Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Lenfanjiyom, esas olarak baş, boyun ve ağızda oluşan bir şişlik veya kitledir. Lenfanjiyomlar doğuştan gelen bir durumun sonucudur ve genellikle doğumda veya en azından kişi 2 yaşına geldiğinde ortaya çıkar. Vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir ancak genellikle baş, boyun veya ağızda görülür. Şişlik, lenfatik sistemdeki bir problemin neden olduğu bir veya daha fazla sıvı dolu keseden oluşur.

Lenfatik sistem, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve lenf damarları olarak bilinen bir tüp ağından oluşur. Bu damarlar, lenf adı verilen bir sıvıyı vücutta ve kan dolaşımına taşır. Lenfatik sistemin etrafına yerleştirilmiş lenf düğümleri, vücudun enfeksiyon ve iltihaplanmadan kurtulmasına yardımcı olur. Lenfanjiyomlar ve lenfatik sistemle ilgili diğer bazı kitle türleri, lenfatik malformasyonlar olarak bilinir. Bu şişlikler veya kitleler iyi huyludur ve kanserle ilişkili değildir.

Lenfanjiyom Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Lenfanjiyomlara lenfatik sistemin anormal gelişimi neden olur, ancak bunun tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bir lenfanjiyom, genleri etkilediği ancak kalıtsal bir durum olmadığı anlamına gelen “somatik mutasyon” olarak tanımlanır. Lenfanjiyomlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka bir durumun parçası olarak da ortaya çıkabilir:

  • Noonan sendromu
  • Turner sendromu
  • Down Sendromu

Lenfatik malformasyonlar, herhangi bir ırkın hem erkeklerinde hem de dişilerinde meydana gelebilir. Yaklaşık 4.000 yenidoğanda 1’i etkileyen nadir bir durumdur.

Lenfanjiyom Belirtileri Nelerdir?

Lenfanjiyomlar genellikle bir lokalize bölgede ortaya çıkar. Bazen tüm vücuda yayılabilirler. Şişlik genellikle doğumda mevcut olsa da ilk başta görülemeyecek kadar küçük olabilir. Bu durumlarda, bebek büyüdükçe lenfatik malformasyon büyür. Lenfanjiyomların görünümü, içerdikleri sıvı miktarına bağlı olarak küçük yamalardan büyük şişliklere kadar değişebilir. Üç tip lenfatik malformasyon vardır:

Makrokistik: Derinin altında büyük, sıvı dolu bir cep veya cepler. Cilt kırmızı veya mavimsi görünür. Makrokistik lenfatik malformasyonların çapı 2 santimetreden (cm) fazladır ve genellikle boyunda görülür. Göğüs, koltuk altı veya kasıkları da etkileyebilirler.

Mikrokistik: Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen bir grup küçük, sıvı dolu kese. Cilt kırmızı veya mavimsidir ve kitle çocukla orantılı olarak büyür.

Karışık: Makrokistik ve mikrokistik lenfatik malformasyonların bir kombinasyonu.

Lenfanjiyom Komplikasyonları Nelerdir?

Genel olarak, lenfanjiyomlar herhangi bir tıbbi soruna neden olmaz. Ancak yüz ve boyundaki çıkıntıları nedeniyle kişinin görünümünü etkileyebilirler. Ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir:

  • ağrı
  • enfeksiyon
  • boyundaki şişlikler hava yoluna bastığında nefes alma sorunları
  • yutma veya konuşma zorluğu
  • iltihaplanma veya selülit
  • kanama
  • göz yuvası etkilenirse çift görme
  • göğüs etkilenirse hırıltı ve göğüs ağrısı

Lenfanjiyom Nasıl Teşhis Edilir?

Lenfanjiyomların teşhisi genellikle zor değildir ve genellikle doğum öncesi ultrason kullanılarak doğumdan önce yapılabilir. Bir bebek doğduğunda, fizik muayene sırasında bir lenfanjiyom tespit edilebilir. Genellikle basınç uygulandığında derinin altında hareket eden yumuşak, belirsiz, sıvı dolu bir kütle olarak görünür. Ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramalarının kullanılması da kitlenin tanımlanmasına yardımcı olabilir.

Lenfanjiyom Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfanjiyomların tedavisi duruma göre değişir ve genellikle en iyi hareket tarzına karar vermek için birlikte çalışan bir uzman ekibini içerir. Kitlenin yeri, türü ve semptomları, hangi tedavinin kullanılacağına karar vermede katkıda bulunacaktır. Lenfanjiyom, tıbbi olarak veya görünümle ilgili olarak belirli sorunlara neden olmuyorsa, genellikle tedaviye gerek yoktur. Tedavi gerektiğinde, en yaygın türleri şunlardır:

Cerrahi: Lenfatik malformasyon sinirlere ve kaslara ilerlemişse, cerrahi olarak çıkarılması zor bir prosedür olabilir.

Skleroterapi: Şişliğin küçülmesi veya çökmesi için şişliğin içine bir solüsyon enjekte edilir.

Radyofrekans ablasyonu: Bir iğne yoluyla iletilen yüksek frekanslı bir akım, anormal dokuyu yok eder.

Dermabrazyon: Yüzdeki yara izlerini tedavi etmek için bir cilt yenileme tekniği kullanılabilir.

Perkütan drenaj: Lenfatik malformasyonda bir kesi yapılır ve sıvı boşaltılır.

İlaç tedavisi: Yaygın olarak kanser tedavisi ile ilişkili olan sirolimus ilacının lenfatik malformasyonları küçülttüğü gösterilmiştir. Bununla birlikte, klinik deneyler hala etkinliğini belirlemektedir.

Ne yazık ki, birçok lenfanjiyom vakasında çıkarıldıktan sonra tekrarlayabilirler. Şişlik kişinin nefes almasını, yemek yemesini veya konuşmasını etkilediyse daha fazla tedavi gerekebilir.

Özet

Genel olarak, lenfanjiyomlu kişiler için uzun vadeli görünüm iyidir. Bununla birlikte, tedavi edilmediği takdirde, kişinin yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Bu etki, yüzdeki lenfatik malformasyon vakalarında özellikle rahatsız edici olabilen şekil bozukluğu gibi komplikasyonları içerir. Lenfanjiyomun yakınında bulunan vücut parçaları veya organları da etkilenebilir. Tamamen çıkarılan basit kitleler genellikle tekrarlamazlar. Bununla birlikte, tamamen çıkarılan daha karmaşık kitleler, vakaların yüzde 10 ila 27’sinde tekrarlar. Sadece kısmen çıkarılmış karmaşık bir kitleye sahip kişilerin yüzde 50 ila 100’ü nüks yaşayacaktır.

Kaynak

Medical News Today, Lymphangioma: What you need to know, 2017

Grasso et al. Lymphangiomas of the head and neck in children. 2008.

Lymphatic malformations. (2016).

Lymphatic malformations. (2016).

Popüler Gönderiler