Lityum Nedir?
Lityumun dünyanın her yerinde bulunan doğal olarak oluşan bir mineral – alkali metal – olduğunu biliyor muydunuz?
Lityum ismi, taş anlamına gelen Yunanca lhosos kelimesinden türemiştir. Lityum izleri dünyadaki granit kayaların yanı sıra toprakta ve suda bulunur.
Lityum, çevremizde o kadar bol miktarda bulunur ki, yiyecekleriniz bile az miktarda bulunur. Kalsiyum ve potasyum gibi vücudunuzun da düzgün çalışması için lityum gerekir.
Yüksek dozlarda lityum, zihinsel koşullarla bazı ilişkilere sahip olsa da, gerçek şu ki, lityum vücudunuzu ve beyninizi sayısız yolla destekleyen kritik derecede önemli bir besindir. Bu makale özellikle lityumun beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine odaklanacaktır.
Beyin Sağlığı için Lityumun 5 Faydası
Beslenme açısından gerekli bir mineral olan lityum, beyin sağlığını çeşitli şekillerde destekler. En iyi belgelenmiş lityum yararları, beyni korumak, gri maddeyi artırmak ve beynin strese uyum sağlamasına yardımcı olmaktır.
- Nöroprotektif faydalar
- Günlük strese karşı sağlıklı tepki sağlar
- Gri ve beyaz maddeyi arttırır
- Sinirleri gençleştirir
- Duygu durum ve odaklanmayı geliştirir
Nöroprotektif Faydalar Sunuyor
Lityum nöroprotektifdir, yani sinir hücrelerini (ayrıca nöronlar da denir) hasara karşı korur. Bir şey nöroproteksiyon sağladığında, sadece merkezi sinir sistemindeki hücrelerin (beyin de dahil olmak üzere) parçalanmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda sinir hücresi yenilenmesinde ve iyileşmesinde de rol oynayabilir. [1]
Lityum sadece nöronları (sinir hücrelerini) korumakla kalmaz aynı zamanda beyin hücre yenilenmesini de arttırır.
Lityum durumunda, çalışmalar sadece beyin hücrelerini zarardan koruduğunu göstermekle kalmayıp aynı zamanda beyin hücre yenilenmesini de teşvik ettiğini göstermektedir. Başka bir deyişle, bu hayati besin, nöronların ölmek yerine stres altında olduklarında bile kendilerini tamir etmelerine ve büyümelerine yardımcı olur. [2]
Günlük Strese Sağlıklı Bir Tepki Sağlar
Stres, hepimizin yaşadığı normal yaşamın bir parçasıdır. Bununla birlikte, çalışmalar düzenli günlük stresin sağlığınızı ve sıhhatinizi etkilediğini göstermektedir. Lityum, bu iniş çıkışlarla esneklikle mücadelede etkili bir araçtır. Vücudunuzun kendini iyileştirme yeteneğini arttırır. [3]
Stres altındayken, vücudunuz sadece daha fazla stres hormonu üretmekle kalmaz, aynı zamanda serbest radikallerin üretimini de arttırır. [3] Serbest radikaller vücudunuzdaki sağlıklı hücrelere zarar verebilecek kararsız moleküllerdir. Bu hasar “oksidatif stres” olarak bilinir.
Zamanla, çok fazla oksidatif stres yaşam tarzıyla ilgili hastalıklara ve erken yaşlanmaya neden olabilir. [4] Lityumun antioksidan özellikleri, vücudunuzun ve beyninizin bu serbest radikallere karşı koymasına yardımcı olabilir.
Stresle mücadelenin daha fazla yolu için Dr. Group’un Stres Yönetimi Önerileri’ne göz atın.
Gri ve Beyaz Maddeyi Artırır
Beyninizin gri maddesi, anıları saklamak, karar vermenize yardımcı olmak ve beş duyuyu algılamaktan sorumludur (yani, tat, koku, görme, dokunma ve duyma).
Beyaz madde beynin daha derin kısımlarını oluşturur ve beyin ve merkezi sinir sistemi boyunca uyarıların gönderilmesini düzenler.
Lityum’un gri ve beyaz maddeleri arttırma yeteneği, daha keskin düşünme becerileri, odaklanma ve hafıza anlamına gelir!
Araştırmalar, lityumun hem beynin hem de beynin özellikle beynin prefrontal korteks bölgesinde – duygu, düşünce ve kişiliğe bağlı kısmı – artırabildiğini gösteriyor. [5]
Lityum beynini daha sonra nöronlara dönüşen yeni hücreler üretmesi için uyararak gri maddeyi artırabilir. [5, 6]
Bununla birlikte, bir çalışma, gri maddedeki bu artışın MRG görüntülemesinin bir eseri olabileceğini ve beyin hidrasyonunun daha büyük beyin hacmini hesaba katabileceğini öne sürdü. [7] Öte yandan, birçok çalışma, lityumun, nöronlara farklılaşan kök hücrelere yol açtığını, bu yüzden jüri hala dışarıda olduğunu buldu.
Araştırmacılar, lityumun beynin gri ve beyaz maddesini nasıl artırdığına dair kesin bir cevap aramaya devam ederken, böyle bir artışın bilişsel yeteneklerinizi (“düşünme becerileri”) arttıracağını, ruh hali yönetimine yardımcı olabileceğini ve odaklanmanızı ve hafızanızı geliştirebileceğini biliyoruz.
Sinirleri Gençleştirir
Her bir sinir hücresi bir miyelin kılıfıyla kaplanır. Miyelin, öncelikle lipit (yağ) ve proteinden yapılmış bir maddedir. Miyelininizi beyninizin kablolarının üzerindeki koruyucu kaplama olarak düşünün – beyin hücrelerini yalıtmak ve nereye gitmeleri gerektiği konusunda sinir uyarılarını söyleyerek olması gerektiği gibi çalışmasını sağlar. [8]
Miyelin, işe odaklanmak, hızlı cevap vermek ve çok daha fazlası gibi önemli şeyleri yapmanıza yardımcı olur. Sinir, yaşa bağlı normal gerileme dahil herhangi bir nedenden dolayı hasar gördüğünde, bazı miyelinleri kaybedebilir.
Araştırmalar, lityumun sinir hücrelerinin etrafına daha fazla miyelin eklemesine yardımcı olarak daha etkin bir şekilde işlev görmelerine yardımcı olabileceğini gösteriyor – aksi halde remyelinizasyon. [9] Remyelinizasyon, vücudunuzun beyninizdeki ve merkezi sinir sisteminizdeki nöronlara verilen herhangi bir hasarı onarmanın yoludur.
Bir çalışmada, bilim adamları yüz kaslarını etkileyen sinir sorunları olan farelere lityum verdi; miyelin genlerinin eksprese edilmesine yardımcı oldu (daha fazla miyelin üretilmesine yardımcı oldu) ve sonuç olarak, fareler bıyıklarını tekrar hareket ettirme yeteneğini geri kazandılar. [9] Çalışma lityumun normal sinir hücresi onarımını ve remiyelinizasyon ile büyümesini artırdığı fikrini desteklemektedir.
Duygu Durum ve Odaklanmayı Geliştirir
Onlarca yıl süren araştırmalar, lityumun çok düşük miktarlarda bile güçlü bir ruh hali dengeleme özelliğine sahip olduğunu gösteriyor.
Küçük bir çalışmada, dört hafta boyunca düşük doz lityumverilen kişilere mutluluk, samimiyet ve enerji ile ilgili alanlarda giderek artan bir ruh hali geliştiği bildirildi. [10] Bilim adamları düşük lityum seviyelerinin duygudurum dengeleyici ve duygudurum arttırıcı etkilere sahip olduğu sonucuna varmıştır.
Dikkat çekici bir şekilde, birçok çalışma, içme suyunun yüksek miktarda lityum içerdiği yerlerde, insanların daha huzur içinde yaşadıklarını tespit etti. Bu çalışmalar hem Japonya hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde yapıldı. [11, 12]
Lityum Kaynakları Nelerdir?
Uzmanlar, lityumun insan sağlığı için önemini giderek daha fazla anlıyorlar. Dünya Sağlık Örgütü bunu, çinko, iyot ve diğerleri ile birlikte, besleyici temel eser elementler listesine ekledi. [13]
Gıdalar
Birçok gıdada az miktarda lityum bulunabilir, ancak baklagiller, sebzeler ve diğer bitkisel kaynaklı yiyecekler en çok içerir. Diyetinizde daha fazla lityum elde etmek için aşağıdaki yiyecekleri deneyin:
Mercimek, nohut ve yeşil bezelye gibi baklagiller
Domates, mantar, karnabahar ve lahana dahil sebzeler
Tohum ve kuruyemiş, özellikle antep fıstığı
Esmer pirinç
Kahve
Nerede yaşadığınıza bağlı olarak, içme suyunuz lityum izleri içerebilir.
Lityumun yan etkileri var mı?
Küçük porsiyonlarda, lityum yan etkileri neredeyse yoktur. Dr. Timothy Marshall tarafından yapılan kapsamlı bir incelemeye göre, düşük hizmet veren lityumun etki mekanizması, daha yüksek miktarlarda alındığındakinden oldukça farklı.
Marshall, lityum orotat molekülünün vücutta stabil olduğunu belirtir. Hücrenin içine taşındıktan sonra, orotat-mineral kompleksi ayrışır ve lityumu etki alanlarına bırakır. Sadece bu değil, Marshall lityum güvenliğinin düşük miktarda çinko ve diğer besinlerle karşılaştırılabilir olduğunu belirtir. [3]
Çok daha büyük miktarlarda alındığında, lityum böbrekler ve tiroid bezi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Büyük porsiyon aşırı susama, mide bulantısı, el titremesi ve koordinasyon kaybına neden olabilir. [16]
Lityumun diğer sağlık faydalarına “Lityumun Sağlık Faydaları” makalemizden ulaşabilirsiniz.
GlobalHealingCenter, 5 Powerful Lithium Effects on the Brain, 2019
Referanslar
- Vajda FJ. Neuroprotection and neurodegenerative disease. J Clin Neurosci. 2002 Jan;9(1):4-8.
- Forlenza OV, et al. Neuroprotective effects of lithium: implications for the treatment of Alzheimer’s disease and related neurodegenerative disorders. ACS Chem Neurosci. 2014 Jun 18; 5(6):443–450.
- Marshall TM. Lithium as a nutrient. J American Physicians Surgeons. 2015;20(4):104–109.
- Liguori I, et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018; 13:757–772.
- Monkul ES, et al. Prefrontal gray matter increases in healthy individuals after lithium treatment: a voxel-based morphometry study. Neurosci Lett. 2007 Dec 11;429(1):7-11.
- O’Leary OF, et al. Lithium-induced effects on adult hippocampal neurogenesis are topographically segregated along the dorso-ventral axis of stressed mice. Neuropharmacology. 2012 Jan;62(1):247-255.
- Cousins DA, et al. Lithium, gray matter, and magnetic resonance imaging signal. Biol Psychiatry. 2013 Apr 1;73(7):652-657.
- Morell P, Quarles RH. The Myelin Sheath. In: Siegel GJ, et al, eds. Basic Neurochemistry: Molecular, Cellular and Medical Aspects. 6th edition. Philadelphia, PA: Lippincott-Raven; 1999.
- Makoukji J, et al. Lithium enhances remyelination of peripheral nerves. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012 Mar 6;109(10):3973-3978.
- Schrauzer GN, de Vroey E. Effects of nutritional lithium supplementation on mood. A placebo-controlled study with former drug users. Biol Trace Elem Res. 1994 Jan;40(1):89-101.
- Schrauzer GN, Shrestha KP. Lithium in drinking water and the incidences of crimes, suicides, and arrests related to drug addictions. Biol Trace Elem Res. 1990 May;25(2):105-113.
- Ohgami H, et al. Lithium levels in drinking water and risk of suicide. Br J Psychiatry. 2009;194(5):464-465.
- World Health Organization. Trace elements in human nutrition and health. 1996. Accessed 24 Dec 2018.
- Schrauzer GN. Lithium: occurrence, dietary intakes, nutritional essentiality. J Am Coll Nutr. 2002;21(1):14-21.
- Aguilar F, et al. Orotic acid salts as sources of orotic acid and various minerals added for nutritional purposes to food supplements. Scientific Opinion of the Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). European Food Safety Authority. The EFSA Journal (2009):1187;1-25.
- Gelenberg AJ, Jefferson JW. Lithium tremor. J Clin Psychiatry. 1995 Jul;56(7):283-287.