Lizozomal asit lipaz eksikliği (LAL-D) nadir görülen, kronik, ilerleyici bir kalıtsal hastalıktır. Vücudun lizozomal asit lipaz (LAL) adı verilen bir enzim üretme yeteneğini etkiler. Bu enzim, hücrelerinizdeki yağların (lipitler) ve kolesterolün parçalanması için gereklidir. LAL enzimi eksik veya eksik olduğunda, yağlar vücuttaki organlarda ve dokularda birikerek öncelikle karaciğer hastalığına ve kardiyovasküler hastalıkla bağlantılı yüksek “kötü kolesterole” yol açar. Lizozomal Asit Lipaz Eksikliği, bireylerin hücrelerinde kontrolsüz bir şekilde yağlı madde birikmesine neden olan nadir, genetik bir durumdur. Çoğu insanda 5 yaşına kadar Lizozomal Asit Lipaz Eksikliği belirtileri görülür.
LAL-D, otozomal resesif kalıtsal bir hastalıktır, yani her iki ebeveynin de kusurlu bir geni etkilenen çocuğa aktarması gerekir. Bozukluk genellikle taşıyıcı olan iki ebeveyn tarafından aktarılır – yani sağlıkları etkilenmez – ancak her iki ebeveyn de durum için bir anormal gene ve bir normal gene sahiptir. Her iki ebeveyn de taşıyıcı olduğunda, her hamilelikte etkilenen bir çocuğa sahip olma şansı %25’tir. LAL-D, LAL enziminin üretiminden sorumlu olan LIPA genindeki anormalliklerden kaynaklanır. Bu gendeki anormallikler, LAL enzim aktivitesinin çok az veya hiç olmamasıyla sonuçlanır.
LAL-D, daha azını etkileyen bir hastalık olarak tanımlanan ultra nadir bir hastalıktır. Genel nüfusun bir milyonu başına 20 kişi. Fars-Yahudi kökenli insanlar için insidans daha yüksek olmakla birlikte, herhangi bir cinsiyetten veya etnik kökenden bireyleri etkileyebilir. Hastalık, bebeklikten yetişkinliğe kadar her yaştan bireyi etkiler; bununla birlikte, hastalığın belirtileri yaşam süresi boyunca değişir. LAL-D’li bebekler, tipik olarak altı aylıktan önce meydana gelen ölümle birlikte, hızla hayatı tehdit eden komplikasyonlara ilerleyen, yaklaşık bir aylıkken ciddi semptomlar göstermeye başlar. Tarihsel olarak, bebeklerde LAL-D’ye Wolman hastalığı adı verildi.
Çocuklarda ve yetişkinlerde semptomlar erken ortaya çıkabilir veya kişi kendini iyi hissettiği ve hiçbir semptomu olmadığı için hastalık fark edilmeyebilir. İlk belirtiler ve semptomlar hafifse, hastalar ve sağlık hizmeti sağlayıcıları, hastalığın ilerleyici olduğundan şüphelenmeyebilir ve kişiye, yaşamının ileriki dönemlerine kadar teşhis konulamayabilir. Tarihsel olarak, geç başlangıçlı LAL-D, kolesteril ester depo hastalığı (CESD) olarak biliniyordu. Bununla birlikte, araştırmacılar artık CESD ve Wolman hastalığının sadece bir hastalık olan LAL-D’nin sürekliliği boyunca farklı sunumlar olduğunu kabul ediyor.
Lizozomal Asit Lipaz Eksikliği Vücudu Nasıl Etkiler?
LAL enzimi, “kötü kolesterol” olarak adlandırılan kolesterol türü olan düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) dahil olmak üzere belirli lipidlerin ve kolesterolün parçalanmasında önemli bir rol oynar. LAL enziminde azalma veya kayıp olduğunda lipidler ve kolesterol işlenmez; dalak, karaciğer ve kan damarı duvarları dahil olmak üzere vücuttaki hücre ve organlarda birikirler. Yüksek LDL seviyeleri veya kötü kolesterol, kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler komplikasyonlarla ilişkilidir. Karaciğerde lipid birikimi fibrozis, siroz ve sonunda karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Lizozomal Asit Lipaz Eksikliğinin Komplikasyonları Nelerdir?
LAL-D vücuttaki birçok sistemi etkileyebilir. LAL-D’nin potansiyel komplikasyonları aşağıdakileri içerir:
- Büyümüş karaciğer, fibroz, siroz, karaciğer yetmezliği
- Düşük miktarda iyi kolesterol, yüksek miktarda kötü kolesterol, kalp krizi ve inme
- Genişlemiş dalak, düşük trombosit sayısı kanama problemlerine yol açar
- Ağrı, kanama, ishal, yetersiz beslenmeye ve zayıf büyümeye yol açan besinlerin zayıf emilimi
Lizozomal Asit Lipaz Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
LAL-D’den muzdarip bebekler, çocuklar ve yetişkinler çok çeşitli semptomlar yaşarlar. Bebeklerde LAL-D’nin daha yaygın belirti ve semptomlarından bazıları şunlardır:
- büyüme sıkıntısı
- genişlemiş karın
- kalıcı kusma ve ishal
- sarılık
Çocuklar ve yetişkinler semptomlar yaşamayabilir. Rutin bir fizik muayenede genişlemiş bir karaciğer tespit edilebilir. Ergenler rutin taramada anormal lipid profiline sahip olabilir. Yetişkinlerde ilk belirti, kan testinde görülen yüksek karaciğer enzimleri olabilir. Karaciğer hasarı ilerledikçe, belirti ve semptomlar şunları içerebilir:
- kolay morarma veya kanama
- sıvı birikmesi nedeniyle şişmiş karın
- sarılık
- karaciğer fibrozu veya sirozu
- erken kardiyovasküler olaylar
Lizozomal Asit Lipaz Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?
LAL-D’nin teşhisi bazen aylarca hatta yıllarca gecikebilir çünkü bozuklukla ilişkili belirti ve semptomların çoğu alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ve alkolsüz steatohepatit (NASH) gibi diğer daha yaygın durumlarınkilere benzerdir. . Ek olarak, hastalar durum ilerleyene kadar sağlıklı görünebilir ve hissedebilir. LAL-D, LAL enziminin aktivitesini ölçen bir kan testi ile teşhis edilir. Sağlık uzmanınızın isteyebileceği diğer destekleyici testler arasında genetik testler ve bir karaciğer biyopsisi yer alır. Biyopsi sonuçları, karaciğer hasarına ulaşmaya yardımcı olabilir, ancak LAL-D’yi teşhis etmek için kullanılamaz, çünkü diğer hastalıklardan da benzer karaciğer hasarı meydana gelebilir.
Lizozomal Asit Lipaz Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Aralık 2015’te ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), hastalığın altında yatan nedeni tedavi eden ilk tedavi olan sebelipase alfayı onayladı. Önceden, LAL-D için yalnızca destekleyici tedaviler mevcuttu. LAL-D’yi yönetmek için kullanılan destekleyici tedaviler aşağıdakileri içerir, ancak sınırlamaları vardır:
- Az yağlı diyet
- Statinler ve diğer lipit düşürücü ajanlar
- Kök hücre nakli
- Karaciğer nakli
Sebelipase alfa, destekleyici terapilerden farklı çalışır; eksik olan LAL enzimini yerine koyarak hastalığın altında yatan nedeni giderir. Buna enzim replasman tedavisi denir. Kanuma, her yaştan LAL-D hastasını tedavi etmek için onaylanmıştır. Yaşamlarının ilk altı ayında gelen bebeklere haftada bir, çocuk ve erişkinlere iki haftada bir intravenöz (IV) olarak verilir; süresiz verilmesi gerekir. Sebelipase alfanın bebeklerde en sık bildirilen yan etkileri ishal, kusma, ateş, burun akıntısı, öksürük ve kurdeşendir. Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık bildirilen yan etkiler arasında baş ağrısı, ateş, boğaz ve burun yollarında iltihaplanma, kabızlık ve mide bulantısı yer alır. Sebelipase alfaile tedavi edilen hastalarda bazen şiddetli olan alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu nedenle, ilaç bir sağlık uzmanı tarafından uygun bir tıbbi ortamda uygulanmalıdır.
Kaynak
American Liver Foundation, Lysosomal Acid Lipase Deficiency (LALD), 2023