Kulağınızın üç ana bölümü vardır: dış, orta ve iç. Hepsini işitmede kullanıyorsun. Ses dalgaları dış kulağınızdan gelir. Kulak zarınızı titreştiren orta kulağınıza ulaşırlar. Titreşimler, orta kulağınızdaki kemikçik adı verilen üç küçük kemik yoluyla iletilir.
Titreşimler, salyangoz şeklindeki bir organ olan iç kulağınıza gider. İç kulak, beyne gönderilen sinir uyarılarını yapar. Beyniniz onları sesler olarak tanır. İç kulak aynı zamanda dengeyi de kontrol eder.
Çeşitli koşullar işitme duyunuzu veya dengenizi etkileyebilir:
- Kulak enfeksiyonları bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık görülen hastalıktır.
- Kulaklarınızda bir kükreme olan kulak çınlaması, yüksek seslerin, ilaçların veya çeşitli başka nedenlerin sonucu olabilir.
- Meniere hastalığı, iç kulağınızdaki sıvı problemlerinin bir sonucu olabilir; semptomları kulak çınlaması ve baş dönmesini içerir.
- Kulak barotravması, barometrik (hava) veya su basıncındaki değişiklikler nedeniyle kulağınızın yaralanmasıdır.
Bazı kulak bozuklukları, işitme bozukluklarına ve sağırlığa neden olabilir.
Kulak Enfeksiyonları
Kulak enfeksiyonları, ebeveynlerin çocuklarını doktora götürmelerinin en yaygın nedenidir. Her dört çocuktan üçü üçüncü yaş günlerinde en az bir kulak enfeksiyonuna yakalanacaktır. Yetişkinler de kulak enfeksiyonlarına yakalanabilir, ancak daha az yaygındır.
Enfeksiyon genellikle orta kulağı etkiler ve buna orta kulak iltihabı denir. Kulakların içindeki tüpler sıvı ve mukusla tıkanır. Bu işitmeyi etkileyebilir çünkü ses tüm bu sıvıdan geçemez.
Çocuğunuz “Kulağım ağrıyor” diyecek kadar büyük değilse işte bakmanız gereken birkaç nokta
- Kulakları çekiştirmek
- Normalden daha fazla ağlamak
- Kulaktan sıvı akması
- Uyku problemi
- Denge zorlukları
- İşitme sorunları
Sağlık uzmanınız, otoskop adı verilen bir aletle kulağın içine bakarak kulak enfeksiyonunu teşhis edecektir.
Çoğu zaman kulak enfeksiyonları kendiliğinden geçer. Sağlık uzmanınız ağrı kesiciler önerebilir. Küçük bebeklerdeki şiddetli enfeksiyonlar ve enfeksiyonlar antibiyotik gerektirebilir.
Sık sık enfeksiyon kapan çocukların kulaklarının içine küçük tüpler yerleştirmek için ameliyat olması gerekebilir. Tüpler, çocuğun tekrar işitebilmesi için kulaklardaki basıncı azaltır.
Tinnitus Nedir?
Tinnitus genellikle kulaklarda çınlama olarak tanımlanır. Ayrıca kükreme, tıklama, tıslama veya uğultu gibi ses çıkarabilir. Yumuşak veya gürültülü, tiz veya alçak sesli olabilir. Bir veya iki kulakta duyabilirsiniz.
Milyonlarca Amerikalının kulak çınlaması var. Şiddetli kulak çınlaması olan kişiler işitme, çalışma ve hatta uyumada sorun yaşayabilir.
Tinnitus nedenleri:
- Yaşlılarda işitme kaybı
- Yüksek seslere maruz kalma
- Kulak ve sinüs enfeksiyonları
- Kalp veya kan damarı sorunları
- Meniere hastalığı
- Beyin tümörü
- Kadınlarda hormonal değişiklikler
- Tiroid problemleri
- Bazı ilaçlar
Tedavi nedene bağlıdır. Tedaviler arasında işitme cihazları, ses maskeleme cihazları, ilaçlar ve gürültüyle nasıl başa çıkılacağını öğrenmenin yolları yer alabilir.
Meniere Hastalığı
Meniere hastalığı, bir iç kulak hastalığıdır. Şiddetli baş dönmesine, kulaklarınızda çınlama denilen kükreyen bir sese, gelip giden işitme kaybına ve kulakta basınç veya ağrı hissine neden olabilir. Genellikle tek kulağı etkiler. İşitme kaybının yaygın bir nedenidir.
Baş dönmesi atakları aniden veya kısa bir süre kulak çınlaması veya boğuk işitme sonrasında ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde arada bir baş dönmesi nöbetleri olur. Diğerleri birkaç gün içinde birbirine yakın birçok saldırıya sahip olabilir. Meniere hastalığı olan bazı kişiler, baş dönmesinin o kadar kötü olduğu “düşme atakları” yaşar ve dengesini kaybedip düşer.
Bilim adamları henüz sebebini bilmiyor. İç kulağınızın kanallarındaki sıvı seviyeleri veya sıvıların karışmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorlar. Doktorlar bunu fiziksel muayeneye ve semptomlarınıza göre teşhis eder. Bir işitme testi, işitme duyunuzu nasıl etkilediğini kontrol edebilir.
Tedavisi yoktur. Tedaviler arasında baş dönmesini kontrol altına almak için ilaçlar, diyetinizdeki tuzu sınırlamak ve su hapları almak yer alır. Dış kulağa uyan ve orta kulağa hava atımları veren bir cihaz yardımcı olabilir. Şiddetli vakalar ameliyat gerektirebilir.
Otoplasti
Otoplasti, kozmetik kulak ameliyatı olarak da bilinir. Kulakların şeklini, konumunu veya boyutunu değiştirmeye yönelik bir prosedürdür.
Kulaklarınızın kafanızdan ne kadar dışarı çıktığından rahatsızsanız otoplasti yaptırmayı seçebilirsiniz. Kulağınız veya kulaklarınız bir yaralanma veya doğum kusuru nedeniyle şekilsiz ise otoplastiyi de düşünebilirsiniz.
Otoplasti, kulaklar tam boyutlarına ulaştıktan sonra (genellikle 5 yaşından sonra) yetişkinliğe kadar her yaşta yapılabilir. Bazı durumlarda ameliyat 3 yaş gibi erken bir zamanda yapılır.
Bir çocuk kepçe kulaklarla ve diğer bazı kulak şekli problemleriyle doğarsa, doğumdan hemen sonra başlanırsa splintleme bu sorunları başarıyla düzeltebilir.
Kaynak: MedlinePlus. 2020. Ear Disorders.