Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Mallory Weiss Sendromu

Mallory Weiss Sendromu Nedir?

Şiddetli ve uzun süreli kusma yemek borusunun iç yüzeyinde yırtılmalara neden olabilir. Yemek borusu boğazı karnınıza bağlayan tüptür. Mallory-Weiss sendromu (MWS), yemek borusunun mideyle birleştiği mukoza zarındaki bir yırtılma veya iç astarla işaretlenmiş bir durumdur. Hasarın çoğu tedavi görmeden 7 ile 10 gün içinde iyileşir ancak Mallory-Weiss hasarları önemli kanamalara neden olabilir. Yırtığın şiddetine bağlı olarak, hasarı onarmak için ameliyat gerekebilir.

MWS Nedenleri

MWS’nin en yaygın nedeni şiddetli veya uzun süreli kusmadır. Bu tür bir kusma mide hastalığında görünse de, sıklıkla kronik alkol kötüye kullanımı veya bulimiye bağlı olarak da görülür.

Diğer koşullar da yemek borusunun yırtılmasına neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Göğüs veya karın travması
  • Şiddetli veya uzun süreli hıçkırık
  • Yoğun öksürük
  • Ağır kaldırma veya zorlama
  • Mide zarının iltihabı olan gastrit
  • Midenin bir kısmı diyaframınızın bir kısmını ittiğinde ortaya çıkan hiatal herni
  • Kasılmalar

Kardiyopulmoner resüsitasyon ( CPR ) almak da yemek borusunun yırtılmasına neden olabilir.

MWS erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Alkolik olan kişilerde daha sık görülür. Ulusal Nadir Bozukluklar Örgütü’ne göre, 40 ile 60 yaşları arasındaki kişilerin bu durumu geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak, çocuklarda ve genç erişkinlerde Mallory-Weiss sendromu vakaları vardır.

Semptomlar

MWS her zaman semptom üretmez. Bu, yemek borusunun hasarının sadece az miktarda kanama ürettiği ve tedavi görmeden hızla iyileştiği hafif vakalarda daha yaygındır.

Bununla birlikte bazı durumlarda semptomlar gelişecektir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Karın ağrısı
  • Hematezi denilen kan kusması
  • İstemsiz geri çekilme
  • Kanlı veya siyah tükürük

Kusmuktaki kan genellikle koyu renkli, pıhtılaşacak gibi ve kahve tozu gibi görünebilir. Bazen kırmızı olabilir, bu taze olduğunu gösterir. Dışkıda görünen kan koyu olacaktır ve büyük bir kanama olmadıkça katran gibi görünecektir, bu durumda kırmızı olacaktır. Bu belirtiler varsa, hemen acil yardım alın. Bazı durumlarda, MWS’den kaynaklanan kan kaybı önemli ve hayati tehlike arz edebilir.

Benzer semptomlar üretebilecek başka sağlık sorunları da var. MWS ile ilişkili semptomlar aşağıdaki bozukluklarla da ortaya çıkabilir:

  • Küçük tümörlerin kronik ülserlere yol açan aşırı mide asitleri oluşturduğu nadir bir hastalık olan Zollinger-Ellison sendromu
  • Ülser benzeri lezyonlara neden olan mide zarının iltihabı olan kronik eroziv gastrit
  • Yemek borusunun delinmesi
  • Ülser
  • Kusmaya bağlı olarak yemek borusunun yırtılması olan Boerhaave sendromu

MWS’niz olup olmadığını yalnızca doktorunuz belirleyebilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz, belirtilerinizin altta yatan nedenini belirlemek için günlük alkol alımı ve son hastalıklar da dahil olmak üzere herhangi bir tıbbi sorun hakkında size sorular soracaktır.

Belirtileriniz yemek borusunda aktif kanamayı gösteriyorsa, doktorunuz özofagogastroduodenoskopi (EGD) olarak adlandırılan işlemi yapabilir. Bu işlem sırasında rahatsızlığı önlemek için sakinleştirici ve ağrı kesici almanız gerekir. Doktorunuz, endoskop adı verilen, özofagusundan aşağı ve mideye kamera takılı küçük, esnek bir tüp yerleştirecektir. Bu, doktorunuzun yemek borunuzu görmesine ve gözyaşı konumunu belirlemesine yardımcı olabilir.

Doktorunuz ayrıca kırmızı kan hücrelerinin sayısını doğrulamak için tam bir kan sayımı (CBC) isteyecektir. Yemek borusunda kanama varsa, kırmızı kan hücresi sayınız düşük olabilir. Doktorunuz, bu testlerden elde edilen bulgulara dayanarak MWS’niz olup olmadığını belirleyebilecektir.

MWS Tedavi

Ulusal Nadir Bozukluklar Örgütü’ne göre, yemek borusundaki hasarlardan kaynaklanan kanama MWS vakalarının yaklaşık yüzde 80 ila 90’ında kendiliğinden duracak. İyileşme tipik olarak birkaç gün içinde gerçekleşir ve tedavi gerektirmez. Ancak kanama durmuyorsa, aşağıdaki tedavilerden birine ihtiyacınız olabilir.

Endoskopik tedavi

Kanama kendiliğinden durmuyorsa endoskopik tedaviye ihtiyacınız olabilir. EGD’yi yapan doktor bu tedaviyi yapabilir. Endoskopik seçenekler şunları içerir:

  • Kan damarı kapatmak ve kanamayı durdurmak için ilaç veren enjeksiyon tedavisi veya skleroterapi
  • Yırtık damarı kapatmak için ısı veren pıhtılaşma tedavisi

Yoğun kan kaybı, kaybedilen kanın yerini almak için transfüzyon kullanımını gerektirebilir.

Cerrahi tedavi ve diğer seçenekler

Bazen, endoskopik tedavi kanamayı durdurmak için yeterli olmayabilir, bu nedenle hasarı kapalı dikmek için laparoskopik cerrahi gibi kanamayı durdurmanın başka yolları kullanılmalıdır. Ameliyat geçiremiyorsanız, doktorunuz kanamayı belirlemek için arteriyografi kullanabilir ve kanamayı durdurmak için fişi takabilir.

İlaç

Famotidin (Pepcid) veya lansoprazol (Prevacid) gibi mide asidi üretimini azaltmak için ilaçlar da gerekli olabilir. Ancak, bu ilaçların etkinliği hala tartışılmaktadır.

Mallory-Weiss Sendromunu Önleme

MWS’yi önlemek için, uzun süren şiddetli kusma olaylarına neden olan koşulları tedavi etmek önemlidir.

Aşırı alkol kullanımı ve siroz, tekrarlayan MWS bölümlerini tetikleyebilir. MWS’niz varsa alkolden kaçının ve gelecekteki bölümleri önlemek için durumunuzu yönetme yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

Kaynaklar:

DiMarino MC. (2014). Mallory Weiss sendromu.

Kim HS. (2015). Mallory-Weiss’ın endoskopik tedavisi yırtılma. DOI: http://doi.org/10.5946/ce.2015.48.2.102

Mallory Weiss sendromu. (Nd).

Mallory Weiss sendromu. (2005).

Morales P, vd. (2003). Mallory Weiss Weiss için terapötik alternatifler. DOI:

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler