Larenjit nedir?
Larenjit, ses telleriniz aşırı kullanım, tahriş veya enfeksiyon nedeniyle iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Larenjit, üç haftadan az süren akut (kısa süreli) olabilir. Veya üç haftadan uzun süren kronik (uzun süreli) olabilir.
Birçok durum larenjitle sonuçlanan iltihaplanmaya neden olabilir. Viral enfeksiyonlar, çevresel faktörler ve bakteriyel enfeksiyonların hepsi larenjit neden olabilir.
Larenjit neden olur?
Akut larenjit
Akut larenjit, ses tellerinin fazla kullanılması nedeniyle oluşan geçici bir durumdur. Ayrıca bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Altta yatan durumu tedavi etmek, larenjit uzaklaşmasına neden olur. Şunlar akut larenjite neden olabilir:
- viral enfeksiyonlar
- ses tellerinizi konuşarak veya bağırarak çok yormak
- bakteriyel enfeksiyonlar
- çok fazla alkol içmek
Kronik larenjit
Kronik larenjit , tahriş edicilere uzun süre maruz kalınmasından kaynaklanır. Genellikle daha şiddetlidir ve akut larenjitten daha uzun süreli etkileri vardır.
Kronik larenjite şunlar neden olabilir:
- zararlı kimyasallara veya alerjenlere sıklıkla maruz kalma
- asit reflü
- sık sinüs enfeksiyonları
- sigara içmek ya da sigara içenlerin yanında olmak
- sesini aşırı kullanmak
- astım inhalerin sık kullanımından kaynaklanan düşük dereceli mantar enfeksiyonları
Kanser , vokal kordların felci veya yaşlandıkça vokal kord şeklindeki değişiklikler kalıcı kısıklığa ve boğaz ağrısına neden olabilir.
Larenjit semptomları
Larenjitin en sık görülen belirtileri şunlardır:
- zayıf ses
- ses kaybı
- kısık, kuru boğaz
- sürekli gıdıklama veya küçük boğaz tahrişi
- kuru öksürük
Bu semptomlar genellikle hafiftir ve sese bir mola vererek tedavi edilebilir. İçme suyu veya kafeinsiz diğer sıvılar boğazınızı yağlamanıza yardımcı olabilir.
Bebeklerde ve çocuklarda larenjit
Bebekler ve çocuklar sık sık diğer çocukların yanındaysa larenjit eğilimli olabilirler. Hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlar çocuktan çocuğa hızla yayılabilir. Çocuğunuz çok bağırır veya şarkı söylerse de larenjit gelişebilir. Bu, ses telleri üzerinde çarpmalara neden olur.
Çocuğunuzun sesinin kısık veya zayıf olduğunu fark ederseniz veya boğazlarının ağrıyor olduğunu söylerlerse, seslerini dinlendirdiklerinden emin olun. Ayrıca, olası viral larenjitleri kolaylaştırmak için sıvı içmelerini sağlayın. Larenjit genellikle iki hafta içinde geçer.
Çocuğunuzun semptomları iyileşmezse veya daha da kötüye giderse, doktora götürün. Bir doktor diğer faktörlerin larenjit oluşumuna neden olup olmadığını veya bakteriyel bir enfeksiyon için antibiyotik gerekip gerekmediğini belirleyebilir.
Epiglottitid
Bazı semptomlar çocuğunuzun epiglot olarak adlandırılan ses telleri çevresinde ciddi bir bakteri enfeksiyonu olduğunu da gösterebilir. Epiglot, yemek yediğinizde veya içtiğinizde larinksi (ses kutusu) ve trakeayı (solunum tüpü) örten doku kapağıdır. Yiyecek parçacıklarını ve sıvıları ciğerlerinizden uzak tutar.
Epiglottitis , epiglottisin ve çevresindeki dokunun bir enfeksiyonudur. Epiglotit sırasında, doku ön boruyu kapatabileceği noktaya kadar şişer.
Tedavi edilmezse epiglotit ölümcül olabilir. Çocuğunuzda şunlar varsa derhal bir doktora görünün:
- yutma sıkıntısı
- nefes almak için öne doğru eğilmek gibi nefes alma sorunları
- ekstra tükürük
- nefes alırken gürültülü, yüksek tonlu sesler
- boğuk bir ses
- ateş
Tipik olarak, çocuğunuzun tedavi görmesi için hastanede kalması gerekir. Çocuğunuza IV antibiyotik ve sıklıkla glukokortikoid veya deksametazon verilecektir.
Epiglotit çoğunlukla 2-6 yaş arası çocukları etkiler. Ancak, her yaşta veya yetişkin bir çocuk etkilenebilir. Hib aşısı çocukları, Haemophilus influenzae tip b bakterilerine karşı korur. Aşı, bu bakterilerin neden olduğu epiglotit vakalarının sayısının azaltılmasına yardımcı olmuştur.
Ne zaman doktora görünmeli?
Aşağıdakiler dahil, larenjit benzeri bir durumunuz olduğu anlamına gelen ortak semptomlarınız da olabilir:
- ses tellerinizdeki ülser , kist veya nodül gibi lezyonlar
- kas gerginliği disphonisi, ses kaslarının anormal kullanımından kaynaklanan bir ses rahatsızlığı
- vokal kord felci
Bazı belirtiler ciddi olabilir veya altta yatan sorunları gösterebilir. Bu semptomlar şunları içerir:
- yutma sıkıntısı
- kan tükürme
- tedavi ile bitmeyen bir ateş
- boğazındaki ağrıyı hafifletiyor
Genel semptomlar bir hafta sonra geçmezse veya kötüleştiyse doktorunuzu görün.
Larenjit teşhisi
Larenjit ses tellerinizi ve ses kutunuzu etkiler. Doktorunuz genellikle ses tellerinizi görüntülemek için özel bir ayna kullanarak görsel bir tanı ile başlar. Ayrıca, kolay görüntüleme için ses tellerini büyütmek için laringoskopi yapabilirler. Laringoskopi sırasında doktorunuz ağzınıza veya burnunuza mikroskobik kameralı ince, esnek bir tüp sokar. Doktorunuz daha sonra aşağıdaki larenjit belirtilerini arar:
- tahriş
- kırmızılık
- ses kutusunda lezyonlar
- yaygın şişme, larenjit çevresel nedenleri bir işareti
- vokal kord şişmesi, bu sizin ses tellerinizi aşırı kullandığınızın işareti olabilir
Doktorunuz bir lezyon veya başka bir şüpheli kitle görürse, boğaz kanserini ekarte etmek için biyopsi isteyebilirler. Biyopsi sırasında doktorunuz küçük bir mendil parçasını çıkarır, böylece laboratuarda incelenebilir.
Semptomları hafifleten tedaviler
Bir virüs akut larenjit oluşturduysa, belirtiler genellikle yedi gün içinde tedavi olmadan kaybolur. Bu larenjit şekli nadir olsa da, doktorlar bakteriyel larenjit antibiyotik ile tedavi edilir.
Doktorunuz, hem akut hem de kronik larenjit tedavisinde, inflamasyonu azaltabilecek ilaçlar olan kortikosteroidleri reçete edebilir.
Bu tedaviler vokal kord ve ses telleri şişmesinin azaltılmasına yardımcı olur. Kortikosteroidler, özellikle akut viral larenjit olmak üzere larenjit semptomlarını tedavi edebilir ve hafifletebilir. Kronik larenjit için en iyi tedavi, altta yatan problemin nedenini ele alacaktır.
Akut larenjit gibi, disfoni veya vokal kord paralizi gibi diğer durumlar dinlenme, konuşma patologu tarafından sağlanan vokal tedavi veya küçük prosedürlerle tedavi edilebilir.
Vokal kord felci durumunda, tedavi fonoşirürji içerebilir. Fonocerrahi, sesin neden olduğu gerilimi azaltmak için ses tellerinin konumunu veya şeklini değiştirir.
Larinjit ipuçları
- Kuruluğu hafifletmek için bir nemlendirici veya inhale buhar kullanın.
- Sesinizi kullanma biçiminizi ve ses tellerinize ve ses kutunuza vurgu yapan herhangi bir anormal konuşma düzenini analiz etmek ve düzeltmek için vokal terapi alın.
- Çok fazla sıvı için.
- 1/2 çay kaşığı ile gargara. tuz ve 1/2 çay kaşığı. 8 oz kabartma tozu. ılık
- Sesinizi dinlendirin.
- Uzun süre çığlık atmak veya yüksek sesle konuşmaktan kaçının.
- Boğazınızı kurutabilecek dekonjestanlardan kaçının.
- Boğazınızı yağlamak için pastiller emin.
- Sesi zorlayabilen fısıldamaktan kaçının.
Nemlendiriciler için alışveriş yapın.
Muhtemel komplikasyonlar
Nadir durumlarda, vokal kord inflamasyonu acil tıbbi müdahale gerektiren solunum sıkıntısına neden olabilir.
Epiglotite neden olan bakteriyel bir enfeksiyon, epiglot ve larinksin ötesine solunum yolunuzdaki diğer alanlara ve kan dolaşımınıza da yayılabilir. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz varsa, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için doktorunuzun tedavi planını yakından izleyin.
Vokal kord paralizisi veya boğaz kanseri gibi altta yatan bir durum larenjitinize neden oluyorsa, durum tedavi edilmezse komplikasyonlar ciddi olabilir. Vokal kord paralizisi nefes almada ve yutmada sorunlara neden olabilir. Yiyecekler ayrıca zatürreye neden olan akciğerlere de girebilir.
Gelişmiş boğaz kanseri ölümcül olabilir veya cerrahi veya kemoterapi gerektirebilir. Larenjit belirtileriniz yemek yeme, konuşma veya nefes alma kabiliyetinizi etkiliyorsa veya şiddetli ağrıya neden oluyorsa doktorunuzu görün. Ciddi larenjit semptomlarını ne kadar erken ele alırsanız, doktorunuzun olası altta yatan koşulları tedavi etme olasılığı o kadar fazladır.
Ses tellerinizi sağlıklı tutmak için ipuçları
Ses tellerinizi ve ses kutunuzu sağlıklı tutmanın en iyi yolu nemli ve tahriş edici maddelerden uzak tutmaktır.
Yaygın tahriş edici maddeleri önlemek için:
- sigara içmekten ve sigara içenlerin yanında olmaktan kaçının
- alkol ve kafein alımınızı sınırlayın
- soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaçınmak için ellerinizi düzenli olarak yıkayın
- işyerinde toksik kimyasallardan kaçının
- hazımsızlığa ve mide ekşimesine neden olan yiyeceklerden kaçının
Ek olarak, boğazınızı temizlemekten kaçının. Bu, iltihabı ve tahrişi arttırır.
Kaynak
Abdallah C. (2012). Akut epiglotit: Trendler, tanı ve tedavi. DOI:
Sesini etkileyebilecek yaygın sorunlar (Nd).
Larenjit. (2014).
Larenjit. (Nd).
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Larenjit.
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Gırtlak kanseri.
Souza AMV, vd. (2013). Akut disfoni için inhale karşı oral steroid kullanımı. DOI:
Vokal kord felci. (2015).
Larenjit ilaçları ve tedavisi nelerdir? (2012).