Menopoz, bir dişinin üreme yıllarının sonunu işaret eder. Hormonal ve fizyolojik değişiklikleri içeren doğal bir süreçtir. Ne bekleyeceğinizi bilmek geçişi daha basit hale getirebilir. Herkes menopoz dönemini farklı yaşar. Bazıları için, özellikle hormonal değişiklikler sıcak basması ve kaygı gibi belirtilere yol açıyorsa, bu zorlu bir dönem olabilir. Diğerleri, artık adet görme ve doğum kontrolü hakkında düşünmeye ihtiyaç duymadıklarında bunu bir kurtuluş zamanı olarak yaşarlar.
1. Menopoz ani değildir
Menopoz çoğu insan için aniden olmaz. Bu bir süreçtir ve belirli bir zaman noktası değildir. Bir kişinin 30’lu veya 40’lı yaşlarında östrojen ve progesteron seviyeleri düşmeye başlar ve perimenopoz başlar. Tamamen duruncaya kadar dönemler daha az düzenli hale gelebilir. Menopoz tipik olarak son adetten 12 ay sonra başlar. Kuzey Amerika Menopoz Derneği’ne göre bu genellikle 40-58 yaşları arasındadır ve ortalama 51 yıldır. Sıcak basmalar tipik olarak 6 ay ile 2 yıl arasında sürer, ancak 10 yıl veya daha uzun süre devam edebilirler.
Bir kişi yumurtalıklarını almak için ameliyat olursa, menopoz neredeyse anında başlayacaktır. Kemoterapi gibi bazı tıbbi tedaviler menopozu tetikleyebilir. Bazı durumlarda bu geçicidir ve tedavi bittikten bir süre sonra adet kanaması tekrar başlar. Bazı tıbbi durumlar da menopozun daha küçük yaşta başlamasına neden olabilir.
2. Perimenopoz 30’lu yaşlarda başlayabilir
Perimenopoz, menopozdan önceki aşamadır. 4-8 yıl sürebilir. Perimenopoz sırasında, östrojen ve progesteron seviyeleri kademeli olarak düşer. Menstrüasyon daha az düzenli hale gelir ve menopoz belirtileri ortaya çıkmaya başlayabilir. Bunlar şunları içerir:
- sıcak basmaları ve gece terlemeleri
- vajinal kuruluk
Semptomlarla ilgili endişeleri olan herkes, bunların aşırı aktif tiroid gibi bir sağlık durumundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol etmek için bir doktora görünmelidir. Bir kişi 40’lı yaşlarındayken adet gecikmesi hamilelik veya menopoz belirtisi olabilir. Fark nasıl anlaşılır ve bir sonraki adım nedir?
3. Çoğu insan semptomlar yaşar
Menopoz bir hastalık değildir ancak meydana gelen hormonal değişiklikler semptomları tetikleyebilir. Bunlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve bazı durumlarda rahatsızlığa ve sıkıntıya yol açabilir. Tedavi semptomları yönetmeye yardımcı olabilir. Yaygın semptomlar şunları içerir:
Sıcak basmaları: Vücudun üst kısmındaki ani sıcaklık hissi, insanların %75’ini etkiler.
Gece terlemeleri: Gece meydana gelen sıcak basmalarıdır.
Uyuma güçlüğü: Gece terlemeleri, ruh hali değişiklikleri ve kaygı uyumayı zorlaştırabilir.
Vajinal kuruluk: Sonuç olarak seks ağrılı olabilir.
Azalan libido: Hormon seviyeleri düştükçe cinsel istek düşebilir, ancak vajinal kuruluk da cinsel ilişkiyi rahatsız edebilir.
Ruh hali değişiklikleri: Dalgalanan hormon seviyeleri ve çevresel faktörler stres, kaygı ve depresyona katkıda bulunabilir.
Hormonal değişiklikler de osteoporoza katkıda bulunabilir. Bir kişide osteoporoz olduğunda, kemik yoğunluğu azalır ve kemiklerin kırılma olasılığı daha yüksektir. Menopoz sırasında ve sonrasında osteoporoz riski artar.
4. Tedavi mevcuttur
Semptomlar bir kişinin günlük hayatını etkiliyorsa, doktor ilaç yazabilir.
Hormon tedavisi: Bu, hormonları dengeleyerek birçok sorunu çözebilir. Ancak kan pıhtısı, felç, meme kanseri, bunama ve safra kesesi hastalığı riski taşıyanlar için uygun olmayabilir. Bir doktor, bireye seçenekleri konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
Antidepresanlar: Düşük doz paroksetin, sıcak basmalarının tedavisine yardımcı olabilir.
Cinsel sağlık: Kayganlaştırıcılar vajinal kuruluğun giderilmesine yardımcı olabilir. Yağlayıcılar ve doğal ilaçlar işe yaramazsa, doktor vajinal hormonları doğrudan vajinaya uygulamak için halka, krem veya tablet olarak reçete edebilir.
Osteoporozun önlenmesi: Bir doktor, kemik gücünü izlemek için düzenli kemik yoğunluğu değerlendirmeleri önerebilir. Sonuçlar kemiklerin zayıfladığını gösteriyorsa, doktor D vitamini takviyesi verebilir ve osteoporoz riskini azaltmak için diyet ve egzersiz hakkında önerilerde bulunabilir.
Ruh hali değişiklikleri, kaygı ve depresyon: Hormon tedavisi yardımcı olabilir veya bir doktor ilaç yazabilir. Danışmanlık ve rahatlama, stres ve depresyonun yönetilmesine yardımcı olabilir. Bazı insanlar aromaterapiyi faydalı bulur.
Uyku sorunları: Bu dönemde çeşitli faktörler uyku sorunlarına yol açabilir. Yeterli egzersiz yapmak, alkol ve kahve tüketimini sınırlamak ve sağlıklı bir uyku rutini sürdürmek yardımcı olabilir.
5. Menopoz ve seks
Bazı insanlar menopozun daha az çekici olacakları veya tam bir cinsel yaşamdan zevk alamayacakları anlamına geleceğinden korkarlar. Bununla birlikte, adet ve hamilelik hakkında düşünme ihtiyacı ortadan kalktığı için sekse yeni bir anlam getirebilir. Aktif bir cinsel yaşamı sürdürmek için ipuçları şunları içerir:
- Bir sağlık uzmanına yağlayıcılar ve vajinal kuruluğu azaltmanın diğer yolları hakkında soru sormak
- Vücudu zinde ve iyi tutmak için sağlıklı bir diyet yapmak ve uygulamak
- Normal bir randevu gecesi gibi cinsel olmayan şekillerde birlikte samimi zaman geçirmek
- Bir partnerle yeni uyarılma yolları keşfetmek
Bir kişinin partneri de seks konusunda belirsizlik yaşıyor olabilir. Açık iletişim, her iki kişinin de bu engeli aşmasına yardımcı olabilir. Bekar olanlar için yerel bir kulübe katılmak, bekarlar tatiline gitmek veya bir flört sitesi kullanmak seçenekler olabilir.
6. Vücudun hala hormon üretmesi
Vücut menopozdan sonra östrojen üretmeyi bırakmaz. Östrojen, çeşitli temel işlevlerde rol oynar ve vücudun, daha küçük miktarlarda da olsa, yine de bir miktar östrojene ihtiyacı vardır. Ancak östrojen artık yumurtalıklardan gelmeyecektir. Bunun yerine, adrenal bezler androjen adı verilen hormonları üretir ve başka bir hormon olan aromataz bunları östrojene dönüştürür.
7. Menopoz ve kilo alımı
2017 tarihli bir makaleye göre, çoğu insan menopoz döneminde bir miktar kilo artışı yaşıyor, ancak menopoza girmeden önce fazla kilosu olmayanlar genellikle bunu yaşam tarzı önlemleriyle yönetebiliyor. Kadın Sağlığı Ofisi, birçok insanın menopozdan sonra ortalama 5 kilo aldığını belirtiyor. Kilo alma nedenleri arasında şunlar olabilir:
- açlığı kontrol eden hormonlardaki değişiklikler nedeniyle artan açlık
- hormonal faktörlere bağlı metabolizma değişiklikleri
- daha az sağlıklı yemek
- daha az aktif olmak
- orta yaşla ilgili diğer faktörler
Kilo alma konusunda endişeleri olan herkes, muhtemelen diyet ve egzersiz seçeneklerini içerecek olan uygun seçenekler hakkında bir diyetisyen veya doktorla konuşmalıdır. Fazla kilolardan kaçınmak, uzun vadede çeşitli sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Menopoz öncesi veya sırasında obezitesi olan kişilerin sıcak basması ve diğer semptomları yaşama olasılığı daha yüksektir. Kilo vermek, bir kişinin bu zorluklardan bazılarını yönetmesine yardımcı olabilir.
8. Menopoz ve stres
Pek çok insan menopoz döneminde odaklanma ve bir şeyleri hatırlamada zorluk yaşadıklarını söylüyor. Bazıları buna “beyin sisi” diyor. Stres önemli bir faktördür. Stres nedenleri şunları içerebilir:
- fiziksel değişikliklerin etkisi
- ev içi, profesyonel ve diğer baskılar
- yaşlanma endişeleri
Stres ve düşünme problemlerini yönetmenin yolları şunları içerir:
- Düzenli egzersiz yapmak
- Bir rahatlama veya yoga sınıfına katılmak
- Yaklaşan tüm etkinliklerin olduğu bir tabelada günlük tutmak
- Mümkün olduğunda, sorumluluklar ve kişisel çıkarlar arasında bir denge bulmak
- Arkadaşlar ve aile ile iletişimde kalmak
- Menopoz yaşayan diğer insanlarla paylaşmak
- Hafıza kaybı, kaygı veya depresyon hakkında endişeleriniz varsa yardım istemek
9. Hamilelik hala mümkündür
Menopoz, bir dişinin üreme yıllarının sonunu işaret eder, ancak bu süre civarında veya sonrasında hamile kalmak hala mümkündür. Perimenopoz, menopozdan 4-8 yıl önce başlayabilir. Menstrüasyon devam ettiği sürece kişi hamile kalabilir. Bununla birlikte, bir kişi menopoza yaklaştıkça hamile kalma ve tam süreli bir hamilelik geçirme şansı azalır.
Üreme teknolojisindeki gelişmeler, menopozdan sonra hamile kalmanın da mümkün olduğu anlamına gelir. Bu genellikle bağışlanan yumurtalar veya bireyin yaşamının erken dönemlerinde koruduğu embriyolarla olur. Bireyin yaşına ve gebelik anındaki sağlık durumuna bağlı olarak, gebelik kaybı, erken doğum ve kadının sağlığına yönelik riskler daha yüksek olabilir. Ancak bir uzmanın da belirttiği gibi menopoza girmemiş gençlerde de benzer sorunlar yaşanabiliyor.
10. Menopoz: Yeni bir başlangıç
Menopoz, bir kişinin sağlığını ve esenliğini etkiler, ancak bu bir hastalık değildir ve vücudun iflas ettiği veya kişinin yaşlandığı anlamına gelmez. Menopozdan önceki hormonal değişiklikler, kişi 30’lu veya 40’lı yaşlarındayken başlar. 2017’de ortalama 50 yaşındaki bir kadın en az 83 yaşına kadar yaşamayı bekleyebilir. Perimenopoz, ortalama yaşam süresinin yarısından daha kısa bir sürede başlar. Yaşam beklentisi arttıkça ve yaşlanmaya karşı tutumlar geliştikçe, insanlar menopozu bir sondan ziyade yeni bir başlangıç olarak görmeye başlıyor.
Kaynak
Medical News Today, 10 essential menopause facts, 2020
Arias & Xu. United States life tables, 2017. 2019.
Cutas & Smajdor. Postmenopausal motherhood reloaded: Advanced age and in vitro derived gametes. 2015.
Davis et al. Understanding weight gain at menopause. 2012.