Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kültür ve Toplum Yemek Alışkanlığımızı Nasıl Etkiliyor

Diyetinizi etkileyen birçok faktör var.Sosyal ve kültürel faktörlerin sağlıklı beslenme üzerindeki etkilerine odaklanacağız.

Kavramı tam olarak anlamak için, insan sosyal çevresinin temel niteliğine bakalım.

Sosyal bilimcilere göre Elizabeth Barnett, Ph.D. ve Michele Casper, Ph.D .:

“İnsan sosyal ortamları, tanımlanmış insan gruplarının işlev gördüğü ve etkileşimde bulunduğu fiziksel çevreyi, sosyal ilişkileri ve kültürel ortamları kapsar. Sosyal çevrenin bileşenleri arasında inşa altyapısı; endüstriyel ve mesleki yapı; Işgücü piyasaları; sosyal ve ekonomik süreçler; servet; sosyal, insan ve sağlık hizmetleri; güç ilişkileri; hükümet; ırk ilişkileri; Sosyal eşitsizlik; kültürel uygulamalar; Sanat; dini kurumlar ve uygulamalar; ve yer ve toplumla ilgili inançlar. […] Sosyal ortamlar, genellikle eş zamanlı olarak, hane halkı, akraba ağları, mahalleler, kasabalar ve şehirler ve bölgeler dahil olmak üzere çoklu ölçeklerde deneyimlenebilir. ”[1]

Beslenme Alışkanlıklarının Oluşturulması, Başlangıç

Diyet alışkanlıkları ve seçimler erken gelişir. Bir bebeğin beslenme alışkanlıkları, sağlıklı bir bebeği neyin oluşturduğuna dair görüşlerine göre ebeveynleri tarafından şekillendirilir. [2] Bu görüşler toplum tarafından şekillendirilmiştir ve bebeğin aldığı beslenmeyi dolaylı olarak etkileyebilir. [3] Örneğin vegan bir diyet uygulayan ebeveynlerin, çocuklarına vegan yiyeceklerini tanıtmaları daha olasıdır. Bazı insanlar böyle bir sonuca ulaşmak için ağır bir bebeği daha sağlıklı ve buna göre beslerler. Gıda iyi davranışlar için bir ödül olarak kullanılabilir; Bazen kötü davranışları kesmek için yiyecek kullanılır.

Bazı araştırmalar çocukların yeme alışkanlıklarını başkalarının beslenme alışkanlıklarını gözlemleyerek aldıklarını ortaya koymaktadır. [4, 5] Açıkçası, bu, araştırmayla açıklığa kavuşturulması gereken bir tür sağduyuya benziyor. Sonuçta, çocuklar başkalarının davranışlarını kopyalayarak neredeyse her şeyi öğrenirler. Bu nedenle, ebeveynlerin iyi bir rol modeli olmaları ve belirli yiyecek türlerini teşvik etmeleri veya teşvik etmeleri konusunda dikkatli olmaları önemlidir. “Yaptığım gibi değil, benim yaptığım gibi yapma” felsefesini benimseyen veya belirli yiyecek türlerini yasaklayan ebeveynler, bir yiyeceğin “yasak” durumu daha da cazip hale geldiğinde, beklenmedik sonuçlarla uğraşmak zorunda kalabilirler. [6, 7]

Tersine, bir çocuğu belirli bir sağlıklı beslenmeye zorlamaya çalışmak da katı bir stratejidir. Çalışmalar, çocukları sevmedikleri meyve ve sebzeleri yemeye zorlamanın iyi beslenme alışkanlıklarını engelleyebileceğini göstermektedir. [8]

Ebeveynler çocuklarına yiyecek seçerken, çeşitlilik ve seçenekler anahtardır. Ebeveynlerin, çocukların ne yediklerini ve yeme alışkanlıklarını şekillendirmeyi seçme işi vardır. Bunun sağlıkları üzerinde büyük bir etkisi vardır, belki de her şeyden daha büyük bir etki. “Çocuklar sevdikleri veya sevmedikleri yiyecekleri farklı yiyecek türlerine maruz kalmaktan ve bu yiyecekleri tüketmenin sonuçlarını ve ödüllerini gözlemleyerek deneyimlerken öğrenirler.” [9]

Toplum Diyet Nasıl Etkiler?

Bir kişinin diyetini şekillendirmede kültür ve toplum şarttır. Ne yazık ki, toplum olarak obezite oranında büyük bir artış için yol açan süper boyutlu, düşük maliyetli fast food memnuniyetle karşıladık. [10, 11] yüksek kalorili, düşük besinli gıdaların artan tüketimi obezite salgını yaratmıştır.

Amerikan Tıp Dergisi’ne göre, ABD’li yetişkinlerin üçte birinden fazlası (% 34.9) obezdir. İki ile on dokuz yaşlarındaki çocuk ve ergenlerin yaklaşık% 17’si (ya da 12.7 milyonu) obezdir.

Meslek, gelir ve obezite gibi sosyoekonomik faktörler arasında güçlü, ters bir ilişki vardır. [12] Bir çalışma, meyve ve sebze gibi sağlıklı gıdaların maliyetinin daha az besleyici, enerji yoğun gıdalardan daha yüksek olduğunu belgelemiştir. [13]

Yemekler yeni milli eğlencemize dönüştü ve çoğu sosyal etkinlik gıdalar etrafında toplandı. Örneğin, her sezon Major League Baseball oyunlarında 20 milyondan fazla sosis satılmaktadır. Oyuna gidenlerin% 60’ından fazlası oyun sırasında sosissiz yaşayamayacaklarını söylüyor. [14]

Belki de “gıda” nın toplumda alkolden daha fazla etkisi yoktur. Sosyal toplantılarda ortak bir konu olabilecek tek sarf malzemesi olma potansiyeline sahiptir. Ilımlı olarak alkol tüketirken sağlığınız üzerinde büyük bir etkisi olmayabilir, alkol bağımlılığı sağlığınıza çok zarar verebilir.

Arkadaşlarınız ve aileniz yeme alışkanlıklarınız üzerinde etkili olurlar. İnsanlar bir araya geldiklerinde, yalnız olduklarından (başkalarının ne kadar yediğine bağlı olarak) daha fazla veya daha az yemeye eğilimlidirler. [15] Sosyal durumlarda yenen yemek türü, bir kişi yalnızken yediğimiz yiyeceklerden farklı olabilir. Bir çalışma, özellikle, “Başkaları ile yedikleri yemekler daha fazla karbonhidrat, yağ, protein ve toplam kalori içeriyordu” diye bulundu. [16] Mantıklı. Sonuçta, bir meze paylaşmak eğlencelidir.

Kültür Diyet Nasıl Etkiler?

Medya ve teknoloji uzun yıllardır kültürde bir şekillendirme gücü olmuştur. Bu her zaman daha iyi değildir. Ne yazık ki, yeme alışkanlıkları alanında, araştırmalar televizyon izleyen çocukların sağlıksız yeme alışkanlıklarına sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. [17]

Kültürümüzde, yeme eğilimleri, toplumun iyileştirilmesi için olabilecek ya da olmayabilen pazarlama stratejileri tarafından da itilmektedir. Kuşkusuz, yüksek oranda işlenmiş, rafine edilmiş, suni tatlandırıcılar, yağ ve tuzla dolu sağlıksız yiyecekler için yapılan reklamlar olumlu bir etki değildir. “Serin” ve “eğlenceli” tema eklemek sadece bu stratejileri maskelemekte ve saldırıya uğruyor. Özellikle çocuğun beslenme alışkanlıklarının tüm yaşamları boyunca sağlıkları üzerinde etkisi olacaktır. Çok sık, insanlar yanlış ayağa başlarlar ve yeme ve kendilerini ölüme götürmek için yola çıkarlar.

Birçok insan, özellikle de genç yetişkinler, medyanın “mükemmel bedeni” nasıl canlandırdıklarına karşı hassastırlar. Medya, vücut dismorişi salgınının ve diğer kendilik imajlarının salgını için suçlanıyor mu? İnce kızlarla veya kaslı erkeklerle dolu dergiler, olumsuz bir vücut imajına yol açabilir ve bu da sağlıksız alışkanlıkları teşvik edebilir. [18] Bu, akıl sağlığı gibi diğer faktörlerle birleştirildiğinde, ciddi, bazen hayatı tehdit eden, vücut imajının ve yeme bozukluklarının neden bu kadar yaygın olduğu konusunda pek az soru vardır. [19]

Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, binge yeme bozukluğu ve bunların varyantları, yeme davranışında ciddi rahatsızlıklardır. Çok çeşitli olumsuz psikolojik, fiziksel ve sosyal sonuçlarla ilişkilidirler. Yeme bozuklukları küçük başlayabilir ancak obsesif davranışlar hızla artar ve ciddi bir sorunun ortaya çıkması uzun sürmez. Yeme bozuklukları gerçek, tedavi edilebilir tıbbi hastalıklardır.

Anoreksi Nedir?

İnsanlar anoreksiya nervozaya sahip olduklarında, kendilerini aşırı kilolu olduklarında bile aşırı kilolu olarak görürler. Yeme, yemek ve kilo kontrolü takıntı haline gelir. Anoreksinin birçok belirtisi vardır, ancak en sık görülenleri tekrar tekrar tartmak, çok küçük miktarlarda yemek yemek, kendinden kaynaklanan kusmayı, laksatifleri, diüretikleri ve hatta lavmanları yanlış kullanmaktır. Anoreksiya aslında herhangi bir psikiyatrik bozukluğun en yüksek ölüm oranı ile ilişkilidir! [20]

Bulimia Nedir?

Bulimia nervoza’lı kişiler, olağan dışı büyük miktarlarda yiyecek yedirme eğilimindedir ve bu bölümler üzerinde kontrol eksikliği hissederler. Aşırı yeme, laksatifler, diüretikler, oruç tutma, aşırı egzersiz veya bunların herhangi bir kombinasyonu kullanılarak yapılır. Amaç kontrol dışı yemeğin telafi edilmesidir.

Bu bozukluğu olan kişiler genellikle normal kiloyu korurlar. Ancak psikolojik korku faktörleri aynı kalır – vücut büyüklüğü ve şekli ile kilo ve yoğun mutsuzluk elde etme korkusu. Bulimik davranış genellikle, genellikle iğrenme veya utanç duyguları eşliğinde olduğu için gizlice yapılır.

Yeme Bozukluğu Davranışı

Aşırı yeme davranışı çoğu zaman yeme üzerinde kontrol kaybına yol açar. Tıkınırcasına yeme ve bulimia arasındaki fark, her iki durumda da, insanların aşırı miktarda yiyecek yemeleridir, ancak bulimia olan insanlar, temizlemeyi tercih ederek, kontrolsüz yeme bozukluğunu telafi ederler. Sonuç olarak, aşırı yeme bozukluğu olan kişiler genellikle aşırı kilolu veya obez olurlar. [20]

Global Healing Center, How Culture and Society Influence Healthy Eating, 2016

Referanslar

  1. Elizabeth Barnett, Ph.D. and Michele Casper, Ph.D. A Definition of “Social Environment”. National Institutes of Health; 2000. FRAES-00-004.
  2. Dr. Leann Birch, Jennifer S. Savage, Alison Ventura. Influences on the Development of Children’s Eating Behaviours: From Infancy to Adolescence. Can J Diet Pract Res. 2007; 68(1): s1–s56.
  3. Baughcum AE, Burklow KA, Deeks CM, Powers SW, Whitaker RC. Maternal feeding practices and childhood obesity: a focus group of low-income mothers. Archives of Pediatric & Adolescent Medicine.
  4. Young EM, Fors SW, Hayes DM. Associations between perceived parent behaviors and middle school student fruit and vegetable consumption. Journal of Nutrition Education and Behavior 2004 Jan-Feb;36(1):2-8.
  5. Fisher JO, Mitchell DC, Smiciklas-Wright H, Birch LL. Parental influences of young girls’ fruit and vegetable, micronutrient and fat intakes. Journal of American Dietetic Association, 2002 Jan; 102(1):58-64.
  6. Fisher JO, Birch LL. Restricting access to palatable foods affects children’s behavioral response, food selection, and intake. The American Journal of Clinical Nutrition 1999 Jun;69(6):1264-72.
  7. Faith MS, Scanlon KS, Birch LL, Francis LA, Sherry B. Parent-child feeding strategies and their relationships to child eating and weight status. Obesity Research. 2004 Nov;12(11):1711-22.
  8. Fisher JO, Mitchell DC, Smiciklas-Wright H, Birch LL. Parental influences on young girls’ fruit and vegetable, micronutrient and fat intakes. The American Journal of American Dietetic Association. 2002 Jan;102(1):58-64.
  9. Jennifer L. Harris, John A. Bargh. The Relationship between Television Viewing and Unhealthy Eating: Implications for Children and Media Interventions. Health Commun. 2009 Oct; 24(7): 660–673.
  10. French SA, Story M, Neumark-Sztainer D, Fulkerson JA, Hannan P. Fast food restaurant use among adolescents: associations with nutrient intake, food choices and behavioral and psychosocial variable.International Journal of Obesity Related Metabolism Disorders. 2001 Dec;25(12):1823-33.
  11. Jeffery RW, Utter J. The changing environment and population obesity in the United States. Obesity Research. 2003 Oct;11 Suppl:12S-22S.
  12. Ball K, Crawford D. Socioeconomic status and weight change in adults: a review. Social Science and Medicine. 2005 May;60(9):1987-2010. Epub 2004 Nov.
  13. Drewnowski A, Darmon N. Food choices and diet costs: an economic analysis. The Journal of Nutrition 2005 Apr;135(4):900-4.
  14. “The Economy of Food at Sporting Events.” Sports Management Degrees. N.p., n.d. Web. 26 July 2016.
  15. Herman CP, Roth DA, Polivy J. Effects of the presence of others on food intake: a normative interpretation. Psychological Bulletin. 2003 Nov;129(6):873-86.
  16. de Castro JM, de Castro ES. Spontaneous meal patterns of humans: influence of the presence of other people. The American Journal of Clinical Nutrition. 1989 Aug;50(2):237-47.
  17. Jennifer L. Harris, John A. Bargh. The Relationship between Television Viewing and Unhealthy Eating: Implications for Children and Media Interventions. Health Commun. 2009 Oct; 24(7): 660–673.
  18. Marge Dwyer. New strategies needed for preventing eating disorders. Harvard School of Public Health.
  19. Wendy Spettigue, Katherine A. Henderson. Eating Disorders and the Role of the Media. Canadian Academy of Child and Adolescent Psychiatry.
  20. Eating Disorders: About More than Food. National Institute of Mental Health.

Popüler Gönderiler