Kulak drenajı (akıntısı), kulaktan ne tür sıvı geldiğine bağlı olarak çeşitli sağlık durumlarının bir işareti olabilir. Uyurken kulaktan sıvı gelmesi yaygın bir durumdur, bu nedenle kanıtı yastığınızın üzerinde bulabilirsiniz. Çoğu zaman kulak kiridir ancak beyaz, sarı veya kanlıysa, yırtılmış bir kulak zarından olabilir. Kulak kiri sarı ila turuncu-kahverengi renktedir ve genellikle tıbbi bir sorun değildir. Bununla birlikte, diğer drenaj türleri, tıbbi yardıma ihtiyacınız olduğunun bir işareti olabilir.
Kulak Drenajı Belirtileri Nelerdir?
Gördüğünüz sıvının türü, etkilenen kulakta tam olarak neler olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
Şeffaf kulak drenajı: Berrak veya hafif kanlı kulak akıntısı cilt problemlerinden kaynaklanabilir. Egzama veya yüzücü kulağı gibi bu sorunlar kulak içindeki cildi etkiler. Çoğu durumda, kulak sıvısı ağlayan bir yaradan kaynaklanır. Birkaç gün içinde kendi kendine iyileşmelidir. Nadir durumlarda, berrak kulak akıntısı beyin omurilik sıvısı (BOS) sızıntısının sonucu olabilir. Beyni ve omuriliği çevreleyen sıvıdır. BOS sızıntıları genellikle travmatik bir yaralanmadan sonra olur. Büyük miktarlarda berrak BOS, kafatası, beyin veya omurgada hasar anlamına gelebilir.
Baş veya boyun yaralanması geçirdikten sonra yerde olan birini hareket ettirmeyin; bunun yerine acil servisi arayın. Herhangi bir travmatik yaralanma, acil tıbbi müdahale gerektirir. Kulaktan berrak sıvı aktığını görmenizin bir başka nedeni de ameliyat sonrasıdır. Bu, kronik orta kulak enfeksiyonları veya kanser dahil olmak üzere kronik (uzun süreli) kulak hastalığının bir sonucu olarak da olabilir.
Kanama: Kulaktan akan parlak kırmızı sıvının ciddi bir durumun işareti olması muhtemeldir. Bir sağlık kuruluşu tarafından görülmelidir. Kanlı kulak akıntısı, çocuklarda oldukça yaygın olan kulaktaki yabancı bir cisimden kaynaklanabilir. Aynı zamanda bir kafa travmasının işareti de olabilir. Kanser gibi bazı tıbbi durumlar kulaktan kanlı sıvının akmasına neden olabilir. Aspirin veya varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerde kanlı kulak akıntısı olma olasılığı daha yüksektir.
Kulak Drenajının Nedenleri Nelerdir?
Aşağıdaki yaygın durumlardan herhangi birine sahipseniz kulağınızdan akıntı fark edebilirsiniz:
- yırtık kulak zarı
- yüzücü kulağı
- kulaktaki yabancı cisimler
- kulak kiri
- dermatit
- travma
Kulak drenajının daha az yaygın nedenleri şunlardır:
- malign otitis eksterna
- sedef hastalığı
- polipler
- mantar enfeksiyonu
Kulak sıvısına neden olan bu nedenler daha nadir olduğu için, endişelenmenize neden olma olasılığı daha düşüktür. Kulak akıntınızın bu sorunlardan biriyle ilgili olup olmadığına bir sağlık uzmanı karar verebilir.
Aşırı kulak kiri: Kulak kiri, kulakta en sık görülen akıntıdır. Dış kulak yolunda az miktarda kulak kiri görülmesi normaldir. Bazı kulak uzmanları, yalnızca dış kulak kanalını temizlemek için küçük parmağınızın üzerine bir bez veya kağıt mendil koymanızı söylüyor. Pamuklu çubukların kullanılması kulak kirinin çıkarılması için en iyi çözüm değildir. Bunun nedeni, bir kulak ucu kullanmanın kulak kirini daha uzağa itebilmesidir. Ayrıca kulak zarı travmasına neden olabilir. Bazen çok miktarda kulak kiri olabilir. Bu bir tıkanıklık belirtisi olabilir. Ayrıca kulağın çok fazla kulak kiri üretmesinin bir nedeni olduğu anlamına da gelebilir. Bu durumda kulak kirinin bir sağlık kuruluşu tarafından çıkarılması gerekebilir. Gerekirse kulak kiri eritebilen kulak damlaları kullanılabilir. Kulak kiri ayrıca ılık su ve bir şırınga kullanılarak da yıkanabilir, ancak bu yalnızca bir sağlık uzmanının talimatına göre yapılmalıdır.
Yırtık kulak zarı: Çoğu durumda, yırtılmış (veya delinmiş) bir kulak zarı tıbbi bir acil durum değildir. Ancak, bir sağlık kuruluşu tarafından kontrol edilmelidir. Bu durumda kulak sıvısı genellikle berraktır ancak kanlı ve beyazımsı sarı da olabilir. Tipik olarak, sadece az miktarda sıvı vardır. Kulak zarınızın yırtılmış olabileceğine dair işaretler şunları içerir:
- aniden iyileşen yoğun kulak ağrısı
- kulak çınlaması
- işitme kaybı
- kulak drenajı
Kulak zarı yırtılmasının en yaygın nedenleri şunlardır:
- barotravma
- kolesteatom
- orta kulak enfeksiyonları
- yüksek ses
- keskin bir kalem veya kafa travması gibi bir travma acil durumu
Yırtılmış bir kulak zarı genellikle tedavi olmaksızın iyileşse de sağlık uzmanınızla bir randevu ayarlamak önemlidir. Enfeksiyon için kontrol edilmeniz ve bir antibiyotik ile tedavi edilmeniz gerekebilir. Aktif bir enfeksiyon yoksa, herhangi bir enfeksiyonun oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için antibiyotik kulak damlaları verilebilir. Kulak zarınız birkaç hafta sonra iyileşmediyse, kulak zarınızı onarmanın başka yolları hakkında konuşmanız gerekecektir. Tercihen, bunu bir kulak, burun ve boğaz uzmanı (KBB) ile görüşürsünüz. Bir timpanoplasti gerekebilir. Bu, bir sağlık hizmeti sağlayıcısının ofisinde kulak zarını onarma prosedürüdür. Ayrıca, yırtılmış kulak zarlarının iyileşmesine yardımcı olduğu gösterilen %1’lik bir sodyum hiyalüronat solüsyonunu denemek isteyebilirler.
Enfeksiyon: Kulak kiri, kan ve temiz kulak akıntısının yanı sıra beyaz, sarı veya kötü kokulu bir sıvı da görebilirsiniz. Bu tür kulak akıntısı enfeksiyona işaret edebilir ve bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Sıvı bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antibiyotiklere ihtiyaç duyulacaktır.
Kulak Drenajı Nasıl Tedavi Edilir?
Reçetesiz asetaminofen, ağrı ve ateşi kontrol etmek için kullanılabilir. Kulak sıvısının acil bir durum olmadığını düşünüyorsanız sorunu kendi başınıza çözmek isteyebilirsiniz:
- Kulağınızı pamuklu çubuk veya başka bir nesneyle temizlemeye çalışmayın.
- Bir sağlık uzmanı görmeden kulağınızı yıkamayın veya ilaç koymayın.
- Drenajı önlemek için gazlı bez veya başka nesneleri kulağınıza sokmaya çalışmayın.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Drenajın kendi kendine temizlenip temizlenmediğini görmek için “beklemeniz” gerektiğini hissedebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda, bir sağlık kuruluşu en iyi seçeneğinizdir. Bu gibi durumlar şunları içerir:
- gitmeyen şiddetli ağrı
- kalıcı yüksek ateş
- kulaktan çok miktarda parlak kırmızı kan gelmesi
- kafaya ciddi bir darbe aldıktan sonra sıvı akması
- ani işitme kaybı
- kanlı akıntıya neden olan keskin bir nesne
Kulak sıvısı yaklaşık beş gün sonra geçmezse veya durduramazsanız bir sağlık uzmanına görünün. Vakaların çoğu ciddi değildir, ancak yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz sağlık uzmanınızı görmeniz önemlidir.
Özet
Kulağınızdan sıvı aktığını görmenizin birkaç nedeni vardır. Muhtemelen en yaygın drenaj türü olan kulak kirine aşinasınızdır. Birikme olmadığı veya kulak çok fazla kulak kiri yapmadığı sürece bu gerçek bir soruna neden olmaz. Diğer durumlarda ise kulaktan sızan sıvı ciddi bir tıbbi sorunun işareti olabilir. Travma ile ilgili herhangi bir sıvı, tıbbi bir acil durum olarak görülmelidir. Kulağınızdan sıvı aktığını görmek korkutucu olabilir. Çoğu vaka acil bir durum olmayacaktır. Çoğu durumda, uygun tedaviyi sağlamak için bir sağlık uzmanı görmelisiniz. Neyse ki, travmatik yaralanma dışında, kulak çınlaması veya işitme kaybı gibi yan etkiler geçici olacak ve zamanla ve uygun bakımla düzelecektir.
Kaynak
Verywell Health, Causes and Treatment for Ear Drainage, 2022
Oh et al. Traumatic cerebrospinal fluid leak: Diagnosis and management. 2017.
Vemuri et al. Imaging review of cerebrospinal fluid leaks. 2017.
Yaroko, Irfan. An annual audit of the ear foreign bodies in hospital universiti sains malaysia. 2012.