Lenfatik fonksiyon bozukluğu nedir?
Lenfatik fonksiyon bozukluğu, lenfatik sistemin kötü çalıştığını gösterir. Lenfatik sistem, vücudunuzdaki dokulardan sıvıları tahliye eden lenf düğümleri ve lenf damarlarından oluşur.
Sıvılar, lenf bezlerinize toksinler, bağışıklık hücreleri ve atık ürünler taşır. Lenf damarları, filtrelenmiş lenf sıvısını tekrar kan dolaşımına geri döndürerek vücutta sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Kötü çalışan lenfatik bir sistem, dokuların sıvı ile şişmesine neden olur. Buna lenfödem denir. Genellikle kollarınızda veya bacaklarınızda şişlikle sonuçlanır. Vücudun diğer bölümleri de etkilenebilir.
Lenfödeme yol açan lenfatik bir problemle doğmuş olabilirsiniz. Buna kalıtsal veya primer lenfödem denir. Ayrıca çeşitli karmaşık genetik koşullardan da kaynaklanabilir.
Ayrıca lenfödem, bir hastalık komplikasyonundan veya yaralanmadan da gelişebilir. Buna ikincil lenfödem denir. Kanser tedavisinin yaygın bir yan etkisidir.
Lenfatik disfonksiyon çoğu insan için kronik bir durumdur, ancak tedaviyi yönetmek ve rahatlamak için tedaviler mevcuttur.
Lenfatik fonksiyon bozukluğuna ne neden olur?
Kalıtsal (primer) ve sekonder lenfatik fonksiyon bozukluğunun birkaç farklı nedeni vardır.
Kalıtsal (primer) lenfödem
Kalıtsal lenfödem ayrıca birincil lenfödem olarak da bilinir. Sekonder lenfödemden daha az yaygındır. Bir aile üyesi de varsa, kalıtsal lenfödem geçirme olasılığınız daha yüksektir.
Bir kalıtsal lenfödem tipi Milroy hastalığı olarak bilinir. Lenfatik sisteminizi oluşturan yapıların yanlış oluşmasına neden olabilir.
Meige hastalığı da kalıtsal olduğuna inanılan başka bir lenfödem şeklidir. Ancak, kesin genetik değişim henüz belirlenmemiştir.
İkincil lenfödem
Mastektomi ile meme kanseri tedavisi, ikincil lenfödemin en sık nedenlerinden biridir.
Cerrahlar, kanserli meme dokusunu çıkardıklarında sıklıkla lenf dokusunu kol altından alırlar. Koldan akan sıvılar koltuk altından geçmelidir. Lenf bezleri bu bölgeden çıkarılırsa, lenfatik fonksiyon bozukluğu ve kolda şişlik oluşabilir.
Kanser ve radyasyon tedavisi de lenfödem gelişmesine neden olabilir. Radyasyon ve ameliyattan kaynaklanan tümörler ve skar dokusu lenfatik sistemin zarar görmesine ve yaralanmasına neden olabilir.
Lenfödem ayrıca baş ve boyun kanserleri tedavi edildikten sonra da ortaya çıkabilir . Yüz, gözler, boyun ve dudakların şişmesine neden olabilir.
Lenfatik disfonksiyonun belirti ve semptomları nelerdir?
Lenfatik disfonksiyonun ana belirtisi lenfödemdir. Lenfödem, kollarınızda veya bacaklarınızda şişmeye neden olur. Parmaklarınız veya ayak parmaklarınız sıvıyı tutabilir ve şişebilir. Baş ve boynun dokuları da etkilenebilir.
Şişme, hareket aralığınızı sınırlayabilir. Etkilenen bölgede ağırlık veya donuk bir ağrı hissedebilirsiniz. Lenfödem ayrıca şunlara yol açabilir:
- cilt değişiklikleri
- cilt renk değişikliği
- kabarcıklar
- deriden sıvı sızması
- enfeksiyon
Baş ve boyunda lenfödem vizyonu etkileyebilir ve kulak ağrısına ve burun tıkanıklığına neden olabilir. Ayrıca aşağıdakilerle ilgili sorunlara da neden olabilir :
- nefes
- yutma
- konuşma
- drooling
Konjenital lenfatik fonksiyon bozukluğu olan kişiler erken çocukluk döneminde semptomlar gösterebilir. Ayrıca, ergenliğin başlamasıyla veya yetişkinlikte, 35 yaşın üstünde bile olabilir.
Sekonder lenfödem belirtileri ameliyattan sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Çoğu semptom ameliyattan birkaç ay veya birkaç yıl sonra ortaya çıkacaktır. Bununla birlikte, önemli ölçüde geciktirilebilir.
Hangi komplikasyonlar lenfatik fonksiyon bozukluğu ile ilişkilidir?
Selülit veya lenfanjit gibi lenfödemle birlikte bazı enfeksiyonlar oluşabilir.
Selülit, bir tür bakteri cilt enfeksiyonu türüdür. Bu, bakterilerin daha derin dokulara erişmesine izin vererek, lenfödemle sıklıkla birlikte gelen cilt değişiklikleriyle ilgilidir.
Lenfanjit, lenf damarlarının bakteriyel, viral veya fungal bir enfeksiyonundan kaynaklanabilir.
Enfeksiyonun semptomları, etkilenen bölgede çizgili veya lekeli kırmızı bir yama içerir. Diğer yaygın semptomlar şunlardır:
- ateş
- kaşıntı
- titreme
Lenfatik fonksiyon bozukluğu nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz fizik muayene yapacak ve size tıbbi geçmişinizi soracaktır.
Doktorunuz lenfatik fonksiyon bozukluğundan şüpheleniyorsa görüntüleme testleri isteyebilir. Mümkün olan bir test lenfanjiyogramdır. Lenf bezlerinin ve lenf damarlarının yolunu daha net göstermeye yardımcı olmak için kontrast boya kullanan bir röntgen türüdür.
Doktorunuz boyayı parmak uçlarınız arasında bir damar içine sık sık uygular. Boya ayrıca kasık bölgesine enjekte edilebilir. X ışını görüntüleri lenfatik drenaj sisteminizde anormallikleri ortaya çıkarabilir. Geleneksel X-ışını yerine bir MRI kullanılabilir.
Lenfödem nasıl sınıflandırılır?
Lenfödem genellikle ciddiyetine göre evrelere ayrılır:
- Aşama 0 (gizli ) . Gözle görülür bir değişiklik görülmez, ancak genellikle ağrılılık veya gerginlik ile duyumdaki değişiklikleri fark edebilirsiniz.
- Aşama 1 (hafif). Etkilenen bölgede şişlik gün boyunca değişebilir. Üzerine bastırdığınızda (çukur ödemi) doku çentik alacaktır. Deride kalıcı bir değişiklik yoktur.
- Aşama 2 (orta). Dokunuzun dokunuşta süngerimsi hissettiği yerde geri dönüşü olmayan bir şişme var. Derinin iltihaplanması ve kalınlaşması oluşur.
- Aşama 3 (şiddetli). Devam eden sıvı tutulumu var. Etkilenen bölge sertleşir ve çok büyür. Deri değişiklikleri kalıcıdır ve genellikle işlev kaybı vardır.
Lenfatik fonksiyon bozukluğu nasıl tedavi edilir?
Tedavinin amacı şişmeyi olabildiğince erken ve mümkün olduğunca azaltmak ve etkilenen bölgedeki hareket açıklığını ve fonksiyonunu korumaktır.
Evde bakım
Sıkıştırma lenfödem için önemli bir tedavi yöntemidir. Etkilenen uzuvun sıkıştırılması, lenfatik sıvıların, daha normal bir dolaşım düzeninde gövdenize ve kol veya bacak dışına doğru hareket etmesini teşvik eder.
Kolunuzu veya bacağınızı elastik bir bandajla sıkıca sarmak veya bir kompresyon giysisi giymek şişen bölgeye sürekli baskı uygular. Bu, uzuv boyutunu azaltır, ciltteki stresi azaltır ve hareket kabiliyetini arttırır.
Kompresyon giysiler
Sıkıştırma giysiler, şişmiş uzuv üzerine sıkıca oturan çorap, çorap veya manşonlardır. Doktorunuz, belli bir derecedeki veya kompresyon seviyesindeki kompresyon giysilerini satın almayı önerebilir. Derecesi veya seviyesi, şişmenin şiddetine bağlı olacaktır. Standart kompresyon giysiler çoğu eczanelerde ve eczanelerde bulunur.
Sıkıştırma seviyeleri, mm Hg (milimetre cıva) basınçlarla ölçülür. İhtiyacınız olan sıkıştırma ne kadar yüksekse, basınç o kadar yüksek olmalıdır.
Endüstri standardı olmamasına rağmen, bunlar
- Düşük (sınıf 1): 20 mm Hg’den az
- Orta (sınıf 2): 20 ila 30 mm Hg
- Yüksek (sınıf 3): 30 mm Hg’den büyük
Gradyan sıkıştırma en sık önerilir. Kaymalı bir çorap veya manşon içine yerleştirilebilir veya kendinden uygulamalı bir kılıfla elde edilebilir. Degrade sıkıştırma, kol veya bacağın en uzak noktasında en sıkı olacak şekilde tasarlanmıştır ve uzuvda kademeli olarak gevşetilir.
Dahili degrade kompresyon giysileri mevcut değilse, lenfödem uzmanı size aynı etkiyi elde etmek için sarma katmanlarının nasıl kullanılacağını gösterebilir. Daha sıkı, daha fazla üst üste binme ile daha dar sargı bir sonraki noktada başlar. Sarma, uzuv üzerinde ileri hareket ettikçe daha gevşek, daha geniş ve daha az örtüşme yapılır.
Sıkıştırma çorap , çorap veya kollu alışveriş yapın .
Pnömatik sıkıştırma
Diğer bir sıkıştırma tedavisi şekli, pnömatik sıkıştırma olarak adlandırılır. Pnömatik sıkıştırma, lenf sıvısının doğru akışını uyarmak için şişirmek ve söndürmek için zamanlanmış yelekleri veya manşetleri içerir.
Egzersiz
Egzersiz, lenfatik disfonksiyonun yönetilmesine yardımcı olabilir. Egzersiz sırasında kaslarınız kasılır. Bu kasılmalar, lenf damarlarınıza baskı uygular. Bu, sıvının damarlarda hareket etmesine yardımcı olur ve şişliği azaltır.
Lenfödemdeki uzmanlar, durumu yönetmeye yardımcı olmak için çeşitli egzersizler önerir:
- Diz dirsekleri veya bilek dönüşleri gibi basit hareket egzersizleri esnekliği ve hareketliliği korumak için tasarlanmıştır.
- Hafif tekrarlamalı egzersizler, sıvının kollarınızda veya bacaklarınızda birikmesini de önleyebilir. Yürümeyi , yoga yapmayı veya yüzme gibi düşük etkili aerobik yapmayı deneyin.
Haftanın çoğu günü 20-30 dakikalık egzersiz yapmayı hedefleyin. Bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuzla konuşun.
Tıbbi ve cerrahi işlemler
Lenfödem tedavisinde kapsamlı bir dekonjestif tedavi (CDT) önerilmesi yaygındır. Bu, bazıları yukarıda belirtilen birkaç bileşeni içerir:
- kompresyon giysiler
- rutin cilt bakımı
- uzuv egzersizleri
- lenfatik drenaj mesajı
Manuel lenfatik drenaj olarak da bilinen lenfatik drenaj masajı, nitelikli bir lenfödem uzmanı tarafından yapılan bir tür masaj terapisidir. Dokuların manipüle edilmesi, lenf sıvılarının daha serbest şekilde akmasını sağlar.
Manuel lenf drenajının ne sıklıkta gerekli olduğu, şiddeti, şişliğin yeri ve alanın ne kadar hareketinin tolere edildiğine bağlıdır. Genellikle üç ila sekiz hafta boyunca haftada beş gün başlar, daha sonra iyileştirmeyi sürdürmek için gereken sıklıkta gerçekleştirilir. Ayrıca bir profesyonelden evde yapmak için eğitim alabilirsiniz.
Selülit veya diğer cilt enfeksiyonları veya cilt dökülmesi varsa, elle drenaj yapmayın.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, meme kanseri ile ilgili lenfödem tedavisinde düşük seviye lazer tedavisini onayladı. Lenfödemde uzmanlaşmış bir fizyoterapist veya diğer sağlık profesyonellerinin bu tedaviyi uygulamaları önerilir.
Liposuction, diğer tedavi seçeneklerinin yardımcı olmadığı lenfödemlerin daha ileri evrelerinde etkili olabilir.
Bakteriyel enfeksiyonla birlikte olan lenfödem ilk önce antibiyotiklerle tedavi edilecektir. Antibiyotikler ağrı ve şişliğin kontrolünde yardımcı olabilir. Ayrıca enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olurlar.
Lenfatik disfonksiyonu olan insanlar için uzun vadeli görünüm nedir?
Bakış açınız, genel sağlık durumunun yanı sıra lenfödemin evresine, konumuna ve nedenine bağlıdır.
Lenfödem devam eden bakım gerektiren devam eden bir durumdur. Çoğu durumda, düzenli olarak bir miktar şişlikle uğraşırsınız, ancak yönetilebilir.
Fiziksel terapistler ile cerrahi ve tıbbi uzmanları içeren bir lenfödem uzmanı sağlık ekibiyle çalışmak önemlidir. Lenfödemle baş etmenin en iyi yolu, tedavi ve yönetim tekniklerinin bir kombinasyonunu kullanmaktır.
Kaynak
Boyages J, vd. (2015). İlerlemiş lenfödem için liposuction: Kol ve bacak şişmesinin tamamen azaltılması için multidisipliner bir yaklaşım. DOI:
Buragadda S, vd. (2015). Mastektomi sonrası lenfödem hastalarında tam dekonjektif tedavi ve ev programının etkisi. DOI:
Cohen BE ve ark. (2016). Çizgili lenfanjit dışı bakteriyel nedenler. DOI:
Giuseppe Mazzei F, vd. (2017). MR lenfanjiyografi: Bunu gerçekleştirmek için pratik bir rehber ve literatürün teknik açıdan kısa bir gözden geçirmesi. DOI:
Kalıtsal lenfödem. (2015).