Menopoz nedir?
Menopoz, bir kadın ardışık 12 ay içerisinde menstrüasyon göstermediğinde ve artık doğal olarak hamile kalamadığında meydana gelir. Genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar, ancak bu yaş aralığından önce veya sonra gelişebilir.
Menopoz, sıcak basmalar ve kilo alma gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Çoğu kadın için menopoz için tıbbi tedaviye gerek yoktur.
Menopoz hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenmek için okumaya devam edin.
Menopoz ne zaman başlar ve ne kadar sürer?
Çoğu kadın ilk önce son döneminden dört yıl önce menopoz semptomları geliştirmeye başlar. Belirtiler genellikle bir kadının son döneminden dört yıla kadar devam eder.
Az sayıda kadın, menopozun ortaya çıkmasından on yıl öncesine kadar menopoz semptomları yaşar ve 10 kadından 1’i son dönemini takip eden 12 yıl boyunca menopoz semptomları yaşar.
Menopoz için ortanca yaş 51’tir, ancak Afrikalı-Amerikalı ve Latin kadınlarda ortalama iki yıl öncesine kadar görülebilir. Kafkasyalı olmayan kadınlar için menopoz başlangıcını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Genetik ve yumurtalık sağlığı da dahil olmak üzere menopoza ne zaman başlayacağınıza karar vermenize yardımcı olacak birçok faktör vardır. Perimenopoz menopozdan önce ortaya çıkar. Perimenopoz, menopoza girme hazırlığında hormonlarınızın değişmeye başladığı bir zamandır.
Birkaç aydan birkaç yıla kadar her yerde sürebilir. Birçok kadın, 40 yaşlarının ortasından sonra bir noktaya perimenopoza başlar. Diğer kadınlar perimenopozu atlar ve aniden menopoza girer.
Kadınların yaklaşık yüzde 1’i erken menopoz veya primer over yetmezliği olarak adlandırılan 40 yaşından önce menopoza başlar. Kadınların yaklaşık yüzde 5’i 40 ile 45 yaşları arasında menopoza giriyor. Buna erken menopoz denir.
Menopoz ve menopoz sonrası menopoz
Perimenopozda adet dönemleri düzensizleşir. Adetleriniz gecikmiş olabilir veya bir veya daha fazla periyodu tamamen atlayabilirsiniz. Adet akışı da ağır veya hafif olabilir.
Menopoz bir yıl boyunca menstruasyon eksikliği olarak tanımlanır.
Menopoz sonrası menopozun gerçekleştiği yılları gösterir.
Menopozun belirtileri nelerdir?
Her kadının menopoz deneyimi benzersizdir. Semptomlar, menopoz aniden veya daha kısa bir sürede ortaya çıktığında genellikle daha şiddetlidir.
Kanser veya histerektomi gibi yumurtalık sağlığını veya sigara içme gibi bazı yaşam tarzı seçimlerini etkileyen durumlar semptomların şiddetini ve süresini artırma eğilimindedir.
Adet değişikliklerinin yanı sıra, perimenopoz, menopoz ve menopoz sonrası semptomlar genellikle aynıdır. Perimenopozun en sık görülen erken belirtileri:
- daha az sıklıkta menstrüasyon
- normalde yaşadığınızdan daha ağır veya daha hafif dönemler
- sıcak basmalar , gece terlemeleri ve kızarma dahil olmak üzere vazomotor semptomları
Kadınların yaklaşık yüzde 75’inde menopozda sıcak basmalar yaşanıyor.
Diğer menopoz belirtileri arasında şunlar vardır:
- uykusuzluk hastalığı
- vajinal kuruluk
- kilo almak
- depresyon
- kaygı
- Konsantrasyon zorluğu
- hafıza problemleri
- libido azalması veya cinsel dürtü
- kuru cilt , ağız ve gözler
- artan idrara çıkma
- ağrılı veya hassas göğüsler
- baş ağrısı
- kalp yarışı
- idrar yolu enfeksiyonları (İYE)
- azaltılmış kas kütlesi
- ağrılı veya sert eklemler
- azalmış kemik kütlesi
- daha az dolu göğüsler
- saç inceltme veya kaybı
- Yüz, boyun, göğüs ve üst sırt gibi vücudun diğer bölgelerinde saç büyümesinin artması
Komplikasyonlar
Menopozun sık görülen komplikasyonları:
- vulvovajinal atrofi
- dispareunya veya ağrılı ilişki
- yavaş metabolik fonksiyon
- osteoporoz veya kütle ve kuvveti azaltan zayıf kemikler
- ruh hali veya ani duygusal değişiklikler
- katarakt
- periodontal hastalık
- idrar kaçırma
- kalp veya kan damarı hastalığı
Menopoz neden oluşur?
Menopoz, yumurtalıklar yaşlandıkça oluşan ve daha az üreme hormonu üreten doğal bir süreçtir.
Vücut düşük seviyelere cevaben birkaç değişikliğe uğramaya başlar:
- estrojen
- progesteron
- testosteron
- folikül uyarıcı hormon (FSH)
- luteinize edici hormon (LH)
En dikkat çekici değişikliklerden biri aktif yumurtalık foliküllerinin kaybıdır. Yumurtalık folikülleri, adet duvarına ve üretkenliğe izin veren yumurtalık duvarından yumurta üreten ve salgılayan yapılardır.
Çoğu kadın, akış ağırlaştığında ve uzadıkça, dönemlerinin sıklığının daha az tutarlı olduğunu fark eder. Bu genellikle 40’lı yaşların ortalarında bir noktada meydana gelir. 52 yaşına gelince, çoğu ABD’li kadın menopoza girmiş durumda.
Bazı durumlarda menopoz, yumurtalıkların ve ilgili pelvik yapıların yaralanmasından veya cerrahi olarak çıkarılmasından kaynaklanır.
Uyarılmış menopozun ortak nedenleri arasında şunlar vardır:
- bilateral ooforektomi veya overlerin cerrahi olarak çıkarılması
- östrojen reseptörü pozitif tümörleri olan kadınlarda hormon tedavisi, cerrahi veya radyoterapi teknikleriyle yapılabilecek over ablasyonu veya over fonksiyonunun kapatılması
- pelvik radyasyon
- yumurtalıklara ciddi hasar veren veya tahrip eden pelvik yaralanmalar
Menopoz nasıl teşhis edilir?
Sorunlu veya menopoz semptomlarını devre dışı bırakan veya menopoz semptomları yaşıyorsanız ve 45 yaşında veya daha küçükseniz, sağlık uzmanınızla konuşmaya değer.
PicoAMH Elisa tanı testi olarak bilinen yeni bir kan testi,
Bu yeni test, sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilecek perimenopoz belirtileri gösteren kadınlara yardımcı olabilir. Erken menopoz, osteoporoz ve kırılma riski, kalp hastalığı , bilişsel değişiklikler, vajinal değişiklikler ve libido kaybı ve ruh hali değişiklikleri ile ilişkilidir.
Doktorunuz ayrıca kandaki belirli hormonların seviyesini ölçecek bir kan testi isteyebilir, genellikle FSH ve estradiol adı verilen bir östrojen şekli.
Ardışık bir yıl boyunca menstrüasyon eksikliği ile birlikte sürekli olarak 30 mIU / mL veya daha yüksek kandaki FSH kan seviyeleri genellikle menopozun doğrulanmasıdır. Tükürük testleri ve tezgah üstü (OTC) idrar testleri de mevcuttur, ancak güvenilir değildir ve pahalıdır.
Perimenopoz sırasında FSH ve östrojen seviyeleri günlük olarak dalgalanır, bu nedenle çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı semptomlara, tıbbi geçmişe ve adet bilgilerine dayanarak bu durumu teşhis eder.
Belirtilerinize ve sağlık geçmişinize bağlı olarak, sağlık hizmeti sağlayıcınız, belirtilerinizden sorumlu olabilecek diğer temel koşulları ekarte etmek için ek kan testleri isteyebilir.
Menopozun doğrulanmasına yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılan ek kan testleri şunlardır:
- tiroid fonksiyon testleri
- kan lipit profili
- karaciğer fonksiyon testleri
- böbrek fonksiyon testleri
- testosteron , progesteron , prolaktin , östradiol ve koryonik gonadotropin (hCG) testleri
Tedaviler
Belirtileriniz şiddetliyse veya yaşam kalitenizi etkiliyorsa tedaviye ihtiyacınız olabilir. Hormon tedavisi, 60 yaşın altındaki kadınlarda veya menopozun başlamasından sonraki 10 yıl içinde, aşağıdakilerin azaltılması veya yönetimi için etkili bir tedavi olabilir:
- sıcak basmalar
- gece terlemeleri
- yıkama
- vajinal atrofi
- osteoporoz
Saç dökülmesi ve vajinal kuruluk gibi daha spesifik menopoz semptomlarını tedavi etmek için başka ilaçlar kullanılabilir.
Menopoz semptomları için bazen kullanılan ek ilaçlar:
- Topikal minoksidil yüzde 5 , saç inceltme ve dökülmesi için günde bir kez kullanılır
- kepek önleyici şampuanlar , genellikle yüzde 2 ketokonazol ve yüzde 1 çinko piriyon, saç dökülmesinde kullanılır
- istenmeyen saç büyümesi için eflornithine hidroklorür topikal krem
- selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) , sıcak basmalar, anksiyete ve depresyon için yaygın olarak paroksetin 7.5 miligram
- hormonal olmayan vajinal nemlendiriciler ve yağlayıcılar
- krem, halka veya tablet şeklinde düşük dozda östrojen bazlı vajinal yağlayıcılar
- vajinal kuruluk ve ağrılı ilişki için ospemifene
- tekrarlayan İYE’ler için profilaktik antibiyotikler
- uykusuzluk için uyku ilaçları
- postmenstrüel osteoporoz için denosumab, teriparatid, raloksifen veya kalsitonin
Ev ilaçları ve yaşam tarzı değişiklikleri
Ev ilaçları, yaşam tarzı değişiklikleri ve alternatif tedavileri kullanarak küçük ila orta menopoz semptomlarını doğal olarak azaltmanın birkaç yolu vardır.
Menopoz semptomlarını yönetmek için evde bazı ipuçları:
Sakin ol ve rahat ol
Özellikle geceleri ve sıcak ya da öngörülemeyen havalarda, bol kıyafetler giydirin. Bu, sıcak basmasını yönetmenize yardımcı olabilir.
Yatak odanızı serin tutmak ve geceleri ağır battaniyeleri kullanmaktan kaçınmak, gece terleme şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Düzenli olarak gece terlemeleri varsa, yatağınızı korumak için yatağınızın altında su geçirmez bir levha kullanmayı düşünün.
Kızarık hissettiğinizde sizi serinletmek için taşınabilir bir fan da taşıyabilirsiniz.
Ağırlığınızı egzersiz ve yönetme
Kilonuzu azaltmanıza yardımcı olmak için günlük kalori alımınızı 400 ila 600 kalori kadar azaltın . Günde 20 ila 30 dakika ılımlı egzersiz yapmak da önemlidir. Bu yardımcı olabilir :
- enerjiyi arttır
- daha iyi bir gece uykusu teşvik etmek
- ruh halini geliştirmek
- genel refahınızı teşvik edin
İhtiyaçlarınızı iletmek
Herhangi bir depresyon, endişe, üzüntü, izolasyon, uykusuzluk ve kimlik değişikliği duyguları hakkında bir terapist veya psikologla konuşun.
Ayrıca ihtiyaçlarınızı bilmeleri için aile üyeleriniz, sevdikleriniz veya arkadaşlarınızla kaygı duyguları, ruh hali değişiklikleri veya depresyon hakkında konuşmayı denemelisiniz.
Diyetinizi tamamlayın
Osteoporoz riskinizi azaltmanıza ve enerji düzeylerini ve uykunuzu iyileştirmenize yardımcı olmak için kalsiyum , D vitamini ve magnezyum takviyesi alın. Kişisel sağlık ihtiyaçlarınız için size yardımcı olabilecek takviyeler hakkında doktorunuzla konuşun.
Gevşeme tekniklerini uygulama
Gevşeme ve nefes alma teknikleri gibi pratikler yapın:
- yoga
- kutu nefes
- meditasyon
Cildinize iyi bakmak
Cildin kurumasını azaltmak için günlük nemlendiriciler uygulayın. Ayrıca cildinizi kuruyan veya tahriş edebilecek aşırı banyo yapmaktan veya yüzmekten de kaçınmalısınız.
Uyku sorunlarını yönetme
Uykusuzluğunuzu geçici olarak yönetmek veya doğal uyku yardımcılarını doktorunuzla tartışmayı düşünmek için OTC uyku ilaçlarını kullanın. Düzenli olarak uyumakta zorlanıyorsanız doktorunuzla konuşun, böylece onu yönetmenize ve daha iyi bir gece uykusu almanıza yardımcı olabilirler.
Sigarayı bırakmak ve alkol kullanımını sınırlamak
Sigarayı bırakmak ve ikinci el sigaraya maruz kalmaktan kaçının. Sigaraya maruz kalmak belirtilerinizi kötüleştirebilir.
Kötüleşen semptomları azaltmak için alkol alımınızı da sınırlandırmanız gerekir. Menopoz döneminde aşırı alkol tüketimi, sağlık endişeleri riskinizi artırabilir.
Diğer ilaçlar
Bazı sınırlı çalışmalar östrojen eksikliğinden kaynaklanan menopoz semptomları için bitkisel ilaçların kullanımını desteklemiştir.
Menopoz semptomlarını sınırlamaya yardımcı olabilecek doğal takviyeler ve besinler aşağıdakileri içerir:
- soya
- E vitamini
- izoflavon
- melatonin
- keten tohumu
Karayılan otunun sıcak basmalar ve gece terlemeleri gibi bazı semptomları iyileştirebileceği iddiaları da vardır. Ancak yapılan son araştırmalarda , bu iddiaları destekleyecek çok az kanıt bulundu. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Benzer şekilde, 2015’ten itibaren yapılan
Genel Bakış
Menopoz, bir kadının adet döngüsünün doğal bırakılması veya durmasıdır ve doğurganlığın sona erdiğini gösterir . Çoğu kadın 52 yaşında menopoz geçirir, ancak pelvik veya yumurtalık hasarı yaşamın erken döneminde ani menopoza neden olabilir. Genetik veya altta yatan koşullar, menopozun erken başlangıçlı olmasına da neden olabilir.
Birçok kadın menopozdan önceki birkaç yıl içinde menopoz semptomları yaşar, en sık görülen sıcak basmalar, gece terlemeleri ve kızarma. Semptomlar menopozdan sonra dört veya daha fazla yıl boyunca devam edebilir.
Belirtileriniz şiddetli ise veya yaşam kalitenizi etkiliyorsa, hormon tedavisi gibi tedavilerden yararlanabilirsiniz. Genellikle menopoz semptomları, doğal ilaçlar ve yaşam tarzı düzenlemeleri kullanılarak yönetilebilir veya azaltılabilir.