Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Legg-Calve-Perthes Hastalığı

Legg-Calve-Perthes Hastalığı Nedir?

Legg-Calve-Perthes hastalığı, femur topunu veya uyluk kemiğini etkileyen bir durumdur. Top femurun tepesinde ve kalça soketine sığıyor. Bu durum kan tedarikini keserek kemiğin ölmesine neden olur. Bu sürece avasküler nekroz denir. Etkilenen femur parçası düzleşir ve deforme olur ve kalçadan ayrılma riski vardır. Top kıkırdak destek kemiğini kaybeder ve top yere düşer.

Bu durumun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak öncelikle genç erkekleri etkilediği görülmektedir. Erken teşhis ve tedavi komplikasyonları önlemek için çok önemlidir.

Legg-Calve-Perthes Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Femur topuna verilen kan miktarı azaldığında, topun düz olma ve sonunda çökme riski vardır. Legg-Calve-Perthes hastalığı genellikle kalçanın sadece bir tarafını etkiler.

Uyluk kemiğinin topunun düzlüğü yürümeyi zorlaştırabileceğinden topallama durumun ilk işaretlerinden biridir. Diğer belirtiler şunlardır:

  • diz ağrısı
  • kasık ağrısı
  • uylukta kas kuvvetinde azalma
  • azaltılmış hareket aralığı
  • etkilenen bacağın kısalması

Legg-Calve-Perthes Hastalığı için Kimler Risk Altında?

Legg-Calve-Perthes hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, belli risk faktörleri Legg-Calve-Perthes hastalığı geliştirme şansını artırabilir. En yüksek risk taşıyanlar:

  • erkek
  • 4 ile 10 yaş arasında olmak
  • ailede hastalığın öyküsünün olması
  • beyaz olmak

Legg-Calve-Perthes Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzda Legg-Calve-Perthes hastalığı semptomlarını fark ederseniz derhal çocuğunuzun çocuk doktoru veya ortopedi cerrahını arayın. Fiziksel bir muayene kalça ve uyluk içindeki hareket aralığını belirleyebilir. Bununla birlikte, Legg-Calve-Perthes hastalığını doğrulamak için daha fazla test yapılması gerekir. Bu testler kemik taraması, MRI ve X ışınları içerebilir.

Doktorlar bu üç görüntüleme testini sıklıkla etkilenen bölgenin kemiğine ve dokularına hasar aramak için birlikte kullanırlar. Doktorunuz çocuğunuza bu durumu teşhis ederse, hastalığın ilerlemesini izlemek için büyük olasılıkla periyodik röntgenler isteyeceklerdir. Bu görüntüler doktorunuzun tedavinin etkinliğini belirlemesine de yardımcı olabilir.

Legg-Calve-Perthes Hastalığı için Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Fizik Tedavi

Legg-Calve-Perthes hastalığının tedavisi kemik hasarının derecesine bağlıdır. Fiziksel terapi tercih edilen tedavi şeklidir. Terapi egzersizleri ağrıyı hafifletmeye ve kemiğe daha fazla zarar verme ihtimalini azaltmaya yardımcı olur. Mayo Clinic’e göre , 6 yaşın altındaki çocuklar fizik tedaviye en iyi şekilde yanıt veriyor çünkü durumları genel olarak kapsamlı değil.

Fiziksel terapi yöntemleri şunları içerebilir:

  • esnekliği artırmak için germe
  • gücü artırmak için egzersiz
  • geçici bacak parçalarını kullanmak
  • koltuk değneği kullanarak
  • Şiddetli ağrı için kısa süreli yatak istirahati

Cerrahi Tedavi

Çocuğunuzun femurundaki hasar iyileşmezse, çocuğunuzun doktoru ameliyat önerebilir. Çocuğunuz büyüdükçe, ameliyat olma olasılıkları artar. Legg-Calve-Perthes hastalığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek birkaç ameliyat türü vardır. Bazı prosedürler eklem hareketini kısıtlayan parçacıkların uzaklaştırılmasını içerir. Diğer ameliyatlar femurun tüm kısımlarının kalıplanmasını içerir. Çocuğunuzun cerrahı aynı zamanda hizalamasını artırmak için kalçayı ve femuru hareket ettirebilir.

Evde tedavi

Tıbbi tedavi ile birlikte kullanılan evde bakım yardımcı olabilir. Hafif gerginlikler kalça ve bacağınızdaki ağrıyı iyileştirebilir ve çocuğunuz da ısı yastıkları veya buz paketleri kullanabilir. Çocuğunuzun doktoru rahatsızlığı gidermek için ibuprofen gibi reçetesiz ağrı kesiciler önerebilir.

Egzersiz, çocuğunuzun iyileşmesi ve genel olarak iyi olması için önemlidir. Ancak, doktorunuz yüksek yoğunluklu egzersizlerden kaçınmasını önerebilir. Koşma ve atlamayı içeren egzersizler genellikle tavsiye edilmez, çünkü kalça ve uyluk üzerine stres ekleyebilirler.

Uzun Vadeli Görünüm Nedir?

Femoral kemik hasar görmüşse, çocuğunuz hastalığın uzun vadeli etkilerini yaşayabilir. Örneğin, femur kemiğinin deforme olmuş bir başı kalçanın bilyeli eklemine tam olarak oturmayabilir ve olası ağrı ve artritle sonuçlanabilir.

Bununla birlikte, erken müdahale Legg-Calve-Perthes hastalığının tedavisine yardımcı olacak ve gelecekteki eklem koşullarının kalçadaki etkilerini en aza indirgeyecektir. Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi’ne göre, Legg-Calve-Perthes hastalığı olan çoğu çocuk için genel görünüm iyidir. İki yıl içerisinde, çoğu çocuk iyileşir ve normal aktivitelere döner.

Kaynaklar:

Hart, ES, Grottkau, BE, Albright, M., & Kim, S. (nd)

Legg-Calve-Perthes Hastalığı (2012, 17 Temmuz)

Perthes hastalığı. (2015, Mayıs)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler