Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

L-Triptofan Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

L-Triptofan Nedir?

L-triptofan bir amino asittir. Amino asitler protein yapı taşlarıdır. L-triptofan “esansiyel” amino asit olarak adlandırılır, çünkü vücut kendi başına yapamaz. Yiyeceklerden alınmalıdır.

İnsanlar ciddi PMS semptomları (adet öncesi disforik bozukluk veya PMDD) ve sigarayı bırakmak için L-triptofan kullanır. Ayrıca atletik performans, depresyon, uykusuzluk ve diğer birçok durum için kullanılır, ancak bu kullanımların çoğunu destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

L-Triptofan Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Muhtemelen Etkili

  • Şiddetli PMS semptomları (adet öncesi disforik bozukluk veya PMDD) . Günde 6 gram L-triptofan almak, PMDD’li kadınlarda ruh hali değişimlerini, gerginliği ve sinirlilikleri azaltır.
  • Sigarayı bırakmak . L-triptofan almak, insanların geleneksel tedaviyle kullanıldığında sigarayı bırakmalarına yardımcı olur.

Muhtemelen etkisiz

  • Diş öğütme (bruksizm) . L-triptofanın ağızdan alınması diş taşlama tedavisine yardımcı olmaz.
  • Kalıcı kas ağrısına neden olan bir durum (miyofasyal ağrı sendromu) . L-triptofanın ağız yoluyla alınması, kalıcı kas ağrısını azaltmaya yardımcı olmaz.

Etkililiğini değerlendirmek için yeterli kanıt yok

  • Atletik performans . Bazı araştırmalar, egzersizden önce 3 gün boyunca L-triptofan almanın egzersiz sırasında gücü artırabileceğini göstermektedir. Güçteki bu gelişme, bir sporcunun aynı sürede gidebileceği mesafeyi artırmaya yardımcı olur. Ancak diğer erken araştırmalar, egzersiz sırasında L-triptofan almanın bir bisiklet egzersizi sırasında dayanıklılığı iyileştirmediğini göstermektedir. Çakışan sonuçların nedenleri açık değildir. L-triptofanın bazı atletik yetenek ölçülerini geliştirmesi mümkündür, ancak diğerleri değil. Öte yandan, herhangi bir fayda görmek için L-triptofanın egzersizden birkaç gün önce alınması gerekebilir.
  • Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB) . DEHB olan çocuklarda L-triptofan düzeylerinin daha düşük olduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Ancak L-triptofan takviyeleri almak DEHB semptomlarını iyileştirmez.
  • Depresyon . Erken araştırmalar, L-triptofanın depresyon için yaygın ilaçların etkinliğini artırabileceğini düşündürmektedir.
  • Ülsere yol açabilen sindirim sistemi enfeksiyonu (Helicobacter pylori veya H. pylori) . Araştırmalar, L-triptofanın ülser ilacı omeprazol ile kombinasyon halinde alınmasının, sadece omeprazol almaya kıyasla ülser iyileşme oranlarını arttırdığını göstermektedir.
  • Uykusuzluk . L-triptofan kullanmak uyku sorunları olan sağlıklı insanlarda uykuya dalmak ve ruh halini iyileştirmek için gereken süreyi azaltabilir. L-triptofan kullanmak, yasadışı uyuşturucuların çekilmesiyle ilgili uyku problemleri olan kişilerde uykuyu da iyileştirebilir.
  • Mevsimsel depresyon (mevsimsel duygusal bozukluk veya SAD) . İlk araştırmalar L-triptofanın SAD’de yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  • İnsanların uyurken geçici olarak nefes almayı bıraktığı bir uyku bozukluğu (uyku apnesi) . L-triptofan almanın, uyku sırasında (uyku apnesi) periyodik olarak nefes almayı bırakan bazı insanlarda atakları azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
  • Kaygı .
  • Yaşlı insanlarda hafıza ve düşünme becerilerinde, yaşları için normal olandan daha fazla azalma .
  • Gut .
  • Adet öncesi sendromu (PMS) .
  • Tourette sendromu .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için L-triptofanı derecelendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

L-Triptofan Nasıl Etki Eder?

L-triptofan doğal olarak hayvan ve bitki proteinlerinde bulunur. L-triptofan esansiyel bir amino asit olarak kabul edilir, çünkü vücudumuz bunu yapamaz. Vücuttaki birçok organın gelişimi ve işleyişi için önemlidir. L-triptofanı gıdalardan emdikten sonra, vücudumuz onu 5-HTP’ye (5-hidroksitriptofan) ve daha sonra serotonin, melatonin ve B6 vitaminine (nikotinamid) dönüştürür. Serotonin, sinir hücreleri arasında sinyal ileten bir hormondur. Ayrıca kan damarlarının daralmasına neden olur. Beyindeki serotonin seviyesindeki değişiklikler ruh halini değiştirebilir. Melatonin uyku için önemlidir ve B6 vitamini enerji metabolizması için gereklidir.

L-Triptofan Kullanmak Güvenli Midir?

Ağızdan alındığında : L-tryptophan MUHTEMELEN GÜVENLİ ağız yoluyla alındığında, kısa süreli. L-triptofan mide ekşimesi, mide ağrısı, geğirme ve gaz, bulantı, kusma, ishal ve iştahsızlık gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Ayrıca bazı insanlarda baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, kas güçsüzlüğü ve cinsel sorunlara neden olabilir. 1989’da L-triptofan, 1500’den fazla eozinofili-miyalji sendromu (EMS) ve 37 ölüm raporuna bağlandı. EMS birçok farklı semptomlara neden olan nörolojik bir durumdur. Bu semptomlar zamanla iyileşme eğilimindedir, ancak bazı insanlar EMS geliştirdikten sonra 2 yıla kadar semptomlar yaşayabilir. 1990 yılında, bu güvenlik endişeleri nedeniyle L-triptofan piyasadan geri çağrıldı. L-triptofan alan hastalarda EMS’nin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bazı kanıtlar bunun kontaminasyondan kaynaklandığını göstermektedir. Tüm EMS vakalarının yaklaşık% 95’i, Japonya’daki tek bir üretici tarafından üretilen L-triptofandan izlendi. Şu anda, 1994 tarihli Besin Takviyesi Sağlık ve Eğitim Yasası (DSHEA) uyarınca, L-triptofan Amerika Birleşik Devletleri’nde bir besin takviyesi olarak mevcuttur ve pazarlanmaktadır.

L-triptofanın uzun süre ağızdan alındığında güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : L-triptofan, hamilelikte MÜMKÜN OLDUĞUNCA ETKİSİZ çünkü doğmamış çocuğa zarar verebilir. Emzirirken L-triptofanın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve hamilelik ve emzirme döneminde L-triptofandan kaçının.

L-Triptofan Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Majör

Bu kombinasyonu almayın.

Sedatif ilaçlar (CNS depresanları) L-triptofan uyku hali ve uyuşukluğa neden olabilir. Uykusuzluğa neden olan ilaçlara sakinleştirici denir. L-triptofanın yatıştırıcı ilaçlarla birlikte alınması çok fazla uykuluğa neden olabilir.

Bazı yatıştırıcı ilaçlar arasında klonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem ve diğerleri bulunur.

Orta Düzeyde

Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.

Dekstrometorfan L-triptofan, serotonin adı verilen bir beyin kimyasalını etkileyebilir. Dekstrometorfan serotonini de etkileyebilir. L-triptofanın dekstrometorfan ile birlikte alınması beyinde çok fazla serotonin olmasına neden olabilir ve kalp problemleri, titreme ve anksiyete gibi ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Dekstrometorfan alıyorsanız L-triptofan almayın.

Depresyon için ilaçlar (Antidepresan ilaçlar) L-triptofan, serotonin adı verilen bir beyin kimyasalını arttırır. Depresyon için bazı ilaçlar beyin kimyasal serotonini de arttırır. Depresyon için bu ilaçlarla birlikte L-triptofan almak, serotonini çok fazla artırabilir ve kalp problemleri, titreme ve anksiyete gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Depresyon için ilaç alıyorsanız L-triptofan almayın.

Bu depresyon ilaçlarından bazıları arasında fluoksetin, paroksetin, sertralin, amitriptilin, klomipramin, imipramin ve diğerleri bulunur.

Depresyon için ilaçlar (MAOI’ler) L-triptofan beyindeki bir kimyasal maddeyi arttırır. Bu kimyasal serotonin olarak adlandırılır. Depresyon için kullanılan bazı ilaçlar da serotonini arttırır. Depresyon için kullanılan bu ilaçlarla L-triptofan almak çok fazla serotonin olmasına neden olabilir. Bu, kalp problemleri, titreme ve kaygı gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.

Depresyon için kullanılan bu ilaçlardan bazıları fenelzin, tranilsipromin ve diğerlerini içerir.

Meperidin L-triptofan beyindeki serotonin adı verilen bir kimyasal maddeyi arttırır. Meperidin ayrıca beyindeki serotonini artırabilir.  Meperidin ile birlikte L-triptofan alınması, beyinde çok fazla serotonin ve kalp problemleri, titreme ve anksiyete gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.

Pentazosin L-triptofan, serotonin adı verilen bir beyin kimyasalını arttırır. Pentazosin de serotonini arttırır. Pentazosin ile birlikte L-triptofan almak, kalp problemleri, titreme ve kaygı gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Pentazosin alıyorsanız L-triptofan almayın.

Fenotiyazinler L-triptofanın fenotiyazinlerle alınması, hareket bozuklukları da dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilir.

Bazı fenotiyazinler arasında klorpromazin, fluphenazine, trifluoperazin , tioridazin ve diğerleri bulunur.

Sedatif ilaçlar (Benzodiazepinler) Sedatif ilaçlar sinir sistemini etkileyebilir. L-triptofan sinir sistemini de etkileyebilir. Sedatif ilaçlarla birlikte L-triptofan almak ciddi yan etkilere neden olabilir. Sedatif ilaçlar alıyorsanız L-triptofan kullanmayın.

Bu yatıştırıcı ilaçlardan bazıları arasında klonazepam, diazepam, lorazepam ve diğerleri bulunur.

Tramadol beyindeki serotonin adı verilen bir kimyasal maddeyi etkileyebilir. L-triptofan ayrıca serotonini de etkileyebilir. L-triptofanın tramadol ile birlikte alınması beyinde çok fazla serotonine neden olabilir ve karışıklık, titreme ve sert kaslar gibi yan etkilere neden olabilir.

L-Triptofan Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Sakinleştirici özelliklere sahip otlar ve takviyeler L-triptofan uyuşukluğa ve rahatlamaya neden olabilir. Sakinleştirici etkileri olan diğer otlar ve takviyelerle birlikte kullanılması çok fazla uyuşukluğa neden olabilir. Bu otlar ve takviyelerin bazıları 5-HTP, calamus, California haşhaş, catnip, şerbetçiotu, Jamaika kızılcık, kava, St.John’s wort, kafatası, kediotu, yerba mansa ve diğerleridir.

Serotonerjik özelliklere sahip otlar ve takviyeler L-triptofan, sinir hücreleri arasında sinyal ileten ve ruh halini etkileyen bir hormon olan serotonin seviyesini arttırıyor gibi görünüyor. Serotonini artıran diğer otlar ve takviyelerle birlikte kullanmanın, bu bitkilerin ve takviyelerin etkilerini ve yan etkilerini artırabileceği endişesi vardır. Bunlardan bazıları 5-HTP, Hawaiian bebek woodrose ve S-adenosilmetiyonini (SAMe) içerir.

Sarı Kantaron L-triptofanın St.John’s wort ile birleştirilmesi, vücutta çok fazla serotonin olduğunda ortaya çıkan muhtemelen ölümcül bir durum olan serotonin sendromu riskini artırabilir. L-triptofan ve yüksek dozda St.John’s wort alan bir hastada serotonin sendromu bildirilmiştir.

L-Triptofan Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.

L-Triptofan Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

AĞIZLA YETİŞKİNLER

  • Şiddetli PMS semptomları için (adet öncesi disforik bozukluk veya PMDD) : Yumurtlamadan dönemin üçüncü gününe kadar günde 6 gram L-triptofan alınmıştır.
  • Sigarayı bırakmak için : günde 50 mg / kg L-triptofan alınmıştır.

Diğer İsimler

L-Triptofano, L-Trypt, L-2-amino-3-(indole-3-yl) propionic acid, L-Tryptophane, Tryptophan.

Medlineplus, L-Tryptophan, 2020

Popüler Gönderiler