Mastoidit, kulağın hemen arkasındaki ve altındaki sert, çıkıntılı kemik olan mastoidin ciddi bir enfeksiyonudur. Durum nadirdir ve tedavi olmaksızın yaşamı tehdit edebilir. Mastoidit belirtileri arasında kulak arkasında şişlik, kulaktan irin, zonklayan ağrı ve işitme güçlüğü yer alır. Genellikle neden tedavi edilmemiş veya antibiyotiğe dirençli bir kulak enfeksiyonudur. Bu, mastoid dahil çevredeki yapılara yayılabilir. Etkili antibiyotik tedavisi olmadan, bakteriyel bir enfeksiyon kafatasının kemikleri boyunca yayılmaya devam edebilir ve kan yoluyla beyin de dahil olmak üzere organlara gidebilir. Orta kulak enfeksiyonları genellikle mastoiditin nedenidir. Bu enfeksiyonlar en çok 2 yaşın altındaki bebeklerde görülür.
Mastoidit Belirtileri Nelerdir?
Mastoidit semptomları, kulak enfeksiyonu semptomları düzeldikten sonra başlayabilir. Veya bir kulak enfeksiyonu kötüleşmiş gibi görünebilir. Bakteriyel kulak enfeksiyonu olan bir kişi antibiyotik kullanırken bile yeni semptomlar geliştirirse, doktor mastoiditi kontrol edebilir. Semptomlar şunları içerir:
- kulakta veya çevresinde yoğun, zonklayan ağrı
- irin veya kulaktan gelen diğer sıvılar
- ateş veya titreme
- kulak arkasında veya altında şişlik
- kulak arkasında kızarıklık
- kulaktan gelen kötü koku
- kulağın daha fazla dışarı çıkmış görünmesi
- kulak çınlaması gibi işitme sorunları
Çok küçük çocuklarda bazı mastoidit belirtileri şunlardır:
- ruh hali değişiklikleri
- sık ağlama
Bazı insanlarda mastoiditin neden olduğu şişlik iyileşir, sonra kötüleşir. Semptomlar hafifçe düzeldiğinde enfeksiyonun iyileştiğini varsaymamak önemlidir. Tedavi edilmezse mastoidit kan pıhtılarına neden olabilir veya yaşamı tehdit edebilen bir kan enfeksiyonu olan sepsise dönüşebilir. Mastoidit veya kulak enfeksiyonu ve konfüzyonu, yüksek ateşi, belirgin zayıflığı veya başının etrafında şişmesi olan herkesin acil tıbbi bakıma ihtiyacı vardır.
Mastoidit Nedenleri Nelerdir?
Kulak enfeksiyonları ve özellikle orta kulak enfeksiyonları, mastoiditin en yaygın nedenidir. Sorumlu bakteri etkili bir tedavi olmaksızın yayılabilir. Bu, örneğin bir kişi tedavi sürecini tamamlanmadan durdurursa meydana gelebilir. Bakteriler reçete edilen antibiyotiklere dirençli ise de olabilir. Daha seyrek olarak, kolesteatom adı verilen orta kulaktaki cilt hücrelerinin anormal büyümesi, bakterilerin çoğalmasına izin veren ve mastoidite yol açan bir tıkanıklığa neden olabilir. Kolesteatomlar ayrıca daha fazla tıkanmaya neden olabilecek kulak poliplerine neden olabilir.
Mastoidit Nasıl Tedavi Edilir?
Bir doktor, şişliğin görünümü de dahil olmak üzere semptomları dikkate alarak mastoiditi teşhis edebilir. Kan çalışması veya kulağın BT taraması, diğer sağlık durumlarını ekarte etmeye yardımcı olabilir.
Antibiyotikler: Antibiyotikler genellikle mastoiditi tedavi edebilir. Çoğu insanın tedaviyi, tipik olarak hastaneye yatmayı gerektiren bir IV yoluyla alması gerekir. İlk tedavi işe yaramazsa, doktor ilgili bakteri türünü belirlemek için enfeksiyon kültürü alabilir. Daha sonra farklı bir antibiyotik kürü önerebilirler.
Ameliyat: Mastoidit için cerrahiye ilk basamak yaklaşım genellikle bir miringotomidir. Bu, kulak zarında bir delik açmayı ve sıvıyı boşaltmayı içerir. Çocuklarda, bu prosedür kulak zarına tüp yerleştirilmesini içerebilir. Kişinin ayrıca oral veya IV antibiyotiklere ihtiyacı vardır. Kan pıhtısı veya apse, enfekte sıvının şişmiş bir kütlesi gibi bir komplikasyon varsa, kişinin mastoidektomiye ihtiyacı olabilir. Bu operasyon, mastoidin enfekte olmuş kısmının çıkarılmasını içerir. Apse varsa boşaltılması gerekebilir.
Kulak enfeksiyonlarını önleme: Mastoiditi önlemenin en iyi yolu, herhangi bir kulak enfeksiyonu için etkili tedavi almaktır. Bir doktor antibiyotik reçete ederse, tedavi sırasında semptomlar kaybolsa bile, tüm tedavi sürecini talimatlara uygun olarak almak çok önemlidir. Sadece kısmi bir doz antibiyotik almak, enfeksiyonun geri dönmesini kolaylaştırır. Bir kişi daha önceki bir hastalıktan kalan eski antibiyotikleri almamalıdır. Her enfeksiyon için doğru antibiyotiğin alınması çok önemlidir. Kulak enfeksiyonu geliştirme riskini azaltmak için ellerinizi düzenli ve etkili bir şekilde yıkadığınızdan emin olun ve hasta kişilerle temastan kaçının. HIV, diyabet veya belirli tedavilere bağlı olabilecek zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan herkes, herhangi bir enfeksiyon belirtisi hakkında hemen bir doktora görünmelidir.
Mastoidit Nasıl Teşhis Edilir?
Mastoiditi teşhis etmek için, bir doktorun muayene yapması ve semptomlar hakkında sorular sorması gerekir. Ateş, ağrı, kulaktan sıvı gelmesi ve renksiz, şiş cilt gibi belirti ve bulguları kontrol ederler. Ayrıca önceki ameliyatlar veya kulak hastalıkları gibi risk faktörlerini de soruyorlar. Küçük çocuklarda mastoidit daha belirgin olabilir ve teşhis edilmesi daha kolay olabilir. Tipik olarak, doktorun bir teşhisi doğrulamak için daha fazla teste ihtiyacı vardır. Bunlar şunları içerir:
Kan testleri: Bir doktor tam kan sayımı, eritrosit sedimantasyon hızı ve C-reaktif protein testleri isteyebilir.
CT taraması: Bu görüntüleme testi, enfeksiyonun boyutunu, kafatasındaki herhangi bir komplikasyonu, mastoid kemik üzerindeki etkisini, orta kulaktaki sıvı miktarını ve apse olup olmadığını göstermek için gerekli olabilir.
Mastoidit Komplikasyonları Nelerdir?
Acil tedavi olmadan mastoidit şunlara neden olabilir:
- boyundaki bir kasta, kafatasının içinde veya çevresinde veya beynin şakak lobunda bir apse
- fasiyal sinir felci
- labirent iltihabı
- kafatasının diğer kısımlarında bir kemik enfeksiyonu
Beyni çevreleyen kafatası bölgesini etkileyen komplikasyonlar, mastoidit vakalarının %6-23’ünde görülür. Bu olursa, kişi boyun sertliği, baş ağrısı, nöbet ve zihinsel durumda değişiklik yaşayabilir. Ayrıca, bazı durumlarda, bir kişi beyinde bir kan pıhtısı geliştirebilir.
Özet
Hızlı, agresif tedavi ile mastoidit için görünüm genellikle iyidir. Şiddetli kulak ağrısı ve şişmesi olan herkesin tıbbi yardıma ihtiyacı vardır. Yakın zamanda kulak enfeksiyonu geçirmiş ve bu kulak çevresinde ağrı veya şişlik olan çocuklarda herhangi bir mastoidit semptomuna dikkat edin. Kulak enfeksiyonları yaygın bir çocukluk hastalığı olabilir ve mastoidit dahil ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bir sağlık uzmanı tavsiye verebilir ve etkili tedavi önerebilir. Semptomlar birkaç gün içinde düzelmezse, doktora geri dönün veya ikinci bir görüş isteyin.
Kaynak
Medical News Today, What is mastoiditis?, 2022
Abid et al. Management of acute mastoiditis in children. A retrospective study and literature review [Abstract]. 2014.
Bunik. Mastoiditis [Abstract]. 2014.
Cassano et al. Acute mastoiditis in children. 2020.