Manganez Nedir?
Manganez, fındık, baklagiller, tohumlar, çay, kepekli tahıllar ve yapraklı yeşil sebzeler dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunan bir mineraldir. Temel bir besin maddesi olarak kabul edilir, çünkü vücudun düzgün çalışması için gereklidir. İnsanlar manganezi ilaç olarak kullanırlar.
Manganez eksikliği için ağızdan ilaç alınır. Ayrıca zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz), osteoartrit ve diğer durumlar için de kullanılır.
Manganez, manganez eksikliği için intravenöz olarak (IV ile) ve IV tarafından total parenteral beslenme (TPN) adı verilen bir beslenme preparatında bir eser element olarak verilir. Ayrıca manganez yara iyileşmesi için cilde uygulanır.
Manganez Ne Kadar Etkilidir?
Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.
Etkili
Manganez eksikliği . Manganezin ağızdan alınması veya intravenöz olarak manganez verilmesi (IV ile) vücuttaki düşük manganez düzeylerinin tedavi edilmesine veya önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, diğer vitamin ve minerallerle birlikte manganezin ağız yoluyla alınması, gelişmekte olan ülkelerde düşük manganez seviyesine sahip çocuklarda büyümeyi teşvik edebilir.
Etkililiğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok
- Saman nezlesi . Eklenmiş manganez ile tuzlu su burun spreyi kullanmak, akut saman nezlesi ataklarını azaltır gibi görünür, ancak düz bir tuzlu su spreyi de işe yarayabilir.
- Nefes almayı zorlaştıran bir akciğer hastalığı (kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH) . Erken araştırmalar, intravenöz olarak manganez, selenyum ve çinko verilmesinin (IV’e göre) verilmesinin kötüleşen KOAH’lı kişilerin, bir makineden yardım almadan kendi başlarına nefes almalarına yardımcı olabileceğini göstermektedir.
- Obezite . İlk araştırmalar, manganez, 7-okso-DHEA, L-tirozin, kuşkonmaz kökü ekstresi, kolin bitartrat, inositol, bakır glukonat ve potasyum iyodür içeren 8 hafta boyunca ağızdan belirli bir ürünün alınmasının kilolu insanlarda ağırlığı hafifçe azaltabileceğini göstermektedir. Tek başına manganez almanın ağırlık üzerinde bir etkisi olup olmadığı belirsizdir.
- Osteoartrit . 4 ay boyunca ağızdan manganez, glukozamin hidroklorür ve kondroitin sülfat içeren spesifik bir ürün almak, ağrıyı ve diz ve alt sırt osteoartriti olan kişilerde normal aktiviteler yapma yeteneğini artırır. Bununla birlikte, birçok çalışma, manganez olmadan glukozamin artı kondroitin almanın osteoartrit tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, manganezin etkileri belirsizdir.
- Zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz) . Kalsiyum, çinko ve bakır ile birlikte ağızdan manganez almak, yaşlı kadınlarda spinal kemik kaybını azaltır. Ayrıca, bir yıl boyunca manganez, kalsiyum, D vitamini, magnezyum, çinko, bakır ve bor içeren belirli bir ürünün alınması, zayıf kemikli kadınlarda kemik kütlesini iyileştiriyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, birçok çalışma, manganez olmadan kalsiyum artı D vitamini almanın osteoporozun tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, manganezin etkileri belirsizdir.
- Adet öncesi sendromu (PMS) . Erken araştırmalar, manganezin kalsiyum ile birlikte alınmasının ağrı, ağlama, yalnızlık, anksiyete, huzursuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri, depresyon ve gerginlik gibi PMS semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, iyileşmenin kalsiyum, manganez veya kombinasyondan mı kaynaklandığından emin değiller.
- Yara iyileşmesi . İlk araştırmalar, 12 hafta boyunca kronik cilt yaralarına manganez, kalsiyum ve çinko içeren bir pansumanın uygulanmasının yara iyileşmesini iyileştirebileceğini göstermektedir.
- Anemi .
- Diğer koşullar .
Bu kullanımlar için manganezin etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.
Manganez Nasıl Etki Eder?
Manganez, kolesterol, karbonhidratlar ve proteinin işlenmesi de dahil olmak üzere vücuttaki birçok kimyasal işlemde yer alan temel bir besindir. Kemik oluşumunda da rol oynayabilir.
Manganez Kullanımı Güvenli Midir?
Ağız yoluyla alındığında : Manganez, çoğu yetişkin için ağızdan alındığında günde 11 mg’a kadar miktarlarda MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Bununla birlikte, karaciğer hastalığı olan insanlar gibi vücuttan manganezden kurtulmakta zorlanan insanlar, günde 11 mg’dan daha az alırken yan etkiler yaşayabilir. Günde 11 mg’dan fazla ağız yoluyla almak çoğu yetişkin için MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR .
IV tarafından verildiğinde : Manganez IV tarafından bir sağlık uzmanının gözetiminde parenteral beslenmenin bir parçası olarak verildiğinde MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Parenteral nütrisyonun, özellikle uzun süreli kullanıldığında günde 55 mcg’den fazla manganez sağlamaması önerilir. Parenteral nütrisyonun bir parçası olarak IV tarafından günde 55 mcg’den fazla manganez alınmasıÇoğu yetişkin için MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR .
Solunduğunda : Manganez, yetişkinler tarafından uzun süre solunduğunda MUHTEMELEN GÜVENSİZDİR . Vücuttaki aşırı manganez, titreme (titreme) gibi Parkinson hastalığına benzeyen semptomlar da dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilir.
Özel önlemler ve uyarılar:
Çocuklar : Manganezin ağız yoluyla alınması, 1 ila 3 yaşındaki çocuklar için günde 2 mg’dan az miktarlarda MUHTEMELEN GÜVENLİDİR ; 4 ila 8 yaşındaki çocuklar için günde 3 mg’dan az miktarlarda; 9 ila 13 yaşındaki çocuklar için günde 6 mg’dan az miktarlarda; ve 14 ila 18 yaş arası çocuklar için günde 9 mg’dan az miktarlarda. Tanımlanandan daha yüksek dozlarda manganez MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR . Çocuklara manganez vermeden önce sağlık uzmanınızla konuşun. Yüksek dozda manganez ciddi yan etkilere neden olabilir. Manganez çocuklar tarafından solunduğunda MUHTEMELEN GÜVENSİZDİR .
Hamilelik ve emzirme : Mangan Günde 11 mg’dan daha düşük dozlarda ağızdan alındığında 19 yaş ve üstü hamile veya emziren yetişkin kadınlarda MUHTEMELEN GÜVENLİDİR. Bununla birlikte, 19 yaşın altındaki hamile ve emziren kadınlar dozları günde 9 mg’dan daha azla sınırlamalıdır. Yüksek dozlarda ağızdan alındığında manganez MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR . Günde 11 mg’ın üzerindeki dozların ciddi yan etkilere neden olma olasılığı daha yüksektir. Manganez, hamile veya emziren kadınlar tarafından solunduğunda MUHTEMELEN GÜVENSİZDİR .
Uzun süreli karaciğer hastalığı : Uzun süreli karaciğer hastalığı olan kişiler manganezden kurtulmakta zorluk çekerler. Manganez bu insanlarda birikebilir ve titremeye, psikoz gibi zihinsel sorunlara ve diğer yan etkilere neden olabilir. Karaciğer hastalığınız varsa, çok fazla mangan almamaya dikkat edin.
Demir eksikliği anemisiDemir eksikliği anemisi olan insanlar diğer insanlardan daha fazla manganez emiyor gibi görünüyor. Bu rahatsızlığınız varsa, çok fazla mangan almamaya dikkat edin.
İntravenöz olarak verilen beslenme (IV ile) . İntravenöz olarak (IV’e göre) beslenme alan kişiler, manganez nedeniyle yan etki riski artar.
Manganez Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Orta Düzey
Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.
Antibiyotikler (Kinolon antibiyotikleri)Manganez midede kinolonlara yapışabilir. Bu, vücut tarafından emilebilen kinolonların miktarını azaltır. Bazı kinolonlarla birlikte manganez almak etkinliklerini azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için, kinolon antibiyotiklerden en az bir saat sonra manganez takviyeleri alın.
Bazı kinolonlar arasında siprofloksasin, gemifloksasin, levofloksasin, moksifloksasin ve diğerleri bulunur
Antibiyotikler (Tetrasiklin antibiyotikler)Manganez midede tetrasiklinlere yapışabilir. Bu, vücut tarafından emilebilen tetrasiklin miktarını azaltır. Tetrasiklinlerle manganez almak tetrasiklinlerin etkinliğini azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için tetrasiklinleri almadan iki saat önce veya dört saat sonra manganez alın.
Bazı tetrasiklinler arasında demeclosiklin, minosiklin ve tetrasiklin bulunur.
Zihinsel durumlar için ilaçlar (Antipsikotik ilaçlar)Antipsikotik ilaçlar bazı insanlar tarafından zihinsel hastalıkları tedavi etmek için alınır. Bazı araştırmacılar, bazı antipsikotik ilaçların manganezle birlikte alınmasının bazı insanlarda manganezin yan etkilerini kötüleştirebileceğine inanmaktadır.
Manganez Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?
KalsiyumManganez ile birlikte kalsiyum almak, vücudun alabileceği manganez miktarını azaltabilir.
IP-6 (Fitik asit)Tahıl, fındık ve fasulye gibi gıdalarda ve takviyelerde bulunan IP-6, vücudun aldığı manganez miktarını azaltabilir. IP-6 içeren gıdaları yedikten en az iki saat önce veya iki saat sonra manganez alın.
DemirManganez ile birlikte demir almak, vücudun alabileceği manganez miktarını azaltabilir.
ÇinkoManganez ile birlikte çinko almak, vücudun alabileceği manganez miktarını artırabilir. Bu, manganezin yan etkilerini artırabilir.
Manganez Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?
Yağlı Gıdalar: Düşük miktarda yağ yemek, vücudun ne kadar manganez emebileceğini azaltabilir.
Süt proteini: Diyete süt proteini eklemek, vücudun emebileceği manganez miktarını artırabilir.
Manganez Hangi Dozda Kullanılır?
Aşağıdaki dozlarda bilimsel araştırmalar incelenmiştir:
Yetişkinler Ağızdan :
- Genel : Manganez için önerilen diyet ödeneği (RDA) belirlenmemiştir. Bir besin maddesi için BKA olmadığında, Yeterli Alım (AI) kılavuz olarak kullanılır. AI, bir grup sağlıklı insan tarafından kullanılan ve yeterli olduğu varsayılan besin maddesidir. Manganez için günlük Yeterli Alım (AI) seviyeleri şunlardır: 19 yaş ve üstü erkekler, 2.3 mg; 19 yaş ve üstü kadınlar, 1.8 mg; 14 ila 50 yaş arası hamile kadınlar, 2 mg; emziren kadınlar, 2.6 mg.
- Manganez için istenmeyen yan etkilerin beklenmediği en yüksek alım seviyesi olan tolere edilebilir Üst Giriş Düzeyleri (UL) belirlenmiştir. Manganez için günlük UL’ler: 19 yaş ve üstü yetişkinler için (hamile ve emziren kadınlar dahil), 11 mg.
IV TARAFINDAN :
- Vücuttaki düşük manganez seviyeleri için (manganez eksikliği) : Yetişkinlerde manganez eksikliğini önlemek için günde 200 mcg’ye kadar elemental manganez içeren toplam parenteral beslenme kullanılmıştır. Toplam parenteral nütrisyonun uzun süreli kullanımında önerilen günlük manganez dozu günde ≤ 55 mcg’dir.
AĞIZLA ÇOCUKLAR :
- Genel: Manganez için önerilen diyet ödeneği (RDA) belirlenmemiştir. Bir besin maddesi için BKA olmadığında, Yeterli Alım (AI) kılavuz olarak kullanılır. AI, bir grup sağlıklı insan tarafından kullanılan ve yeterli olduğu varsayılan besin maddesidir. Bebeklerde ve çocuklarda manganez için günlük Yeterli Alım (AI) seviyeleri şunlardır: 6 aya kadar doğan bebekler, 3 mcg; 7 ila 12 ay, 600 mcg; 1-3 yaş arası çocuklar, 1.2 mg; 4 ila 8 yıl 1.5 mg; 9 ila 13 yaş arası erkekler, 1.9 mg; 14 ila 18 yaş arası erkekler, 2.2 mg; ve 9 ila 18 yaş arası kızlar, 1.6 mg. Manganez için istenmeyen yan etkilerin beklenmediği en yüksek alım seviyesi olan tolere edilebilir Üst Giriş Düzeyleri (UL) belirlenmiştir. Çocuklar için manganez için günlük UL’ler: 1 ila 3 yaş arası çocuklar, 2 mg; 4 ila 8 yıl, 3 mg; 9 ila 13 yıl, 6 mg;
IV TARAFINDAN :
- Vücuttaki düşük manganez seviyeleri için (manganez eksikliği) : Çocuklarda manganez eksikliğini önlemek için günde 2-10 mcg veya 50 mcg’ye kadar elementel manganez içeren toplam parenteral beslenme kullanılmıştır.
Diğer İsimler
Aminoate de Manganèse, Manganèse Ascorbate, Manganèse Klor, Manganèse Sitrat, Manganèse Kompleks, Manganèse Dioxyde de Manganèse, Manganez Glikonat, Manganez, Manganez, Asgan Amatid, Manganez, Manganez, Manganez, Manganez, Manganez Manganez Klorür, Manganez Kloridetetrahidrat, Manganez Sitrat, Manganez Dioksit, Manganez Glukonat, Manganez Gliserofosfat, Manganez Sülfat, Manganez Sülfat Monohidrat, Manganez Sülfat Tetrahidrat, Manganez Sülfat, Manganez Sülfat Monohidrat, Mannez Sülfat, Manganez, Manohez de.
Medlineplus, Manganese, 2019