Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Lutein Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Lutein Nedir?

Lutein, karotenoid adı verilen bir vitamin türüdür. Beta-karoten ve A vitamini ile ilgilidir. Lutein açısından zengin gıdalar arasında yumurta sarısı, brokoli, ıspanak, lahana, mısır, portakal biberi, kivi, üzüm, portakal suyu, kabak ve kabak bulunur. Lutein, yüksek yağlı bir yemekle alındığında en iyi şekilde emilir.

Birçok insan luteini “göz vitamini” olarak düşünür. Genellikle yaşlı yetişkinlerde görme kaybına yol açan göz hastalığı (yaşa bağlı maküler dejenerasyon veya AMD) ve katarakt gibi göz hastalıklarını önlemek için ağız yoluyla alınır. Diğer koşullar için lutein kullanımını destekleyen iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Birçok multivitamin lutein içerir. Genellikle tablet başına 0.25 mg gibi nispeten küçük bir miktar sağlarlar.

Lutein Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Muhtemel Etkili

Lutein eksikliği . Luteinin ağız yoluyla alınması lutein eksikliğini önler.

Mümkün Olduğunca Etkili

  • Yaşlı erişkinlerde görme kaybına yol açan göz hastalığı (yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya AMD) . Diyetlerinde daha fazla miktarda lutein yiyen insanların AMD geliştirme riski daha düşük gibi görünmektedir. Ancak zaten yüksek miktarda lutein yiyen insanlar, alımlarını daha da arttırmaktan fayda görmeyebilir. 36 aya kadar lutein takviyeleri almak, bazı AMD semptomlarını iyileştirebilir. Lutein en az 1 yıl 10 mg’ın üzerindeki dozlarda alındığında ve diğer karotenoid vitaminlerle kombine edildiğinde semptomlarda daha büyük iyileşme görülebilir. Lutein, AMD’nin zamanla kötüleşmesini engellemiyor gibi görünüyor.
  • Katarakt . Daha yüksek miktarlarda lutein yemek, katarakt geliştirme riski ile bağlantılıdır. Lutein ve zeaksantin içeren takviyeleri almak, diyetlerinin bir parçası olarak düşük miktarda lutein ve zeaksantin yiyen insanlarda cerrahi olarak çıkarılması gereken katarakt gelişme riskini azaltır. Ayrıca, lutein takviyeleri almak zaten kataraktı olan ve zaten çok fazla lutein ve zeaksantin tüketmeyen yaşlı insanlarda vizyonu iyileştiriyor gibi görünüyor.
  • Beyaz kan hücrelerinde (Hodgkin dışı lenfoma) başlayan kanser . Diyetlerinde daha fazla miktarda lutein yiyen veya lutein takviyeleri alan kişilerin Hodgkin olmayan lenfoma geliştirme şansı daha düşük olabilir.

Mümkün Olduğunca Etkisiz

  • Yenidoğanları etkileyen bir akciğer hastalığı (bronkopulmoner displazi) . Araştırmalar, erken doğmuş bebeklere ağızdan lutein ve zeaksantin verilmesinin bronkopulmoner displazi gelişme şansını azaltmadığını göstermektedir.
  • Kalp hastalığı . Bazı nüfus kanıtları, daha yüksek miktarda lutein yiyen veya lutein takviyesi alan kişilerin, kalp krizi veya inme gibi kalple ilgili advers olay riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, yüksek kaliteli araştırmalar, günde 2 mg zeaksantin ile 2 mg lutein almanın yaşlılarda kalp hastalığı, felç, kalp krizi veya göğüs ağrısı nedeniyle ölümü önlemediğini göstermektedir.
  • Kırıklar . Diyetlerinde daha fazla miktarda lutein yiyen insanların kırılma riski daha düşük değildir.
  • Mide kanseri . Diyetlerinde daha fazla miktarda lutein yiyen insanların mide kanseri gelişme riski daha düşük değildir.
  • Prematüre bebeklerde ciddi bir bağırsak hastalığı (nekrotizan enterokolit veya NEC) . Araştırmalar, erken doğmuş bebeklere ağızdan lutein ve zeaksantin verilmesinin nekrotizan enterokoliti önlemediğini göstermektedir.
  • Pankreas kanseri . Diyetlerinde daha fazla miktarda lutein yiyen insanlar, pankreas kanseri geliştirme riski daha düşük değildir.
  • Kötü gece görüşü ve yan görme kaybına (retinitis pigmentosa) neden olan kalıtsal bir göz durumu . Luteini ağızdan almak, retinitis pigmentoza olan kişilerde görmeyi veya diğer semptomları iyileştirmez.
  • Prematüre bebeklerde körlüğe yol açabilen bir göz bozukluğu (prematüre retinopatisi) . Araştırmalar, erken doğmuş bebeklere ağızdan lutein ve zeaksantin verilmesinin prematüre retinopatisini önlemediğini göstermektedir.

Etkililiğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Lou Gehrig Hastalığı (amyotrofik lateral skleroz veya ALS) . Erken araştırmalar, diyetlerinin bir parçası olarak daha fazla lutein yiyenlerin, daha az miktarda lutein yiyenlere kıyasla ALS gelişme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.
  • Meme kanseri . Araştırmalar, kandaki yüksek lutein seviyelerinin meme kanseri gelişme riskinin azalması ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.
  • Rahim ağzı kanseri . Erken araştırmalar, diyetin bir parçası olarak daha az lutein alımının serviks kanseri gelişme riski ile bağlantılı olmadığını göstermektedir.
  • Görme kaybına (koroideremi) neden olan kalıtsal bir durum . Erken araştırmalar, 6 ay boyunca günde 20 mg lutein almanın koroideremi hastalarında vizyonu iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Normalde yaşla birlikte ortaya çıkan hafıza ve düşünme becerilerinde azalma . Bazı araştırmalar, lutein artı zeaksantin almanın yaşlı insanlarda konuşmayı veya hafızayı iyileştirmediğini göstermektedir. Bununla birlikte, diğer erken araştırmalar, dokosaheksaenoik asit (DHA) olan veya olmayan lutein almanın yaşlı kadınlarda konuşma ve hafızayı iyileştirebileceğini göstermektedir.
  • Kolon kanseri, rektal kanser . Yüksek miktarda lutein içeren diyetlerin kolon veya rektal kanser riskini azaltıp azaltamayacağı konusunda çelişkili sonuçlar vardır.
  • Diyabet . Bazı araştırmalar, düşük kandaki lutein veya diğer karotenoidlerin kan şekeri sorunları ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Teorik olarak, lutein almak diyabet geliştirme riskini azaltabilir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar diyette artan lutein alımının diyabet geliştirme riskini azaltmadığını göstermektedir.
  • Diyabetli kişilerde görme problemleri (diyabetik retinopati) . Erken araştırmalar, lutein almanın diyabetli kişilerde görüşü ve diyabetik retinopati adı verilen bir göz durumunu iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Özofagus kanseri . Erken araştırmalar, diyetteki yüksek miktarda luteinin özofagus kanseri geliştirme riskinin azalması ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.
  • Akciğer kanseri . Bazı erken kanıtlar, düşük kandaki lutein seviyelerinin akciğer kanseri gelişme riski ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, lutein almanın akciğer kanseri gelişme veya ölme riskini etkilemediğini göstermektedir.
  • Parkinson hastalığı . Erken araştırmalar, diyetteki yüksek miktarda luteinin Parkinson hastalığı geliştirme riskinde azalma ile bağlantılı olmadığını göstermektedir.
  • İdrarda yüksek tansiyon ve protein (pre-eklampsi) ile belirgin bir gebelik komplikasyonu . Bazı araştırmalar, yüksek kan lutein seviyelerinin hamilelik sırasında yüksek tansiyon geliştirme riski ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Lutein takviyeleri almanın hamilelik sırasında yüksek tansiyon riskini düşürüp düşürmediği açık değildir.
  • Prostat kanseri . Erken araştırmalar, düşük kan lutein seviyelerinin artmış prostat kanseri riski ile bağlantılı olmadığını göstermektedir.
  • Hava yollarının enfeksiyonu . Erken araştırmalar, yüksek kandaki lutein seviyelerinin, solunum yollarının enfeksiyon riskinde azalma ile bağlantılı olmadığını göstermektedir.
  • Göz yorgunluğu (asteni) .
  • Egzersizden kaynaklanan kas ağrısı .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için luteinin etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Lutein Nasıl Etki Eder?

Lutein, insan gözünde (makula ve retina) renk pigmenti olarak bulunan iki ana karotenoidden biridir. Göz dokularını güneş ışığına karşı koruyan bir ışık filtresi olarak işlev gördüğü düşünülmektedir.

Lutein Kullanmak Güvenli Midir?

Ağızdan alındığında: Ağızdan alındığında Lutein MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Diyetin bir parçası olarak veya ek olarak günde 6.9-20 mg lutein tüketmek güvenli gibi görünmektedir.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Lutein, yiyeceklerde bulunan miktarlarda kullanıldığında MUHTEMELEN GÜVENLİDİR .

Çocuklar : Lutein uygun şekilde kullanıldığında MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Günde 0.14 mg lutein içeren spesifik bir ürün (LUTEINofta, SOOFT Italia SpA) 36 hafta boyunca bebeklerde güvenle kullanılmıştır.

Kistik fibroz : Kistik fibrozu olan insanlar yiyeceklerden bazı karotenoidleri çok iyi ememeyebilir ve genellikle düşük kan lutein seviyelerine sahiptir. Kistik fibrozlu kişilerde vücudun lutein takviyesinden ne kadar emdiği de azaltılabilir.

Cilt kanseri: Daha yüksek kan lutein seviyelerinin, cilt kanseri öyküsü olan yüksek riskli kişilerde biraz artmış cilt kanseri riskine bağlı olduğu konusunda bazı endişeler vardır.

Lutein Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Bu ürünün herhangi bir ilaçla etkileşime girip girmediği bilinmemektedir. Bu ürünü almadan önce, herhangi bir ilaç alırsanız sağlık uzmanınızla konuşun.

Lutein Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Beta karotenLutein ile birlikte beta-karoten kullanmak, vücudun emebileceği lutein miktarını azaltabilir. Lutein, vücudun emebileceği beta-karoten miktarını azaltabilir veya artırabilir.

E VitaminiLutein takviyeleri almak, vücudun ne kadar E vitamini emdiğini azaltabilir. Teorik olarak, lutein ve E vitamini birlikte almak E vitamininin etkinliğini azaltabilir.

Lutein Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Olestra (yağ ikamesi)Yağ yerine kullanılan Olestra kullanmak sağlıklı insanlarda kan lutein konsantrasyonlarını azaltır.

Lutein Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

Ağızla (Oral) 

  • Yaşlı yetişkinlerde görme kaybına yol açan bir göz hastalığı için (yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya AMD) : AMD’yi önlemek için, diyet veya takviye yoluyla günde yaklaşık 6-12 mg lutein kullanılmıştır. AMD semptomlarını azaltmak için günde 10-20 mg kullanılmıştır. Semptomları azaltmak için günde 10-12 mg lutein kullanılmıştır.
  • Katarakt için : Kataraktları önlemek için, diyet veya takviye yoluyla günde yaklaşık 6-12 mg lutein kullanılmıştır. Semptomları azaltmak için, haftada üç kez 15 mg lutein veya günde 10 mg lutein artı 2 mg zeaksantin kullanılmıştır.

Bir fincan pişmiş lahana başına 44 mg lutein, bir fincan pişmiş ıspanak başına 26 mg ve bir fincan brokoli başına 3 mg vardır.

Diğer İsimler

All-E-Lutein, All-E-Zeaxanthin, All-E-3′-dehydro-lutein, Beta,epsilon-carotene-3,3′-diol, Carotenoid, Caroténoïde, E-Lutein, Luteina, Lutéine, Lutéine Synthétique, Synthetic Lutein, Xanthophyll, Xanthophylle, Zeaxanthin, Zéaxanthine.

Medlineplus, Lutein, 2019

Popüler Gönderiler