Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Melazma

Melazma nedir?

Melazma yaygın bir cilt problemidir . Bu durum cildinizde koyu, renksiz lekelere neden olur.

Ayrıca hamile kadınlarda ortaya çıktığında kloazma veya “hamilelik maskesi” olarak da adlandırılır. Bu durum kadınlarda erkeklerden çok daha yaygın olsa da, erkekler de onu alabilir. Amerikan Dermatoloji Akademisine göre, melazma gelişen insanların yüzde 90’ı kadın.

Melazma semptomları

Melazma, renk atmasına neden olur. Yamalar normal cilt renginizden daha koyu. Genellikle yüzünde oluşur ve yüzün her iki tarafında eşleşen işaretlerle simetriktir. Vücudunuzun sıklıkla güneş ışığına maruz kalan diğer bölgelerinde de melazma gelişebilir.

Kahverengimsi renkli yamalar genellikle şöyle görünür:

  • yanaklar
  • alın
  • burnun köprüsü
  • çene

Aynı zamanda boyun ve kollarda da oluşabilir. Cilt renk değişikliği fiziksel bir zarar vermez, ancak göründüğü gibi kendini bilinçli hissedebilirsiniz.

Bu melazma semptomlarını fark ederseniz, sağlık uzmanınıza bakın. Sizi cilt hastalıklarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor olan dermatoloğa yönlendirebilirler.

Melazmanın nedenleri ve risk faktörleri

Melazmaya neyin neden olduğu tam olarak belli değil. Koyu tenli bireyler, tenli olanlara göre daha fazla risk altındadır. Östrojen ve progesteron duyarlılığı da durumla ilişkilidir. Bu doğum kontrol hapları , hamilelik ve hormon tedavisinin tümü melazmayı tetikleyebileceği anlamına gelir. Stres ve tiroid hastalığının da melazmanın nedenleri olduğu düşünülmektedir.

Ek olarak, güneş ışığına maruz kalmak melazmaya neden olabilir, çünkü ultraviyole ışınları pigmenti kontrol eden hücreleri (melanositler) etkiler.

Melazma nasıl teşhis edilir?

Etkilenen bölgenin görsel bir muayenesi melazmayı teşhis etmek için genellikle yeterlidir. Belirli nedenleri dışlamak için, sağlık uzmanınız bazı testler de yapabilir.

Bir test tekniği bir Wood’un lamba muayenesidir . Bu, cildinize tutulan özel bir ışık türüdür. Sağlık uzmanınızın bakteriyel ve fungal enfeksiyonları kontrol etmesini ve melazmanın kaç kat deriyi etkilediğini belirlemesini sağlar. Herhangi bir ciddi cilt durumunu kontrol etmek için biyopsi de yapabilirler. Bu, test için etkilenen derinin küçük bir parçasını çıkarmayı içerir.

Melazma tedavi edilebilir mi?

Bazı kadınlar için, melazma kendiliğinden kaybolur. Bu genellikle hamilelik veya doğum kontrol haplarından kaynaklandığı zaman meydana gelir.

Sağlık uzmanınızın cildi aydınlatan reçeteler yazabileceği kremler vardır. Ayrıca, etkilenen bölgeleri hafifletmek için topikal steroidler reçete edebilirler. Bunlar işe yaramazsa, kimyasal kabukları , dermabrazyon ve mikrodermabrazyon olası seçeneklerdir. Bu tedaviler cildin üst katmanlarını çıkarır ve koyu lekelerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Bu prosedürler melazmanın geri gelmeyeceğini garanti etmemektedir ve bazı melazma vakaları tamamen aydınlatılamamaktadır. Melazma geri dönüşü riskini azaltmak için takip ziyaretleri için geri dönmeniz ve bazı cilt tedavisi uygulamalarına bağlı kalmanız gerekebilir. Bunlara güneş ışığınızı en aza indirgeme ve günlük olarak güneş koruyucu giyme dahildir.

Melazma ile baş etme ve yaşama

Tüm melazma vakaları tedavi ile düzelmeyecek olsa da, durumun kötüye gitmediğinden emin olmak ve renk atmasını önlemek için yapabileceğiniz şeyler vardır. Bunlar şunları içerir:

  • renk değişikliği alanlarını kapatmak için makyaj kullanmak
  • reçeteli ilaç alarak
  • SPF 30 ile her gün güneş koruyucu kullanın
  • yüzünüze kalkan veya gölge sağlayan geniş kenarlı bir şapka giyiyor

Koruyucu giysiler kullanmak, özellikle uzun süre güneş altında kalacaksanız önemlidir.

Melazmanız hakkında bilinçli biriyseniz, yerel destek grupları veya danışmanlar hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Diğer insanlarla hastalıkla tanışmak veya birisiyle konuşmak sizi daha iyi hissettirir.

Kaynaklar:

Melazma. (Nd).

Melazma: Kim alır ve sebep olur (nd).

Rajaratnam R., vd. (2010). Melazmaya yönelik müdahaleler. DOI:

Popüler Gönderiler