Cuma, Aralık 6, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Lactobacillus Probiotiklerinin Endodontik Tedavilerdeki Rolü Araştırıldı

Kök kanal tedavilerinin başarısında kullanılan sulama çözümleri büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel olarak tercih edilen sodyum hipokloritin sınırlamaları, daha yenilikçi ve güvenli sulama çözümlerinin geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Probiotiklerin periodontal hastalıklar ve diş çürüğü gibi yaygın ağız hastalıklarında etkili olduğu kanıtlanmışken, endodonti alanında da dikkat çekmeye başlamıştır. Bu bağlamda yapılan sistematik bir inceleme, Lactobacillus probiyotiklerinin Enterococcus faecalis karşısında sodyum hipokloritle kıyaslandığında etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Çalışmanın Metodolojisi

Araştırma, 2000 yılının Ocak ayından 2024 yılının Ocak ayına kadar beş farklı veri tabanında (PubMed, Scopus, EBSCOhost, ScienceDirect ve BVS) yapılan kapsamlı bir tarama ile başlamıştır. İlk arama sonucunda 135 makaleye ulaşılmış, ancak belirlenen katı dahil etme ve hariç tutma kriterlerine uyan üç araştırma makalesi detaylı inceleme sonrası seçilmiştir. Çalışmanın kalitesini değerlendirmek için QUIN Tool (In Vitro Çalışmalar için Kalite Değerlendirme Aracı) kullanılmıştır.

Bulgular ve Sonuçlar

Seçilen üç yayın, E. faecalis karşısında Lactobacillus türlerinin etkili olduğunu ve sodyum hipoklorit yerine daha güvenli bir alternatif sunduğunu göstermiştir. Ayrıca, bu çalışmaların düşük önyargı riski taşıdığı belirlenmiştir. Ancak, klinik uygulamalara geçmeden önce probiyotik kombinasyonlarının, uygun taşıyıcı maddelerin ve ideal dozaj ile uygulama sıklığının belirlenmesi için daha fazla klinik deneye ihtiyaç vardır.

Klinik Uygulamalar İçin Öneriler

• En etkili probiyotik kombinasyonlarını belirlemek için daha fazla araştırma yapılmalıdır.

• Probiotiklerin güvenli ve etkili taşıyıcıları araştırılmalıdır.

• Uygulama dozajı ve sıklığı optimize edilmelidir.

Sonuç

Sonuç olarak, endodontik tedavilerde Lactobacillus probiyotiklerinin sodyum hipoklorit yerine kullanılabileceği görülmüştür. Ancak, probiyotiklerin klinik kullanımı öncesinde daha fazla araştırma yapılarak güvenilirlik ve etkililik konusunda sağlam veriler elde edilmelidir. Bu tür yenilikçi yaklaşımlar, diş hekimliğinde hasta güvenliği ve tedavi başarısını artırma potansiyeline sahiptir.

Orijinal Makale: Cureus. 2024 Oct 6;16(10):e70926. doi: 10.7759/cureus.70926. eCollection 2024 Oct.

Popüler Gönderiler