Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Menenjit Hakkında Ne Öğrenmek İstersiniz?

Menenjit nedir?

Menenjit menenjlerin iltihaplanmasıdır. Meninksler , beyni ve omuriliği kaplayan üç zardır. Menenjit, menenjleri saran sıvı enfekte olduğunda ortaya çıkabilir.

Menenjitin en sık görülen nedenleri viral ve bakteriyel enfeksiyonlardır. Diğer nedenler şunları içerebilir:

Bazı viral ve bakteriyel menenjit bulaşıcıdır. Öksürmek , hapşırmak veya yakın temasla bulaşabilirler.

Menenjit semptomları nelerdir?

Viral ve bakteriyel menenjit belirtileri başlangıçta benzer olabilir. Bununla birlikte, bakteriyel menenjit belirtileri genellikle daha şiddetlidir. Belirtiler ayrıca yaşınıza bağlı olarak değişebilir.

Viral menenjit semptomları

Bebeklerde viral menenjit:

Yetişkinlerde, viral menenjit, şunlara neden olabilir:

Bakteriyel menenjit semptomları

Bakteriyel menenjit belirtileri aniden gelişir. Bunlar şunları içerebilir:

  • bozulmuş zihinsel durum
  • mide bulantısı
  • kusma
  • ışığa duyarlılık
  • sinirlilik
  • baş ağrısı
  • ateş
  • titreme
  • boyun Tutulması
  • cildin morluklarına benzeyen mor bölgeler
  • uyuklama
  • letarji

Bu semptomları yaşarsanız derhal tıbbi yardım isteyin. Bakteriyel ve viral menenjit, ölümcül olabilir. Bakteriyel veya viral menenjit geçirip geçirmediğinizi, sadece nasıl hissettiğinizi değerlendirerek bilmenin bir yolu yok. Doktorunuzun hangi tipe sahip olduğunuzu belirlemek için testler yapması gerekecektir.

Fungal menenjit semptomları

Fungal menenjitinin belirtileri bu enfeksiyonun diğer tiplerine benzer. Bunlar şunları içerebilir:

  • mide bulantısı
  • kusma
  • ışığa duyarlılık
  • ateş
  • baş ağrısı
  • karışıklık veya oryantasyon bozukluğu

Her menenjit tipinde bazı ayırt edici semptomlar vardır. Bunlar hakkında daha fazla bilgi edinin, böylece her menenjit türü arasındaki farkları anlayabilirsiniz .

Menenjit döküntüleri

Menenjitin bakteriyel bir sebebi olan Neisseria meningitidis’in kan dolaşımınızdaki geç belirtilerinden biri cildiniz üzerinde hafif bir döküntüdür. Bir meningokok menenjit enfeksiyonundan bakteri kanınızda ürer ve kılcal damarların etrafındaki hücreleri hedef alır . Bu hücrelerin hasar görmesi, kılcal damar hasarına ve hafif kan sızıntılarına neden olur. Bu soluk pembe, kırmızı veya mor döküntü olarak ortaya çıkar. Lekeler küçük iğne tuğlalarına benzeyebilir ve kolayca çürük olarak yanılırlar.

Enfeksiyon kötüleştikçe ve yayıldıkça, döküntü daha belirgin hale gelecektir. Lekeler daha koyu ve büyüyecek.

Koyu tenli insanlar menenjit döküntüsü görmek zor olabilir. Ellerin avuç içi ve ağzın içi gibi cildin daha açık alanları döküntü belirtilerini daha kolay gösterebilir.

Her kızarıklık aynı gözükmüyor. Bu semptomun nasıl ortaya çıkabileceğini anlamak için menenjit döküntülerinin fotoğraflarına bakın.

Menenjit tipleri

Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, menenjitin en sık nedenleridir. Diğer menenjit türleri de vardır. Örnekler arasında bir mantar enfeksiyonunun neden olduğu kriptokok ve kansere bağlı karsinomatoz yer alır. Bu türler daha az yaygındır.

Viral menenjit

Viral menenjit , en sık görülen menenjit türüdür. Enterovirüs kategorisindeki virüsler vakaların yüzde 85’ine neden oluyor. Bunlar yaz ve sonbahar aylarında daha yaygındır ve şunları içerir:

Enterovirüs kategorisinde yer alan virüsler yılda yaklaşık 10 ila 15 milyon enfeksiyona neden olur, ancak virüs bulaşmış kişilerin yalnızca küçük bir yüzdesi menenjit geliştirir.

Diğer virüsler menenjite neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Viral menenjit tipik olarak tedavi edilmeden geçer. Bununla birlikte, bazı nedenlerin tedavi edilmesi gerekir.

Bakteriyel menenjit

Bakteriyel menenjit bulaşıcıdır ve bazı bakterilerin enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Eğer tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bu durumda yetişkinlerin yüzde 5 ila 40’ı ve yetişkinlerin yüzde 20 ila 50’si ölüyor. Bu doğru tedavi ile bile geçerlidir.

Bakteriyel menenjite neden olan en yaygın bakteri türleri şunlardır:

  • Genellikle solunum sisteminde, sinüslerde ve burun boşluğunda bulunan ve “ pnömokokal menenjit ” olarak adlandırılan Streptococcus pneumoniae
  • Tükürük ve diğer solunum sıvıları yoluyla yayılan ve “ meningokok menenjiti ” olarak adlandırılan nedenlere neden olan Neisseria meningitidis
  • Sadece menenjit değil aynı zamanda kan enfeksiyonu, soluk borusu iltihabı, selülit ve enfeksiyöz artrit neden olabilen Haemophilus influenza
  • Gıda kaynaklı bakteri olan Listeria monocytogenes
  • Genellikle ciltte ve solunum yollarında bulunan Staphylococcus aureus, “stafilokok menenjitine” neden olur.

Fungal menenjit

Fungal menenjit, nadir görülen bir menenjit türüdür. Vücudunuzu etkileyen ve ardından kan dolaşımınızdan beyninize veya omuriliğinize yayılan bir mantardan kaynaklanır.

Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin mantar menenjiti geliştirmesi daha olasıdır. Buna kanserli veya HIV’li insanlar da dahildir.

Mantar menenjiti ile ilgili en yaygın mantarlar şunlardır:

  • Kuş dışkısıyla kirlenmiş topraktan veya topraktan solunan Cryptococcus
  • Blastomyces , özellikle Ortabatı Amerika Birleşik Devletleri’nde toprakta bulunan başka bir mantar türü
  • Özellikle Ohio ve Mississippi Nehirleri yakınındaki Ortabatı Ülkelerinde, yarasa ve kuş dışkısı ile yoğun olarak kirlenmiş ortamlarda bulunan Histoplazma
  • Toprakta, ABD Güneybatı ve Güney ve Orta Amerika’nın belirli bölgelerinde bulunan koksidiyotlar

Paraziter menenjit

Bu menenjit türü viral veya bakteriyel menenjitten daha az yaygındır ve bunun nedeni kir, dışkı ve salyangozlar, çiğ balıklar, kümes hayvanları veya ürünler gibi bazı hayvanlar ve yiyeceklerde bulunan parazitlerdir.

Bir paraziter menenjit tipi diğerlerinden daha nadir görülür. Buna eozinofilik menenjit (EM) denir. EM’den üç ana parazit sorumludur. Bunlar şunları içerir:

  • Angiostrongylus cantonensis
  • Baylisascaris procyonis
  • Gnathostoma spinigerum

Paraziter menenjit, kişiden kişiye geçmez. Bunun yerine, bu parazitler bir hayvanı enfekte eder veya bir insanın yediği yiyeceklere gizlenir. Parazit veya parazit yumurtaları alındığında bulaşıcıysa enfeksiyon oluşabilir.

Çok nadir görülen bir paraziter menenjit türü, ameben menenjit, yaşamı tehdit edici bir enfeksiyon tipidir. Bu tip, kirlenmiş göllerde, nehirlerde veya göletlerde yüzerken birkaç amip tipinden birinin burun yoluyla vücuda girmesiyle ortaya çıkar. Parazit beyin dokusunu tahrip edebilir ve sonunda halüsinasyonlara, nöbetlere ve diğer ciddi semptomlara neden olabilir. En çok tanınan tür Naegleria fowleri’dir .

Enfeksiyöz olmayan menenjit

Enfeksiyöz olmayan menenjit bir enfeksiyon değildir. Bunun yerine, diğer tıbbi durumlardan veya tedavilerden kaynaklanan bir menenjit türüdür. Bunlar şunları içerir:

  • lupus
  • kafa travması
  • beyin ameliyatı
  • kanser
  • bazı ilaçlar

Menenjit nedenleri nelerdir?

Her menenjit tipinin biraz farklı bir nedeni vardır, ancak sonuçta her biri aynı şekilde etki eder: Bir bakteri, mantar, virüs veya parazit, beyine veya omuriliğe ulaşana kadar kan dolaşımına yayılır. Orada, bu hayati vücut kısımlarının etrafındaki astar veya sıvıları oluşturur ve daha gelişmiş bir enfeksiyona dönüşmeye başlar.

Enfeksiyöz olmayan menenjit, fiziksel bir yaralanma veya başka bir durumun sonucudur; bir enfeksiyon içermez.

Menenjit için bir aşı var mı?

Evet, çeşitli bakteriyel menenjit tipleri için bir aşı vardır. Neisseria meningitidis’in neden olduğu Meningokok menenjiti, aşıların mevcut olduğu bir versiyondur. Viral menenjit daha sık görülmekle birlikte, eğer hızlı bir şekilde teşhis edilip tedavi edilmezse bakteriyel menenjit daha tehlikeli olabilir.

Bu nedenle menenjit için başlıca iki aşı bakteriyel nedenlerdir. İlk aşı, meningokok konjügat aşısı, en yaygın bakteri serotiplerinden dördünü hedef alan bir aşı sunar. Daha uzun sürer ve özellikle güçlendirici çekimler yaparsanız daha fazla koruma sunar.

İkinci aşı, MenB, belirli bir suşu hedef alır ve koruma penceresi çok daha kısadır. Bu aşının yapılması için yalnızca belirli popülasyonlar önerilmektedir.

Bir menenjit aşısının yan etkileri, enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık ve yanmayı içerir. Bazı kişiler, enjeksiyondan sonra bir veya iki gün boyunca düşük dereceli bir ateş yaşayabilir. Üreme, baş ağrısı, eklem ağrısı ve yorgunluk da mümkündür.

Meningokokal menenjite karşı kimler aşı olmalıdır?

Bu beş grup risk altındadır ve bir menenjit aşısı yaptırmalıdır:

  • Yurtta yaşayan ve aşılanmayan üniversite birinci sınıf öğrencileri
  • 11-12 yaş arası ergenler
  • meningokok hastalığının sık olduğu ülkelere seyahat eden insanlar
  • dalak olmayan ya da bozulmuş bir bağışıklık sistemi olan 2 yaş ve üstü çocuklar

Gençler menenjit aşısı yaparak kendilerini korumalıdır. Çocuğunuzun ne zaman aşı yaptırılacağını öğrenin .

Menenjit nasıl tedavi edilir?

Tedaviniz menenjitinizin nedeni ile belirlenir.

Bakteriyel menenjit hemen hastaneye yatış gerektirir. Erken tanı ve tedavi beyin hasarını ve ölümü önler. Bakteriyel menenjit, intravenöz antibiyotiklerle tedavi edilir. Bakteriyel menenjit için spesifik bir antibiyotik yoktur. İlgili bakterilere bağlıdır.

Fungal menenjit, antifungal ajanlarla tedavi edilir.

Paraziter menenjit, sadece semptomların tedavisini veya doğrudan enfeksiyonu tedavi etmeyi içerebilir. Nedene bağlı olarak, bu tip antibiyotik tedavisi olmadan iyileşebilir. Ancak, kötüleşirse, doktorunuz enfeksiyonun kendisini tedavi etmeye çalışabilir.

Viral menenjit kendi kendine düzelebilir, ancak bazı viral menenjit nedenleri intravenöz antiviral ilaçlar ile tedavi edilir.

Menenjit ne kadar bulaşıcıdır?

Çeşitli menenjit türleri bulaşıcı değildir. Mantar, paraziter ve bulaşıcı olmayan menenjit bulaşıcı değildir.

Viral menenjit bulaşıcıdır. Mukus, dışkı ve tükürük dahil olmak üzere vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılır. Enfekte olmuş sıvı damlacıkları hapşırma ve öksürme ile yayılabilir ve paylaşılabilir. Bu enfeksiyonu almak için virüs bulaşmış bir kişiyle doğrudan temas etmeniz gerekmez.

Menenjitin en ciddi şekli olan bakteriyel menenjit, özellikle meningokok menenjit ise bulaşıcı olabilir. Enfekte bir kişiyle uzun süreli temas yoluyla yayılır. Okullar, kreşler, askeri kışlalar, hastaneler ve kolej yurtları bu enfeksiyonu paylaşmak için en uygun yerlerdir. Bazı menenjit türleri kişiden kişiye temas yoluyla yayılır, hepsi değil. Bulaşıcı türler ve nasıl önlenebileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yenidoğanda menenjit

Menenjit gelişen bebekler, enfeksiyondan yetişkinlere göre farklı belirti ve semptomlar gösterebilir. Bu semptomlar şunları içerebilir:

  • ateş
  • sarılık
  • vücut veya boyun sertliği
  • yüksek tizli ağlama
  • düzeltilemez davranışlar
  • uykulu ve uyanık zorluklu
  • irritabl ve huysuz
  • iyi hissetmiyor ve emzirme döneminde zayıf bir emişe sahip

Viral menenjit bebeklerde sık görülür. Soğuk algınlığı, soğuk algınlığı, grip ve diyare sonucu gelişir. Bu yaygın koşullara neden olan virüsler ayrıca viral menenjite neden olur.

Yaygın olan ancak hayatı tehdit eden bakteriyel menenjit, büyük olasılıkla vücudun yakınında bir bölgedeki ciddi bir enfeksiyondan yayılır. Örneğin, ciddi bir kulak enfeksiyonu veya sinüs enfeksiyonu bakterileri kan dolaşımına girebilir ve beyne veya omuriliğe yollarını bulabilir ve daha büyük bir enfeksiyona neden olabilir.

Çocuklarda Menenjit

Menenjit, çocuklarda yaşlandıkça ve lise ve kolej çağlarına ulaşırken daha yaygın hale geliyor. Çocuklarda viral ve bakteriyel menenjit belirtileri yetişkinlerde belirtilere çok benzer. Bunlar şunları içerir:

  • ani ateş
  • vücut ve boyun ağrıları
  • karışıklık veya oryantasyon bozukluğu
  • mide bulantısı
  • kusma
  • yorgunluk veya yorgunluk

Çocuğunuzun bu durumu geliştirme riski altında olup olmadığını merak edebilirsiniz. Menenjit risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yetişkinlerde menenjit

Genç erişkinlikten sonra çeşitli menenjit formları riski azalır. Değişen koşullar nedeniyle bu büyük ölçüde. Okullar ve kolej yurtları, bazı menenjit biçimlerinin kolayca paylaşılabildiği yerlerdir. Genç bir yetişkin bu ortamlardan yaşlandıkça, enfeksiyon olma olasılığı düşmeye başlar.

Ancak, 60 yaşından sonra risk tekrar artmaya başlar. Bunun nedeni yaşlı bireylerde bağışıklık sistemlerini zayıflatan altta yatan hastalıklar veya sağlık koşullarıdır.

Bağışıklık sistemi zayıflamış yetişkinler, menenjit gelişimi için daha büyük risk altındadır. Benzer şekilde, bireylerin birbirleriyle yakın temasta bulunduğu ortamlardaki yetişkinler de enfeksiyon riski daha yüksek olabilir. Buna öğretmenler, sağlık hizmeti sağlayıcıları, günlük bakım personeli dahildir.

Menenjit nasıl teşhis edilir?

Menenjit teşhisi sağlık öyküsü ve fizik muayene ile başlar. Yaş, yurt ikametgahı ve gündüz bakım merkezine devam önemli ipuçları olabilir. Fizik muayene sırasında doktorunuz şunları arayacaktır:

  • ateş
  • artan bir kalp atış hızı
  • boyun tutulması
  • azaltılmış bilinç

Doktorunuz ayrıca lomber ponksiyon sipariş edecek. Bu test aynı zamanda spinal tap denir. Doktorunuzun merkezi sinir sisteminde daha fazla baskı aramasını sağlar. Ayrıca omurilik sıvısında iltihap veya bakteri bulabilir. Bu test ayrıca tedavi için en iyi antibiyotiği de belirleyebilir.

Menenjit teşhisi için başka testler de istenebilir. Ortak testler aşağıdakileri içerir:

  • Kan kültürleri kandaki bakterileri tanımlar. Bakteriler kandan beyine geçebilir. N. meningitidis ve S. pneumonia, diğerleri arasında, sepsise ve menenjite neden olabilir.
  • Diferansiyel ile tam bir kan sayımı , genel bir sağlık indeksidir. Kanınızdaki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısını kontrol eder. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşır. Menenjitte bu sayı genellikle yükselir.
  • Göğüs röntgeni , zatürree , tüberküloz veya fungal enfeksiyonların varlığını ortaya çıkarabilir. Menenjit, zatürree sonrası ortaya çıkabilir.
  • Kafanın BT taraması beyin apsesi veya sinüzit gibi problemler gösterebilir. Bakteriler sinüslerden menenjlere yayılabilir.

Doktorunuz ayrıca bir cam testi de yapabilir. Bu test için doktorunuz menenjit döküntüsü üzerine bir bardak yuvarlayacaktır. Eğer döküntü basınç altında solmazsa, menenjit döküntüsü olabilir. Solması halinde, ciltte olağandışı lekeler başka bir durumun sonucu olabilir.

Menenjit nasıl önlenir?

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, özellikle de risk altındaysanız, önemlidir. Bu içerir:

  • yeterli miktarda dinlenme
  • sigara içmemek
  • hasta insanlarla temastan kaçınmak

Bakteriyel meningokok enfeksiyonu geçirmiş bir veya daha fazla kişiyle yakın temas halindeyseniz doktorunuz size koruyucu antibiyotikler verebilir. Bu, hastalığı geliştirme şansınızı azaltacaktır.

Aşılar ayrıca bazı menenjit türlerine karşı da koruma sağlayabilir. Menenjiti önleyebilen aşılar arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Haemophilus influenzae tip B (Hib) aşısı
  • pnömokok konjugat aşısı
  • meningokok aşısı

İyi kişisel hijyen uygulaması da menenjit önlenmesinde yardımcı olabilir. Bazı menenjit türleri, tükürük ve burun salgıları gibi enfekte bir kişinin vücut sıvısıyla yakın temas yoluyla yayılır. Tükürük veya diğer sıvıları taşıyabilecek içecekleri, kapları ve kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçının. Menenjit olmamasını önlemek için bu adımları izleyin.

Menenjitin komplikasyonları nelerdir?

Bu komplikasyonlar tipik olarak menenjit ile ilişkilidir:

  • nöbetler
  • işitme kaybı
  • görme kaybı
  • hafıza problemleri
  • artrit
  • migren baş ağrıları
  • beyin hasarı
  • hidrosefali
  • subdural ampiyem veya beyin ile kafatası arasında sıvı birikmesi

Bir menenjit enfeksiyonu kan dolaşımında bakteri üretebilir. Bu bakteriler çoğalır ve bazıları toksin salgılar. Bu, kan damarı hasarına ve cilt ve organlara kan sızmasına neden olabilir.

Bu kan enfeksiyonunun ciddi bir şekli hayatı tehdit edici olabilir. Gangren cilt ve dokuya zarar verebilir. Nadir durumlarda, amputasyon gerekli olabilir. Menenjit hastalarında başka ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Onlar ve enfeksiyonun uzun vadeli etkileri hakkında daha fazla bilgi edinin .

Menenjit ve zatürre

Pnömokokal menenjit, nadir görülen ancak ciddi ve hayatı tehdit eden bir bakteriyel menenjit şeklidir. Tedavide bile, bu tür enfeksiyonu olan kişilerin yüzde 20’si ölüyor.

İnsanların yaklaşık yüzde 40’ı boğazlarında ve burun sırtlarında Streptococcus pneumoniae adı verilen bakteri taşır. Bu bakteriler zatürre, sinüs enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonları gibi yaygın hastalıklardan sorumludur.

Bununla birlikte, zaman zaman bu bakteriler kan-beyin bariyerini geçmeyi ve hemen etrafını saran beyinde, omurilikte veya sıvıda enflamasyona ve enfeksiyona neden olur.

Bu ciddi menenjit formunun belirtileri şunlardır:

  • titreme
  • yüksek ateş
  • kusma
  • göğüs ağrısı
  • baş ağrısı
  • öksürük
  • karışıklık
  • zayıflık
  • oryantasyon bozukluğu

Neyse ki, pnömokokal menenjiti önlemek için iki aşı mevcuttur. Bu ölümcül enfeksiyon biçimini önlemenin yolları ve diğer yollar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menenjit için risk faktörleri nelerdir?

Menenjit için risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

Güvenli dokunulmazlık

İmmün eksikliği olan insanlar enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır. Bu, menenjite neden olan enfeksiyonları içerir. Bazı bozukluklar ve tedaviler bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Bunlar şunları içerir:

Mantarın neden olduğu kriptokokal menenjit, HIV’li kişilerde en yaygın menenjit şeklidir.

Topluluk yaşamı

Menenjit, insanlar yakın bölgelerde yaşadıklarında kolayca yayılır. Küçük alanlarda olmak maruz kalma şansını arttırır. Bu konumlara örnek olarak şunlar verilebilir:

  • kolej yurtları
  • kışla
  • yatılı okullar
  • kreş

Gebelik

Hamile kadınların, Listeria bakterilerinin neden olduğu bir enfeksiyon olan listeriyazis riski daha yüksektir. Enfeksiyon doğmamış çocuğa yayılabilir.

Yaş

Her yaşta menenjit riski vardır. Ancak, bazı yaş gruplarında daha yüksek risk vardır. 5 yaşın altındaki çocuklar viral menenjit riski altındadır. Bebekler bakteriyel menenjit riski altındadır.

Hayvanlarla çalışmak

Tarım işçileri ve hayvanlarla çalışan diğer kişiler, Listeria ile enfeksiyon riskini arttırmaktadır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler