Leishmaniasis nedir?
Leishmaniasis, Layşmanya parazitinin neden olduğu paraziter bir hastalıktır. Bu parazit tipik olarak enfekte olmuş kum sineklerinde yaşar. Leishmaniasis ile enfekte kum sineği ısırığından kurtulabilirsin.
Paraziti taşıyan kum uçları tipik olarak tropikal ve subtropikal ortamlarda bulunur. Ölümcül salgınlar Asya, Doğu Afrika ve Güney Amerika bölgelerinde meydana gelmiştir.
Etkilenen bölgeler genellikle bu hastalığın tedavisi için sınırlı kaynakları olan uzak ve kararsızdır. Sınır Tanımayan Doktorlar leishmaniasis’i ihmal edilen en tehlikeli tropikal hastalıklardan biri olarak adlandırıyor. Örgüt ayrıca, bu hastalığın yalnızca parazitik ölüm nedenlerinde sıtmaya ikinci olduğunu belirtiyor.
Devamını oku: Paraziter enfeksiyonlar »
Leishmaniasis türleri nelerdir?
Leishmaniasis üç şekilde gelir: deri, iç organ ve mukokutanöz. Layşmanya parazitinin farklı türleri her form ile ilişkilidir. Uzmanlar, hastalığı insanlara bulaştırabilecek yaklaşık 20 Layişmanya türü olduğuna inanıyor.
Kutanöz leishmaniasis
Kutanöz leishmaniasis cildinizde ülserlere neden olur. En yaygın leishmaniasis şeklidir. Kişiye bağlı olarak tedavi her zaman gerekli olmayabilir, ancak iyileşmeyi hızlandırabilir ve komplikasyonları önleyebilir.
Mukokutanöz leishmaniasis
Nadir görülen bir form olan mukokutanöz leishmaniasis, parazitin kutanöz formundan kaynaklanır ve cilt ülserlerinin iyileşmesinden birkaç ay sonra oluşabilir.
Bu tip leishmaniasis ile parazitler burnunuza, boğaza ve ağzınıza yayılır. Bu, bu bölgelerdeki mukoza zarının kısmen veya tamamen tahrip olmasına neden olabilir.
Mukokutanöz leishmaniasis genellikle kutanöz leishmaniasis alt kümesi olarak kabul edilmekle birlikte, bu daha ciddidir. Kendi başına iyileşmez ve her zaman tedavi gerektirir.
Viseral leishmaniasis
Viseral leishmaniasis bazen sistemik leishmaniasis veya kala azar olarak bilinir.
Genellikle kum sineği tarafından ısırıldıktan iki ila sekiz ay sonra ortaya çıkar. Dalak ve karaciğeriniz gibi iç organlara zarar verir. Aynı zamanda kemik iliğinizi ve bağışıklık sisteminizi bu organlara zarar vererek etkiler.
Durum tedavi edilmezse neredeyse her zaman ölümcüldür.
Leishmaniasis neden olan nedir?
Leishmaniasis, Layşmanya türlerinden protozoan parazitlerden kaynaklanır. Leishmaniasis’i enfekte bir kum sineği tarafından ısırılmak ile bulaşır.
Parazit dişi kum sineğinin içinde yaşar ve çoğalır. Bu böcek daha sıcak aylarda ve geceleri, akşam karanlığından şafağa kadar nemli ortamlarda en aktiftir. Köpekler gibi evcil hayvanlar parazit için rezervuar görevi görebilir. Hayvandan kuma geçiş insana insanlarda bulaşabilir.
İnsanlar ayrıca paraziti aralarında bir kan transfüzyonu veya paylaşılan iğneler yoluyla aktarabilirler. Dünyanın bazı bölgelerinde, insandan kuma uçan insandan insana geçiş de gerçekleşebilir.
Leishmaniasis için kim risk altındadır?
Coğrafya
Hastalık, Avustralya ve Antartika hariç dünyanın her yerinde bulunur. Bununla birlikte, kutanöz vakaların yaklaşık yüzde 95’i şunlarda meydana gelir:
- Amerikalar
- Orta Asya
- Akdeniz havzası
- Orta Doğu
2015 yılında visseral vakaların
- Brezilya
- Etiyopya
- Hindistan
- Kenya
- Somali
- Güney Sudan
- Sudan
Bu ülke ve bölgelerin tropikal veya subtropikal bölgelerinde yaşıyorsanız veya seyahat ediyorsanız, hastalığa yakalanma riski çok daha yüksektir. Çevresel ve iklim faktörleri hastalığın yayılmasını büyük ölçüde etkiler.
Sosyoekonomik koşullar
- yetersiz beslenme
- kıtlık
- finansal kaynak eksikliği
- kentleşme, acil durumlar, savaş, çevresel değişiklikler ve iklim değişikliğinden kaynaklanan insanların büyük göçleri
Diğer enfeksiyonlar
Bağışıklık sistemini zayıflatan insanlar bu durum için risk altındadır.
HIV, leishmaniasis bulaşını etkileyebilir ve viseral leishmaniasis riskini artırabilir. HIV ve leishmaniasis, bağışıklık sisteminin benzer hücrelerini etkiler.
HIV ile enfekte olan insanlara da sıklıkla leishmaniasis bulaşır. Etiyopya’nın alanlarında, leishmaniasisli kişilerin
Daha fazla bilgi edinin: HIV ve AIDS hakkında bilmeniz gereken her şey »
Leishmaniasis semptomları nelerdir?
İnsanlar bazı Layişmanya türlerini hastalanmadan uzun süre taşıyabilirler. Belirtileri hastalığın şekline bağlıdır.
Kutanöz leishmaniasis
Bu durumun ana belirtisi ağrısız cilt ülseridir. Kutanöz semptomlar, enfekte bir kum sineği tarafından ısırıldıktan birkaç hafta sonra ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bazen semptomlar aylar veya yıllar boyunca ortaya çıkmaz.
Mukokutanöz leishmaniasis
Hastalığın mukokutanöz formu olan kişilerde, belirtiler genellikle cilt lezyonlarından bir ila beş yıl sonra ortaya çıkar. Bunlar öncelikle ağızlarında ve burnunda veya dudaklarında ülserdir.
Diğer semptomlar şunları içerebilir:
- burun akıntısı veya havasız burun
- burun kanaması
- nefes almada zorluk
Viseral leishmaniasis
Belirtiler genellikle bu tür leishmaniasis ile ısırmadan sonra aylarca ortaya çıkmaz. Enfeksiyondan iki ya da altı ay sonra çoğu vaka belirgindir. Ortak belirti ve semptomlar:
- kilo kaybı
- zayıflık
- haftalar veya aylarca süren ateş
- büyümüş dalak
- genişlemiş karaciğer
- kan hücrelerinin üretimindeki azalma
- kanama
- diğer enfeksiyonlar
- şişmiş lenf düğümleri
Leishmaniasis nasıl teşhis edilir?
Leishmaniasis sık görüldüğü bir yerde yaşadıysanız veya ziyaret ettiyseniz doktorunuza söylemeniz önemlidir. Bu şekilde doktorunuz parazit için sizi test etmeyi bilecek. Layşmanya hastalığınız varsa, doktorunuz hangi Layşmanya türünün neden olduğunu belirlemek için diğer testleri kullanacaktır.
Kutanöz leishmaniasis teşhisi
Doktorunuz biyopsi için ülserlerden birini kazıyarak az miktarda cilt alabilir. Genellikle parazitin DNA’sını veya genetik materyalini ararlar. Enfeksiyona neden olan parazit türlerini tanımlamak için çeşitli yöntemler kullanabilirler.
Viseral leishmaniasis tanısı koymak
Çoğu zaman insanlar kum sineğinden bir ısırık hatırlamazlar. Bu durumun teşhis edilmesini zorlaştırabilir.
Bir leishmaniasis bölgesinde yaşayan veya seyahat eden bir tarihçesi faydalıdır. Doktorunuz önce genişlemiş bir dalak veya karaciğer aramak için fizik muayene yapabilir. Daha sonra kemik iliği biyopsisi yapabilir veya inceleme için kan örneği alabilirler.
Çeşitli özel testler tanıya yardımcı olur. Kemik iliğinin özel kimyasal lekeleri, parazitle enfekte olmuş immün hücrelerin tanımlanmasına yardımcı olabilir.
Leishmaniasis tedavileri nelerdir?
Amfoterisin B (Ambisome) gibi antiparaziter ilaçlar bu durumu tedavi eder. Doktorunuz, sahip olduğunuz leishmaniasis tipine bağlı olarak başka tedaviler önerebilir.
Kutanöz leishmaniasis
Kutanöz ülserler genellikle tedavi edilmeden iyileşir. Bununla birlikte, tedavi iyileşmeyi hızlandırabilir, yara izini azaltabilir ve ileri hastalık riskini azaltabilir. Şekil bozukluğuna neden olan herhangi bir cilt ülseri, plastik cerrahi gerektirebilir.
Mukokutanöz leishmaniasis
Bu lezyonlar doğal olarak iyileşmez. Her zaman tedavi gerektirirler. Lipozomal amfoterisin B ve paromomisin, mukokutanöz leishmaniasisi tedavi edebilir.
Viseral leishmaniasis
Viseral hastalık her zaman tedavi gerektirir. Birkaç ilaç var. Yaygın olarak kullanılan ilaçlar arasında sodyum stibanokonat (Pentostam), amfoterisin B, paromomisin ve miltefosin (Impavido) bulunur.
Leishmaniasis potansiyel komplikasyonları nelerdir?
Kutanöz leishmaniasis komplikasyonları şunları içerebilir:
- kanama
- hayatı tehdit edici olabilecek zayıf bir bağışıklık sistemi nedeniyle diğer enfeksiyonlar
- şekilsizlik
Viseral leishmaniasis, hem iç organlar hem de bağışıklık sisteminiz üzerindeki etkileri nedeniyle sıklıkla ölümcüldür. HIV veya AIDS varsa, bu hastalığa yakalanma riskiniz daha yüksektir. HIV veya AIDS’e sahip olmak ayrıca tedavinin yanı sıra leishmaniasis seyrini de karmaşıklaştırabilir.
Leishmaniasis nasıl önleyebilirim?
Aşı veya profilaktik ilaç yoktur. Layişmaniasiyi önlemenin tek yolu kum sineği ile ısırılmaktan kaçınmaktır.
Kum sineği tarafından ısırılmayı önlemek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Mümkün olduğunca cildi kaplayan kıyafetler giyin. Uzun pantolonlar, uzun kollu gömlekler pantolonun içine sokulmuş ve yüksek çoraplar önerilir.
- Maruz kalan ciltlerde, pantolonunuzun ve kollarınızın ucunda böcek ilacı kullanın. En etkili böcek uzaklaştırıcılar DEET içerir.
- Böcek ilacı ile kapalı alanlarda uyuyun.
- Bir binanın üst katlarında uyuyun.
- Alacakaranlık ve şafak arasındaki açık havada kaçının. Bu, kum sineklerinin en aktif olduğu zamandır.
- Mümkün olduğunda iç mekanlarda ekranları ve klimayı kullanın. Fan kullanmak, böceklerin uçmasını zorlaştırabilir.
- Yatağınıza takılı bir yatak ağı kullanın. Kum sinekleri sivrisineklerden çok daha küçüktür, bu yüzden sıkı bir şekilde örülmüş bir ağa ihtiyacınız vardır. Mümkünse, ağzı piretroid içeren böcek ilacı ile püskürtün.
Yüksek riskli bölgelere seyahat etmeden önce yatak ağlarını, böcek ilaçlarını ve kovucuları satın alın.
Uzun vadeli görünüm nedir?
Yaralar kalıcı izler ve şekil bozukluğu ile sonuçlanabilir. Tedavi şiddetini azaltabilir.
İlaç hastalığı tedavi edebilir. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminize büyük zarar gelmeden önce başladığınızda tedavi en etkilidir.
Viseral leishmaniasis, eğer uygun şekilde tedavi edilmezse iki yıl içerisinde ölümcüldür.
Kaynaklar:
Hailu T, vd. (2016). Gelişmekte olan ülkelerde viseral leishmaniasis kontrolü ve eliminasyonundaki zorluklar: Bir gözden geçirme.
Kala azar (leishmaniasis). (2015).
Leishmaniasis: Temel antileishmanial ilaçlara ve tedaviye erişim. (Nd).
Layşmanyayazis SSS. (2013)
Linsoso JAL ve ark. (2016). Layişmanyaz-HIV koinfeksiyonu: Güncel zorluklar.
Parazitler – leishmaniasis: Epidemiyoloji ve risk faktörleri. (2013).
Parazitler – leishmaniasis: Sağlık çalışanları için kaynaklar. (2016).