Çarşamba, Ocak 22, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Megaloblastik Anemi

Megaloblastik Anemi Nedir?

Megaloblastik anemi, içinde kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden düşük olduğu bir kan bozukluğu olan bir tür anemidir . Kırmızı kan hücreleri oksijeni vücuttan taşır. Vücudunuzda yeterince kırmızı kan hücresi yoksa, dokularınız ve organlarınız yeterli miktarda oksijen almaz.

Farklı neden ve özelliklere sahip birçok anemi türü vardır. Megaloblastik anemi normalden daha büyük kırmızı kan hücreleri ile karakterizedir. Onlardan da yeterince yok. B-12 vitamini veya folat eksikliği anemisi veya makrositik anemi olarak da bilinir.

Megaloblastik anemi, kırmızı kan hücrelerinin uygun şekilde üretilmediği zaman ortaya çıkar. Hücreler çok büyük olduğundan, kan dolaşımına girmek ve oksijen vermek için kemik iliğinden çıkamayabilirler.

Megaloblastik Aneminin Nedenleri

Megaloblastik aneminin en yaygın iki nedeni, B-12 vitamini veya folat eksikliğidir. Bu iki besin sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için gereklidir. Onlardan yeterince alamadığınızda, kırmızı kan hücrelerinin yapısını etkiler. Bu, bölünmeyen ve olması gerektiği şekilde üreyen hücrelere yol açar.

B-12 Vitamini Eksikliği

B-12 Vitamini , et, balık, yumurta ve süt gibi bazı yiyeceklerde bulunan bir besindir. Bazı insanlar yiyeceklerinden yeterince B-12 vitamini çekemezler ve bu da megaloblastik anemiye yol açar. B-12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan megaloblastik anemiye zararlı anemi denir.

B-12 Vitamini eksikliği en sık midede “iç faktör” olarak adlandırılan bir protein eksikliğinden kaynaklanır. İçsel faktör olmadan, ne kadar yediğinize bakmaksızın B-12 vitamini emilemez. Zararlı anemi geliştirmek de mümkündür, çünkü diyetinizde yeterli miktarda B-12 vitamini yoktur.

Folat Eksikliği

Folat, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin gelişimi için önemli olan başka bir besindir. Folat, sığır eti karaciğer, ıspanak ve Brüksel lahanası gibi gıdalarda bulunur. Folat genellikle folik asit ile karıştırılır – teknik olarak folik asit, takviyelerde bulunan yapay folat formudur. Folik asidi güçlendirilmiş tahıllarda ve yiyeceklerde de bulabilirsiniz.

Diyetiniz, yeterli folat bulunduğundan emin olmanız için önemli bir faktördür. Folat eksikliğine kronik alkol bağımlılığı da neden olabilir, çünkü alkol vücudun folik asidi emme yeteneğine müdahale eder. Gebelerin, gelişmekte olan fetüsün ihtiyaç duyduğu yüksek miktarda folat nedeniyle folat eksikliğine yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Megaloblastik Aneminin Semptomları Nelerdir?

Megaloblastik aneminin en sık görülen semptomu halsizliktir . Belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Yaygın semptomlar:

Megaloblastik Anemiyi Teşhis Etmek

Birçok anemiyi teşhis etmek için kullanılan bir test, tam kan sayımıdır (CBC). Bu test kanınızın farklı kısımlarını ölçer. Doktorunuz kırmızı kan hücrelerinin sayısını ve görünümünü kontrol edebilir. Eğer megaloblastik aneminiz varsa daha büyük ve az gelişmiş görünecektir. Doktorunuz ayrıca tıbbi geçmişinizi toplar ve semptomlarınızın diğer nedenlerini dışlamak için fizik muayene yapar.

Vitamin eksikliğinin kansızlığa neden olup olmadığını anlamak için doktorunuzun daha fazla kan testi yapması gerekecek. Bu testler ayrıca durumun B-12 vitamini mi yoksa folat yetmezliği mi olduğunu tespit etmelerine yardımcı olacaktır.

Doktorunuzun sizi tanılamaya yardımcı olmak için kullanabileceği bir test Schilling testidir . Schilling testi B-12 vitaminini absorbe etme yeteneğinizi değerlendiren bir kan testidir. Küçük bir radyoaktif B-12 vitamini takviyesi aldıktan sonra doktorunuzun analiz etmesi için bir idrar örneği alacaksınız. Daha sonra aynı radyoaktif takviyeyi vücudunuzun B-12 vitaminini emebilmesi için ihtiyaç duyduğu “iç faktör” proteini ile birlikte alacaksınız. Sonra başka bir idrar örneği vereceksin, böylece ilkiyle karşılaştırılabilir.

İdrar numuneleri B-12’yi yalnızca iç faktörle birlikte tükettikten sonra emdiğinizi gösterdiğini gösterirse, kendi kendinize özgü faktör üretmediğinizin işaretidir. Bu, B-12 vitaminini doğal olarak ememediğiniz anlamına gelir.

Megaloblastik Anemi Nasıl Tedavi Edilir?

Siz ve doktorunuz megaloblastik anemiyi nasıl tedavi edeceğinize neyin sebep olduğuna bağlı olarak karar verir. Tedavi planınız yaşınıza ve genel sağlığınıza, tedavilere verdiğiniz yanıtlara ve hastalığın ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olabilir. Anemiyi yönetmek için tedavi sıklıkla devam etmektedir.

B-12 Vitamini Eksikliği

B-12 vitamin eksikliğinden kaynaklanan megaloblastik anemi durumunda, aylık B-12 vitamin enjeksiyonuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Oral takviyeler de verilebilir. B-12 vitaminine daha fazla yiyecek eklemek diyetinize yardımcı olabilir. B-12 vitaminine sahip olan yiyecekler arasında:

Bazı bireyler MTHFR (metilentetrahidrofolat redüktaz) geninde genetik bir mutasyona sahiptir. Bu MTHFR geni, B-12 ve folat da dahil olmak üzere bazı B vitaminlerinin vücutta kullanılabilir formlarına dönüştürülmesinden sorumludur. MTHFR mutasyonu olan bireylere, ek metilkobalamin almaları önerilir. Düzenli olarak B-12 vitamini bakımından zengin besinler, vitaminler veya takviye alımı, bu genetik mutasyona sahip kişilerde eksiklik veya sağlık sonuçlarını önleyemez.

Folat Eksikliği

Folat eksikliğinden kaynaklanan megaloblastik anemi oral veya intravenöz folik asit takviyeleri ile tedavi edilebilir. Diyet değişiklikleri ayrıca folat seviyelerinin yükselmesine de yardımcı olur. Diyetinize dahil edilecek yiyecekler:

B-12 vitamininde olduğu gibi, MTHFR mutasyonu olan bireylerde folat eksikliğini ve risklerini önlemek için metil folat kullanmaları teşvik edilir.

Megaloblastik Anemi ile Yaşamak

Geçmişte megaloblastik aneminin tedavisi zordu. Bugün, vitamin B-12 veya folat eksikliği nedeniyle megaloblastik anemili kişiler semptomlarını yönetebilir ve devam eden tedavi ve besin takviyeleri ile daha iyi hissedebilirler.

B-12 Vitamini eksikliği diğer sorunlara neden olabilir. Bunlar sinir hasarı, nörolojik problemler ve sindirim sistemi problemlerini içerebilir. Erken teşhis edilir ve tedavi edilirseniz bu komplikasyonlar düzeltilebilir. MTHFR genetik mutasyonuna sahip olup olmadığınızı belirlemek için genetik test kullanılabilir. Zararlı anemi hastaları zayıflamış kemik kuvveti ve mide kanseri için de yüksek risk altında olabilir. Bu nedenlerden dolayı megaloblastik anemiyi erken yakalamak önemlidir. Herhangi bir anemi belirtisi görürseniz doktorunuzla konuşun, böylece siz ve doktorunuz bir tedavi planı hazırlayabilir ve kalıcı hasarı önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Farklı anemi tipleri

S:

Makrositik anemi ile mikrositik anemi arasındaki farklar nelerdir?

C:

Anemi, düşük hemoglobin veya kırmızı kan hücreleri için kullanılan bir terimdir. Anemi, kırmızı kan hücrelerinin hacmine bağlı olarak farklı tiplere ayrılabilir. Makrositik anemi, kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olduğu anlamına gelir. Mikrositik anemide, hücreler normalden daha küçüktür. Bu sınıflandırmayı kullanıyoruz, çünkü aneminin nedenini belirlememize yardımcı oluyor.

Kaynaklar:

Anemi. (2014, 11 Haziran)

Folat: Diyet takviyesi bilgi formu. (2012, 14 Aralık)

Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 2 Ocak). Vitamin eksikliği anemisi

Pernisiyöz anemi. (2011, 1 Nisan)

Varga, EA, Sturm, AC, Misita, CP, Moll, S. (2005, 16 Mayıs). Homosistein ve MTHFR mutasyonları. Dolaşım, 111: e289-e293

B12 Vitamini: Tüketiciler için ayrıntılı bilgi. (2011, 24 Haziran)

Popüler Gönderiler