Lenfoma Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey

0
4288

Lenfoma nedir?

Lenf sisteminde ortaya çıkan kanserlerin isimleri lenfomalardır. Lenf sistemi, lenf sıvısını vücutta hareket ettiren bir dizi lenf düğümü ve damardır. Lenf sıvıları enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerini içerir. Lenf düğümleri, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için bakteri ve virüsleri yakalayan ve yok eden filtreler gibi davranır.

Lenf sistemi tipik olarak vücudunuzu korurken, lenfosit adı verilen lenf hücreleri kanserli hale gelebilir.

Doktorlar, 70’den fazla kanser türünü lenfoma olarak sınıflandırır. Lenfomalar, aşağıdakileri içeren lenfatik sistemin herhangi bir bölümünü etkileyebilir:

  • kemik iliği
  • timüs
  • dalak
  • bademcikler
  • lenf düğümleri

Doktorlar tipik olarak lenfomaları iki kategoriye ayırır: Hodgkin lenfoması ve Hodgkin olmayan lenfoma (NHL).

Lenfoma tedavileri nelerdir?

Lenfoma tedavisi için çok sayıda tıp uzmanı işbirliği yapar. Hematologlar kan, kemik iliği ve immün hücre hastalıkları konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Onkologlar kanserli tümörleri tedavi eder. Patologlar, tedavi planlamasına yardımcı olmak ve belirli bir tedavinin işe yarayıp yaramadığını belirlemek için bu doktorlarla birlikte çalışabilir.

Lenfoma tedavileri kanserin evresine bağlıdır. Doktorlar, kanserli hücrelerin ne kadar yayıldığını belirtmek için bir tümörü “evreler”. Evre 1 bir tümör birkaç lenf düğümü ile sınırlıdır, evre 4 bir tümör ise akciğerler veya kemik iliği gibi diğer organlara yayılmıştır.

Doktorlar ayrıca NHL tümörlerini ne kadar hızlı büyüdüklerine göre “derecelendiriyor”. Bu terimler şunları içerir:

  • düşük dereceli ya da rahat
  • orta dereceli veya agresif
  • yüksek dereceli veya son derece agresif

Hodgkin lenfomasının tedavisi, kanserli hücreleri küçültmek ve öldürmek için radyasyon tedavisi içerir. Doktorlar ayrıca kanserli hücreleri yok etmek için kemoterapi ilaçları yazmaktadır. Bu kemoterapi ilaçları ve lenfoma tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kemoterapi ve radyasyon da NHL’yi tedavi etmek için kullanılır. Kanserli B hücrelerini hedef alan biyolojik tedaviler de etkili olabilir. Bu ilaç tipinin bir örneği, rituksimab içerir.

Bazı durumlarda, sağlıklı bağışıklık sistemi hücreleri oluşturmak için bir kemik iliği veya kök hücre nakli kullanılır. Doktorlar kemoterapi ve radyasyon tedavisine başlamadan önce bu hücreleri veya dokuları toplayabilir. Akrabalar da kemik iliği bağışı yapabilir.

Lenfoma semptomları nelerdir?

Lenfoma her zaman erken evrelerinde semptomlara neden olmayabilir. Bunun yerine, bir doktor fizik muayene sırasında genişletilmiş lenf bezlerini keşfedebilir. Bunlar derinin altındaki küçük, yumuşak nodüller gibi hissedebilir. Bir kişi, lenf nodlarını şunlarda hissedebilir:

  • boyun
  • üst göğüs
  • koltuk altı
  • mide
  • kasık

Aynı şekilde, erken lenfoma semptomlarının çoğu spesifik değildir. Bu onları gözden kaçırmaları kolaylaştırır. Bu yaygın lenfoma semptomları şunları içerir:

  • kemik ağrısı
  • öksürük
  • yorgunluk
  • büyümüş dalak
  • ateş
  • gece terlemeleri
  • alkol içerken ağrı
  • kaşıntılı kızarıklık
  • deri kıvrımlarında kızarıklık
  • nefes darlığı
  • cilt kaşıntı
  • karın ağrısı
  • açıklanamayan kilo kaybı

Lenfoma semptomları genellikle kolayca gözden kaçabileceği için, erken aşamada tespit edilmesi ve sonra teşhis edilmesi zor olabilir. Kanser kötüleştikçe semptomların nasıl değişmeye başlayabileceğini bilmek önemlidir. Bu belirtiler ve beklentileriniz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Lenfoma nedenleri nelerdir?

Kanser, kontrolsüz hücre büyümesinin bir sonucudur. Bir hücrenin ortalama ömrü kısadır ve daha sonra hücre ölür. Bununla birlikte, lenfoma olan kişilerde hücre ölmek yerine büyür ve yayılır.

Lenfoma neyin neden olduğu belirsizdir, ancak bu kanserlere bir dizi risk faktörü bağlıdır.

Lenfoma için risk faktörleri nelerdir?

Teşhis edilen lenfoma vakalarının çoğunun bilinen bir nedeni yoktur. Ancak, bazı insanlar daha yüksek risk olarak kabul edilir.

Hodgkin olmayan lenfoma risk faktörleri

Hodgkin olmayan lenfoma (NHL) için risk faktörleri şunları içerir:

  • İmmün Yetmezlik. Bu, insan immün yetmezlik virüsü (HIV) veya AID’lerden gelen zayıf bir bağışıklık sistemi veya bir organ naklinden sonra bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç yüzünden olabilir.
  • Otoimmün rahatsızlığı. Romatoid artrit ve çölyak hastalığı gibi belirli otoimmün hastalığı olan kişilerde lenfoma riski daha yüksektir.
  • Yaş. Lenfoma en çok 60 yaş üstü insanlarda görülür. Bununla birlikte, bazı tipler çocuklarda ve bebeklerde daha yaygındır.
  • Cinsiyet. Kadınlar bazı belirli lenfoma tiplerini geliştirme olasılığına sahiptir ve erkeklerin diğer tiplerini geliştirme olasılığı daha yüksektir.
  • Etnik köken. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Beyaz Amerikalıların bazı lenfoma tipleri Afrika kökenli Amerikalılardan veya Asya kökenli Amerikalılardan daha muhtemeldir.
  • Enfeksiyon. İnsan T-hücresi lösemi / lenfotropik virüsü (HTLV-1), Heliobacter pylori , hepatit C veya Epstein-Barr virüsü (EBV) gibi enfeksiyonları olan kişiler, artan risk ile ilişkilidir.
  • Kimyasal ve radyasyona maruz kalma. Böcek ilaçlarında, gübrelerde ve herbisitlerde kimyasallara maruz kalanlar da risk altındadır. Nükleer radyasyon aynı zamanda NHL geliştirme risklerini de artırabilir.
  • Vücut ölçüsü. Obezite, lenfomaya olası bir risk faktörü olarak bağlanmıştır, ancak bu olası risk faktörünü anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Hodgkin lenfoma risk faktörleri

Hodgkin lenfoması için risk faktörleri şunları içerir:

  • Yaş. 20 ila 30 yaş arasındaki kişilerde ve 55 yaşın üzerindeki kişilerde daha fazla vaka teşhisi konur.
  • Cinsiyet. Erkeklerin kadınlarda bu tür lenfoma gelişmesi olasılığı daha yüksektir.
  • Aile öyküsü. Bir kardeşin bu tür bir kanser teşhisi konduğunda, onu geliştirme riski de daha yüksektir.
  • Enfeksiyöz mononükleoz. Bir EBV enfeksiyonu mononükleozise neden olabilir. Bu enfeksiyon lenfoma riskini artırabilir.
  • Refah Düzeyi. Sosyoekonomik durumu daha yüksek olan bir arka plandan gelen bireylerin bu tür kanser için daha büyük riskleri vardır.
  • İmmün Yetmezlik. HIV’li bireylerin lenfoma gelişimi için daha büyük riskleri vardır.

Lenfoma nasıl teşhis edilir?

Bir doktor lenfomadan şüpheleniyorsa tipik olarak biyopsi yapılır . Bu, hücrelerin genişletilmiş bir lenf düğümünden çıkarılmasını içerir. Bir hematopatolog olarak bilinen bir doktor, lenfoma hücrelerinin mevcut olup olmadığını ve hangi hücre tipinin olduğunu belirlemek için hücreleri inceler.

Eğer hematopatolog lenfoma hücrelerini tespit ederse, ileri testler kanserin ne kadar yayıldığını belirleyebilir. Bu testler göğüs röntgeni , kan testi veya yakındaki lenf düğümleri veya dokularının testini içerebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları gibi görüntüleme taramaları ek tümörleri veya genişletilmiş lenf düğümlerini de tanımlayabilir.

Lenfoma çeşitleri nelerdir?

İki ana lenfoma türü Hodgkin lenfoması ve Hodgkin olmayan lenfomadır (NHL). 1800’lerde Dr. Thomas Hodgkin adlı bir patolog, şu anda Hodgkin lenfoması adı verilen hücreleri tanımladı.

Hodgkin lenfoması olanlar Reed-Sternberg (RS) hücreleri adı verilen büyük kanserli hücrelere sahiptir. NHL’li insanlar bu hücrelere sahip değildir.

Non-Hodgkin Lenfoma

Lösemi ve Lenfoma Derneği’ne (LLS) göre NHL, Hodgkin lenfomasından üç kat daha yaygındır.

Her kategoriye birçok lenfoma türü girer. Doktorlar NHL tiplerini, etkiledikleri hücreler ve hücreler hızlı veya yavaş büyüyorlarsa çağırır. NHL, bağışıklık sisteminin B hücrelerinde veya T hücrelerinde oluşur.

LLS’ye göre çoğu NHL tipi B hücrelerini etkiler. Bu tip lenfoma, kimi etkilediği ve nerede ortaya çıktığı hakkında daha fazla bilgi edinin. Türler şunları içerir:

B hücreli lenfoma

Diffüz büyük B hücreli lenfoma (DLBCL) en agresif NHL tipidir. Bu hızlı büyüyen lenfoma, kandaki anormal B hücrelerinden gelir. Tedavi edilirse tedavi edilebilir, ancak tedavi edilmezse ölüme neden olabilir. DLBCL’nin evresi prognozunuzu belirlemeye yardımcı olur. Aşamalar ve bu lenfomanın nasıl tedavi edildiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

T hücreli lenfoma

T hücreli lenfoma, B hücreli lenfoma kadar yaygın değildir; tüm NHL vakalarının sadece yüzde 15’i bu tür. Birkaç tür T hücreli lenfoma vardır. Her biri, neye sebep oldukları ve bunları geliştirmeleri kimin daha muhtemel olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Burkitt’s lenfoma

Burkitt’s lenfoma, agresif ve en yaygın olarak bağışıklık sistemi olan kişilerde yaygın olan nadir bir NHL tipidir. Bu tür lenfoma en çok Sahra altı Afrika’sındaki çocuklarda yaygındır, ancak dünyanın diğer bölgelerinde de görülür. Bu nadir olmayan Hodgkin lenfoma tipi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Foliküler lenfoma

Amerika Birleşik Devletleri’nde teşhis edilen 5 lenfomadan biri foliküler lenfomadır. Beyaz kan hücrelerinde başlayan bu tip NHL, yaşlı kişilerde en yaygın olanıdır. Ortalama tanı yaşı 60’tır . Bu lenfoma da yavaş büyüyor, bu yüzden tedaviler dikkatli bekleyişlerle başlıyor. Bu strateji hakkında daha fazla bilgi edinin.

Manto hücreli lenfoma

Bu agresif lenfoma şekli nadirdir – NHL vakalarının sadece yüzde 6’sı bu tiptir. Mantel hücre lenfoması daha sonraki bir aşamada daha yaygın olarak teşhis edilir ve genellikle gastrointestinal sistem veya kemik iliğinde görülür veya bunu içerir. Mantle hücreli lenfoma risk faktörlerini ve semptomlarını keşfedin.

Birincil mediastinal B hücreli lenfoma

Bu B hücreli lenfoma alt tipi, DLBCL vakalarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturur. Ağırlıklı olarak kadınları 20’li ve 30’lu yaşlarda etkiler.

Küçük lenfositik lenfoma

Küçük lenfatik lenfoma (KLL), yavaş büyüyen bir lenfoma türüdür. KLL’nin kanser hücreleri çoğunlukla lenf düğümlerinde bulunur. KLL, kronik lenfositik lösemi (CLL) ile aynıdır, ancak CLL ile kanser hücrelerinin çoğu kanda ve kemik iliğinde bulunur.

Waldenstrom Makroglobülinemi (Lenfoplazmasitik Lenfoma)

Lenfoplazmasitik lenfoma (LPL), tüm lenfomaların sadece yüzde 1 ila 2’sini oluşturan nadir bir kanser türüdür. Çoğunlukla yaşlı yetişkinleri etkiler. Waldenstrom makroglobulinemi, LPL’nin bir alt tipidir. Anormal antikor üretimine neden olur. LPL’li birçok insanda anemi vardır; Diğer yaygın semptomlar ve risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hodgkin lenfoması

Hodgkin lenfomaları tipik olarak B-hücrelerinde veya Reed-Sternberg (RS) hücreleri olarak bilinen immün sistem hücrelerinde başlar. Hodgkin lenfomasının ana nedeni bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörleri bu tür kanser geliştirme şansınızı artırabilir. Bu risk faktörlerinin ne olduğunu öğrenin.

Hodgkin lenfoması

Hodgkin lenfoma tipleri şunlardır:

Lenfosit tüketen Hodgkin hastalığı

Bu nadir, agresif lenfoma tipi lenfoma vakalarının yaklaşık yüzde 1’inde görülür ve en sık 30’lu yaşlarda bireylerde teşhis edilir. Teşhis testlerinde, doktorlar bol miktarda RS hücresi olan normal lenfositleri göreceklerdir.

HIV’li olanlar gibi, tehlikeli bir bağışıklık sistemi olan hastalara bu tip lenfoma teşhisi konması daha olasıdır.

Lenfositten zengin Hodgkin hastalığı

Bu tip lenfoma erkeklerde daha sık görülür ve Hodgkin lenfoma vakalarının yaklaşık yüzde 5’ini oluşturur. Lenfosit zengini Hodgkin hastalığı tipik olarak erken bir aşamada teşhis edilir ve tanısal testlerde hem lenfositler hem de RS hücreleri bulunur.

Karışık hücresel yapı Hodgkin lenfoması

Lenfosit zengini Hodgkin hastalığında olduğu gibi, karışık hücreselite Hodgkin lenfomasında hem lenfositler hem de RS hücreleri bulunur. Daha yaygındır – Hodgkin lenfoma vakalarının yaklaşık dörtte biri bu tiptir – ve yetişkinlerde daha sık görülür.

Nodüler lenfosit baskın Hodgkin hastalığı

Nodüler lenfosit baskın Hodgkin hastalığı (NLPHL) tipi Hodgkin lenfoması, lenfoma hastalarının yaklaşık yüzde 5’inde görülür ve RS hücrelerinin yokluğu ile karakterize edilir.

NLPHL en çok 30 ve 50 yaş arasındaki insanlarda görülür ve erkeklerde daha yaygındır. Nadiren, NLPHL ilerleyebilir veya bir tür agresif NHL’ye dönüşebilir.

Nodüler skleroz Hodgkin lenfoması

Bu yaygın lenfoma tipi Hodgkin vakalarının yüzde 70’inde görülür ve genç erişkinlerde diğer gruplardan daha sık görülür. Bu tip lenfoma skar dokusu veya skleroz içeren lenf düğümlerinde görülür.

Neyse ki, bu tür bir lenfoma, yüksek oranlarda yüksek oranda tedavi edilebilir.

Lenfoma prognozu

Bir kişinin lenfoma tanısından sonraki prognozu evre ve lenfoma tipine bağlıdır. Birçok lenfoma türü tedavi edilebilir ve son derece iyileştirilebilirdir. Ancak hepsi değil.

Bazı lenfoma tipleri de yavaş büyür veya cılızdır. Bu durumda, doktorlar tedavi etmemeyi seçebilir, çünkü lenfomada bile prognoz uzun vadede hala iyidir.

Evre 1 Hodgkin lenfoması için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 90’dır ; 4. aşama için ise yüzde 65 . NHL için beş yıllık hayatta kalma oranı yüzde 70’tir ; 10 yıllık sağkalım oranı yüzde 60’tır .

Lenfoma evreleri

Hem NHL hem de Hodgkin lenfoması dört aşamada sınıflandırılabilir. Lenfoma durumu, kanserin nerede olduğu ve ne kadar yayıldığı veya yayılmadığı ile belirlenir.

  • 1. Aşama. Kanser bir lenf nodunda veya bir organda bulunur.
  • 2. Aşama. Kanser, birbirine yakın ve vücudun aynı tarafında iki lenf nodunda ya da kanser bir organda ve yakındaki lenf nodlarındadır.
  • 3. Aşama. Bu noktada, kanser vücudun her iki yanındaki lenf düğümlerinde ve çoklu lenf düğümlerindedir.
  • 4. Aşama. Kanser bir organda olabilir ve yakındaki lenf bezlerinin ötesine yayılabilir. NHL ilerledikçe yayılmaya başlayabilir. Gelişmiş NHL için en yaygın bölgeler karaciğer, kemik iliği ve akciğerleri içerir.

Evre 4 lenfoma ilerletilirken, hala tedavi edilebilir. Lenfomanın bu aşamasının nasıl tedavi edildiği ve neden her zaman tedavi edilmediği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Çocuklarda Lenfoma

Çocuklarda lenfoma için aynı risk faktörlerinin çoğu yetişkinler için risk faktörüdür, ancak bazı lenfoma tipleri çocuklarda daha yaygındır.

Örneğin, Hodgkin lenfoması 15 yaş ve altındaki çocuklarda daha sık görülür, ancak çocuklarda ortaya çıkan NHL tipi tipik olarak agresif ve hızlı büyür.

HIV gibi bağışıklık sistemi yetersizlikleri olan veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan çocuklar lenfoma riski artar. Aynı şekilde, radyasyon terapisi veya kemoterapi almış olan çocuklar da bu tür kanser gelişimi için daha yüksek risk taşır.

Lenfoma ve lösemiye karşı

Hem lösemi hem de lenfoma, kan kanseri türleridir ve bazı ortak semptomları paylaşırlar. Bununla birlikte, kökenleri, tedavileri ve spesifik semptomları iki tür kanseri birbirinden ayırır.

Semptomlar

Hem lenfoma hem de lösemili kişilerde ateş ve gece terlemesi görülür. Bununla birlikte löseminin aşırı kanama, kolay morarma, baş ağrısı ve artmış enfeksiyonlara neden olma olasılığı daha yüksektir. Lenfoma olan kişilerin kaşıntılı cilt, iştahsızlık, açıklanamayan kilo kaybı ve şişmiş lenf bezleri yaşama olasılığı daha yüksektir.

Kökeni

Lösemi tipik olarak kemik iliğinde başlar; iliğin çok fazla beyaz kan hücresi üretmesine neden olur. Lenfoma lenf düğümlerinde başlar ve anormal beyaz kan hücreleri yayıldıkça ilerler.

Tedavi

Doktorlar hem lenfoma hem de lösemi için dikkatli bir şekilde beklemeyi pratik yapabilirler. Çünkü bu kanserlerin bazı tipleri yavaş büyüyor ve saldırgan değil. Doktorunuz her iki kanseri de tedavi etmeye karar verirse, kemoterapi ve radyasyon her ikisini de tedavi etmek için kullanılır, ancak löseminin başka iki ortak tedavisi vardır. Bunlar kök hücre nakli ve hedefli ilaç tedavisidir.

Lösemi ve lenfoma benzerdir, ancak farklılıkları onları ayırır. Risk faktörleri, tanı ve diğer önemli faktörler hakkında daha fazla bilgi edinin.

Lenfoma için sağkalım görünümü nedir?

Lösemi ve Lenfoma Derneği’ne göre , Hodgkin lenfoması oldukça iyi bir kanserdir. Hem NHL hem de Hodgkin lenfoması için sağkalım oranları, kanserli hücrelerin ne kadar yayıldığına ve kanser tipine bağlıdır.

Amerikan Kanser Derneği’ne (ACS) göre NHL hastalarında toplam beş yıllık sağkalım oranı yüzde 70 ve 10 yıllık sağkalım oranı yüzde 60’tır . Hodgkin lenfoma için hayatta kalma oranı evresine bağlıdır.

Aşama 1 için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 90 iken , aşama 4 için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 65’tir .

Kaynaklar:

Lenfoma hakkında. (2018).

Amerikan Kanser Derneği tıbbi ve editoryal içerik ekibi. (2016). Non-hodgkin lenfoma için sağkalım oranları ve prognozu etkileyen faktörler.

Amerikan Kanser Derneği tıbbi ve editoryal içerik ekibi. (2016-2017-2018). Lenf sistemi nedir?