerdir?
Kükürtün güvenli olup olmadığını veya yan etkilerinin neler olabileceğini bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Bazı kişilerde ishale neden olabilir.
Cilde uygulandığında kükürt, cilde uygun şekilde, kısa süreli olarak uygulandığında muhtemelen güvenlidir. %10’a kadar konsantrasyonlarda kükürt içeren ürünler 8 haftaya kadar güvenle kullanılmıştır. Bazı kişilerde cilde kükürt ürünleri uygulamak cildin kurumasına neden olabilir.
Kükürt İçin Uyarılar Nelerdir?
Hamilelik ve emzirme: Kükürt muhtemelen güvenlidir. Hamileyken veya emzirirken kükürtün ağızdan alınmasının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve ağızdan almayın.
Çocuklar: Kükürt, cilde uygun şekilde, kısa süreli uygulandığında muhtemelen güvenlidir. %6’ya kadar konsantrasyonlarda kükürt içeren ürünler, 6 geceye kadar çocuklarda ve ergenlerde her gece uygulandığında güvenle kullanılmıştır. %2’ye kadar konsantrasyonlarda kükürt içeren ürünler, bebeklerde 6 güne kadar günde 3 saat uygulandığında güvenle kullanılmıştır.
Sülfa alerjisi: Genellikle sülfa ilaçlarına alerjisi olan kişilerin kükürt içeren ürünlere alerjisi olabileceği düşünülür. Bu doğru değildir. Sülfa alerjisi olan kişiler, bazı antibiyotiklerde ve ilgili ilaçlarda sülfonamide tepki gösterir. Elementel kükürte tepki vermezler.
Kükürt İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?
Yetişkinler
Kepek: %2 kükürt içeren şampuanlar tek başına veya %2 salisilik asit ile 5 hafta boyunca haftada iki kez kullanılmıştır.
Uyuz: Jölede %2 ile %20 arasında kükürt içeren tedaviler 3 ila 6 gece boyunca gece boyunca uygulanmıştır.
Çocuklar
Uyuz: %2 kükürt içeren şampuanlar, tek başına veya %2 salisilik asit ile 5 hafta boyunca haftada iki kez kullanılmıştır.